Puseele de creștere reprezintă perioade scurte de creștere rapidă, în care copiii trec prin modificări fizice semnificative. Este absolut firesc ca bebelușii sau copiii să crească atât în greutate, cât și în înălțime, odată cu aceste pusee de creștere.
Îți mai amintești când copilul tău era mic ieri și deodată puteai să juri că s-a schimbat peste noapte, crescând? Sau acea vară când ți-ai dat seama că bebelușul tău a încetat să mai aibă fizionomia tipică a unui bebeluș, devenind un copil în toată firea?
Nici nu ți-ai fi imaginat, poate, că procesul de creștere nu este neapărat constant, ci mai degrabă are loc ”deodată”! Aceste pusee de creștere sunt cele mai evidente în primul an de viață și, de asemenea, apar chiar și în preajma pubertății. În ambele perioade, corpul trece prin schimbări semnificative, într-o perioadă foarte scurtă de timp!
Este important de menționat, totuși, că aceste pusee de creștere nu au o dată specifică, adică nu trebuie să aibă loc neapărat în aceeași perioadă la toți copii. Perioada poate să difere sensibil de la un copil la altul, în funcție de mai multe variabile – cum ar fi chiar moștenirea genetică!
Descoperă în continuare tot ce trebuie să știi despre aceste pusee de creștere!
Ce este un puseu de creștere?
Un puseu de creștere definește o perioadă scurtă de timp în care copilul crește rapid în înălțime și în greutate. Puseele de creștere reprezintă o parte normală a dezvoltării copilului și vor avea loc pe întreg parcursul vieții sale, până când ajunge la așa-zisa ”maturizare fizică”. De obicei, maturizarea fizică este atinsă de fete în jurul vârstei de 16-20 de ani, iar de băieți în jurul vârstei de 17-20 de ani.
Chiar dacă absolut toți copiii vor trece prin pusee de creștere, este evident faptul că nu toți vor crește în același mod și nu vor atinge aceleași etape ale dezvoltării în același timp. De fapt, este acceptat faptul că aceste pusee de creștere la bebeluși și copii mici au valoarea unor ”standarde” sau ”linii directoare generale” când vine vorba de cum ar trebui, de fapt, să se dezvolte copilul sănătos în primul an de viață (și ulterior în preajma pubertății).
Una dintre principalele preocupări pe care le poate avea un părinte este să urmărească dacă copiii cresc sau nu în mod corespunzător. Creșterea depinde de mulți factori, iar copilul tău poate să nu aibă același model de creștere ca și colegii săi sau chiar, uneori, ca frații săi.
Semnele cum ar fi foamea nesfârșită bruscă, creșterea în greutate sau o creștere de câțiva centimetri în înălțime pot fi mai mult decât semne obișnuite. Astfel de semne indică, în general, că copilul tău trece printr-un puseu brusc de creștere și că este perfect normal!
Puseele de creștere – la ce vârstă se întâmplă?
Cel mai semnificativ și puternic puseu de creștere are loc atunci când copilul tău este încă bebeluș – mulți bebeluși chiar își triplează greutatea avută la naștere până în momentul aniversării primului an de viață.
Copiii ating, de obicei, jumătate din înălțimea pe care o vor avea la vârstă adultă în jurul vârstei de 2 ani. Această perioadă se caracterizează uneori prin cele mai semnificative etape de dezvoltare, pe măsură ce copilul explorează lumea și devine din ce în ce mai independent.
Al doilea cel mai puternic puseu de creștere apare în timpul pubertății – între 8-13 ani în cazul fetelor și între 9-14 ani în cazul băieților. Bineînțeles, poți observa modificări semnificative în creșterea și dezvoltarea sa și între perioada preșcolară și pubertate.
De-a lungul copilăriei timpurii, creșterea fizică este lentă și constantă, deși este posibil să observi perioade mici în care copilul pare să fi crescut peste noapte. În general, te poți aștepta ca al tău copil să crească aproximativ 2,5 centimetri pe an, începând cu vârsta de 2 ani, până în adolescență. Evident, aceasta nu este o regulă generală, ci este dictată foarte mult de numeroși factori – nivelul de activitate fizică, înălțimea părinților (componenta ereditară).
Este important să reții că aceste faze de creștere nu se referă numai la înălțime. Creșterea este însoțită și de dezvoltarea mentală, așa-numitele „salturi mentale”. Creșterea și perioadele de dezvoltare nu pot fi privite separat una de cealaltă, deoarece atât creșterea, cât și dezvoltarea mentală se desfășoară în mare parte în paralel. În primul an de viață, de exemplu, creierul își dublează dimensiunea, ceea ce duce inevitabil la creșterea celulelor nervoase și, prin urmare, și la dezvoltarea mentală a copilului în cursul creșterii fizice.
Pusee de creștere – cât durează?
Durata acestor pusee de creștere variază. Totuși, te poți aștepta ca un astfel de episod să dureze între 2-7 zile. Pentru bebeluși, puseele de creștere tind să fie mai scurte, durând aproximativ 3 zile. Pentru adolescenți, însă, o astfel de perioadă poate să dureze chiar și până la 7 zile.
În mod obișnuit, nu vei observa faptul că al tău copil trece printr-o perioadă de creștere și dezvoltare accelerată, decât după ce aceasta a avut loc deja. De exemplu, s-ar putea să vrei să îl îmbraci pe copil cu aceiași pantaloni care săptămâna trecută îi veneau perfect, însă observi faptul că, în momentul de față, aceștia îi ajung cu câțiva centimetri deasupra gleznelor. Sau se poate să îți spună că îl strâng adidașii de fotbal – aceiași adidași pe care, cu doar câteva zile în urmă, i-a purtat când a mers la antrenamentele de fotbal.
În ce fel sunt diferite puseele de creștere la băieți și la fete?
„Este o mare diferență între băieți și fete atunci când vine vorba de reprizele de creștere”, a declarat Dr. Mureșan. „Băieții au un puseu de creștere mai târziu, în timp ce fetele îl au mai devreme, de exemplu”.
Dr. Mureșan a explicat că perioadele de creștere dintre băieți și fete au legătură cu pubertatea, cu stadiul Tanner. Etapa Tanner măsoară dezvoltarea și secvența caracteristicilor sexuale secundare, inclusiv creșterea, ale copiilor în timpul pubertății.
„La băieți, creșterea bruscă are loc în stadiul Tanner patru sau cinci și ei continuă să crească uneori până la vârsta de 20 de ani”, a declarat Dr. Mureșan. „Fetele, odată ce și-au început ciclul menstrual, au ajuns la înălțimea pe care o vor avea. Deci, creșterea lor este mai timpurie.”
Pusee de creștere – cum se manifestă?
Pe măsură ce copilul tău trece prin schimbările fizice asociate unui puseu de creștere, este foarte probabil să observi și modificări ale dispoziției, tiparelor de somn și apetitului. Câteva dintre cele mai comune semne ale unui puseu de creștere la bebeluși sunt:
- Creșterea apetitului;
- Oboseală;
- Iritabilitate;
- Dificultate în reglarea emoțiilor.
Atunci când copilul tău se află în mijlocul unui puseu de creștere, ar trebui să te asiguri că îi oferi toți nutrienții de care are nevoie și că, de asemenea, se odihnește corespunzător. Evident, să fii mereu pregătită să-i oferi ceva mai multă atenție. Mofturile și izbucnirile emoționale (deseori nejustificate) nu sunt ceva rar în timpul unui puseu de creștere. Așadar, s-ar putea să fie necesar să-l alinți mai mult – și, evident, să ai ceva mai multă răbdare!
Te întrebi dacă aceste pusee de creștere la copii sunt însoțite de ”dureri”? Ei, bine, se pare că bebelușii, copiii mici și adolescenții care trec printr-o astfel de perioadă ar putea resimți o ”durere surdă” la nivelul picioarelor – în special la nivelul gambelor, genunchilor și părții anterioare (din față) a coapselor. Deși durerea este reală, aceasta nu este asociată cu patologii la nivelul oaselor și/sau mușchilor. De fapt, această durere este pusă pe seama creșterii nivelului de activitate fizică asociat modificărilor respective. ”Durerile de creștere” apar în special după o zi în care copilul a fost deosebit de activ din punct de vedere fizic.
Acestea au tendința de a apărea mai frecvent noaptea, începând cu vârsta de aproximativ 3 ani, și ating un maximum al incidenței în jurul vârstei de 8-12 ani, așadar nu cu mult înainte de a apărea schimbările asociate pubertății. De obicei, ”durerea de creștere” se ameliorează cu odihnă și repaus.
În cazurile mai severe – deși deosebit de rare -, durerea poate interfera cu somnul copilului, și chiar are potențialul de a-l trezi din somn în miezul nopții. Pentru a ajuta la ameliorarea lor, se recomandă aplicarea de comprese calde, masaj și întinderi ușoare. De asemenea, pentru a ajuta la ameliorarea durerii, îl poți încuraja pe copil să practice alte sporturi sau activități care vor solicita mult mai mult alți mușchi, nu neapărat cei ai membrelor inferioare.
Ce pot face părinții pentru a sprijini puseele de creștere?
Deși ar trebui să încurajezi obiceiurile sănătoase pe tot parcursul anului, este deosebit de important ca micuții să doarmă suficient și să mănânce alimente sănătoase în timpul perioadelor de creștere. La urma urmei, corpurile în dezvoltare consumă multă energie, iar somnul și mâncarea acționează ca un combustibil.
Încurajarea jocului și a mișcării sunt, de asemenea, importante, deoarece activitatea fizică încurajează și contribuie la creștere.
Pusee de creștere -când să vorbiți cu un medic
Variațiile în înălțime și greutate, de la un copil la altul, sunt absolut normale. Așadar, în cazul în care copilul tău este puțin mai mare sau mai mic decât prietenii săi, nu ar trebui să îți faci niciun fel de griji. De asemenea, este normal ca un copil să ia DOAR în greutate în timpul unui puseu de creștere, fără a lua și în înălțime – sau chiar invers.
Dacă te îngrijorează faptul că al tău copil pare să nu crească într-un ritm sănătos, este recomandat să ridici această problemă unui medic pediatru. Medicul va folosi o diagramă de creștere pentru a compara înălțimea și greutatea copilului cu media conformă vârstei. Evident, medicul va lua în considerare și contextul din care provine copilul – spre exemplu, un copil ai cărui părinți sunt de înălțime sub medie va avea tendința (însă nu neapărat!) de a avea și el o înălțime sub medie!
Puseele de creștere sunt perioade absolut firești în viața oricărei persoane. Acestea pot avea loc în perioade diferite de la un copil la altul, așadar nu ar trebui să îți faci griji în cazul în care copilul tău nu este la fel de înalt sau ”pufos” precum prietenii săi.
Curioși să înțelegeți mai bine etapele dezvoltării copilului sau bebelușuluivostru? Descoperiți toate detaliile despre puseele de creștere în articolele noastre:
Puseele de creștere ale bebelușilor în primul an de viață
Al treilea puseu de creștere: vârsta de 3 luni