În luna a patra, bebelușul poate atinge noi repere importante. Poate reuși să se întoarcă pentru prima dată, să apuce mai ferm și mai hotărât obiectele din jur, inclusiv jucăriile sau chiar părul mamei! Totuși, reflexul de apucare încă persistă, așa că surprizele nu lipsesc. 😊
La 4 luni, bebelușul își ține capul tot mai bine în poziție verticală și poate să-l întoarcă spre sunete interesante. Unii bebeluși încep să se sprijine pe brațe, pregătindu-se să se târască, în timp ce alții reușesc să se rostogolească singuri pentru prima dată. Uimitor, nu-i așa? Atât de multe progrese într-un timp atât de scurt!
Te simți un pic copleșită? Avem informațiile de care aveți nevoie pentru a te ajuta să îți menți bebelușul de 4 luni fericit și sănătos. De la programele de hrănire la rutinele de somn, pusee de creștere și activități de joacă la 4 luni acest ghid te va ajuta să te asiguri că tu și micuțul tău sunteți pe drumul cel bun.
Dezvoltarea bebelușului la 4 luni
Creșterea în greutate încetinește puțin acum, deoarece bebelușul investește mai multă energie în dezvoltarea motorie.
În următoarele săptămâni, va adăuga aproximativ 600 de grame, ajungând, în medie, la 6,3 kilograme pentru fetițe și aproape 7 kilograme pentru băieți. Înălțimea crește și ea cu 2-4 centimetri, iar majoritatea bebelușilor rămân la mărimile de haine 62-68. Doar cei mai mari vor trece la 68-74. Iar în privința scutecelor? E posibil să fie momentul pentru mărimea 2, dar – poate că mărimea 1 se potrivește încă perfect!
Desigur, asta nu înseamnă că bebelușul de 4 luni ar trebui să cântărească și să măsoare exact atât. Nu uita: bebelușii sănătoși tind să urmeze o curbă naturală de creștere, rămânând în aceeași percentila pe măsură ce cresc, iar creșterea în sine este un indicator al dezvoltării sănătoase – nu percentila reală.
Ce știe să facă un bebe la 4 luni?
Pe măsură ce mușchii gâtului, stomacului și spatelui se întăresc, bebelușul de 4 luni devine tot mai stabil. Acum își poate ține capul ferm în poziție verticală, iar sprijinit pe genunchii tăi, partea superioară a corpului rămâne destul de stabilă. Pentru unii bebeluși, aceasta este luna în care se rostogolesc pentru prima dată de pe burtă pe spate. Uneori, această „performanță” vine ca o surpriză, mai degrabă accidentală!
În poziția culcat, micuțul își întinde brațele tot mai des, iar unii încep să se târască… sau cel puțin să încerce! Deși aceste încercări sunt adorabile, ele nu duc (încă) nicăieri, dar rămân o sursă de amuzament pentru toată familia.
E important să nu transformăm aceste momente speciale într-o competiție cu ceilalți părinți. Fiecare copil se dezvoltă în propriul său ritm. Până va ajunge la școală, nimeni nu va mai întreba dacă s-a rostogolit prima dată la 4 luni sau mai târziu. Bucurați-vă de fiecare etapă în parte, fără presiuni!
Apucarea devine acum o activitate fascinantă. Reflexul natural de apucare este înlocuit treptat de mișcări conștiente. Bebelușul va începe să prindă obiecte cu pumnul, să le mute dintr-o mână în alta și să facă încercări deliberate de a le atinge. Tot ce prinde ajunge, inevitabil, la guriță! Aceasta este metoda principală de explorare acum.
Rolul tău? Să te asiguri că toate obiectele pe care le are la îndemână sunt sigure pentru a fi gustate. Acest proces stimulează simțul tactil și antrenează coordonarea mână-gură – o abilitate esențială pentru lunile ce urmează.
Cele cinci simțuri ale bebelușului de 4 luni
În luna a patra, bebelușul tău începe să-și extindă orizonturile – la propriu și la figurat! Acum poate să te recunoască chiar și de la distanță, iar fața ta, alături de lucrurile colorate, mai ales cele roșii, rămân preferatele lui. Totodată, auzul i se dezvoltă mai bine: poate distinge voci individuale dintr-un grup și identifică sursa sunetelor, întorcându-și capul activ în acea direcție.
Dezvoltare cognitivă: micile descoperiri ale lunii a patra
Mintea bebelușului se dezvoltă tot mai rapid. Acum, el poate să-și mute atenția de la un obiect la altul în mod conștient și începe să înțeleagă noțiunea de cauză și efect – de exemplu, că o minge rostogolită va reveni dacă lovește un perete. În plus, chiar dacă încă nu vorbește, începe să memoreze cuvinte și să le asocieze cu obiecte. Vei observa acest progres atunci când micuțul întinde mâna spre ursulețul de pluș sau o altă jucărie atunci când îi spui să o facă.
Nu te îngrijora dacă unele abilități apar mai târziu – fiecare copil are ritmul său unic!
Gângureli și râsete
Bebelușul tău este acum în plină fază de bolboroseală. Sunetele pe care le emite – gâlgâituri dulci, râsete și „propoziții” vesele de bâlbâieli – nu doar că sunt adorabile, dar reprezintă și un antrenament excelent pentru mușchii buzelor, limbii, maxilarului și corzilor vocale.
De asemenea, începe să perceapă nuanțele din tonul tău de voce. Fie că îi spui ceva drăguț sau îl avertizezi, intonația ta îl ajută să înțeleagă sensul emoțional al frazelor. Bebelușul tău simte emoțiile intens și îți răspunde pe măsură.
Cum își exprimă emoțiile?
Dacă micuțul nu reușește să ajungă la o jucărie sau să-și exprime altă nevoie, plânsul rămâne soluția lui preferată. E firesc – și va mai avea nevoie de confortul și sprijinul tău multă vreme de acum înainte. Fii atentă la semnalele pe care le transmite și încearcă să-i înțelegi emoțiile. Astfel, întăriți împreună legătura voastră specială.
Pe de altă parte, bebelușul începe să-și exerseze independența. În această lună, s-ar putea să observi că poate să-și ocupe singur timpul pentru câteva minute – fie cu o jucărie de pluș, fie explorându-și mâinile sau alte obiecte. Nu-l întrerupe în astfel de momente! Aceste experiențe îl ajută să descopere bucuria explorării independente, o abilitate importantă pentru viitor.
Sănătatea bebelușului la 4 luni
A avea un copil pare a fi o căutare nesfârșită de răspunsuri la întrebări legate de sănătate. Iată câteva întrebări frecvente ale părinților la 4 luni, la care avem și răspunsuri:
- Poate un copil de 4 luni să aibă dinți? Da!
2. Cât de des ar trebui să aibă scaun un copil de 4 luni?
Bebelușii alăptați pot avea scaune foarte frecvente (de 4-6 ori pe zi) sau, dimpotrivă, doar o dată la câteva zile. Acest lucru este considerat normal, deoarece laptele matern este foarte ușor de digerat, iar organismul copilului absoarbe aproape toți nutrienții.
Este posibil să treacă și până la o săptămână fără scaun, fără ca acest lucru să fie un semn de constipație, atât timp cât copilul este fericit, mănâncă bine și scaunele sunt moi atunci când apar.
Bebelușii hrăniți cu formulă tind să aibă scaune mai regulate, de obicei între 1 și 3 scaune pe zi. Laptele praf este mai greu de digerat decât laptele matern, așa că scaunele pot fi mai consistente. Dacă bebelușul nu are scaun timp de 2-3 zile sau dacă scaunul este tare și copilul pare să se străduiască să-l elimine, poate fi un semn de constipație.
3. Copilul meu de 4 luni tușește. Poți afla din articolul nostru tot ce trebiue să știi despre tusea la bebeluși și copii mici.
4. Copilul meu de 4 luni vomită. Ce ar trebui să fac?
Vărsăturile la un copil de 4 luni pot avea cauze variate, de la supraalimentare sau reflux gastroesofagian, până la probleme mai grave, precum o infecție. Dacă vărsăturile sunt ocazionale și copilul este activ, mănâncă bine și are scutece ude, nu este de obicei motiv de îngrijorare.
Totuși, este important să consulți medicul dacă:
- Vărsăturile sunt frecvente sau abundente.
- Apare febră, letargie sau iritabilitate.
- Nu are scutece ude (semn de deshidratare).
- Vărsăturile conțin sânge, bilă (verde) sau copilul prezintă abdomen umflat și dureros.
Până ajungeți la medic, menține copilul hidratat și monitorizează semnele de deshidratare sau alte simptome.
5. Copilul meu de 4 luni are febră. Dacă bebelușul de 4 luni are febră, adică o temperatură a corpului peste 38°C:
- Hidratează-l – Asigură-te că bea lapte (matern sau formulă).
- Îmbracă-l lejer – Evită supraincălzirea.
- Consultă medicul – Febra la această vârstă poate indica o infecție și trebuie evaluată urgent, mai ales dacă depășește 38,5°C, copilul este letargic sau refuză să mănânce.
- Medicamente antitermice – Doar la recomandarea medicului.
Important: Nu amâna vizita la medic pentru febră mare sau alte simptome severe.
Cât de mult mănâncă un bebeluș de 4 luni?
La 4 luni, bebelușul tău începe să-și formeze propriul ritm când vine vorba de mese. Fiecare copil e diferit, dar există câteva repere care te pot ghida.
Alăptarea la cerere este încă cea mai bună opțiune și la 4 luni. De obicei, bebelușii se hrănesc la fiecare 2-4 ore, adică aproximativ 6-8 mese pe zi. Semnele că primește suficient lapte includ: scutece ude regulate, creștere în greutate și un bebeluș alert și mulțumit între mese.
Pentru laptele praf, majoritatea bebelușilor consumă între 120-180 ml pe masă, cu 5-6 mese pe zi. În total, ar trebui să fie în jur de 700-900 ml pe zi, dar apetitul poate varia.
Pentru a verifica de două ori dacă bebelușul primește suficient lapte , îi puteți monitoriza scutecele. Câte scutece ude este sănătos pentru un bebeluș de patru luni? Aproximativ patru sau cinci scutece umede pe zi.
Pot să-i dau apă bebelușului meu de 4 luni?
Bebelușii se hidratează din laptele matern sau formula de lapte. Majoritatea experților recomandă să așteptați să îi dați apă bebelușului până când acesta a ajuns la vârsta de șase luni sau când începe să mănânce alimente solide.
Somnul bebelușului la 4 luni
Bebelușii de patru luni tind să își dea peste cap părinții când vine vorba de somn, schimbând cât timp dorm și cât de mult se trezesc noaptea; și poate chiar încep să se răsucească în pătuț.
Copiii de patru luni dorm de obicei între 12 și 16 ore pe zi, împărțite între o perioadă mai lungă de somn pe timp de noapte și două sieste pe timp de zi. Programul de somn al unui bebeluș de 4 luni să constea într-un somn de dimineață și un somn de după-amiază, care sunt mai lungi, împreună cu un somn de seară rapid. Unii bebeluși la această vârstă fac doar două sieste mai lungi.
Bebelușii în vârstă de patru luni se pot trezi în timpul nopții – nu trebuie să vă stresați, deoarece acest lucru este normal din punct de vedere al dezvoltării.
Bebelușul meu de 4 luni nu vrea să doarmă! De ce?
La patru luni, unii părinți spun că bebelușul lor care dormea bine nu mai doarme atât de bine. Sau poate că bebelușul lor de 4 luni se trezește țipând mai des în mijlocul nopții decât o făcea înainte.
Există un termen pentru asta: regresia somnului la vârsta de 4 luni. Bebelușii de această vârstă nu mai dorm la fel de profund ca înainte; în plus, creierul lor este mai activ, ceea ce îi face mai vigilenți. O rutină de somn liniștitoare îl poate ajuta pe bebeluș să adoarmă din nou mai profund. La fel și obișnuirea bebelușului de a adormi singur în pătuț, mai degrabă decât în brațele tale (știm – mai ușor de spus decât de făcut!).
Activitități pentru bebelușul de 4 luni
Bebelușii de patru luni au nevoie de mult timp liber, dar le place și să fie ținuți ocupați! Acum că aveți un bebeluș activ și jucăuș, probabil că sunteți în căutarea mai multor lucruri de făcut cu bebelușul dvs. de 4 luni.
Consultă această listă de activități pentru bebeluși care vă va oferi o idee despre activitățile bebelușului de 4 luni:
1. Conversații pline de râsete
Deși nu folosesc cuvinte, bebelușii au deja multe de spus! Acum, micuțul tău învață cum să comunice. El gângurește ceva, iar tu îi răspunzi cu același sunet. Apoi râdeți amândoi și conversația continuă. Fii cât de caraghioasă vrei – bebelușul tău adoră să te vadă astfel și va ține minte aceste momente de bucurie împărtășită.
2. Salteaua de activități
Centrele de activități sunt o mare atracție la această vârstă. Culorile strălucitoare, clopoțeii și mișcările le captează atenția și îi ajută să își coordoneze mișcările. Nu uita, însă, să schimbi jucăriile din când în când – asta îl va ține interesat și îl va ajuta să descopere lucruri noi, fără să fie copleșit.
3. Cântecele și poveștile mamei
Vocea ta este cea mai frumoasă muzică pentru el. Nu contează dacă nu ai talent de cântăreață – copilul tău iubește să te audă! Alege cântecele de legănat sau inventează povești. Vei observa cum te privește atent, îți zâmbește și începe să scoată sunete, imitându-te.
4. Jocuri cu eșarfe colorate
Eșarfele ușoare și viu colorate sunt perfecte pentru a atrage atenția copilului. Le poți flutura, ascunde sau pur și simplu lăsa bebelușul să le prindă.
5. Cărți cu imagini contrastante
Folosește carduri sau cărți cu imagini alb-negru sau în culori puternic contrastante. Bebelușii de 4 luni sunt foarte atrași de aceste imagini, care îi ajută să-și dezvolte atenția vizuală.
6. Explorare în brațele tale
Plimbă-l prin casă și arată-i obiecte interesante. Povestește-i ce vedeți: „Uite, aceasta este lampa! Este strălucitoare!”. Deși poate deveni obositor să-l cari mereu, micuțul va fi încântat să descopere împreună cu tine.
7. Masaj și numirea părților corpului
Fă-i un masaj delicat și spune-i ce parte a corpului atingi: „Acum masăm mânuța, acum piciorușul!”. Aceasta este o activitate relaxantă și educativă.
8. Jucării legate cu panglici
Prinde un inel de dentiție sau o jucărie de o panglică și mișc-o ușor în fața lui. Îl va încânta să încerce să o prindă și își va dezvolta coordonarea.
9. Descrie ce faci
În timp ce gătești, speli sau faci ordine, povestește-i fiecare pas: „Acum pun farfuria în chiuvetă. Uite, face zgomot!”. Copiii adoră să audă voci și să participe la rutina zilnică.
10. Joaca cu sunete și texturi
Oferă-i jucării sau obiecte sigure care scot zgomote interesante sau au texturi variate. De exemplu, o zornăitoare sau o bucată de hârtie care foșnește.
Schimbă jucăriile în mod regulat. Acest lucru va preveni plictiseala și nu îți vei copleși copilul cu prea multe opțiuni. Pânzele tactile, instrumentele sonore și zornăitoarele sunt deosebit de bune pentru stimularea simțurilor.