Pornește într-o călătorie de bucurie și explorare cu bebelușul tău de 8 luni, un pachet de curiozitate! În acest articol, îți vom dezvălui o mulțime de activități stimulative adaptate pentru bebelușul tău, pe măsură ce continuă să pornească în noi aventuri în etapele sale de dezvoltare.
Bebelușul la 8 luni
Pe măsură ce bebelușul tău atinge vârsta de 8 luni, dezvoltarea lui este în plină desfășurare! Acum este mai mobil, mai curios și mai dornic să exploreze tot ce îl înconjoară. Este o perioadă interesantă, deoarece micuțul tău atinge etape importante și descoperă noi abilități.
În calitate de părinte, este foarte probabil să căutați idei de activități distractive și creative pentru a îți menține copilul de 8 luni distrat și implicat acasă.
În rândurile de mai jos veți afla ceea ce pot și ar trebui să fie capabili să facă bebelușii de 8 luni și vă vom dezvălui 20 de idei de activități noi și interesante pe care să le încerci cu micuțul tău.
Ce poate face un bebeluș de 8 luni
- La vârsta de 8 luni, bebelușul tău devine mai independent și mai capabil din punct de vedere fizic.
- Este posibil să stea în picioare cu încredere fără sprijin și chiar să înceapă să se târască sau să se ridice singur în picioare.
- Coordonarea mână-ochi continuă să se îmbunătățească și este posibil să fie capabil să apuce și să manipuleze obiectele cu mai multă precizie.
- De asemenea, bolborosesc și emit sunete vocale mai variate, iar abilitățile lor sociale se dezvoltă pe măsură ce devin mai conștienți de ceea ce îi înconjoară și interacționează cu fețele familiare.
Activități distractive și ușoare pentru un bebe de 8 luni
1. Jocul cu apa
Este timpul să faceți timpul de baie distractiv pentru copilul dumneavoastră. Puneți lângă el în cadă un recipient sau niște jucării pentru apă.
Permiteți-i copilului dvs. să stropească, să apuce și să mângâie apa… majoritatea bebelușilor adoră mizeria pe care o creează acest lucru!
De asemenea, rugați-l pe bebelușul dvs. să încerce să apuce jucărille din cadă în timp ce plutesc deasupra apei; aceasta este o modalitate excelentă de a îmbunătăți coordonarea mână-ochi și abilitățile motorii.
Interacționați cu copilul dvs. în timp ce se joacă în baie – introduceți cuvinte simple precum apă, robinet, cană etc.
Nu uitați să nu-i lăsați niciodată nesupravegheați.
2. Mingea lipicioasă
Folosiți o simplă minge de plastic (una de mărime medie pentru a vă asigura că bebelușul nu încearcă să o înghită) și înfășurați-o cu bandă adezivă.
Dar așteptați! Iată care este capcana; trebuie să vă asigurați că partea lipicioasă a benzii este afară!
După ce ați acoperit bine mingea, daț-i-o copilului dvs. Observați-l cum explorează și încearcă să separe mingea lipită de mâna lui
Prin această activitate, copilul dvs. realizează și învață de fapt pe măsură ce mută mingea de la o mână la alta.
3. Purtați conversații
Dacă nu ați făcut-o deja, acum este momentul să introduceți arta conversației copilului dvs pentru a-i cultiva o mare abilitate de viață. Puteți să vorbiți cu el despre experiențele sale din timpul zilei.
S-a jucat cu mingea astăzi? Vorbiți cu el despre asta… cum a urmărit mingea din sufragerie până în dormitor.
Este, de asemenea, o idee grozavă să îi prezentați activitățile sale de zi cu zi. În timp ce îl duceți la baie, explicați-i cum apa îi va curăța corpul.
Culorile, formele și locurile joacă o mare importanță acum. Folosind o carte cu imagini, prezentați-i animalele, obiectele simple și produsele alimentare.
Scopul acestor activități nu este de a învăța o anumită abilitate copilului dumneavoastră. Este vorba mai degrabă de a-i sprijini să se manevreze pe măsură ce se plimbă, se rostogolește și se târăște.
4. Artă comestibilă
Întinde niște iaurt sau piure de fructe pe o tavă de scaun înalt sau pe un farfurioară de plastic și lasă copilul să exploreze cu mâinile și gura. El poate să strivească, să ungă și să guste mâncarea, ceea ce îi promovează dezvoltarea senzorială și motricitatea fină.
5. Tablă senzorială făcută în casă
Creează o planșă senzorială folosind o bucată de carton sau de lemn și atașează diverse texturi, obiecte și culori pentru ca bebelușul tău să le exploreze în voie. Acest lucru oferă o experiență senzorială și promovează dezvoltarea sa tactilă și motorie fină.
6. Săculeți senzoriali
Umple punguțe care se închid etanș cu diferite materiale cu textură diferită, cum ar fi paste fierte, jeleu sau hârtie mărunțită. Închide bine pungile și lasă copilul să exploreze ce poate să facă cu ele: le poate strici, apăsa, pipăi. Acest lucru oferă o experiență senzorială și ajută la dezvoltarea sa tactilă.
7. Cursă cu obstacole
Creează o cursă cu obstacole moi și sigure folosind perne, plapume și pături. Ajută-ți bebelușul să se târască, să se rostogolească și să navigheze de-a lungul traseului, ceea ce îi încurajează abilitățile motorii grosiere și conștientizarea spațială.
Aceasta este una dintre cele mai amuzante activități pentru bebelușii de 8 luni.
8. Stivuirea blocurilor
Oferă-i blocuri moi, sigure pentru bebeluși și încurajează-l le stivuiască, să le doboare și să exploreze diferitele forme și dimensiuni pe care le poate crea. Acest lucru îi promovează coordonarea mână-ochi, conștientizarea spațiului și abilitățile de rezolvare a problemelor.
9. Explorarea alimentelor
Oferă-i o varietate de alimente sigure, adecvate vârstei sale, pentru ca bebelușul dumneavoastră să le exploreze și să aibă curajul de a se hrăni singur. Acest lucru îi permite să își exerseze abilitățile motorii fine și îi prezintă gusturi și texturi noi.
10. Sticle senzoriale
Creează sticle senzoriale folosind sticle de plastic transparente umplute cu obiecte colorate, cum ar fi sclipici, mărgele sau orez pe care chiar tu îl poți colora. Închide bine sticlele și lasă copilul să le scuture, să le rostogolească și să exploreze diferitele experiențe senzoriale și sunete pe care acestea le scot.
11. Joaca cu eșarfe
Jucați-vă cu eșarfe colorate și lasă copilul să simtă diferitele texturi ale acestora, să descopere culorile și să exerseze prinderea și tragerea. De asemenea, puteți folosi eșarfe pentru a vă juca de-a v-ați ascunselea.
12. Târârea prin tunel
Primele câteva luni ale copilului dvs marchează o creștere extraordinară a abilităților sale sociale și personale. El va învăța acum să se târască și să vă atragă atenția asupra lui.
Să ții un astfel de copil ocupat poate fi o sarcină destul de dificilă, dar amenajarea unui mic tunel drăguț chiar în sufragerie poate fi o soluție.
Luați câteva cutii de carton și deschideți-le de la capete opuse. Așezați câteva elemente de recuzită (jucării, mingi etc.) înăuntru și puneți-vă copilul să se târască prin el, explorând tot ce-i iese în cale.
Asigurați-vă că plasați înăuntru materiale sigure pentru copii!
13. Rularea mingii
Staicu fața la copil și rostogolește ușor o minge moale înainte și înapoi, între voi. Acest lucru îi încurajează coordonarea mână-ochi și îi ajută să își dezvolte abilitățile motorii grosiere pe măsură ce se întinde după minge și o rostogolește înapoi spre tine.
14. Plimbare în natură
Plimbați-vă amândoi în parc, cu copilul în cărucior sau în port-bebe,, și arătă-i diferite obiecte, culori, forme. De asemenea, încearcă să-l faci atent la anumite sunete din natură, cum ar fi păsările, frunzele care foșnesc sub pașii oamenii sau insectele care bâzâie. Acest lucru îi promovează dezvoltarea senzorială și îl expune la minunile din aer liber.
15. Muzică și mișcare
Pune muzică vioaie și dansați sau cântați împreună, Încurajează-l să bată din palme, să bată din piciorușe sau să se miște pe ritm, promovându-i astfel motricitatea grosieră și coordonarea.
Acest lucru va stimula activitatea fizică și va îmbunătăți abilitățile motorii ale copilului dumneavoastră în timp ce ascultă și se bucură de divertisment.
De asemenea, cântând niște cântece pentru copii îl va încuraja pe copilul tău să vorbească și să învețe cuvinte noi.
Puteți imita sunetele diferitelor animale sau puteți folosi o marionetă de mână sau alte elemente de recuzită similare pentru a vă distra.
16. Jucărie moale pentru ascuns
Luați o cutie de carton care are o deschidere în partea de sus. Ar trebui să fie suficient de mare pentru ca tu să îi poți pune jucăriile înăuntru și să le scoți.
Acum, sculptează cu grijă o mică deschidere în partea de sus a cutiei pentru ca copilul tău să introducă mâna înăuntru și să-și scoată jucăriile și întreabă-l: ce este înăuntru?
Copilul tău se va bucura de misterul de a scoate obiecte necunoscute.
Încercarea acestor activități simple îl va ajuta pe copilul dumneavoastră să se dezvolte și să devină un copil activ și inteligent.
17. Plastilină comestibilă
Pregătește plastilină comestibilă folosind ingrediente potrivite pentru copii, cum ar fi piure de banane sau cartofi dulci. Lasă-l pe bebe să strivească, să strângă și să exploreze aluatul, promovând abilitățile motorii fine și explorarea senzorială.
18. Jocul cu umbrele
Folosește o lanternă pentru a crea umbre pe un perete sau pe tavan și încurajează-l pe copil să se întindă și să atingă umbrele. Acest lucru va promova abilitățile de coordonare vizuală și coordonarea mână-ochi.
19. Labirint în oglindă
Creează un labirint simplu în oglindă folosind oglinzi sau suprafețe reflectorizante sigure pentru copii și încurajează-l să se deplaseze prin labirint sau să ajungă la propria reflecție. Acest lucru îi promovează imaginea spațială, memoria kinestezică și conștiința de sine.
20. Coș senzorial în natură
Umple un recipient cu materiale naturale, cum ar fi frunze, conuri de pin sau flori, și lasă copilul să exploreze diferitele texturi, mirosuri și culori. Acest lucru promovează dezvoltarea senzorială și legătura cu natura.
Cum pot promova dezvoltarea limbajului la copilul meu de 8 luni?
Activități precum repetarea unor poezii cu rimă simple, cântece ușoare, discuțiile, citirea de cărți ilustrate, precum și imitarea și răspunsul la bâlbâielile și răcnetele lor pot contribui la promovarea dezvoltării limbajului la copilul dumneavoastră de 8 luni .
Cum îl pot ajuta pe copilul meu de 8 luni să învețe cauza și efectul?
Activități precum joaca cu blocuri de construcție, jocurile cu jucării zgomotoase și jocurile cu mingea îl pot ajuta pe copilul dumneavoastră de 8 luni să învețe cauza și efectul.
Cum pot încorpora muzica și mișcarea în rutina zilnică a copilului meu de 8 luni?
Puteți încorpora muzica și mișcarea în rutina zilnică a copilului dumneavoastră de 8 luni în diverse moduri, cum ar fi atunci când se joacă sau înainte de culcare. Puteți, de asemenea, să puneți muzică și să vă angajați în dans cu bebelușul dvs. în timpul liber, dacă acesta este treaz.
Cum îmi pot ajuta copilul de 8 luni să își dezvolte simțul permanenței obiectelor?
Conform etapelor de dezvoltare ale lui Piaget, permanența obiectului este înțelegerea care se dezvoltă la bebeluși în jurul vârstei de șapte-opt luni. Aceasta afirmă că obiectele continuă să existe chiar și atunci când nu sunt la vedere. Puteți să le ascundeți jucăriile și să vă jucați de-a v-ați ascunselea pentru a le dezvolta simțul permanenței obiectului .
Majoritatea bebelușilor învață să stea jos și chiar să se târască până la vârsta de opt luni. În calitate de părinți, puteți sprijini creșterea copilului dumneavoastră prin faptul că îi răsfățați cu activități distractive, dar benefice. Ei sunt plini de energie și trebuie să fie ținuți implicați în activități care le îmbunătățesc abilitățile motorii și cognitive.
Activitățile simple pentru un bebeluș de 8 luni pot include stropitul cu apă, escaladarea unui munte de perne și perne, traversarea unui tunel de carton sau cântatul și dansul. Fiecare activitate îl ajută pe bebeluș să exploreze mediul înconjurător și să învețe lucruri noi, oferind în același timp multă distracție.
Nu uita să ții cont întotdeauna de siguranța și de stadiul de dezvoltare al bebelușului tău atunci când pui la punct activitățile de joacă. Supraveghează-l îndeaproape și folosește materiale și jucării adecvate vârstei. Bucură-te de momentele prețioase de joacă și explorare cu bebelușul tău de 8 luni!