Vitamina D3 joacă un rol esențial în dezvoltarea sănătoasă și echilibrată a sistemului osos și muscular al bebelușului tău. Este un nutrient esențial care ajută la reglarea cantității de calciu și fosfat din corpul nostru. Încă din primele zile de viață ale acestuia vei primi recomandarea medicului cu doza potrivită pentru administrarea zilnică.
Laptele matern conține doar 0,1 µg de vitamina D3 la fiecare 100 ml, cantitate care nu este sufiecientă pentru necesarul zilnic al nou-născutului.
În același timp, vitamina D3 este produă de pielea bebelușului atunci când acesta este expus la soare, însă în lunile sezonului rece, radiațiile beta (care sunt responsabile de producția naturală de vitamina D3) sunt reduse, așa că suplimentarea devine necesară.
Vitamina D3 este crucială în copilărie, susținând creșterea oaselor și proceselor esențiale ale organismului, iar un deficit poate avea un impact major asupra sănătății sale.
Doza recomandată este de 400 de unități internaționale pe zi tot timpul anului până la 12 luni. În anumite cazuri, medicul poate recomanda o doză mai mare, de 800 ui pe zi, în funcție de nevoile individuale ale bebelușului, cum ar fi în cazurile de deficit de vitamina D sau dacă există factori de risc suplimentari. Consultați mereu sfatul medicului pentru doza exactă potrivită sugarului tău.
Ce se întâmplă atunci când bebelușul nu primește cantitatea necesară de vitamina D3?
Deficitul de vitamina D poate cauza rahitism și osteomalacie la adolescenți și adulți. Rahitismul se manifestă atunci când copiii se află în perioada de creștere. Aceștia pot dezvolta oase mai moi din cauza unui nivel scăzut de vitamina D, ceea ce poate duce la deformări precum „picioare arcuite” sau „genunchi încovoiați”, alături de alte modificări osoase.
Un deficit de vitamina D3 poate cauza un nivel scăzut de calciu, care poate duce la crampe musculare la copii. În cazuri severe, un nivel scăzut de calciu poate duce la convulsii, mai ales în rândul celor mici.
Există copii care sunt mai predispuși în a dezvolta o deficiență de vitamina D3?
În funcție de anumiți factori precum: culoarea pielii, greutatea corporală sau timpul de expunere la lumina soarelui, unii copii sunt mai predispuși să aibă niveluri scăzute de vitamina D. Copiii care au niveluri ridicate de grăsime corporală au un risc mai mare de a dezvolta o deficiență de vitamina D decât copiii cu o greutate normală.
În același timp, copiii cu pielea mai închisă la culoare au nevoie de până la 15 ori mai multă expunere la soare pentru a produce aceeași cantitate de vitamina D ca persoanele cu pielea deschisă la culoare.
Care este timpul recomandat pentru expunerea la soare a bebelușilor?
Un număr ridicat de studii au demonstrat că expunerea copiilor la lumina soarelui timp de 30 de minute pe săptămână îi ajută să să obțină o cantitate suficientă de vitamina D pentru organism.
Expunerea zilnică la soare este benefică dezvoltării generale a copilului, limitând cazurile de rahitism și să trateze icterul neonatal. Evitați orele de vârf și nu expuneți bebelușul la soare un timp îndelungat.
După 7 zile de la naștere, dacă nu există probleme de sănătate și totul a decurs normal puteți lăsa copilul 15 minute la lumina soarelui pentru a se obișnui cu aceasta. Nu uitați să luați în considerare și anotimpul sau temperatura de afară, dacă căldura este prea dogoritoare, nu vă grăbiți cu expunerea bebelușului la soare, este recomandat să așteptați până vremea devine mai blândă. Iar soarele direct pe pielea sa ar trebui evitat în orele de vârf, între 10:00 și 16:00.
Vă puteți concentra pe expunerea la soare indirectă, lăsând bebelușul să petreacă timp în aer liber, la umbră sau într-un loc ferit de soare, pentru a stimula producția de vitamina D, evitând în același timp riscul de arsuri solare. Ora ideală pentru ca bebelușul să se expună la soare în timpul verii este între 6 și 7 dimineața, când razele soarelui sunt mai blânde. Alegeți un loc liniștit, curat și răcoros pentru expunere, evitând expunerea directă la soare. În zilele extrem de călduroase, este indicat să limitați timpul petrecut la soare pentru a reduce riscul de deshidratare.
Vitamina D3 rămâne un nutrient esențial pentru sănătatea și dezvoltarea bebelușului tău, având un rol fundamental în creșterea oaselor, stimularea sistemului imunitar și prevenirea unor afecțiuni grave, cum ar fi rahitismul. Asigurarea unei doze corespunzătoare de vitamina D, prin expunere la soare, alăptare și suplimente, este crucială în primele luni de viață.
Totuși, cum fiecare bebeluș are nevoi individuale, este esențial să consulți regulat medicul pediatru pentru a te asigura că bebelușul primește cantitatea potrivită de vitamina D pentru o dezvoltare armonioasă.