Tusea la copii este o problemă care adesea provoacă îngrijorare pentru părinți, fiind unul dintre cele mai frecvente motive pentru care aceștia se adresează medicului. Efortul pe care îl face micuțul atunci când tușește poate părea foarte supărător, iar tusea vine la pachet cu o stare de agitație și chiar cu pierderea poftei de mâncare.
În majoritatea cazurilor, tusea nu reprezintă un semn de problemă gravă de sănătate. Tusea joacă un rol protector în organism, ajutând la curățarea căilor respiratorii prin eliminarea mucusului și a corpurilor străine. Totuși, este important ca părinții să fie informați cu privire la tipurile de tuse, la posibilele cauze și să știe când este momentul să meargă la medic, pentru a putea primi tratamentul adecvat.
Așadar, în ce circumstanțe putem vorbi despre o tuse normală la copii sau o tuse productivă, care ridică necesitatea unui consult medical și poate evolua, fără tratament, spre ceva mai grav? Și care sunt alternativele de tratament și eventualele remedii pentru tusea la copii?
De ce tușește bebelușul?
Tusea este u nreflex biologic care are rolul de a proteja plămânii și căile respiratorii, efectiv prin ”curățarea” acestora. În timpul tusei, în exterior sunt eliminate particulele nocive care au pătruns în căile respiratorii (de la agenți microbiologici – virusuri, bacterii –, până la agenți fizici, cum ar fi praf, particule de polen și altele).
De fapt, mai îngrijorător este de ce tușește un copil, care este cauze tusei? Evident, și aceasta poate varia – de la simpla iritare locală, declanșată de obicei de factori din mediu (fum, praf), până la acumularea excesivă de mucus (deseori în contextul unei infecții virale sau bacteriene) sau o afecțiune medicală asociată, cum ar fi refluxul gastroesofagian (deseori diagnosticat în rândul bebelușilor).
Cum îți poți da seama de cauza tusei la copii? În foarte multe cazuri, este necesar consultul medicului de specialitate, pentru că tusea poate fi cauzată de foarte mulți factori.
Tusea poate avea o acustică diferită în funcție de care parte a căilor respiratorii – superioare sau inferioare – este iritată. Bronșiolita, adică inflamarea căilor respiratorii mici din plămâni (bronhiole), este diferită de crupul laringian, adică inflamarea căilor respiratorii superioare. O tuse poate fi umedă – de obicei asociată cu drenarea mucusului în exces sau scurgerea postnazală a mucusului – sau uscată.
De ce copii tușesc mai puternic seara?
De foarte multe ori, tusea copiilor se agravează seara sau în timpul somnului. Unul dintre principalele motive îl reprezintă faptul că, din cauza poziției, drenajul nazal se scurge în partea din spate a gâtului – afecțiune cunoscută în termeni medicali drept sindromul picăturii postnazale.
În loc ca excesul de mucus să iasă din nări, în poziție orizontală, din cauza gravitației, drenajul face ca mucusul să se scurgă în gât. Drept urmare, supraacumularea de mucus blochează și mai mult căile respiratorii, ceea ce inițiază reflexul de tuse.
Tipuri de tuse la copii și cauzele acestora
Există mai multe tipuri diferite de tuse la copii – și acestea, de altfel, tind ”să sune” diferit în funcție de cauza subiacentă. Totuși, în situația în care copilul se hrănește, respiră și doarme normal, nu este cazul să te îngrijorezi excesiv, deoarece de multe ori tusea se va rezolva de la sine. Cu toate acestea, întotdeauna este necesară monitorizarea simptomelor și stării acestuia.
Înainte de a stabili cu exactitate ce ar trebui să faci când copilul tușește, trebuie să afli care este cauza tusei.
Un prim pas este diferențierea tipurilor de tuse – acesta este un prim aspect pe care medicul pediatru îl ia în considerare în timpul consultului.
Mai jos, vor fi prezentate principalele tipuri de tuse la copii.
1. Tuse uscată la copii
Prin tuse uscată (numită și ”tuse seacă”), înțelegem acel tip de tuse la copii care nu produce mucus. În limbaj medical, se folosește termenul de ”tuse neproductivă”. Tusea uscată la copii poate fi cauzată de o iritație sau o inflamație la nivelul căilor respiratorii. De asemenea, poate fi semnul unei răceli sau al unei alergii.
Spre exemplu, dacă observi că bebelușul tușește mai puternic și mai des atunci când merge la culcare, ar putea avea alergie la acarieni. Tusea uscată ar putea fi, de asemenea, un indicator al alergiei la poluanți atmosferici, iar în unele cazuri un indicator fidel al astmului.
2. Tuse productivă la copii
Tusea umedă, numită și ”tuse productivă”, implică producerea mucusului în exces – prin tuse, de fapt se elimină acest mucus. În timp ce adulții pot scuipa secrețiile mucoase, copiii au tendința de a le înghiți.
Tusea productivă poate apărea din cauza unei inflamații cauzate de un iritant omniprezent, cum ar fi praful. Expunerea constantă la particulele de praf stimulează producția de mucus, deoarece organismul încearcă în mod constant să elimine iritantul ajuns la nivelul căilor respiratorii.
În unele cazuri, tusea productivă la copii poate indica și o infecție a căilor respiratorii superioare, cum ar fi o răceală comună, sau o infecție a căilor respiratorii inferioare (plămânii, de exemplu), cum ar fi pneumonia – care poate varia de la forme ușoare, la forme deosebit de severe.
Pneumonia, totuși, este însoțită și de simptome mai severe, cum ar fi febră, vărsături, oboseală, iritabilitate crescută, dificultăți în alimentare și dificultăți respiratorii. Drept urmare, în cazul în care tusea la copii se prezintă și cu astfel de simptome, este necesar consultul medical.
3. Tuse convulsivă la copii
Tusea convulsivă la copii este însoțită de un zgomot distinctiv prezent în timpul respirului. Prezența acestui zgomot, deseori descris drept ”whoop”, a dat afecțiunii și denumirea de ”tuse măgărească”. Sunetul strident apare în momentul în care copilul inspiră aer. Copiii tușesc puternic, iar sunetul apare după ameliorarea tusei, în momentul inspirului.
Stadiile incipiente ale tusei convulsive pot imita foarte fidel o răceală obișnuită. Din acest motiv, este de obicei greu de diagnosticat până în momentul în care tusea convulsivă la copii devine mult mai evidentă.
Tusea convulsivă mai este numită și pertussis, din cauza faptului că este cauzată de infecția cu bacteria numită Bordetella pertussis. Totuși, este foarte important de reținut că nu toți copii care au infecție cu Bordetella pertussis, așadar tuse convulsivă, vor emite acel sunet strident în timpul inspirului.
Tusea puternică, violentă, care uneori este îndeajuns de puternică pentru a provoca episoade de vomă, este principalul semn de pertussis la copii. Tusea convulsivă poate avea o evoluție gravă, din acest motiv recomandându-se consultul medicului pediatru.
4. Tuse lătrătoare la copii
La acest tip de tuse se aude un sunet ascuțit, numit stridor, care este un sunet aspru, strident, zgomotos și de intensitate înaltă, în special în timpul inspirului. Într-un fel, chiar seamănă cu lătratul unui cățel.
Tusea lătrătoare este un semn distinctiv al crupului, adică inflamația laringelui, traheei și bronhiilor (laringotraheobronșită). Inflamația îngustează semnificativ căile respiratorii superioare ale copiilor, făcând ca respirația să fie mult mai dificilă.
De obicei, crupul apare la sugari și la copiii mici, care au căile respiratorii mult mai înguste. Crupul este cea mai frecventă cauză de tuse lătrătoare la copii și, de obicei, este cauzat de infecții virale (cum ar fi Parainfluenza), alergii și diferite afecțiuni congenitale (prezente încă de la naștere). De obicei, crupul se agravează pe timpul nopții.
Calmarea copiilului – cu un masaj, o îmbrățișare, oferindu-i jucăria preferată, hidratarea corespunzătoare – pot fi eficiente pentru a-l ajuta să treacă mult mai ușor prin boală. Totuși, dacă apar și alte semne respiratorii – cum ar fi respirația ascuțită, apariția stridorului inspirator – este important să se apeleze la medicul pediatru.
5. Tuse șuierătoare la copii
Tusea șuierătoare la bebeluși apare atunci când acesta scoate un sunet ascuțit, șuierător, atunci când expiră sau tușește – ar putea fi semn de bronșiolită (inflamația bronhiilor) sau astm. Poate indica și infecția cu virusul sincițial respirator. Dacă auzi o tuse șuierătoare la bebeluș, atunci este foarte important să te adresezi medicului pediatru, deoarece poate indica dificultăți în respirație.
Tusea la copii și dificultăți de respirație
Orice tip de tuse la bebeluși poate evolua spre dificultăți de respirație. Totuși, anumite tipuri – cum ar fi tusea cauzată de infecția cu virusul sincițial respirator (RSV), bronșiolită, astm, pneumonie –, sunt mult mai susceptibile să evolueze spre dificultăți de respirație. Este deosebit de important ca părinții să cunoască semnele pe care bebelușul le poate prezenta atunci când se confruntă cu dificultăți de respirație:
- Eforturi semnificative de a respira (cum ar fi faptul că mușchii dintre coaste par ”a se trage” în timpul respirație);
- Respirație rapidă (peste 50 de respirații per minut);
- Piele și mucoase colorate în albastru (semn al oxigenării afectate).
În astfel de cazuri, ar trebui să soliciți de urgență ajutor medical.
Cât timp durează tusea la copii?
În unele cazuri, s-ar putea să ai nevoie de răbdare, deoarece realitate este că atât tu, cât și cel mic, s-ar putea să vă confruntați cu ea mai mult timp decât ați putea crede. Unele studii arată chiar că durata media a unei tuse la copii este de 21 de zile.
În unele cazuri, aceasta se ameliorează mai repede, dar de cele mai multe ori tinde să persiste. Asta nu înseamnă că cel mic va tuși în permanență, dar este foarte posibil să aibă episoade de tuse, atunci când aleargă sau la somn.
Tusea la copii – remedii și tratament
Când apare tusea la copii, este normal să te întrebi cum l-ai putea ajuta să treacă mult mai ușor prin această nefericită perioadă, mai ales dacă observi că acesta se simte foarte inconfortabil.
Cel mai bun leac pentru tusea copiilor este timpul – sistemul său imunitar, chiar dacă incomplet dezvoltat, va reuși în cele din urmă să învingă o eventuală infecție care provoacă tusea.
În plus, deși este deranjantă, tusea este un act reflex fiziologic, normal, care chiar ajută organismul să se facă bine. În cazul în care copilul tușește, însă în continuare este capabil să doarmă bine, să se hrănească confortabil și să rămână jucăuș, atunci nu este neapărat nevoie de un remediu medical, mai ales pentru o tuse care a durat doar câteva zile.
Poți administra medicamente pentru tuse la copii?
Nu se recomandă medicamente sau siropuri pentru tuse copiilor cu vârsta sub 4 ani (fiind vorba despre acele alternative farmacologice care conțin substanțe active). În primul rând, tusea, așa cum deja s-a menționat, reprezintă un mecanism de protecție al organismului, un mecanism care este necesar pentru ca cel mic să elimine secrețiile și să se facă bine.
Medicamentele pentru tuse conțin ingrediente care de multe ori facilitează supradozajul dacă îi oferi copilului prea mult. Astfel, se crede că riscurile utilizării medicamentelor pentru tuse la copii depășesc beneficiile potențiale pe care acestea le-ar putea avea. În orice caz, este foarte important ca celor mici să nu li se ofere medicamente fără prescripție medicală – indiferent că vorbim despre siropuri sau pastile –, și la modul ideal ar trebui solicitat întotdeauna sfatul medicului pediatru.
Remedii la domiciliu pentru tusea la copii
Chiar dacă acestea nu rezolvă neapărat cauza, ajută foarte mult la ameliorarea simptomelor asociate. De obicei, cele mai bune remedii acasă pentru tusea la copii sunt remediile cele mai simple, cum ar fi:
- Folosirea unui umidificator în cameră, pentru a împiedica uscarea aerului. Aerul uscat irită și mai mult căile respiratorii și agravează tusea;
- Folosirea unui aspirator nazal pentru a îndepărta mucusul în exces;
- Folosirea picăturilor nazale cu soluție salină, în cazul în care congestia nazală se asociază cu tusea la bebeluși;
- Hidratarea corespunzătoare ajută la subțierea mucusului și facilitează eliminarea acestuia;
- Ceapa tăiată în bucăți și pusă lângă pat. Ceapa, bogată în polifenoli, eliberează arome care, odată dispersate în aer, pot ajuta la prevenirea episoadelor repetate de tuse. Ceapa contribuie la hidratarea mucoaselor și ajută la respirație
- Mierea (2-5 mililitri) ajută la calmarea durerilor de gât și subțierea mucusului. De asemenea, s-a observat că scade frecvența tusei nocturne și îmbunătățește somnul la copii. Este foarte important ca mierea să NU se administreze copiilor cu vârsta sub 1 an, deoarece prezintă un risc crescut de botulism infantil;
Tusea la copii – când ar trebui să te îngrijorezi?
Dacă un copil își desfășoară normal toate activitățile – doarme, mănâncă, bea, se joacă –, deși are tuse, atunci nu ar trebui să îți faci griji, pentru că aceasta va trece de la sine. Totuși, dacă observi oricare dintre următoarele, este important să te adresezi medicului pediatru:
- Scăderea apetitului;
- Lipsă de energie, oboseală marcantă;
- Probleme cu somnul, în special pe timpul nopții;
- Febră;
- Vărsături;
- Agravarea tusei pe zi ce trece;
- Tuse însoțită de alte simptome respiratorii, cum ar fi respirație șuierătoare, stridor, respirație rapidă;
- Dificultăți de respirație (copilul pare ”să mormăie” în timpul respirației și pare să își deschidă foarte mult nările pentru în timpul respirației, mușchii și pielea dintre coaste urcă și coboară cu fiecare respirație).
Trebuie să acorzi o atenție deosebită cazului în care bebelușul are sub 3 luni și tușește. Nou-născuții au căile respiratorii mai mici și, deși o tuse de obicei nu este motiv pentru îngrijorări exacerbate, trebuie să se acorde o atenție sporită.
În plus, deoarece căile respiratorii ale nou-născuților sunt mai mici și mai puțin dezvoltate, aceștia pot avea simptome respiratorii mai puțin evidente decât simptomele copiilor mai mari, chiar dacă sunt cauzate de același agent patogen – de asemenea, simptomele pot fi mai severe. Bineînțeles, nu ezita să consulți medicul pediatru ori de câte ori ai întrebări sau nelămuriri.
Tusea la bebeluși și copii– sfaturi pentru prevenție
Bebelușii se îmbolnăvesc mai ușor decât copiii mai mari și adulții, asta pentru că sistemul lor imunitar nu este pe deplin dezvoltat. Totuși, în urma infecțiilor, ei vor dobândi așa-zisa ”imunitate dobândită”, care îi va apărea, de cele mai multe ori, pentru întreaga viață.
Însă, chiar și în copilăria timpurie, există modalități eficiente de a ține departe tusea la bebeluși, respectiv agenții infecțioși care ar putea-o provoca. Pentru a preveni tusea la bebeluși, sunt recomandate următoarele:
- Asigurarea unei igiene adecvate a mâinilor, prin spălarea acestora cu apă și săpun, sub jet continuu de apă călduță. Se recomandă evitarea soluțiilor dezinfectante pe bază de alcool, întrucât acestea pot irita pielea sensibilă a bebelușilor;
- În cazul în care copilul prezintă semne de infecție, este important să se limiteze contactul acestuia cu alți copii;
- Vaccinarea este esențială pentru a limita riscul de a contracta agenți bacterieni care pot provoca tuse. Bineînțeles, vaccinarea se face doar la vârsta recomandată, conform schemei de vaccinare;
- Se recomandă limitarea și evitarea contactului cu persoane care prezintă simptome de infecții. De asemenea, în perioadele sezoniere (cum ar fi gripa, care este frecventă din octombrie până în februarie), se recomandă evitarea, pe cât posibil, a spațiilor unde există flux ridicat de oameni. Adulții ar trebui să poarte mască de protecție și, de asemenea, să se vaccineze împotriva gripei, pentru a reduce riscul ca, în eventualitatea unei infecții, să o transmită bebelușului;
- Se recomandă evitarea expunerii bebelușului la fumul de țigară;
- Se recomandă folosirea unui umidificator de cameră, pentru a menține un nivel optim de umiditate. Aerul uscat irită mucoasa nazală și favorizează, astfel, infecțiile respiratorii (microleziunile de la nivelul nasului devin ”porți de intrare” pentru agenții infecțioși);
- Se recomandă consultarea periodică a medicului pediatru în cazul în care bebelușul a fost diagnosticat cu o afecțiune respiratorie subiacentă, cum ar fi astmul. De asemenea, medicul ar trebui contactat ori de câte ori există semne evidente ale agravării tusei.