În ciuda rezistenței sau a distragerii frecvente, este mai important ca niciodată ca adolescenții să petreacă timp în aer liber. Avem câteva idei pentru a vă ajuta să faceți acest lucru!
Pe măsură ce copiii cresc, programul lor devine tot mai încărcat, volumul de muncă atât pentru școală cât și pentru activitățile extra-școlare crește și implicit se scurtează timpul oferit pentru activitățile în aer liber. Cu toate acestea, pentru adolescenții cu un program încărcat timpul petrecut în aer liber devine exact factorul cheie în relaxarea acestora. În fața stresului și a anxietății, adolescenții au nevoie de timp pentru a hoinări, pentru a explora, pentru a se relaxa… toate acestea fiind beneficii secundare ale timpului petrecut în aer liber.
Câteva beneficii ale timpul petrecut în natură pentru adolescenți:
- îmbunătățește sănătatea mintală
- îi ajută să fie „mai fericiți, mai atenți și mai puțin anxioși”
- îmbunătățește starea de spirit
- ajută la evitarea depresiei
- reduce simptomele de ADHD
- ajută la o funcționare socială mai bună, diminuează timiditatea și singurătatea
- ajută la reducerea stresului
Acum că am înțeles beneficiile de a-i scoate pe adolescenții noștri afară și suntem motivați să îi încurajăm să petreacă timp în natură… Ce urmează? Ei bine, să îi încurajăm efectiv să iasă afară.
Deși poate fi greu de crezut pentru părinți, pe măsură ce copiii noștri cresc, poate deveni tot mai dificil să-i determinăm să facă ceea ce ne dorim.
Vă prezentăm adolescentul zilelor noastre:
- supraaglomerat (teme și activități)
- nemotivat (monarh al „efortului minim”)
- dezinteresat (vrea doar să stea acasă la calculator sau pe telefon)
- antisocial (nu este interesat de timpul petrecut în familie)
- distras (am menționat calculatorul?)
Caracterizarea de mai sus nu se aplică neapărat tuturor adolescenților, dar este posibil să vedeți că unele dintre aceste elemente apar din când în când. Adăugați stresul, anxietatea și letargia, iar pentru timpul ideal petrecut în familie în aer liber devine și mai greu de convins.
Nu disperați! Avem strategii care să vă ajute să îi faceți să se ridice de pe canapea, de la calculator și să iasă afară.
Strategii pentru a-i ajuta pe adolescenți să petreacă mai mult timp în aer liber:
Explicați-le beneficiile timpului petrecut afară
Deși adolescenții nu sunt cunoscuți pentru faptul că ascultă de sfaturile părinților lor, ei încep să se preocupe mai mult de bunăstarea lor și ar putea fi convinși de beneficiile petrecerii timpului în aer liber. Împărtășiți-le aceste beneficii (le găsiți mai sus) și vedeți dacă acest lucru le oferă o motivație suplimentară!
Organizați ieșiri cu prietenii lor
Aceasta este probabil cea mai simplă și mai eficientă strategie. În general, adolescenților le place să petreacă timp cu prietenii lor, așa că petreceți acest timp afară! Ei sunt mai dispuși să participe la o activitate dacă au un prieten cu care să discute și care să îi ajute să facă întreaga experiență mai puțin „neplăcută”.
În afară de a sta în aer liber, luați în considerare unele dintre următoarele activități:
- faceți împreună o drumeție sau o plimbare în natură; invitați prietenii să vă însoțească la plimbările în familie.
- introduceți elementul de joc: faceți o vânătoare de comori împreună.
- gândiți în afara cutiei: mergeți la un joc de paintball sau un parc de aventură.
- invitați prietenii la un foc de tabără.
- mergeți la o plimbare off road cu bicicleta.
- mergeți cu caiacul (sau alte activități în aer liber) în familie: „nu, mulțumesc”; caiac cu prietenii: „sigur!”
Găsiți oportunități de voluntariat
Dacă altruismul nu este principalul lor motiv, adolescenților li se poate reaminti faptul că activitățile de voluntariat sunt încurajate de licee și sunt bine văzute de angajatori. Multe dintre aceste oportunități de voluntariat pot fi realizate în aer liber:
- întreținerea potecilor
- activități artistice în aer liber
- voluntari la evenimente culturale în aer liber
- curățarea parcurilor, pădurilor sau a plajelor
Duceți o activitate în aer liber
Dacă adolescenții au impresia că nu pot adăuga nimic la programul lor, duceți o parte din programul lor într-un cadru nou: în aer liber! Cu ajutorul laptopurilor și al telefoanelor mobile, o mare parte din munca lor poate fi efectuată departe de un birou (dacă este cazul).
- să iasă afară pentru a citi sau a-și face temele
- alegeți un „loc de ședere”, un scaun de plajă, treptele din față, un hamac – orice funcționează!
Luați în considerare interesele lor
Dacă doriți să stârniți interesul și să creați o legătură cu adolescentul dvs., găsiți o punte de legătură între interesele copilului dvs. și diferite activități în aer liber.
- fotografie: Luarea unui aparat de fotografiat în aer liber este o activitate excelentă pentru adolescenții care doresc să își perfecționeze abilitățile sau pur și simplu să se distreze făcând fotografii. Fotografia în natură oferă noi provocări: Fotografii macro ale florilor, fotografii telefotografice ale păsărilor. Puteți sugera, de asemenea, proiecte distractive: fotografii jurnalistice ale partenerilor de drumeție, fotografii de perspectivă trucate ale prietenilor sau familiei sau o vânătoare de fotografii.
- artă: Artiștii în devenire pot fi încurajați să participe la o sesiune de plein air, fie pentru a picta ceea ce văd, fie pentru a se bucura pur și simplu de aerul curat.
- istorie: Pentru adolescenții interesați de istorie, căutați situri istorice locale, în special cele care au trasee de plimbare.
- robotică: Dați-le provocarea de a construi un robot care să adune gunoiul sau să se cațere pe un buștean.
- matematică: Căutați exemple de matematică în natură: Secvența Fibonacci (melci, scoici), găsirea simetriei în natură, măsurarea înălțimii unui copac sau a diametrului unui ciot.
- fizică: Găsește cea mai bună piatră și cea mai bună tehnică pentru săritul peste stâncă; trasează-ți progresul. Construiți un sistem de scripeți într-un copac din curtea din spate.
- inginerie/arhitectură: Construiți un adăpost suficient de mare pentru a sta în el și faceți-l rezistent la ploaie. Proiectați adăposturi pentru diferite animale.
- muzică: Construiți instrumente din piese libere în natură sau organizați un concert în aer liber.
- scris: Începeți un jurnal al naturii, relatând ce vedeți în natură și cum vă face să vă simțiți.Compuneți o poveste despre plimbarea în natură pe care ați făcut-o, descrieți tot ce ați văzut pe drum.
- artă culinară: Încurajați-vă adolescentul să își cultive propria grădină comestibilă – în propria curte sau într-o grădină comunitară. Apoi folosiți ceea ce au cultivat pentru a vă pregăti o gustare gourmet!
- videografie, cinematografie: Folosind un telefon mobil, filmați-vă aventurile în aer liber și creați un mini-film; filmați-vă prietenii care fac trucuri pe bicicletă sau skateboard.
- astronomie: Acum sunt mai mari și pot sta treji până târziu! Puneți-i să planifice o activitate de seară în jurul unui eveniment ceresc viitor.
Alegeți oricare dintre aceste activități în aer liber
- drumeții: De la o plimbare locală în natură până la cucerirea unui munte, există opțiuni care se potrivesc fiecărui copil.
- cățărare: Poate că încep într-o sală de gimnastică, dar căutați opțiuni de escaladă și bouldering în apropierea dumneavoastră.
- caiac-canoe sau canoe: Căutați oportunități de închiriere la nivel local și explorați diferitele căi navigabile din zona dumneavoastră.
- stand up paddle boarding: SUP-urile sunt o modalitate excelentă de a vă lucra echilibrul în timp ce vă bucurați de timp liniștit pe apă!
- skateboarding: Un exercițiu de răbdare și perseverență! În plus, este pur și simplu plăcut.
- karting sau scuter: Încearcă diferite locații (skatepark-uri, piste de pump tracks, căi ferate, trotuare, parcări, rampe, quarter pipes), învață trucuri noi (tail whip, 180, manual, wheelie, no footer, bunny hop, heel whip…).
- de bicicletă: Atât de multe opțiuni diferite pentru ciclism! Încercați noi tipuri de ciclism (singletrack, enduro, downhill, bmx, skills, dirt jumper) și diferite locații (pump track, jump park, downhill bike park, rail trail, parc ). De asemenea, adolescenții pot petrece ore întregi perfecționând abilități și trucuri cu bicicletele lor: manuale, wheelies, bunny hops, endos, stoppies, etc.
Petreceți timp unul cu altul
În loc de o excursie cu întreaga familie, luați în considerare activități individuale cu adolescentul dumneavoastră.
Bucurați-vă de timpul petrecut împreună pentru ceea ce este, sau profitați de ocazie pentru a vorbi despre lucruri importante. Am învățat că, de multe ori, este mult mai ușor să vorbim în timp ce mergem unul lângă altul decât să ne privim unul în față și să fim nevoiți să menținem contactul vizual. Este un timp important pentru a crea legături!
Lăsați-i să aibă un cuvânt de spus
La fel ca și în cazul copiilor mai mici, „lăsați-i să conducă” este o strategie utilă. În loc ca ei să fie pur și simplu în fruntea rândului, adolescenții își pot asuma un rol mai mare în întreaga experiență. Iată câteva modalități de a-i ajuta să îi lăsați să conducă:
- Dați-le o listă de activități și lăsați-i să aleagă.
- Încurajați-i să planifice ei înșiși întreaga activitate sau excursie.
- Atribuiți fiecărui copil o zi în care să decidă unde să meargă, planificând întreaga zi „de la supă la nuci”, de la ora plecării, la mese și până la traseul pe care îl veți urma.
Încercați ceva nou împreună
Dacă nu sunt reticenți la risc sau la a încerca ceva nou, luați împreună un curs introductiv și încercați ceva nou:
- ciclism montan downhill
- cățărare pe stâncă, bouldering
- stand-up paddle boarding
- surfing
- bmx biking
- skateboarding
Puneți la cale o provocare de familie
Stabiliți o provocare de familie pentru a le oferi copiilor dvs. ceva pentru care să muncească, o doză de competiție și un sentiment de satisfacție atunci când o finalizează.
- Faceți o listă cu locurile în care ați dori să mergeți în familie, stabiliți împreună o dată limită și vedeți câte puteți bifa până atunci.
- Stabiliți o provocare pentru parcurile naționale: Câte puteți vizita anul acesta?
- Scoateți-vă jocurile afară
- Invitați-vă prietenii la un joc de laser tag – în timpul zilei sau chiar după lăsarea întunericului.
- Vânătorile de comori sunt încă un succes pentru copiii mai mari, mai ales atunci când nu sunt prea simpliste. Alegeți unele care sunt deschise („ceva care este…”) pentru a permite mai multă creativitate și provocare.
- Găsiți locuri ciudate și obscure în care să mergeți, locații ciudate, nebănuit de cool
- Luați în considerare locațiile semnificative din punct de vedere istoric: forturi, câmpuri de luptă, ruine de castele sau biserici vechi.
Găsiți locuri care să îi tenteze, faceți din asta destinația finală
Nu o vom numi „mită”, dar gândiți-vă la oala cu aur de la capătul curcubeului sau la magazinul de înghețată de la capătul căii ferate.
Dacă bugetul permite și/sau cu o ocazie specială, programați o activitate specială. Mulți adolescenți par atrași de activitățile care implică un anumit risc sau o componentă „extremă”:
- tur cu jeep-ul
- plimbare cu gondola
- tiroliană
- curs de frânghii înalte
Dați un exemplu
Arată-le copiilor tăi că timpul petrecut în aer liber face parte din rutina ta personală și inspiră-i să te urmeze:
- plimbare de dimineață
- plimbare de seară prin cartier
- Plimbări cu bicicleta sâmbătă dimineața, etc.
Lansați o provocare personală
Copiii se ridică adesea la înălțimea unei provocări, mai ales dacă aceasta înseamnă să se îmbunătățească.
- cel mai bun căpitan de stâncă
- cel mai rapid timp pe bucla de traseu
- cel mai mare aer pe salt
- cel mai rapid timp în jurul pistei
Exersați abilitățile de supraviețuire
Provoacă-ți copiii să stăpânească anumite abilități de supraviețuire. Provocările pot include:
- construirea unui foc de tabără
- aprinderea unui foc de tabără atunci când plouă
- construirea unui adăpost folosind materiale găsite în natură
- construirea unui adăpost cu o prelată și niște sfoară
- camping în curte
- gătitul unei mese la foc de tabără
Planificați-vă din timp și programați-vă timpul petrecut în aer liber. Puneți-l în calendar și rezervați-vă timp! Trebuie să fie o prioritate, altfel se va pierde în agitația activităților zilnice.
Cel mai bun mod de a crește un adolescent care iubește aerul liber este de a crește un copil care iubește aerul liber. Începeți de mici și faceți ca acest lucru să facă parte din ethosul familiei voastre!
Deși pare să devină mai dificil pe măsură ce cresc, este important să îi încurajăm pe adolescenți să petreacă mai mult timp în aer liber. Ei au nevoie de acest lucru, tânjesc după el (fie că știu sau nu) și cu siguranță beneficiază de pe urma lui. Țineți cont de unele dintre aceste strategii și ajutați-i să iasă afară!