Pentru un copil de un an, joaca este o adevărată provocare. Concentrarea din timpul jocului i se poate citi pe față. Pentru el, un simplu obiect poate fi mai fascinant decât o jucărie. Rolul părinților este să îi asigure copilului de 1 an de zile un mediu sigur și plăcut, să îi ofere obiecte atractive și să îl ajute să descopere lumea în diferite moduri.
Următoarele activități sunt potrivite pentru cei mici, începând cu vârsta de 9 luni și până la un an jumătate. Interesele copiilor diferă chiar și la vârste fragede. Din exemplele de mai jos, sigur cel puțin unul va fi pe placul copilului dumneavoastră.
Să începem!
1. Jocul cu pătura
Puneți copilul să apuce de capătul unei pături micuțe și dumneavoastră apucați de celălalt capăt. Faceți valuri ridicând și coborând capetele păturii sau ale unui cearceaf.
2. Instrumente muzicale
Copiii iubesc să se joace cu orice instrument muzical. O tobă sau un xilofon sunt pe placul celor mici. Copiii se pot juca atât cu instrumente acustice, cât și cu instrumente pe bază de baterii.
În cazul în care cumpărați un set, dați copilului câte un instrument nou pe zi sau pe săptămână pentru a le putea descoperi pe fiecare în parte.
Dacă sunteți în căutare de instrumente și jucării muzicale pentru cei mici vă recomandăm site-ul briele.ro
3. Cântece și dans
Faceți o “petrecere” în casă, puneți muzica preferată a copilului dumneavoastră și începeți să dansați împreună. Dacă nu poate sta în picioare singur, dansați cu el în brațe.
Nu vă trebuie talent muzical pentru a cânta copilului. Găsiți melodii simple, pe gustul celui mic.
Așadar, iată câteva sugestii de cântece de copii:
- Head, shoulders, knees and toes
- Itsy Bitsy Spider
- Twinkle, twinkle little star
- If you’re happy and you know it
4. Faceți baloane de săpun
Pentru copii este fascinant să facă baloane. Puteți folosi o sticluță clasică sau o mașină de făcut balonașe.
5. Joaca cu obiecte de uz casnic
Pe copii îi distrează cam orice obiect din casă. Transformați un obiect într-o jucărie interesantă. Banda adezivă poate deveni o roată care se rulează pe podea, iar lingurile din lemn se pot transforma în bețe de tobe.
6. Jocuri cu degetele sau cu tot corpul
Părinții includ jocurile cu degetele în activitățile copiilor din cele mai vechi timpuri, deoarece nu necesită alte obiecte și se pot juca în orice spațiu. „Unde este Degețelul?” pentru degetele de la mâini și „Acest purceluș” pentru cele de la picioare sunt câteva jocuri cunoscute. Puteți găsi și altele pe Google sau puteți inventa.
Un alt joc potrivit pentru cei mici este să își arate cu degetul o parte a corpului: ”Unde este urechea?”, etc. Copiilor de un an le place să se joace cu tot corpul și sunt fascinați de sunete precum bătutul din palme. Aceste jocuri cresc abilitățile copilului și capacitatea de a executa comenzile părinților.
7. Apa – distractivă și educativă
Apa îi fascinează pe copii, de aceea jocul cu aceasta este foarte distractiv. Fiind diferită de obiectele solide, apa îi poate învăța pe copii o mulțime de lucruri Puteți integra în joc și jucării de baie sau, dacă e un copil mai mare, pâlnii, cupe, sticle și alte obiecte.
Jucându-se cu apa, copiii au parte atât de o lecție de științe, cât și de dezvoltarea capacităților motorii. Copiii trebuie supravegheați în timpul acestor jocuri.
8. Nisipul
Copiilor le place să arunce cu nisip sau să-și îngroape jucăriile în nisip. Jocul acesta puteți să îl faceți afară in parc, în curte sau pe balcon. Puteți intruduce pe lângă forme de nisip și jucării cum ar fi camioanele, excavatoarele sau basculantele.
9. Ascunde – Găsește
Copiii mici nu au capacitatea de a înțelege dispariția unui obiect. La început, copiii sunt fascinați de jocurile de cucu-bau, apoi încep să atingă obiectul cu care partenerul de joacă își acoperă fața, dându-și seama că nu a dispărut.
Și ascunderea unei jucării poate fi distractivă pentru un copil de un an. După ce va înțelege jocul, cel mic va putea ascunde și el jucăriile. O altă variantă este punerea jucăriilor într-o cutie opacă. După ce îi puneți capacul, jucăriile vor deveni invizibile, până la deschiderea cutiei.
Copiii de această vârstă descoperă și jucăriile care sar din cutie, deși îi pot speria pe cei mai sensibili.
Când copilul începe să meargă, jucați-vă de-a v-ați ascunselea. Vă veți minuna de capacitatea micuțului de a găsi ascunzători.
10. Oglinda
Chiar dacă își recunosc părinții sau alte persoane apropiate, copiii de un an nu se pot recunoaște pe ei înșiși în oglindă. Țineți copilul în fața oglinzii din baie, apoi în fața unei oglinzi mari. Copilul va intra treptat în joc, alături de dumneavoastră. Îi puteți arăta un obiect specific din vestimentația lui, apoi să evidențiați acest obiect și separat.
Când va înțelege cum funcționează oglinda, copilul va fi bucuros să execute în fața acesteia diferite mișcări, sărituri, dansuri.
Unii copii își văd reflexia în oglinzile incorporate în jucării, dar tot o oglindă care le arată corpul în întregime va rămâne mai fascinantă.
11. Cărțile
Lectura este pentru un copil mic, la fel de importantă ca alimentația. Puteți să începeți să-i citiți înainte de a împlini un an. Chiar dacă e prea mic să înțeleagă cuvintele, se va bucura să vă audă vocea. Dacă bebelușul este activ, este posibil să nu terminați o carte. Puteți să vă uitați la imagini sau să completați textul.
Fiecare bebeluș este diferit. Unii preferă cărțile cu texturi sau clapete, alții preferă cărți cu imagini, iar unii dintre ei se bucură de experiența auditivă.
12. Stropiți
Într-o zi caldă, lăsați copilul să participe la udatul plantelor în casă, grădină sau pe balcon . Lăsați copilul să interacționeze cu apa în ritmul lui. De asemenea, puteți să îl lăsați să între într-un recipient cu apă sau o mini piscină.
13. Jocuri de stivuit
Aceste jocuri dezvoltă micuțului o mulțime de abilități. Începeți cu jocul cu introducerea unor inele de mărimi diferite pe un băț. Mai întâi, bebelușul va trebui să se fixeze într-o poziție stabilă, pe care o va menține în timp ce manipulează inelelele. Apoi va încerca să introducă inelele pe stâlp. La început, ordinea inelelor va fi aleatorie, apoi va învăța să le ordoneze după mărime.
Jocul cu blocuri poate fi și mai ușor, dar și mai dificil. Copiii pot ordona blocurile după bunul plac, dar se va frustra când turnul din blocuri se va dărâma.
14. Desen și pictură
La vârsta de un an este momentul ideal pentru a introduce copilul în arta desenului. Mâzgăliturile copilului îi vor dezvolta Abilitățile motorii fine și vor fi primele sale forme de creație. Colile mari și creioanele lavabile vă vor scuti de extinderea mâzgăliturilor pe mobilă. Un carton este mai indicat, deoarece este mai greu de rupt decât o coală de hârtie.
Bebelușul nu va putea ține creionul corect, dar îl puteți învăța să picteze cu degetele sau să deseneze cu o bucată de cretă pe trotuar.
Nu întrebați copilul ce a desenat. Dacă nu o spune de unul singur, această întrebare l-ar putea face să creadă că a eșuat. E foarte important să îi lăudați cu mândrie.
15. Mingea
Mingile sunt cadoul perfect pentru copii. Rotunde, netede, de diferite culori, texturi și mărimi, sunt foarte atractive pentru copiii de orice vârstă. Pe la 18 luni, deprind abilitatea de arunca mingea și mai târziu abilitatea de a o prinde. Până atunci, pot apuca și rostogoli mingile.
Pentru copil este interesant să rostogoliți, împreună, bile pe o suprafață înclinată, sau să le rostogolească printr-un tub.
Pentru a evita pericolul de sufocare, diametrul bilelor ar trebui să fie mai mare de 2,5 cm și bila să nu poată trece printr-un tub de hârtie igienică.
Improvizați!
Cele mai bune jocuri sunt inventate de părinți, în funcție de nevoile și plăcerile fiecărui copil. Inventivitatea părintelui este esențială pentru a nu lăsa copilul să ajungă într-o stare de plictiseală. Jocurile cu părinții sunt mai plăcute pentru cei mici decât orice jucărie.
La un moment dat, copiii se vor juca singuri sau cu prietenii, dar pentru un copil de un an părintele e partenerul de joacă ideal.
Multumim pt.articol , foarte interesant si util.