Cu foarte mare bucurie, vă invităm să descoperiți, în familie, frumusețea orașului Suceava. Nu mai este necesar să spunem că zona Sucevei este una pitorească, în inima Moldovei, oferind vizitatorilor prilejul de a simți pulsul acestei regiuni. De la muzee captivante, până la rezervații naturale, situri arheologice și alte alternative de vizitare, Suceava oferă turiștilor o gamă relativ variată de activități perfecte pentru a-și petrece timpul.
În acest articol, vă vom ghida într-o călătorie plină de aventuri și descoperiri în familie, punând acces pe principalele obiective turistice din Suceava pentru familii cu copii. Alături de cei dragi, veți lua parte la un periplu plin de aventură în inima acestui oraș!
1. Cetatea de Scaun a Sucevei
Cetatea de Scaun a Sucevei este una dintre principalele atracții turistice din zonă și atrage atât turiști din România, cât și din alte țări. Aceasta datează încă de la sfârșitul secolului al XIV-lea și a fost ridicată de către Petru al II-lea Mușat. Ca parte strategică, cetatea a fost folosită drept unul dintre principalele centre de apărare în vremurile respective, împotriva atacului otoman.
Dincolo de faptul că veți simți pulsul istoriei călcând în această cetate, aflându-se la o înălțime de 70 de metri față de nivelul Sucevei, veți avea și o panoramă superbă asupra întregului oraș. Conform datelor istorice, Cetatea de Scaun a Sucevei – care dispune de numeroase camere, de tur ghidat și de tur radiofonic – a fost reședință a domnitorilor Moldovei timp de mai bine de 2 secole.
De recomandat este să o vizitați în perioada călduroasă, deoarece iarna poate fi greu să urcați colinele și să ajungeți la aceasta.
2. Muzeul Satului Bucovinean
Continuăm lista noastră de atracții turistice pentru familii cu copii în Suceava cu muzeu care a fost pus la punct acum mai bine de 50 de ani: Muzeul Satului Bucovinean. Este un muzeu care se găsește în aer liber în Suceava, și care își propune să introducă oamenii în lumea de altădată: cu mai bine de 30 de atracții, cum ar fi instalații populare, curți și case tradiționale din lemn, cu anexe, ateliere, mori și alte tipuri de construcții, reprezintă o incursiune imediată în tradițiile și meșteșugurile strămoșești.
Se găsește destul de aproape de Cetatea de Scaun a Sucevei, menționată mai sus, și se întinde de-a lungul a 60.000 de m2. Muzeul Satului Bucovinean este un loc perfect pentru a vă distinge și a vă bucura de natură. De asemenea, puteți merge și la pârâul care îl străbate, și de-a lungul căruia sunt amenajate diferite instalații. Există și un lac. Copiii cu siguranță vor fi bucuroși să descopere această latură a istoriei, mai ales că este în aer liber și se pot bucura de ele cât vor.
De la obiecte de artă populară, până la tehnici meșteșugărești de altădată, exponate ale vieții de zi cu zi din acele timpuri, acest muzeu, deși nu la fel de mare ca altele din aceeași categorie, cu siguranță merită vizitat măcar o dată!
2. Parcul Central al Sucevei
Parcul Profesor Ioan Nemeș constituie un spațiu verde de formă dreptunghiulară, cuprins între următoarele artere rutiere: Strada Ștefan cel Mare (la vest), Strada Mitropoliei (la sud), Bulevardul Ana Ipătescu (la est) și Aleea Ion Grămadă (la nord). Parcul ocupă o suprafață de aproximativ 2,5 hectare, fiind din punct de vedere al întinderii al doilea parc al orașului Suceava, după Parcul Șipote-Cetate.
Spațiul de joacă este destinat copiilor cu vârste între 3 și 15 ani și vă garantăm că li se va părea foarte distractiv. Acestase întinde pe o suprafață de 600 de metri pătrați și are o structură impresionantă cu tobogane de 9 metri înălțime. Părinții trebuie doar să fie atenți pe unde se ascund copiii.
3. Muzeul de Istorie al Bucovinei (Muzeul Național al Bucovinei)
Muzeul de Istorie al Bucovinei este situat într-un aranjament neoclasic, într-o clădire situată pe strada Ștefan cel Mare numărul 33. Expozițiile și colecțiile din acest muzeu se concentrează în special pe perioada istorică în care orașul Suceava a fost capitală (1388-1565), înainte ca locul să fie preluat de orașul Iași.
Există expoziții de arme (armuri, săbii și altele), monede vechi, dar și lucrări din lemn, fier, ceramică.
Muzeul are 27 de camere în care ne sunt înfățișate aspecte ale perioadei, printr-o gamă variată și complexă de artefacte: statui, obiecte din neolitic, din diferite epoci (bronz, burghezia). Aici se găsesc și expoziții temporare, în cadrul căreia artiști locali, naționali sau internaționali, pot să își prezinte lucrările. Sala Tronului este una dintre cele mai populare săli ale muzeului.
4. Muzeul de Științe ale Naturii
Foarte aproape de Muzeul de Istorie al Bucovinei, pe strada Ștefan cel Mare numărul 22, este Muzeul de Științe ale Naturii. Așadar, ar fi păcat să nu treceți și pe aici. Este o atracție mai ales pentru familii cu copii, deoarece are expoziții permanente cu flora și fauna din regiune.
Deschis în anul 1977, acest muzeu continuă să atragă vizitatori din întreaga țară. Expoziții de botanică, de păsări, mamifere, diorame menite să ilustreze mediul natural al acestora – o mare bucurie și mult entuziasm pentru cei mici!
Există și posibilitatea de a vedea animale împăiate, cum ar fi căprioare, lupi, urși. Pentru copii, s-ar putea ca una dintre principalele atracții să fie așa-numita ”Sală de Cristal”, unde pot vedea o gamă variată de minereuri strălucitoare, frumos șlefuite, de cuarț, fosile vechi, calcit și multe altele. Cu siguranță, veți avea parte de o aventură de neuitat!
5. Muzeul de Etnografie (Hanul Domnesc)
Hanul Domnesc se consideră a fi una dintre cele mai vechi clădiri din orașul Suceava. Se poate vizita foarte ușor după ce ați trecut pe la Muzeul de Științe Naturale, aflându-se la aproximativ 300 de metri depărtare, pe strada Ciprian Porumbescu, numărul 5.
Clădirea a fost construită la dorința lui Miron Barnovschi, unul dintre Domnii Moldovei, iar de mai bine de 50 de ani, aici se găsește Muzeul de Etnografie.
Cei care vin la Muzeul de Etnografie au ocazia de a descoperi foarte multe aspecte privitoare la istoria și cultura acestei regiuni. De la articole de port popular, până la ustensilele traiului cotidian, și de mobilier, obiecte tradiționale din zona Bucovinei, veți descoperi multe lucruri interesante și chiar intrigante. Este una dintre principalele atracții turistice din Suceava care vă pot oferi atât o privire de ansamblu, cât și una profundă, asupra istoriei și culturii acestei regiuni.
6. Curtea Domnească
Curtea Domnească reprezintă, de fapt, un sit cu importanță arheologică deosebită. Poate fi găsit pe Bulevardul Ana Ipătescu, iar ruinele aparțin palatului voievozilor Moldovei. După moartea lui Vasile Lupu, la palat nu a mai stat nimeni, ajungând, astfel, să se transforme în ruină.
Astfel, nu au mai rămas decât fundațiile, rămășițe a ceea ce a fost cândva, cu câteva locuințe-turn, dar și anexe și poarta principală. În anul 2004, ansamblul Curtea Domnească a fost înscris în lista de monumente istorice a orașului.
Curtea Domnească s-a construit între secolele XIV-lea și al XVII-lea, și a ars într-un incendiu. Ulterior, a fost reabilitată la porunca lui Ștefan cel Mare și în timpul domniei lui Vasile Lupu. Chiar dacă în momentul de față nu au mai rămas decât ruinele, foarte multe persoane consideră că este o atracție turistică cu importanță semnificativă în istoria și cultura acestei zone.
7. Planetariul și Observatorul Astronomic din Suceava
Inaugurat în anul 1982, Planetariul și Observatorul Astronomic din Suceava cu siguranță este una dintre principalele atracții pentru copii din acest oraș. Având cea mai mare cupolă din țară, în ceea ce privește alte locații de acest gen, sala principală este deosebit de interesantă: dispune de un proiector profesional care înfățișează stele, proiectoare laterale și multe altele.
De obicei, aici se mai organizează și spectacole de observare a stelelor, cupola jucând rolul unui ”ecran”, pe care se pot vedea comete, stele, inelele planetei Saturn.
Periodic, se mai organizează și evenimente artistice, și culturale, întrucât Planetariul se află sub coordonarea universității din Suceava. Totuși, este deschis și publicului, spre vizitare!
8. Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou
Foarte aproape de Muzeul Satului Bucovinean, despre care am vorbit mai sus, se găsește și un alt punct de reper al orașului – Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Construcția a fost ridicată între anii 1514-1522, iar inițial s-a dorit a fi catedrala mitropolitană a regiunii Moldova. În mănăstire se găsesc moaștele celui care dă și numele acesteia – Sfântul Ioan cel Nou.
Decorată cu picturi impresionante, care vă vor vrăji, mănăstirea este inclusă în patrimoniul UNESCO mondial, iar aici nu aveți cum să nu simțiți o atmosferă încărcată nu doar de istorie, ci și de spiritualitate.
Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou a fost ctitorită de domnitorii Bogdan al III-lea, fiul lui Ștefan cel Mare, și Ștefăniță Vodă, fiul lui Bogdan al III-lea.
9. KABOOM – Kids World
Ne-am gândit că pe lista noastră de recomandări de atracții turistice în Suceava pentru familii cu copii am putea include și un loc de joacă. Dar nu orice loc de joacă, ci unul care, într-adevăr, este exact pe placul copiilor: KABOOM Kids World.
Dincolo de faptul că există o gamă foarte variată de facilități pentru copii, locul de joacă este parte integrantă a unui complex turistic în cadrul căruia găsiți și restaurant, bar, terasă, cazare și multe altele.
Dar, deoarece este vorba despre copii, iată care sunt facilitățile de joacă pe care le pot găsi aici:
- Kinetic Sandbox;
- Mini-Bowling;
- Art Smart & LEGO Show;
- Trambuline;
- Zonă de Talent Show;
- Funwalls Walltopia;
- Softplay (Baby Arena);
- Playground – City Adventure: dispus pe 3 nivele, cu o suprafață de peste 400 de metri pătrați, creat din piese moi, de burete, cu super tunele, tobogane, tiroliană și multe altele.
De la mic la mare, la Complexul Turistic Zamca (unde se găsește și KABOOM – Kids World) există facilități pentru toți membrii familiei. Bucurați-vă de un meniu autentic, cu bucate alese, pentru a simți, într-adevăr, gustul și savoarea bucatelor bucovinene.
Acestea sunt recomandările noastre de atracții turistice în Suceava pentru familii cu copii. Știm că mai există și altele, motiv pentru care ne-ar face mare plăcere să ni le lăsați în secțiunea de comentarii, în cazul în care am ratat o locație care chiar merită vizitată! Să aveți parte de timp frumos petrecut împreună, plin de zâmbete și voie bună!
Bucovina este o regiune minunată, primitoare cu cei mari și cei mici. Vă invităm să descoperiți locurile și activitățile potrivite pentru copii din Bucovina.