Să găsești activitățile potrivite pentru un copil de 3 ani ar trebui să fie ușor… dar nu este. În această vară, eu și fiul meu de 3 ani am avut mult timp pentru a ne juca. Timp în plus, de fapt, pentru că el a decis când a împlinit 3 ani să renunțe la somnul de prânz. Cu fratele mai mare acasă în vacanță, încercările mele de a forța lucrurile s-au lovit de refuz. Voi încerca din nou peste o lună, când vacanța va fi gata, dar, între timp, au amândoi parte de vacanță, de ore de culcare mai devreme și de o mulțime de activități simple ca cele de mai jos.
Niciun număr de jucării sau jocuri nu poate menține interesul unui copil de trei ani pentru foarte mult timp. Așadar, pentru a-i menține implicați într-o anumită activitate mai mult de câteva minute, este inevitabil ca părinții să propună activități care să răspundă preferințelor și intereselor lor.
Să înceapă distracția!
1. Desen sau pictură
Nu poți cere unui copil de trei ani să deseneze o capodoperă. În schimb, îl puteți ajuta să picteze sau să deseneze ceva cu instrumente ușor de găsit.
Veți avea nevoie de:
O hârtie sau o carte de desen, culori de apă sau vopsele acrilice sau creioane colorate, pensule sau bureți.
Cum se face:
- Luați-le o carte de colorat atractivă și rugați-i să completeze imaginile din ea cu culori.
- De asemenea, puteți desena câteva figuri geometrice simple, cum ar fi pătrate, cercuri sau triunghiuri, și le puteți cere să le coloreze.
2. Pictură pe vase
Luați un ghiveci de teracotă sau de lut din grădină și lăsați-i pe copii să îl coloreze. Fiți deschis, astfel încât copiii să își folosească creativitatea pentru a-l face frumos în felul lor, jucându-se cu vasule de lut și cu culorile.
Veți avea nevoie de:
Un mic vas de lut gol, vopsele acrilice viu colorate, o hârtie cerată și un ziar.
Cum se face:
- Întindeți ziarul pe podea, urmat de hârtia cerată. Țineți vasul de lut cu capul în jos pe hârtia cerată.
- Presărați vopselele acrilice în jurul marginii vasului, astfel încât să se scurgă și să coloreze părțile laterale ale vasului. Luați câte o culoare pe rând și faceți-o pe rând.
- Nu lăsați vopselele să se usuce între timp. Odată ce vasul este complet acoperit, lăsați-l să se usuce cel puțin o zi.
- Puteți, de asemenea, să păstrați pânza transparentă cu un strat de bază alb sau negru și să le cereți copiilor să picteze orice doresc.
3. Pictură cu ștampile
Aceasta este una dintre cele mai simple modalități de a-l face pe copilul tău să picteze diferite modele fără prea mult efort. Puteți folosi o varietate de obiecte pentru a crea modele frumoase cu această formă de artă.
Veți avea nevoie de:
Cartofi, ceapă, flori naturale, frunze, forma de prăjituri, vopsele, hârtie de desen și pensule.
Cum se face:
- Să luăm un cartof mare, să-l tăiem în două și, cu ajutorul unei forme de biscuiți din bucătărie sau al unui cuțit, să facem niște forme din el. Îndepărtați porțiunea în exces, iar ștampila este gata.
- Înmânează-i-o micuțului tău împreună cu niște vopsele.
- Pur și simplu înmuiați ștampila sau vopsiți ștampila cu culoare și apăsați-o pe o hârtie de desen sau pe o țesătură.
- Odată ce au fost ștampilate în diferite locuri, le puteți îmbina pur și simplu cu ramuri, adăugați frunze și ghiveci pentru a face un ghiveci de flori sau un buchet.
De asemenea, puteți folosi și ștampile de cumpărat, care au diferite forme sau reprezintă diferite personaje din desenele animate. Copiilor le place la nebunie să ștampileze.
4. Pictura pe pahare de carton
Poți picta paharele și poți crea diferite creaturi folosind pahare de hârtie pictate și obiecte de zi cu zi.
Veți avea nevoie de:
Pahare albe de hârtie, vopsele, pensule sau bureți, hârtii de desenat.
Cum se face:
- Dați un strat de bază pentru pahare cu culoarea creaturii pe care vreți să o desenați. Să zicem că faceți un pui. Vopsește cupa în galben.
- Desenează-i ochii cu alb și negru, iar nasul roșu.
- Tăiați hârtia roșie pentru a face coroana și picioarele și lipiți-le în partea de sus și, respectiv, de jos a paharului.
5. Animale din farfurii de hârtie
La fel ca și meșteșugurile cu pahare de hârtie, pictura cu farfurii de hârtie este destul de interesantă de făcut. Puteți face evantaie din farfurii de hârtie, țestoase din farfurii de hârtie și soare din farfurii de hârtie.
Veți avea nevoie de:
Farfurii de hârtie de unică folosință, vopsele, pensule, planșe de culori, bețe de înghețată etc.
Cum se face:
- Luați o farfurie de hârtie, întoarceți-o spre partea de jos și colorați-o cu culoarea preferată sau cu mai multe culori.
- Luați hârtia colorată și tăiați-o în șase forme: patru picioare, un cap și o coadă.
- Pe cap, desenați ochii, nasul și gura broaștei țestoase.
- Lipește toate cele șase forme pe broască țestoasă și gata, broasca țestoasă din farfurie de hârtie este gata.
6. Jocul cu plastilină
Plastilina este o activitate populară care încurajează creativitatea copiilor. Dar dacă copilul dumneavoastră de trei ani are obiceiul de a pune totul în gură, trebuie să fiți prudent. În astfel de cazuri, puteți opta pentru plastilină comestibilă făcută în casă.
Veți avea nevoie de:
Aluat colorat, foarfeci de joacă, bețișoare de înghețată etc.
Cum se face:
Cereți-le copiilor să folosească aluatul de joacă pentru a face o minge simplă, să o rostogolească în formă de șarpe, să o aplatizeze cu mâinile sau cu un ac de rulare.
Odată ce stăpânesc aceste lucruri simple, ei știu cum să își folosească mâinile pentru a modela aluatul. Apoi, îi puteți ruga să facă forme folosind un tăietor de biscuiți sau o foarfecă de joacă și să progreseze încet spre realizarea unor animale și obiecte mici. Joaca cu aluatul animalelor le poate îmbunătăți cunoștințele despre animale și despre aspectul lor fizic.
7. Joaca cu pastele
Această activitate poate dezvolta simțurile tactile și sonore la copiii de 3 ani. Cu câteva elemente disponibile acasă, puteți încerca această activitate.
Veți avea nevoie de:
Tăieței pentru paste, un coș mare, sticle cu capac, borcane sau căni de măsurat, o pătură.
Cum se face:
- Luați un coș mare și umpleți-l cu paste sau macaroane de diferite forme.
- Dați sticlele goale copiilor dumneavoastră.
- Rugați-i să umple sticlele cu paste făinoase folosind borcanele de măsurat.
- După ce au umplut toate sticlele, trebuie să le golească și să le umple din nou.
Pentru simțul sunetului, rugați-i să umple fiecare sticlă până la jumătate, să fixeze capacul și să o agite. Rugați-i să observe cum fiecare sticlă sună diferit, mai încet sau mai tare. Schimbați cantitatea de paste și rugați-i să verifice din nou sunetul. Deși puțin zgomotoasă, această activitate poate fi distractivă.
8. Joc cu sunete de animale
Această activitate de ghicire a sunetului îl ajută pe copilul dumneavoastră să își dezvolte capacitatea auditivă și, de asemenea, capacitatea de a memora lucruri. Este simplă și nu necesită materiale de artizanat.
Veți avea nevoie de:
Un telefon sau un laptop.
Cum se face:
Descărcați niște sunete de animale, zgomote de vehicule, ciripit de păsări. Ascultați-le împreună cu copiii dumneavoastră și rugați-i să ghicească sunetul.
Dacă nu sunt familiarizați la început, spuneți-le ce sunet este. Când pot imita sunetele și le recunosc, puteți juca jocul de-a ghicitul.
9. Miroase și povestește
Acest joc este asemănător cu jocul „Ghicește sunetul”, doar că aici copiii trebuie să miroasă diferite obiecte și să le identifice. Acestea pot fi comestibile sau necomestibile, dar trebuie să aibă un caracter unic care să le faciliteze ghicitul.
Veți avea nevoie de:
Fructe proaspete, flori, săpunuri, parfumuri, etc.
Cum se face:
- Legați-i la ochi pe copii cu o cârpă moale și țineți în fața lor diverse obiecte.
- Cereți-le să aleagă câte una pe rând, să o miroasă și să ghicească ce este.
- Acordă-le un punctaj pentru fiecare ghicire corectă și păstrează deoparte obiectele ghicite greșit.
- După ce își scot legătura de la ochi, arătați-le ce au ratat.
10. Vânătoare de comori în cutia de nisip
Copiii adoră să se joace în nisip. O altă variantă amuzantă a jocului este să îl combinați cu un favorit clasic – v-ați ascunselea! Deci, de ce să nu creăm un joc senzorial din el?
Veți avea nevoie de:
Un coș senzorial sau un recipient mare, nisip, ouă din polistiren sau alte forme din polistiren, jucării care se pot ascunde ușor
Cum se face:
Ascundeți diferite obiecte în nisip. Rugați-l pe cel mic să exploreze și să găsească toate comorile ascunse. Pentru a face acest lucru mai interesant, cereți-i să le găsească într-un interval de timp.
11. Sortarea pastelor
Aceasta este atât o activitate senzorială, cât și una de învățare. Dacă copiii sunt conștienți de culori, această activitate ajută la îmbunătățirea cunoștințelor lor despre diferitele nuanțe de culori.
Veți avea nevoie de:
Paste, colorant alimentar, boluri de culoare, un recipient mare.
Cum se face:
Cu o zi înainte de activitate, luați patru porții de paste, adăugați-le diferite culori alimentare și uscați-le.
În ziua activității, amestecați pastele într-un castron mare și păstrați bolurile colorate lângă el. Rugați-i pe copii să sorteze pastele în funcție de culoare.
12. Activități de transfer
Mutarea obiectelor dintr-un recipient în altul sau dintr-un loc în altul poate fi ușoară pentru adulți. Dar pentru copiii mici, este o activitate dificilă.
Veți avea nevoie de:
Două recipiente, obiecte mici, cum ar fi jucării, mingi, etc.
Cum se face:
Păstrați două recipiente în locuri diferite și umpleți unul cu jucării. Cereți-i copilului să le transfere dintr-un recipient în celălalt.
13. Culori și forme
Aceasta este o activitate distractivă pentru a învăța culorile și formele.
Veți avea nevoie de:
Obiecte în culori primare și secundare, set de sortare a formelor ușor de găsit.
Cum se face:
Așezați în mod diferit obiectele de culoare primară și secundară și învățați-vă copiii. Odată ce au înțeles diferențele, amestecați totul și cereți-le să sorteze.
Pentru a învăța formele, puteți cumpăra orice joc de sortare a formelor disponibil. Odată ce învață formele, puteți trece la nivelul următor, cerându-le să le sorteze. Poate fi o provocare și mai mare prin introducerea stivuirii. Cereți-le să stivuiască formele una peste alta, începând cu cea mai mare formă de jos și terminând cu cea mai mică formă de sus. Acest lucru îi va ajuta să înțeleagă conceptul de mărime și relațiile spațiale.
14. Puzzle-uri
Puzzle-urile sunt ușor de găsit, iar rezolvarea lor poate îmbunătăți abilitățile motorii, cognitive și de raționament ale copilului dumneavoastră. La copiii mai mari, poate contribui, de asemenea, la îmbunătățirea capacității lor de concentrare.
Veți avea nevoie de:
Un set de puzzle disponibil pentru citire.
Cum se face:
Începeți cu un puzzle mic, care are mai puține piese. Odată ce copilul dumneavoastră îl stăpânește, creșteți încet nivelul de dificultate. Schimbarea puzzle-urilor îl face adesea să gândească diferit și îl ajută la îmbunătățirea abilităților de rezolvare a problemelor.
15. Mergi ca un animal
Nu aveți nevoie de niciun obiect pentru această activitate. Pur și simplu arătați-le-o și rugați-i pe copii să vă imite.
Cum se face:
Dacă copiii dumneavoastră de trei ani sunt familiarizați cu sunetele și comportamentele animalelor, aceasta ar fi o activitate ușoară și interesantă pentru ei. Spuneți pur și simplu numele unui animal și rugați-i pe copiii dumneavoastră să îl imite. Dacă nu știu, le puteți arăta cum și vă pot imita.
16. Vânătoarea de comori
Vânătoarea de comori obișnuită este o activitate bazată pe indicii. Dar pentru cei mici, modificăm puțin jocul pentru a-l face simplu, dar distractiv.
Veți avea nevoie de:
Hârtii albe, pixuri, coșuri, etc.
Cum se face:
Înainte de a începe activitatea, pregătiți o listă cu obiectele pe care copiii le cunosc în casă.
Odată ce copiii sunt pregătiți, citiți-le un element din listă și rugați-i să îl aducă și să îl pună într-o cutie. Odată ce au găsit unul, strigați următorul element, și următorul până când găsesc toate comorile.
17. Petrecere acasă
Dacă sunteți în criză de timp și de idei, un lucru instantaneu pe care îl puteți planifica este o petrecere de dans.
Veți avea nevoie de:
Muzică, gustări, băuturi, lumini strălucitoare etc.
Cum se face:
Pregătiți ringul de dans cu lumini, muzică, gustări și băuturi și lăsați dansul să înceapă. Puneți-i să se miște cum vor pe muzică sau învățați-i pași de dans ușor de executat împreună cu voi. În plus, copiii se pot bucura și de distracție jucându-se cu instrumentele muzicale, dacă sunt disponibile.
18. Pista de obstacole în interior
Puteți, de asemenea, să planificați o cursă cu obstacole în interior cu câteva obiecte de uz casnic și câteva jucării din colecția copilului dumneavoastră.
Veți avea nevoie de:
Scaune, mese, panou de echilibru, coș, coardă de sărituri, covoraș de joacă și perne.
Cum se face:
Trebuie doar să concepeți o simplă cursă cu obstacole cu 5-6 activități. Puteți încorpora unele dintre aceste idei în activitate – târârea pe sub scaune, trecerea prin tunelul realizat cu ajutorul unui covoraș de joacă, sărituri, echilibristică, aruncarea unei mingi în țintă, sărituri cu capul înainte etc.
Puteți pune perne pe podea pentru a preveni rănile în cazul în care copilul ratează o treaptă și cade.
19. Curățarea jucăriilor
O activitate simplă, dar interesantă pentru copii, deoarece implică joaca cu apa. De asemenea, îi învață câteva activități de zi cu zi pe care le facem acasă.
Veți avea nevoie de:
Toate jucăriile lavabile ale copiilor tăi (de preferință jucării din plastic și silicon), două căzi cu apă, săpun de vase, un prosop.
Cum se face:
- Rugați-i pe cei mici să adune jucăriile din toate camerele, să le sorteze și să separe toate jucăriile lavabile.
- Umpleți ambele recipiente cu apă, la o adâncime de aproximativ două centimetri.
- Adăugați săpun de vase într-unul dintre recipiente și faceți bule de apă.
- Copiilor le place să se joace cu bule de aer, ceea ce face din această activitate una distractivă. Rugați-i pe copii să spele fiecare jucărie pe rând în recipientul umplut cu săpun și apoi să le clătească în apă plată.
- Apoi țineți-le pe un prosop întins pe podea. După ce toate jucăriile sunt spălate, le pot șterge cu prosopul.
20. Experiment de plutire și scufundare
Haideți să adăugăm și puțină știință la distracție. Învățați-i pe copii despre scufundare și plutire cu acest experiment simplu cu apă.
Veți avea nevoie de:
O cadă cu apă, câteva obiecte naturale, cum ar fi frunze, crengi, flori, pietre, scoici etc., câteva jucării de apă.
Cum se face:
- Înainte de a începe jocul cu apa, luați din grădină câteva obiecte, cum ar fi frunze, flori, pietre, bețe, scoici, muguri etc.
- Așezați-le lângă cada cu apă, împreună cu jucăriile de apă.
- Acum roagă-ți copilul să stea acolo și să arunce fiecare obiect pe rând. Spuneți-i să observe care element plutește și care se scufundă.
- Explicați-le de ce unele obiecte plutesc, iar altele se scufundă.
- Acum scoateți totul din apă, puneți întrebări și apoi verificați răspunsurile lor aruncând obiectele.
21. Tăierea fructelor
Tăierea fructelor și legumelor este una dintre activitățile Montessori de pregătire a alimentelor. Acest lucru le permite copiilor să își folosească ambele mâini și îi învață, de asemenea, unele abilități practice de viață.
Veți avea nevoie de:
Un șorț, apă, un curățător de coajă, un cuțit, o placă de tăiat, etc., potrivite pentru copii.
Cum se face:
Rugați-i pe cei mici să curețe mai întâi toate legumele cu apă. Fiecare fruct trebuie să fie tăiat într-un anumit fel. Arătați-le cum să o facă și rugați-i să o facă așa cum este.
Pentru siguranța lor, alegeți legume și fructe moi și un cuțit neascuțit sau un cuțit potrivit pentru copii, pe care să îl poată folosi pentru tăiere.
22. Curățarea ferestrelor
O altă activitate Montessori populară este curățarea ferestrelor. În timp ce pulverizarea apei pe ferestre este o activitate senzorială palpitantă pentru copii, curățarea ferestrelor le îmbunătățește abilitățile motorii grosiere.
Veți avea nevoie de:
O sticlă de spray goală, oțet alb, apă, o bucată de pânză sau un burete.
Cum se face:
Trebuie doar să amestecați oțet și apă în proporția necesară și să umpleți amestecul în flaconul cu pulverizator. Dați-i copilului sticla și materialul de curățare, arătați-i cum se face și lăsați-l să vă imite.
23. Atinge și spune
Aceasta este o activitate senzorială Montessori care îi încurajează pe copiii dumneavoastră să își folosească simțul tactil pentru a ghici lucrurile.
Veți avea nevoie de:
Jucării mici cu care copiii tăi sunt familiarizați, o geantă mare cu cordon sau cu fermoar.
Cum se face:
Adunați toate jucăriile mici cu care se joacă de obicei copiii dumneavoastră și păstrați-le în geantă. Legați-i la ochi pe copii și rugați-i să aleagă o jucărie din pungă și să o numească doar atingând-o.
24. Potrivește șosetele
Potrivirea lucrurilor colorate este una dintre cele mai bune activități Montessori pentru a îmbunătăți coordonarea vizuală a copiilor tăi.
Veți avea nevoie de:
Mai multe perechi de șosete.
Cum se face:
Amestecați toate perechile de șosete și cereți-i copilului să le aleagă pe fiecare și să găsească perechea lor.
Și mai multe activități pentru 3 ani:
25. Umpleți o masă cu cărți și citiți, citiți, citiți
26. Jocuri de rol: joacă-te de-a doctorul cu păpuși, de-a spălătoria de mașini, etc
27. Lipiți autocolante
28. Faceți sport în casă
29. Gătiți împreună
30. Faceți poze prostești împreună
31. Jucați-vă de-a v-ați ascunselea
32. Construiți cu Lego Duplo
33. Faceți un picnic acasă în sufragerie
34. Cântați la oale, tigăi și alte vase din bucătărie folosind linguri de lemn sau ustensile de plastic
35. Lăsați copiii să se joace singuri. Da, este mai mult decât OK, este incredibil să lăsați copiii să se joace singuri. Lasă-ți copilul de 3 ani să se gândească la propriile activități. Nu trebuie să îi distrăm 24 de ore din 24, 7 zile din 7 !
Care este activitatea preferată a copilului tău? Nu este pe listă? Adaug-o în comentarii pentru a mări lista de activități și idei de joacă.
foarte frumos articolul ! si util
Mi a plăcut, astazi este ziua surorii mele si am ales impreuna cateva activitati😊