Zona Sibiului nu este populară doar la nivel național, ci și internațional, fiind poate chiar cea mai vizitată zonă din țara noastră, cu potențial turistic imens. Sibiu este oraș liniștit, special, în care sunt atât de multe locuri de văzut încât nu îți ajung câteva zile pentru a-i descoperi toată frumusețea. Pe lângă faptul că zona în sine este de o frumusețe evidentă, este foarte accesibilă și pentru a permite tranzitul turistic spre alte orașe – București, Cluj, Brașov.
Bucurându-se de un flux constant de turiști, județul Sibiu își menține popularitatea și prin numeroasele alternative de activități și facilități pentru copiii de toate vârstele. Familiile cu copii pot descoperi satele tradiționale, se pot bucura de munții din apropiere și de ospitalitatea specifică zonei. Dacă sunteți în căutare de activități potrivite pentru familii și locuri de vizitat lângă Sibiu, am pregătit pentru voi câteva recomandări captivante, care vă vor oferi prilejul de a vă face amintiri de neuitat împreună.
Așadar, pregătiți-vă să descoperiți o gamă deosebit de variată de opțiuni captivante, distractive, efervescente, relaxante și amuzante, astfel încât să petreci timp de calitate alături de copiii în apropiere de Sibiu!
Castelul de Lut și Povestea Calendarului – Valea Zânelor
Valea Zânelor este situată la aproximativ 40 de kilometri de orașul Sibiu. Ajungând în satul Porumbacu de Sus, pe care îl puteți străbate chiar la pas pentru a vă bucura de priveliști uimitoare și natură, mai faceți în jur de 10-15 minute cu mașina și 30-40 de minute la pas.
Valea Zânelor este una dintre cele mai populare destinații turistice din întreaga Românie. Așadar, dacă sunteți din Sibiu și sunteți în căutare de activități pentru copii lângă oraș, nu ezitați să mergeți aici. Un loc desprins dintr-o poveste, un loc colorat, efervescent, în care atât cei mici cât și cei mari se vor simți parcă într-o altă lume. Căsuțe din lut, frumos lucrate, și atracția principală: Castelul de Lut în care pare că trăiesc însăși zânele și zânii din poveste: o experiență de neuitat!
De asemenea, aici mai pot fi practicate și anumite activități, cum ar fi trasul cu arcul, existând și locuri de joacă pentru copii. Puteți lua masa, iar în apropiere este un mic râu unde vă puteți scălda piciorușele pentru a vă mai răcori. Există și loc de parcare – atât în apropiere de castel, cât și puțin mai departe. În general, mai ales atunci când este sezonul cald, spațiul este aglomerat. Dar asta nu face decât să susțină că, într-adevăr, este o destinație perfectă pentru vacanță!
Situat chiar lângă Castelul de Lut, parcul tematic Povestea Calendarului nu știi cui aduce mai multă fericire: ori copiilor, ori adulților. De ce? Pentru că te vrăjește, pur și simplu. Este destul loc de joacă pentru cei mai mici, destul loc de plimbat și relaxare pentru cei mari, astfel încât nu îți mai poți da seama pentru cine a fost proiectat de fapt. Restaurant, terasă – o locație genială pentru familii cu copii! Există jocuri în aer liber (tras cu arcul, aruncat de mingiuțe), iar uneori se organizează și ateliere și ore de creați pentru aceștia.
Merită să vizitați măcar o dată acest loc deosebit de frumos, deoarece vă va aminti de copilărie și de basmele cu căsuțe din bomboane, turtă dulce.
Cele 12 căsuțe tematice sunt astfel realizate încât să scoată în evidență specificul fiecărei luni a anului, și arată parcă desprinse din poveștile lui Andersen. Picturi vesele, colorate, spații de joacă pentru copii – pe scurt, în jur de 2 ore v-ar fi necesare pentru a vă putea bucura în tihnă de tot ce oferă acest splendid parc tematic pentru copii. În timp ce micuții se joacă în spațiile special amenajate voi vă puteți relaxa la o cafea sau la o limonadă!
Panoramic Dino Park
Un parc perfect pentru copii, unde există câțiva dinozauri pe care aceștia se pot urca. În esență, atracția este reprezentată de locul de joacă cu tobogane și leagăne, trambulină, tobogane gonflabile și tir cu arcul – toate acestea sunt incluse în prețul biletului. Iar spațiul verde, întins cât poți cuprinde cu vederea, vă oferă prilejul de a vă relaxa și deconecta.
Există și terasă unde puteți servi ceva de băut. Aer curat, distracție în aer liber, natură, liniște și pace – rețeta perfectă pentru o după-amiază în familie, în care fiecare se simte bine și se relaxează.
Casa Întoarsă din Avrig și Brambura-Park
Trebuie neapărat să bifați Casa Întoarsă și Brambura-Park pe lista de obiective turistice pe care trebuie să le vedeți în România. Este, într-adevăr, ceva special. Camere mobilate din tavan? În esență, înăuntru petreceți în jur de maximum 15-20 de minute.
Dar, afară, puteți face multe alte lucruri, cum ar fi să vă bucurați de natură, de locurile de joacă pentru cei mici, de mini-zoo cu specii de Alapaca, terenuri gonflabile, terasă în aer liber, restaurant cu autoservire și multe alte lucruri interesante.
Căprițe, iepurași, pui de căprioară, locuri de joacă pentru copii și parcare în exterior și interior. La poalele munților Făgăraș, pe Valea Avrigului, se găsește locul perfect și de vis pentru a mai ieși din cotidian și a vă bucura de timp frumos în familie!
Palatul Brukenthal Avrig
În brațele naturii, înconjurați de spații verzi, minunate, alegeți această locație excelentă pentru a petrece un weekend de vis în familie. Frumos amenajat, cu multă liniște, aer curat și străbătut de 2 pârâuri cristaline, cu camere frumoase, curate, spațioase, mâncare delicioasă și personalul deosebit de amabil, veți avea parte de o experiență de neuitat în familie, bucurându-vă de faptul că puteți petrece timp frumos împreună.
Există și un loc de de joacă pentru copii, cu jucării din lemn și o mini fermă cu animale care se poate vizita! În curtea palatului, veți găsi un restaurant cu bucate alese, pe gusturile oricui.
Ferma de Cerbi de la Poiana Neamțului
O locație superbă, frumos amenajată în mijlocul pădurii, cu aer curat și liniște cât cuprinde. Nu există loc de joacă pentru copii, dar nu despre asta este vorba – ci despre faptul că aici există o mică fermă de cerbi și ciute, despre care puteți învăța foarte multe. Animalele pot fi hrănite cu mâna, le puteți mângâia, puteți face poze, iar o vizită durează în jur de 15-20 de minute.
Este o experiență aparte care merită din plin, chiar dacă vizita este destul de scurtă. Cu siguranță cei mici vor avea parte de o experiență memorabilă și își vor dori să se reîntoarcă cândva.
Cetatea Slimnicului (Stolzenburg)
Poate, în primă instanță, ar părea ”doar niște ruine”, dar este vorba despre mai mult de atât: un loc plin de viață, iar faptul că cetatea este locuită face să se resimtă amprenta celui care are grijă de ea și se asigură că totul este în regulă. Plină de flori, cetatea îmbină armonios timpul de altădată cu prezentul, reușind să ofere o experiență memorabilă vizitatorilor.
Este un loc pe care ar trebui să îl vedeți și se poate vizita atât în interior, cât și în exterior. Aspectul grandios, impozant, vă va reaminti că, uneori, există lucruri care rezistă testului timpului și care niciodată nu își vor pierde măreția. Se poate urca și în turnul castelului, unde veți avea o panoramă pe care nu o veți uita vreodată. Un loc plin de suflet!
Mocănița Văii Hârtibaciului
Mocănița de pe Valea Hârtibaciului vă oferă posibilitatea de a merge cu trenul diesel și, uneori, chiar și cu trenul cu abur. Traseul vă va purta printr-o zonă protejată plină de natură, unde veți vedea păsări, acvile, stârci, berze și fazani și, uneori, chiar și căprioare, ciute, iepuri și vulpi. Pe lângă turmele de căluți, oi și văcuțe ale sătenilor rezidenți.
Vă recomandăm să verificați în permanență programul, deoarece cursele nu au loc tot timpul, în principal pentru că pe anumite bucăți de traseu încă se lucrează. Plimbări cu trenul cu abur, cu ciclo-drezina (pedalând pe șine și bucurându-vă de experiența ”directă” a contactului cu natura), alături de prieteni și de întreaga familie. Cu siguranță veți avea parte de o experiență memorabilă. Este important de știut că ciclo-drezina nu poate fi folosită pe o distanță mai mare de un kilometru.
Cetatea Cisnădioara
Un loc încărcat de istorie și cultură, care a reușit să reziste falnic secolelor care au trecut. Poate nu este o superbitate, dar cu siguranță vă va face să vă simțiți mici-mici, exact așa cum noi, de fapt, și suntem: oameni mici în fața naturii! Merită să vedeți această cetate care tronează deasupra unui sătuc splendid, ospitalier și foarte primitor. Localitatea Cisnădioara este foarte cunoscută pentru faptul că organizează frecvent evenimente culturale, dar și pentru numeroasele atracții turistice care pot fi văzute aici (monumente, atracții naturale), o bazilică în stil romanic și cea mai veche orgă cu tuburi din țară, care încă funcționează.
Dacă tot sunteți prin zonă, puteți trece și pe la Restaurantul Apfelhaus Cisnădioara, cu decorul său rustic, de inspirație medievală, și o terasă care îți oferă o panoramă superbă asupra munților falnici. Aici veți găsi, pe lângă bucatele alese, pentru toate gusturile, și un teren de joacă, spațiu de joacă pentru copii, teren de tenis și minigolf.
Arka Park
Arka Park este un parc de aventură situat la 24 de kilometri de Sibiu, în zona Păltinișului, într-un cadru natural care incită la distracție, aventură și experiențe pline de adrenalină.
Trasee în copaci, căsuțe, muzică, petreceri, jocuri și voie bună. Tiroliană, minigolf, cățărări și climbing outdoor & indoor – pe scurt, tot ce trebuie pentru ca prichindeii să se bucure de activități pline de adrenalină și să își consume energia într-un mod practic. Părinții pot savura o cafea sau o limonadă fresh, în timp ce copiii se joacă alături de alți copii.
Arena Platoș
Arena Platoș, situată la 30 de kilometri de Sibiu, în Păltiniș, este un loc în care neapărat trebuie să ajungeți dacă sunteți prin zonă. Cu facilități perfecte pentru copii, care includ sanie de vară, parc de cățărat cu trasee suspendate, zorbing, trambuline pentru zbenguială, cart cu pedale, dar și plimbări cu telescaunul și plimbări prin Aleea cu Povești (inspirată din poveștile copilăriei, cum sunt Alba ca Zăpada, Bambi, cu căsuțe tematice și multă distracție), aici veți găsi tot ce vă este necesar pentru a vă distra și petrece timp de calitate împreună.
Nu putem să nu menționăm Traseul lui Clopoțel, special creat de-a lungul pădurii din jur, unde copiii vor descoperi misterele și magia lumii înconjurătoare. Un traseu efervescent, plin de tot felul de surprize, cu o componentă educațională valoroasă: copiii vor învăța mai multe despre plantele, animalele și natura care ne înconjoară. Vor avea parte de distracție de zile mari! Veți găsi și poteci de drumeție special marcate, sigure, pentru vă putea bucura de plimbări lungi și liniștitoare în natură, bucurându-vă de spectacolul munților, al văilor și câmpiilor care se întind în jurul vostru!
Iarna, când este sezonul, aici puteți merge pentru a face ski și snowboarding, pentru a intra cât mai rapid în atmosfera festivă, cu distracție la cote maxime. Situată la peste 1440 de metri altitudine, întinzându-se pe o suprafață de aproximativ 74500 de metri2, Arena Platoș vă așteaptă de la mic la mare să îi descoperiți gama variată de facilități. Fie vară, fie iarnă, aici va fi întotdeauna ceva de făcut, potrivit atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. Un loc de care vă veți îndrăgosti și pe care cu siguranță îl veți revizita!
Mănăstirea Cistercicană de la Cârța
Dacă tot ați poposit prin zonă, dați o fugă și pe la Cârța. Aici, veți găsi Mănăstirea Cistercicană de la Cârța, care are un aer istoric special și merită văzută. De asemenea, aici au fost filmate și scenele unui film foarte popular – dacă mergeți, s-ar putea să vă dați seama și care este filmul. Un loc liniștit, retras, care atrage foarte mulți turiști de-a lungul anului (chiar și din afară).
Complex Turistic Păstrăvăria Albota
O altă locație în care trebuie neapărat să ajungeți este Complexul Turistic Păstrăvăria Albota, unde vă puteți bucura de câteva ore de relaxare în compania unor bucate delicioase. Există și loc de joacă pentru copii, într-un cadru natural care vă va vrăji instant! Perfect pentru a vă relaxa după un drum bun, în compania mâncărurilor alese și peisajului de vis.
Mănăstirea Brâncoveanu (Mănăstirea Sâmbăta)
Construită acum mai bine de 350 de ani, restaurată în anul 1926, Mănăstirea Brâncoveanu este un loc al sufletului și spiritului, care merită vizitat măcar o dată în viață. Cu oameni cumsecade, întrucât este un așezământ monahal de călugări, îți este mai mare dragul să treci pe aici.
Vă veți bucura de arhitectura splendidă, picturile murale interioare, și cadrul natural – poziționată chiar la poalele munților Făgăraș, îți fură privirea. De asemenea, într-un cadru intim, puteți vizita și muzeul de icoane, frumos pictate și îngrijite. Aici veți găsi și un parc, un heleșteu cu pești, precum și o gamă variată de lucrări din lemn amenajate de-a lungul parcului. Un loc de neratat!
Parcul de aventuri de la Drăguș
Parcul de aventuri de la Drăguș este un alt loc pe care trebuie să îl aveți în vedere, în special dacă sunteți cu cei mici. Aici, există câte ceva de făcut pentru oricine, iar activitățile includ:
- Trasee de aventură: 7 trasee de diferite dificultăți, perfecte pentru copii și adulți;
- Panou de escaladă;
- Tiroliane (o lungime totală de 500 de metri);
- Tir cu arcul;
- Tir cu arma (lunetă, pistol, airsoft);
- Paintball (jocuri tactice precum SWAT vs. Tero, Împușcă-l pe căpitan, Capturarea steagului, Pune steagul, Salvarea ostaticilor, Vânează iepuri, Protejează obiectivul, Death Match și multe altele);
- Minigolf;
- Iar de sezon, ski și snowboarding.
Locația se află la doar 1 kilometru de Mănăstirea Brâncoveanu, și ar fi foarte păcat să nu treceți pe aici dacă tot sunteți prin zonă. Veți avea parte de distracție la cote maxime și cu siguranță veți petrece ceva timp aici, spre încântarea și bucuria copiilor.
Transfăgărășan
O pledoarie a frumuseții naturale, ce vă așteaptă să explorați și să vă bucurați de o călătorie unică în inima Munților Făgăraș din România! Transfăgărășanul este mai mult decât o simplă șosea – este o experiență de neuitat ce vă va purta prin peisaje de vis, de la păduri luxuriante până la vârfuri montane care tronează mândre în lumina soarelui. Construit pe parcursul a 4 ani, acest drum sinuos și spectaculos este o adevărată capodoperă a ingineriei, șerpuindu-se printre crestele abrupte și traversând tuneluri care parcă pătrund în inima munților.
Pe parcursul călătoriei voastre pe Transfăgărășan, veți fi înconjurați de peisaje deosebite și priveliști impresionante. În timpul verii, pajiștile pline de flori și pădurile verzi vă vor însoți pe tot traseul, oferindu-vă o experiență colorată și vie. Pe măsură ce urcați în altitudine, pătrundeți tot mai mult în inima naturii, lăsându-vă seduși de peisajele de vis. De altfel, nici surprinde pe nimeni faptul că Transfăgărășan este considerat a fi unul dintre cele mai instagramabile locuri din România.
Lacul Bâlea
Bun venit într-un colț magic al Munților Carpați – Lacul Bâlea, o bijuterie naturală care vă va captiva simțurile și vă va oferi o experiență de neuitat în mijlocul naturii sălbatice și a peisajelor impresionante! Lacul Bâlea este unul dintre cele mai frumoase și mai spectaculoase lacuri de munte din România, situat la o altitudine impresionantă de aproximativ 2034 de metri deasupra nivelului mării. Oferind o priveliște ca din povești, acest lac glaciar strălucește în nuanțe de albastru și verde, reflectând stâncile înalte din jurul său.
Transalpina
Bine ați venit pe Transalpina – bijuteria spectaculoasă a României! Oferind o călătorie neegalată prin peisaje de vis și priveliști uluitoare, Transalpina este un adevărat paradis pentru iubitorii de aventură și frumusețe a naturii. Cea mai înaltă șosea din Munții Carpați și una dintre cele mai înalte din Europa, Transalpina vă invită să vă pierdeți într-o lume de vârfuri montane împădurite, pajiști verzi întinse și serpentine spectaculoase. Cu fiecare cotitură, veți descoperi peisaje incredibile, de la păduri și cascade izolate până la lacuri cristaline și vârfuri montane care pare că ating cerul.
Această aventură rutieră de excepție nu este doar o călătorie, ci o experiență captivantă a naturii în toată splendoarea sa. Indiferent de anotimp, Transalpina vă oferă o varietate de priveliști uimitoare – primăvară și vară, dealurile sunt îmbrățișate de flori sălbatice colorate, în timp ce toamna aduce o explozie de culori aurii în pădurile din jur. Iarna, peisajul este de basm!
În timp ce călătoriți pe Transalpina, veți avea ocazia de a intra în contact cu cultura și tradițiile autentice ale zonelor montane. Opriți-vă în satele pitorești de-a lungul traseului pentru a gusta bucate locale delicioase și pentru a vă întâlni cu localnicii ospitalieri, care vă vor împărtăși povești și legende ale acestor locuri magice. Așa că pregătiți-vă mașina, strângeți bine volanul în mâini și porniți în această aventură senzațională pe una dintre cele mai frumoase șosele din lume – Transalpina, unde natura se întâlnește cu aventura!
Băile Miercurea de la Ocna Sibiului
Dacă sunteți în căutare unei piscine lângă Sibiu unde vă puteți bălăci și răcori în zilele toride de vară, atunci aceasta este locația în care trebuie să ajungeți. Complexul Lacurilor Naturale vă pune la dispoziție pe lângă lacurile sărate și o piscină cu apă sărată pentru copii, piscine cu apă dulce, locuri de joacă pentru copii, terase, și două parcări supravegheate cu camere video.
Puteți comanda băuturi răcoritoare de la terasă, există șezlonguri și multă voie bune. Nu uitați de ochelarii de soare și crema cu factor de protecție solară, necesare pentru a vă proteja împotriva radiațiilor ultraviolete nocive.
Mărginimea Sibiului
Mărginimea Sibiului este o zonă splendidă, în care tradițiile au rămas vii, parte a vieții de zi cu zi a oamenilor cumsecade și săritori. Prin urmare, este o zonă etnografică pe care nu ar trebui să o treceți cu vederea, dacă doriți să descoperiți magia tradițiilor și atmosfera locală de vis.
Aici veți găsi biserici vechi, muzee (Muzeul Sibiel, Muzeul Sătesc Rășinari, Muzeul din Galeș, Muzeul Parohiei Ortodoxe din Săliște), multe construcții tradiționale țărănești, case memoriale și, bineînțeles, locuri în care puteți mânca și, dacă doriți, vă puteți casa.
Atmosfera țărănească, aerul curat, vibrația autohtonă – vă vor face să vă simțiți parcă într-o altă lume!
Herghelia Sâmbăta de Jos
Herghelia Sâmbăta de Jos este un loc unde puteți merge pentru a vă plimba cu căluții. Se întinde pe o suprafață destul de mare, și este perfect pentru a mai ieși din rutină, în special dacă sunteți prin zonă. Oricum, copiii iubesc animăluțele și cu siguranță vor fi entuziasmați să poată călări, mângâia și hrăni căluții. Așadar, dacă aveți ocazia, nu ezitați să treceți și pe aici!
Aici, se găsește una dintre cele mai importante herghelii din lume de cai de rasă Lipițan – o specie care prezintă o constituție deosebit de elegantă, echilibrată, blândă și docilă. De asemenea, datorită faptului că are un temperament aparte și o eleganță care nu poate fi contestată, această rasă este printre principalele care se utilizează la școlile de dresaj din întreaga lume.
Alba Iulia
Dacă tot sunteți prin zonă, ar fi foarte păcat să nu mergeți și în Alba Iulia. Aici, bineînțeles, veți iubi Cetatea Alba-Carolina, care vă va introduce în inima istoriei și arhitecturii. Un loc deosebit de fascinant care vă invită să explorați secole de istorie, să descoperiți vestigii impresionante și să vă bucurați de atmosfera autentică a unei fortărețe medievale bine conservate!
Cetatea Alba-Carolina, situată în Alba Iulia, este o comoară istorică și culturală a României, o destinație care vă va purta într-o călătorie captivantă prin timp. Când pășiți pe zidurile sale impunătoare, veți fi transportați în epoci îndepărtate, simțind pulsul istoriei și explorând cultura și tradițiile ce și-au lăsat amprenta asupra acestui loc, asupra acestei țări.
Cetatea este o remarcabilă mostră de arhitectură militară, cu un sistem defensiv complex ce înconjoară zona centrală, oferind o priveliște impresionantă asupra orașului și a împrejurimilor. Intrând pe porțile fortăreței, veți fi întâmpinați de străzi pietruite, clădiri medievale și piețe pavate care vă vor transporta în atmosfera medievală. O locație instagramabilă în care chiar trebuie să vă faceți o poză de familie!
Ulterior, după ce v-ați lăsat vrăjiți de splendida cetate, puteți trece pe la The Funky Farmhouse Rooms & Park. Aici, copiii vor avea la dispoziție o gamă variată de alternative de joc, distracție și voie bună, în timp ce părinții se pot relaxa la o terasă. Ponei, panouri de cățărat, tobogane gonflabile, cinema, locuri de joacă, ateliere și multe altele – fără niciun dubiu, copiii vor fi mai mult decât încântați să cunoască alți copii și să își facă prieteni.
Acestea sunt câteva locuri în care puteți merge cu copiii pentru a vă distra și a petrece timp de calitate, prețios, împreună. Dacă alegeți să plecați la drum lung cu mașina, nu uitați să luați cu voi și gustările și apa, deoarece prichindeii s-ar putea să nu aibă prea multă răbdare. Odată ajunși, oferiți-vă prilejul de a petrece mai mult timp împreună, de a comunica și povesti, astfel încât la sfârșitul vacanței să vă fi făcut amintiri memorabile, pe care nu le veți uita niciodată. Așteptăm cu mare drag și recomandările tale privitoare la locuri de vizitat cu copiii în Sibiu, pentru a extinde lista noastră de recomandări. Vacanță plăcută și drum bun!
Chiar dacă stați în Sibiu sau sunteți în vizită alături de copii, există o varietate de activități și locuri de vizitat în Sibiu perfecte și pentru cei mici. De la numeroase atracții culturale și educaționale, până la spațiile verzi cu aer curat, care vă vor revitaliza, parcuri de joacă special amenajate, restaurante kid-friendly, terase și multe altele, veți oricând ceva pe placul oricui.
Dacă sunteți în căutare de locuri în care să vă bălăciți și să stați la piscină, vă recomandăm articolul nostru 16 piscine din Sibiu și împrejurimi pe care merită să le vizitați, postat pe blog!