Tuneluri prin care cei mici pot să exploreze, activități senzoriale, ursuleți de pluș ascunși și sticle cu bule colorate… Sunt doar câteva dintre activitățile amuzante, care stimulează dezvoltarea și creșterea bebelușului, pe care să le faceți acasă, fără prea mult efort.
De la vârsta de 6 luni, bebelușul dumneavoastră devine pe zi ce trece tot mai receptiv, mai interactiv, mai agil și mai interesat de lumea din jurul său. Joaca și înțelegerea preferințelor acestuia reprezintă un factor cheie în creșterea și dezvoltarea sa.
Am adunat o serie de jocuri pentru bebeluși simple care vor stimula mintea și musculatura și care îi vor menține pe cei mici fericiți, alerți și distrați. Unele jocuri sunt scurte și plăcute, altele vor dura puțin mai mult. Unele necesită puțină pregătire, altele pot fi începute imediat ce termini de citit acest articol. Toate sunt foarte distractive și cu siguranță o să reușească să vă distreze pe amândoi.
De reținut: asigură-te întotdeauna că ești alături de copilul tău și că îl supraveghezi în permanență în timp ce se joacă.
Iată 13 jocuri pentru bebeluși cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 luni pe care le poți practica imediat, acasă
1. Hârtia și foșnetul
Timp de pregătire: 2 minute | Materiale necesare: hârtie (multă!)
Acest joc este despre a mototoli hârtia și despre a învăța sunete noi. Ziare vechi, pagini de reviste, șervețele, carton subțire – adună cât de multă papetărie poți înainte de a o recicla și lasă bebelușul să își facă de cap.
Bebelușii devin fascinați atunci când creează un sunet nou, motiv pentru care mototolirea hârtiei îi va distra și le va consuma energia. Lasă-l să o rupă dacă vrea – cu siguranță bebelușul va încerca să o facă și este momentul perfect pentru a-i arăta cum. Răsucește hârtia, mototolește-o și învață-l cum să o rupă, dar supraveghează-l pentru a nu o băga în guriță.
2. Coșulețul cu comori
Timp de pregătire: 2 minute | Materiale necesare: coșuleț, jucării și obiecte din casă
Bebelușii sunt cei mai mari exploratori – își folosesc mâinile pentru a explora și distinge diferite forme și obiecte, așa că poți umple un coșuleț cu o mică colecție de lucruri. Gândește-te cum se simte la pipait fiecare obiect – moale, texturat, neted, cu blăniță și încearcă să diversifici cât de mult posibil.
Printre sugestiile bune se numără o lingură de lemn, un ursuleț, o jucărie mai mică, un con de pin, o mingiuță, dar poate fi umplut cu orice obiect crezi că l-ar atrage pe bebe. După ce ai ales toate obiectele, dă-i coșulețul bebelușului care va încerca să introducă și să scoată obiectele din coșuleț, să le privească și poate chiar să le sorteze.
Această activitate îl va ține ocupat și îi va stimula memoria. Păstrează coșulețul la îndemână pentru a vă juca zilnic și schimbă periodic obiectele pentru a-l surprinde pe micul explorator de fiecare dată.
3. Sticla magică
Timp de pregătire: 4 minute | Materiale necesare: sticle goale, apă, ulei, colorant alimentar
O sticlă de plastic goală poate fi mai mult decât un obiect ce trebuie reciclat. Umple aproximativ o treime cu apă, adaugă câteva picături de detergent și câteva picături de colorant alimentar. Răsucește bine capacul și fixează-l cu bandă adezivă pentru a fi mai sigur. Arata-i bebelușului cum să agite sticla pentru a face bule colorate. Încurajează-l pe bebe să agite sticla sau să o rostogolească pe podea pentru a vedea cum se mișcă apa.
De asemenea, poți umple mai multe sticle cu coloranți diferiți și poți adaugă și câteva picături de ulei pentru a crea un efect mai atrăgător.
4. Mișcare și victorie
Timp de pregătire: niciunul | Materiale necesare: jucării
Bebelușul tău ar trebui de acum să ajungă la obiecte. Acest joc îl va încuraja să se miște din ce în ce mai mult. Așază bebelușul pe podea sau pe pat, pe burtică, iar în față plasează-i jucăria preferată. Dacă bebelușul o va dori, va încerca să o apuce – fiind mai la distanță, acesta va trebui să se miște pentru a o apuca. Nu pune jucăria la o distanță prea mare deoarece bebelușul abia începe sa experimenteze.
5. Jucăriile pufoase
Timp de pregătire: 3 minute | Materiale necesare: jucării, țarc pentru bebeluși sau pătuțul
Din categoria jocurilor pentru bebeluși se regăsește și această experiență senzorială. Folosește un țarc pentru copii în care bebelușul poate sta înăuntru, adună jucării moi și plușuri și așază-le în jurul bebelușului, astfel încât acesta să le poată atinge și apuca cu ușurință pe fiecare dintre ele.
Avantajul acestui joc este că, deși fiecare jucărie va fi moale și drăgălașă, bebelușul va începe să învețe diferența dintre ele, atingându-le, fiecare creând o senzație diferită – de la pufos la blănos, până la texturat și neted.
6. Labirintul panglicilor
Timp de pregătire: 10 minute | Materiale necesare: capac de plastic sau găletușă, panglici sau șnururi
Găsește un capac de plastic mai mare, poate fi și o găletușă, și decupează câteva găurele prin el cu ajutorul unei foarfeci. Prin fiecare gaură pune câte o panglică sau câte un șnur de culori, texturi și lungimi diferite și înnoadă-le la fiecare capăt pentru a nu putea fi scoase. Dă-i noua jucărie bebelușului care își va petrece mare parte din timp apucând panglicile pentru a le trage prin fiecare parte.
7. Tunelul exploratorilor
Timp de pregătire: 5 minute | Materiale necesare: obiecte obișnuite din cameră, pături sau un tunel pentru copii
Acesta poate fi o continuare a jocului „Mișcare și victorie” menționat mai sus. Construiește un tunel! Te poți folosi de obiecte obișnuite din camera de zi cu zi – fotolii, masă și o pătura mare – sau poți crea un tunel personalizat dintr-o cutie mare de carton pe care o poți chiar și picta.
Așază bebelușul pe burtică la unul dintre capetele tunelului, iar la celălalt așază jucăria lui favorită. Încurajează bebelușul să se târască pentru a ajunge la jucărie. Pentru început, este recomandat un tunel mai scurt astfel încât bebelușului sa nu îi ia prea mult timp până ajunge la celălalt capăt, dar pe măsură ce acesta mai crește și devine mai mobil, poți lungi tunelul.
8. Bălăceala cu rățuște
Timp de pregătire: 10 minute | Materiale necesare: piscină sau cadă, apă călduță și multe rățuște de cauciuc
Dacă ai o piscină gonflabilă pentru copii sau vrei să folosești cada din baie, acest joc este perfect. Poți pune piscina în camera de zi sau poți folosi cada pe care să o umpli cu puțină apă, dar asigură-te să fie călduță. Așază câteva rățuște de cauciuc și lasă distracția să înceapă. Bebelușul va fi atras de rățuștele care plutesc și va încerca să le apuce pe fiecare.
Deasemenea, poate fi o baie făcută mai devreme în timpul zilei, dar pe care bebelușii să o adore.
9. Tubul vertical
Timp de pregătire: 6 minute | Materiale necesare: tuburi de carton, bandă adezivă și bile din puf
Poți folosi tuburi de carton de la hârtia de bucătărie sau poți rula tu unul. Lipește cu bandă adezivă aceste tuburi de perete sau într-o altă zonă din camera de zi. Asigură-te că este suficient de jos pentru ca bebelușul să poată ajunge la vârf. Sub aceste tuburi, așază câte un bol de plastic. Dă-i bebelușului obiecte cărora le poate da drumul prin tub, de preferat bile din puf, pentru a ajunge în bol.
Acest joc îl ajută pe bebeluș să își dezvolte musculatura și concentrarea deoarece este nevoit să se aplece pentru a ridica obiectele pe care să le treacă iar prin tub.
10. Cântă cu mine
Timp de pregătire: Niciunul | Materiale necesare: voie bună și veselie
Sunetele bebelușilor nu lipsesc pe timpul zilei, iar vocea părinților îi bucură enorm. Poți valorifica aceste sunete printr-un joc muzical în care bebelușul va încerca să imite ceea ce aude. Bineînțeles, la început va fi puțin mai greu, dar pe parcursul timpului acesta va deveni un adevărat cântăreț ce te va bucura în fiecare zi cu câte un nou ritm. Dacă bebelușul nu este încă pregătit pentru sunete mai complexe, îi poți cânta în schimb pentru a-l liniști.
11. Concertul de tobe
Timp de pregătire: 4 minute | Materiale necesare: cratițe din bucătărie și o lingură
Copiii iubesc muzica, mai ales când o creează ei. Așază bebelușul în șezut iar în fața acestuia pune câteva cratițe răsturnate. Dă-i copilului o lingură de lemn mai lungă și… să înceapă concertul!
12. Unde este ursulețul?
Timp de pregătire: 2 minute | Materiale necesare: ursuleț de pluș și 3 cutii goale de carton
Așază 2 sau 3 cutii mai mici, de carton, pe podea și cu ajutorul copilului ascunde un ursuleț de pluș în una dintre acestea. Întreabă cu voce tare „Unde este ursulețul?”, apoi deschide cutia și spune „Uite ursulețul!”.
Repeta de mai multe ori, încurajându-ți copilul să deschidă cutia în care se ascunde ursulețul. După ce copilul înțelege ideea, poți încerca să muți cutiile și să vezi dacă acesta o mai poate găsi pe cea potrivită.
13. Figurine din plastilină
Timp de pregătire: 2 minute | Materiale necesare: plastilină și o masă mai mare
Împreună cu bebelușul tău poți modela diferite forme din plastilină. De asemenea, această activitate îl va ajuta pe bebeluș să își dezvolte musculatura în timp ce strânge, rostogolește sau separă bucățile de plastilină.
Poți folosi bucăți din culori diferite și poți chiar să le combini. Cu siguranță bebelușul va fi atras de formele pe care le faceți împreună.
Acestea sunt recomandările noastre de jocuri cu bebeluși pe care le poți practica simplu și plăcut, de acasă.