Perioada de început cu un nou-născut poate fi plină de bucurii, dar și de provocări, mai ales când vine vorba de somn. Dacă micuțul tău are în jur de patru luni, este posibil să experimentați regresia de somn de 4 luni. Această etapă naturală și importantă în dezvoltarea bebelușului tău, poate aduce schimbări în tiparele de somn și nopți mai agitate.
În acest articol, vom discuta tot ce trebuie să știi despre regresia somnului de la patru luni: semnele și simptomele acestei perioade, sfaturi utile pentru a vă adapta mai ușor și vom demonta mituri populare.
Cu ajutorul acestor informații vei traversa mai bine această etapă din viața bebelușului tău.
Ce este regresia de somn de la 4 luni?
Majoritatea bebelușilor trec prin regresia somnului la 4 luni, aceasta fiind o etapă normală în această perioadă. Ritmul de somn al bebelușului devine neregulat având treziri mai dese noaptea sau chiar pot avea dificultăți în a adormi. Regresia de la 4 luni poate dura de la câteva săptămâni chiar la câteva luni.
De ce apare regresia somnului la 4 luni?
Chiar dacă este o perioadă dificilă și obositoare pentru părinți este important să știi că regresia somnului se datorează schimbărilor majore din creierul și corpul micuțului. La 4 luni, ciclul de somn al bebelușului trece de la un ciclu de somn de nou-născut la un ciclu de somn asemănător adulților. Bebelușul tău va experimenta perioade de somn profund (REM) și de somn ușor (non-REM) pe parcursul nopții. Bebelușul se poate trezi mai des în timpul nopții, pe măsură ce se adaptează noului ciclu de somn. Există o serie de semne și simptome care pot indica faptul că bebelușul tău suferă de tulburări de somn.
Regresia somnului la 4 luni – semne și simptome
Semnele de regresie a somnului după patru luni pot varia de la un bebeluș la altul, dar acestea sunt printre cele mai frecvente:
- Trezirea frecventă noaptea: Copilul tău se poate trezi mai des noaptea și poate avea dificultăți în a adormi la loc
- Somnul din timpul zilei mai scurt: Perioadele de somn ale bebelușului tău pot deveni mai scurte, făcându-l mai obosit în timpul zilei și afectându-i somnul de noapte
- Iritabilitate crescută: bebelușul tău poate fi mai iritabil și mai agitat decât de obicei
- Modificări ale apetitului: Pofta de mâncare a bebelușului tău se poate schimba, el se poate trezi mai des pentru a bea lăptic
- Nevoia de atașament crescută: bebelușul tău plânge în lipsa ta și poate avea dificultăți în a adormi fără prezența ta
- Dificultăți de adormire: este posibil ca bebelușul tău să aibă probleme de adormire sau să dureze mai mult decât de obicei să îl adormi
- Plâns în somn: bebelușul tău poate plânge în somn, ceea ce este un semn că se luptă cu schimbările în ritmul de somn sau plâns abundent și neliniște când adoarme sau se trezește
- Ritmul de somn perturbat: ritmul de somn al copilului tău poate deveni neregulat și poate avea dificultăți în a dormi toată noaptea pentru perioade mai lungi de timp
- Trezirea devreme: Copilul tău se poate trezi mai devreme decât de obicei dimineața.
Regresia de 4 luni a somnului poate fi o perioadă dificilă pentru părinți, dar există și câteva sfaturi pe care le puteți folosi pentru a vă ajuta copilul și pe tine.
Sfaturi privind regresia somnului pentru bebelușii de 4 luni
Uneori poate fi frustrant să te confrunți cu tulburările de somn ale bebelușului, dar iată câteva sfaturi pentru a-ți ajuta bebelușul să doarmă mai bine în această fază:
- O oră fixă de culcare: stabilirea unei ore regulate de culcare și a unei rutine de culcare poate semnala copilului că este timpul să doarmă
- Un mediu de somn relaxant: asigură-te că dormitorul bebelușului tău este întunecat, liniștit și confortabil
- Încearcă să anticipezi nevoile de somn ale bebelușului tău: Urmărește semnele care arată că bebelușului tău îi este somn și încearcă să-l adormi înainte de a fi prea obosit
- Dați bebelușului timp să se calmeze: Este normal ca bebelușii să se trezească pentru scurt timp în timpul nopții. Oferă-i copilului posibilitatea de a se liniști, astfel încât să învețe să adoarmă din nou singur
- Discută cu medicul pediatru: medicul pediatru vă poate oferi sfaturi suplimentare sau îți poate recomanda metode de antrenament pentru somn
- Caută metode care au fost utile pentru alți părinți: Există diverse tips &tricks pe care le puteți încerca, cum ar fi înfășarea sau zgomotul alb
- Împărțiți sarcina: Dacă aveți un partener, puteți împărți task-urile și să stea fiecare noaptea un timp cu bebelușul, astfel încât amândoi să vă odihniți suficient
Rutinele, o camera întunecată și un moment optim pentru a adormi sunt de mare ajutor. Dar, mai devreme sau mai târziu, contează cum adoarme micuțul tău. Mulți bebeluși sunt alăptați, plimbați, legănați sau hrăniți pentru a adormi. Dacă bebelușul tău adoarme exclusiv cu ajutorul acestor metode, care pot fi și combinate, atunci acestea pot deveni o strategie de somn pentru bebelușul tău. – bebelușul asociază apoi această metodă cu senzația de oboseală și cu adormirea ulterioară.
Ciclul de somn al bebelușului se întrerupe adesea în mijlocul fazei 6, moment în care el se trezește parțial și verifică dacă totul este la fel ca atunci când a adormit. Dacă observă că lucrurile s-au schimbat, cum ar fi faptul că nu mai este mami aproape sau nu mai are sânul, poate să se simtă speriat și să înceapă să plângă. Este o reacție firească, nu-i așa?
Prin urmare, este important cum adoarme copilul tău pentru ca de acum înainte să poată lega ciclurile de somn din faza 6 mai independent și să nu fie speriat. De aceea este atât de important ca bebelușul tău să adoarmă în patul său, obosit, dar nu încă adormit. Și, de asemenea, îi poți arăta copilului tău acest mod de a dormi, în sepcial înainte de regresia somnului de 4 luni, astfel încât să îl puteți învăța o rutină de somn mai independentă (ca măsură preventivă).
Și știu din proprie experiență ce mare provocare este, dar ajută foarte mult!
Este important să cauți și să alegi o metodă care să se potrivească stilului tău parental.
Regresia somnului la 4 luni – mituri
Există mai multe mituri în jurul regresiei somnului de 4 luni și este important să separăm realitatea de ficțiune:
Mitul 1: regresia somnului este cauzată de dentiție.
Realitate: Regresia somnului este o etapă de dezvoltare care se datorează schimbărilor în dezvoltarea creierului copilului, nu dentiției.
Mitul 2: O regresie a somnului de 4 luni durează pentru totdeauna.
Realitate: Deși poate părea că durează o veșnicie, regresia somnului de 4 luni durează de obicei de la câteva săptămâni până la șase săptămâni.
Mitul 3: O regresie a somnului după patru luni înseamnă că bebelușul este pregătit pentru alimente solide
Realitate: Dacă bebelușul începe să mănânce alimente solide prea devreme, se poate agrava regresia somnului după 4 luni. Cel mai bine este să aștepți cu diversificarea până când bebelușul are 6 luni și manifestă interes pentru alimentele solide.
Întrebări frecvente
Când începe regresia somnului la 4 luni?
Regresia de 4 luni a somnului începe de obicei când copilul are 3-4 luni. În această perioadă, bebelușul tău trece printr-o fază importantă de dezvoltare care poate duce la schimbări în tiparele și obiceiurile de somn. Este important să fii răbdătoare și consecventă în această perioadă, deoarece bebelușul tău va învăța să se adapteze la noile obiceiuri de somn în timp.
Cât timp durează regresia somnului de 4 luni?
În timp ce regresia somnului de 4 luni este de obicei o fază temporară care durează între 2 și 6 săptămâni, unii bebeluși pot continua să prezinte tulburări de somn timp de mai multe luni. Dacă te îngrijorează obiceiurile de somn ale bebelușului, este întotdeauna o idee bună să consultați medicul pediatru pentru a exclude orice alte probleme medicale.
Pot preveni regresia de 4 luni a somnului?
Din păcate, regresia somnului la 4 luni este o parte naturală a dezvoltării copilului și nu poate fi prevenită. Cu toate acestea, există lucruri pe care le puteți face pentru a atenua regresia și pentru a vă ajuta copilul să se adapteze mai ușor la noile obiceiuri de somn. Acestea includ un ritual de somn stabilit, pauze de somn stabilite în timpul zilei și ajutarea copilului să învețe să adoarmă singur.
Este regresia somnului de 4 luni singura regresie a somnului pe care o va experimenta copilul meu?
Nu, regresia somnului de la 4 luni este doar una dintre numeroasele regresii ale somnului pe care bebelușii le pot experimenta în primul an de viață. Alte regresii frecvente apar în jurul vârstei de 8-10 luni și 18 luni. Fiecare regresie este o parte normală a dezvoltării copilului tău și poate fi gestionată cu răbdare, consecvență și sprijin.
Când ar trebui să vorbesc cu pediatrul despre problemele de somn ale copilului?
Dacă te îngrijorează tiparele de somn ale bebelușului sau dacă copilul tău prezintă alte simptome, cum ar fi febră sau pierderea poftei de mâncare, cel mai bine este să vorbeștivcu medicul pediatru.
Rezumat
Regresia de 4 luni a somnului poate fi o perioadă dificilă pentru toți părinții. Dar este important să vă amintiți că este o parte normală a dezvoltării bebelușului. Este de mare ajutor dacă înțelegeți ce este regresia somnului de 4 luni, de ce apare și cum să o gestionați. În acest fel, îl puteți ajuta mai bine pe bebeluș(și pe tine) să treacă prin această perioadă dificilă.