Daca te uiti la craniile umane mai vechi de 5.000 ani, 10.000 de ani, 20.000 de ani, o sa
observi ca dintii sunt aliniati, drepti intr-o proportie foarte mare, 90-99 %. O sa mai vezi si ca molarii lor de minte sunt erupti la marea majoritate.
Credeti ca oamenii din vremea respectiva aveau parte de extractii? De aparate ortodontice? Tratamente
stomatologice? Si de de ce? Pentru ca aveau gurile mari, oasele dezvoltate, maxilare puternice.
In era industrializata acest lucru nu mai exista. Copiii nostri au nevoie, aproape toti, de aparate dentare. De ce? Pentru ca maxilarele lor au scazut in volum. Si, iata, de ce dintii le ies inghesuiti. Iata, de ce ne scoatem, aproape toti, maselele de minte. Avem fete mult mai mici, nedezvoltate, ”nefolosite” corect de cele mai multe ori. Gurile noastre au crescut atat de putin incat dintii nu au cum sa mai incapa.
Ce este si mai grav este altceva: ce se intampla cand avem gurile mai mici? Avem automat si cai respiratorii din ce in ce mai mici, sforaim si avem apnee de somn si alte probleme respiratorii. Iar acest lucru, mai ales la un copil in crestere, este grav.
Va invit, de asemenea, sa va uitati putin in jurul vostru. Suntem cocosati marea majoritate dintre noi. Acum, forma cea mai intalnita a coloanei vertebrale seamana cu litera S, incovoiata, capul aplecat catre in fata, gatul adus inainte, urechile aflate in fata umerilor. Si cat la suta dintre noi avem dureri cervicale? Ele apar datorita sustinerii greutatii capului care este aplecat catre in fata.
Alinierea dintilor si a muscaturii sunt direct interconectate si cu postura corpului. Iar acest lucru se poate imbunatati natural si corectat daca este abordat corect. Pentru copiii nostri acest lucru este esential pentru ca avem un material in formare. Cat despre adulti, vestea buna este ca natura tinde sa revina la homeostaza, daca este abordata de la radacina si tratata in aceasta directie.
As vrea sa priviti oasele copiilor vostri ca o “plastelina” modelata permanent de arhitectii: muschii faciali si functiile exercitate. Cand spun functii ma refer la respiratie, la inghitire, la vorbire, la masticatie. Iar din grupa muschilor faciali arhitecti si extrem de importanti astazi alegem sa va povestesc despre limba.
Cine s-ar fi gandit cate roluri ar putea avea limba? Cum adica limba are un rol de arhitect? Ce roluri are ea de indeplinit atat de importante in dezvoltarea oaselor faciale? Incep prin a va spune ca, din experienta mea, dupa 16 ani de lucrat cu copiii in cabinet: limba este cel mai bun aparat ortodontic sau disjunctor…este cel mai bun, dar poate fi si cel mai rau daca nu este pozitionat corect.
Limba preseaza incepand cu de la 500 ori pana la 2000 de ori pe zi pe maxilarul superior, adica pe cerul gurii, atunci cand copilul inghite. Pozitia ei corecta trebuie sa fie pe cerul gurii chiar si atunci cand se afla in repaus.
Miscarea limbii pe cerul gurii este un reflex primar, cu care copiii se nasc. Exceptie fac situatiile nefericite cand anumiti copilasi au probleme la nastere si nu pot trece prin etapele de alaptare naturale. Miscarile limbii in momentul alimentatiei la san sunt orientate catre palat sau cerul gurii. Iar respiratia in acel moment facuta doar pe nas.
In afara inghitirii, limba are un rol extrem de important in mobilizarea bolului alimentar rezultat in urma masticatiei alimentelor. In momentul in care ea nu are o mobilitate corecta, acest bol alimentar nu este pregatit pentru inghitire si de aceea mai tarziu cand trecem la alimentatie solida, unii copilasi se feresc de alimentele tari pentru ca nu le pot inghiti corect. Altii beau apa in timpul mesei pentru a facilita acest lucru.
De asemenea, sa nu uitam rolul atat de important al limbii in vorbire si in formarea sunetelor articulate. Logopedul este artistul terapeut care lucreaza de cele mai multe ori cu limba si cu alti muschi ai fetei pentru a o coordona in miscarile perfecte de articulare corecta.
Iata cate roluri importante are acest ansamblu de muschi, 16 la numar, care alcatuiesc acest muschi, organ atat de important, acest ghid de baza al dezvoltarii faciale, craniene, posturale si a al zambetelor sanatoase ale copiilor nostri. Si vreau sa iti marturisesc un secret. Zambetele sanatoase se formeaza incepand cu varsta de 0 ani.
O sa iti propun un test foarte simplu. Mai jos sunt cinci intrebari. Daca la oricare din aceste intrebari raspunzi cu DA, iti recomand sa te interesezi despre afectiunile miofunctionale.
Poti gasi sfaturi minunate pe platformele de educatie omft.ro sau iomft.ro. Daca ai numai NU uri, lucrurile sunt excelente si atunci vei parcurge acest text ca o simpla lectura . Stiu foarte bine cat de complicat e cu cei mici. Uneori nu dorm, alteori sunt indispusi,nu stii ce sa le mai faci. Si ce e cel mai complicat este ca nu stii care este cauza acestor manifestari. Poate vei gasi niste raspunsuri acum.
Hai sa vedem:
- Copilul meu sta cu gura deschisa aproape tot timpul?
- Copilul meu prefera sa respire mai degraba pe gura decat pe nas?
- L-am surprins incordandu-si muschii barbiei sau alti muschi ai fetei pentru a reusi sa apropie
- buzele?
- Cand copilul meu inghite observ o miscare a buzelor sau a corpului?
- Dintii de sus ai copilului meu se vad in marea majoritate a timpului?
De curand, in atentia noastra a intrat un dispozitiv care este conceput pentru a corecta astfel de disfunctii ale limbii. Specialistii care folosesc si recomanda deja acest dispozitiv sunt stomatologii, ortodontii, logopezii, kinetoterapeutii si unii pediatri. Sunt cei care observa aceasta problema a pozitiei limbii in repaus, dar si in miscare. Este vorba de un dispozitiv mic, anoetic, pasiv numit Froggymouth.
Froggymouth este un sistem inovator care schimba modul in care ne gandim la preventie si la indreptarea unor obiceiuri. Nu este doar un dispozitiv, ci o tehnologie bazata pe neurostiinta pentru zambete sanatoase pentru copiii nostri.
Froggymouth este modul in care corectam ce am constatat la o varsta frageda, astfel incat sa nu mai fie nevoie de aparate dentare mai tarziu. Este cea mai buna decizie pentru copilul tau. Practic, daca vreti o comparatie, asa cum mergem la logoped sa indreptam articularea cuvintelor, sau la oftalmolog sa indreptam strabismul, la kinetoteraput sa indreptam mersul, postura, la fel, cu Froggymouth, indreptam pozitia limbii in inghitire, pentru a obtine o dezvoltare corecta a oaselor faciale, o muscatura buna, o barbie corect pozitionata si o respiratie cat mai usoara prin simpla indreptare a limbii pe cerul gurii. De fapt obtinem o coordonare corecta a muschilor limbii astfel incat ea sa lucreze pentru noi, nu impotriva
noastra. Nu uitam ca limba are un rol important atat in respiratie, in deglutitie, in alimentatie, in vorbire si in dezvoltarea intregii structuri faciale. Este mai mult decat evident ca vrem sa fie in echipa noastra si nu in echipa adversa.
Hai sa vorbim putin despre ce presupune un tratament cu Froggymouth.
Primul pas este intotdeuna consultatia. Orice terapeut care poate identifica ca postura limbii copilului tau este incorecta este binevenit sa se alature echipei. Sau daca tu, ca parinte, observi si consideri ca unele din cele expuse mai sus ar ridica un semn de alarma pentru copilul tau, informeaza-te despre consecintele netratarii la timp a acestei disfunctii a limbii si afla despre muschi si rolul lor in ceea ce se numeste terapia miofunctionala.
Froggymouth si zambetele fac copiii fericiti. Si nu, nu este doar fel de a spune. Nu este inca o generalizare fara fond.
Zambetul este cel mai bun indicator al starii de sanatate a copilului tau sau, dimpotriva, a lucrurilor care trebuiesc remediate in aceasta faza de dezvoltare.
Daca esti acea mama care isi doreste un copil sanatos, care sa aiba tot ce-i trebuie pentru a avea succes in viata, pentru a se dezvolta armonios si fericit informeaza-te despre afectiunile miofunctionale.
Si daca esti acea mama care vrea sa stie ca a facut tot ce depinde de ea pentru a se asigura ca totul este in regula, observa-ti copilul. Observa-l cum respira, pe gura sau pe nas? Observa-l cum doarme: sforaie sau scrasneste din dinti? Observa-l cum se se alimenteaza, manaca doar lucruri moi, sau si tari? Pentru ca la varste mici nu trebuie decat sa te asiguri ca functiile lui sunt folosite la maxim si in mod corect. Legaturile dintre dezvoltarea oaselor si muschi sunt nebanuite, de multe ori, dar atat de importante.
Asadar, daca cineva drag tie are:
- inghitirea necorespunzatoare a alimentelor sau lichidelor (atipica);
- respirația pe gură;
- poziția joasa a limbii;
- tulburări de somn;
- deformarile arcadelor dentare si ale oaselor faciale;
- tulburări de vorbire;
trebuie sa stii ca acestea sunt niste condiții clinice au ceva în comun: postura limbii.
Este o mare onoare si un privilegiu pentru mine, ca terapeut, sa fiu implicata in ajutorul copiilor pentru a obtine o stare buna de sanatate-oro dentara optima si care pune premizele unui zambet sanatos dar si frumos pentru restul vietii lor.
Am aceasta multumire de a ajuta, prin informatii valoroase pentru parinti, pentru ca am oportunitatea de a face atat de mult bine intr-o zi fata de multi altii in saptamani intregi.
Copilul nostru merita tot ce este mai bun pentru creearea unui zambet care sa-i intareasca increderea ca este frumos cand zambeste cu gura pana la urechi.
Ce este totusi diferit este faptul ca trebuie sa ne asiguram ca stim semnele de alarma si tinem cont de tiparul de crestere si de dezvoltare astfel incat sa-i sustinem potentialul adevarat de crestere al copilului nostru. Sa facem in asa fel incat ei sa isi atinga potentialul maxim intr-un mod cat mai natural.
Traim intr-o era moderna, lucru care ne-a adus o calitate a vietii crescuta considerabila noua, copiilor nostri, societatii de astazi. In schimb, tot noi am uitat sa ne folosim corpurile si functiile cu care ne-am nascut.
Un parinte informat insa nu va uita. Dupa ce observa, nu va mai putea ignora anumite lucrurI nicodata. Voi, parintii, sunteti cei care puteti sa schimbati viata voastra si a copiilor vostri
Uitati-va la semne! Observati!