Sighișoara sau “Perla medievală a României” este un oraș cetate situat în inima Transilvaniei, de o frumusețe aparte. În același timp, este unul dintre cele mai bine păstrate orașe cetate din Europa care atrage anual un număr ridicat de turiști datorită arhitecturii sale medievale și farmecului său deosebit.
Sighișoara este un oraș unde istoria prinde viață datorită locurilor care au rămas neschimbate de-a lungul timpului și care și-au păstrat farmecul și autenticitatea medievală.
Dacă ai în plan o vizită în fermecătorul oraș Sighișoara, iată ce trebuie să vizitezi împreună cu familia ta:
1. Cetatea Sighișoara
Cetatea Sighișoarei este atracția principală a orașului. Construită în secolul al XII-lea de către coloniștii sași și-a păstrat farmecul medieval de-a lungul timpului. Străduțele înguste și construțiile colorate creează o imagine minunată, fiecare colț al cetății este o călătorie în trecutul plin de istorie al orașului.
Dacă este de interes, în cetate puteți porni într-o călătorie cu trenulețul pe următorul traseu: Piața Cetății, str. Zidul Cetății, str. Anton Pann, str. Morii, str. Hermann Oberth, str. Ilarie Chendi, str. Anton Pann și str. Zidul Cetății. Porniți în plimbare din stațiile: Piața cetății, str, Anton Pann și Piața Sigma.
2. Turnul cu Ceas
Emblema cetății, Turnul cu Ceas se află în partea de sud-est a cetății și se înalță până la o înălțime de 64 de m, este astfel vizibil din orice colț al orașului. Acesta făcea parte din turnurile defensive ale cetății fiind cel mai mare dintre acestea.
La începutul secolului al XVII-lea, turnul a fost dotat cu un orologiu. Ceasul este decorat cu statui de lemn care reprezintă zei romani.
Turnul cu Ceas este deschis vizitatorilor după următorul program:
🕗Program de vizitare:
Vara (15 mai-15 septembrie):
- Luni – închis
- Marți-vineri – 09:00-17:30
- Sâmbătă-duminică – 10:00-17:30
Iarna (16 septembrie-14 mai):
- Luni – închis
- Marți-vineri: 9:00-15:30
- Sâmbătă-duminică: 10:00-15:30
3. Scara acoperită a școlarilor
În număr de 175, scările au fost construite în anul 1642 și erau menite să faciliteze accesul elevilor la Școala din Deal și la Biserica din Deal.. Acestea au fost acoperite pentru a-i proteja pe copii de vânt, ploaie, ninsoare și soare. Inițial scările aveau 300 de3 trepte, însă după modificările din anul 1849 au rămas doar 175 de trepte.
Scara acoperită a școlarilor a devenit un adevărat simbol al orașului Sighișoara, iar structura sa de lemn a reușit să reziste de-a lungul timpului și să rămână practică până în ziua de azi.
4. Dealul Școlii și Biserica din Deal
Înființată încă din perioada 1345 – 1525, Biserica din Deal este a patra biserică în stil gotic din Transilvania și a fost construită la 429 m altitudine. Biserica este dedicată Sf. Nicolae și a fost de-a lungul timpului un loc esențial de cult pentru localnici. Pereții interiori conțin fresce care datează încă din perioada medievală.
În trecut, biserica avea și rol defensiv, iar turnul cu clopotniță servea ca turn de observație. În ziua de astăzi, Biserica din Deal poate fi vizitată de către turiști în orice perioadă a anului, iar accesul se face prin populara Scara Școlarilor, un pasaj din lemn cu 175 de scări.
5. Club Aventura Vila Franka
La Vila Franka poți lua masa fiind unul dintre cele mai recomandate restaurante din Sighișoara. În apropierea restaurantului, copiii găsesc un parc de aventură cu trasee la înălțime de parcurs printre copaci. Cu 8 trasee de dificultate progresivă, care poti fi parcurse în câteva ore și tiroliană, parcul de aventură este o destinație pe care trebuie să o bifați dacă petreceți mai multe timp în Sighișoara.
Chiar dacă planurile tale, atunci când vrei să vizitezi Sighișoara, includ ore de vizitat la pas și descoperit minunata cetate, o pauză de câteva ore în care copiii să desfășoare activități dinamice completează perfect o ieșire în familie.
6. Rezervatia de stejari seculari Breite
La doar 8 km de Sighișoara, se află o spectaculoasă rezervație de stejari, într-o zonă de deal care este populată cu stejari Quercus Robur și goruni Quercus Petrae, cu vârste impresionante cuprinse între 400 – 600 de ani. Situat la o altitudine de aproximativ 500 de m, platoul Breite are o suprafață de 70 de hectare. Tot aici, în materie de vegetație, veți descoperi specii rare de flori.
Dacă vreți să descoperiți cel mai bătrân stejar din rezervație, îl veți găsi la marginea pădurii, acesta are o circumferință de 7 m și o vârstă aproximativă de 700 de ani. Copiii vor fi încântați să vadă și să gândească povești despre acesta împreună cu voi și mai ales să se pozeze alături de acesta.
7. Domeniul Dracula Daneș
Situat la numai 8 km de Sighișoara, Domeniul Dracula Daneș, se întinde pe o suprafață generoasă și este o locație extrem de prietenoasă cu familiile cu copii. Aici ai parte de mese delicioase care sunt și pe placul celor mai pretențioși copilași, echitație, plimbări cu trăsura, cazare și un domeniu întreg în care să te te poți plimba și relaxa.
Zona verde și foarte îngrijită este una dintre caracteristicile care transformă acest domeniu într-o bijuterie locală. Dacă te cazezi aici, ai acces la piscina complexului turistic, la barbeque și foișor, iar pentru cei care vin doar într-o scurtă vizită există un loc de jaocă pentru copii, o mini fermă de animale și spații de relaxare.
8. Mini Transilvania
La 40 km de Sighișoara (50 minute de mers cu mașina) se află parcul Mini Transilvania, un parc inspirat din celebrele parcuri mini din Europa. Acesta reproduce clădiri emblematice din regiunea Transilvaniei, printre care se numără: Cetatea Alba Carolina, Castelul Bran, Cetatea Râșnov, diferite biserici fortificate, Cetatea din Sighișoara și multe altele care merită văzute.
Spațiul expozițional este amenajat într-un cadru natural, plin de copaci și străbătut de alei pietruite. Tot în cadrul parcului Mini Transilvania mai există și un Insect Park în care veți descoperi insecte de diferite mărimi, imense de până la 2 m și insecte de dimensiuni mici.
9. Localitățile din apropierea Sighișoarei
Localitatea Biertan se află la o distanță de 30 de minute cu mașina de Sighișoara și este unul dintre cele mai frumoase sate din România. Cu o istorie bogată datând încă din anul 1224, când a fost atestat documentar, satul este de o frumusețe aparte. Biserica Fortificată din Biertan este unul dintre cele mai celebre obiective turistice din zonă. Realizată în stil gotic, biserica a fost construită în perioada 1493-1522.
Satul Saschiz este la numa 20 km de orașul Sighișoara și cuprinde atracțiile turistice populare care atrage anual un număr mare de turiști: Cetatea Saschiz și Biserica Fortificată de la Saschiz. Și aici a fost construit un turn cu ceas după modelul celui din Sighișoara. Cetatea Saschiz a fost construită de sași în anii 1347, pe un deal în nordul satului cu același nume. Realizată în secolul al XIII-lea, Biserica Fortificată de la Saschiz este una dintre cele mai impresionante biserici create în stilul arhitectural gotic din Transilvania.
Cetatea Rupea este situată la 53 km de Sighișoara și este una dintre cele mai vechi cetăți din România. Aceasta a fost construită pe Dealul Cohalmului în perioada secolelor al XIV-lea și al XVII-lea și oferă o priveliște panoramică asupra zonei care o înconjoară.
10. Lacul de Smarald și Vulcanul Stins de la Racoș
Lacul de Smarald se află la 73 km de Sighișoara și este o destinație care te suprinde prin frumusețea sa exotică. Culoarea sa intensă asemănătoare smaraldului și stâncile care-l înconjoară sunt de o frumusețe extraordinară. Dacă sunteți iubitori de excursii și drumeții, aici puteți petrece ore întregi descoperind flora și fauna prezente. O frumusețe naturală deosebită care merită descoperită de micii și marii drumeți. Scăldatul, însă, este interzis.
Tot în zonă, mai puteți vizita Vulcanul Racoș și Castelul din Racoș. Vulcanul Stins de la Racoș este ultimul vulcan care a erupt în România, iar craterul cu coloritul său roșiatic poartă urmele activității sale vulcanice de demult. Copiii vor fi fascinați și captivați de-a dreptul de formațiunea unică a vulcanului.
11. Grădina Zoologică din Tg. Mureș
Situată la 55 km de Sighișoara, Grădina Zoologică din Târgu Mureș găzduiește aproximativ de 150 de specii de animale din toate colțurile lumii. Ca suprafață este cea mai mare grădină zoologică din România și adăpostește animale exotice precum elefanți, girafe, zebre, lei, tigri, cât și animale autohtone: urși, lupi, vulpi, iepurași ș.a.
Când te afli în zonă alături de copii, nu ai cum să ratezi această atracție având în vedere cât de mult iubesc copiii animalele. O vizită la grădina zoologică este o activitate educativă și distractivă, în același timp. Chiar la intrarea în grădină se află un imens loc de joacă pe care nu aveți cum să îl ratați.
Ultima noastră recomandare delocuri de vizitat în zona Sighișoarei este Sovata. Descoperă ce poți face cu copiii în Sovata.