Toamna a sosit cu pași repezi, iar vacanța de vară s-a încheiat pentru copii.
Copacii se transformă în tonuri superbe de galben, portocaliu și roșu chiar acum. Este o priveliște minunată! După ce au căzut la pământ, frunzele colorate devin resurse naturale fantastice pe care le puteți folosi în activitățile de toamnă.
Iată câteva dintre activitățile noastre preferate de toamnă cu frunze pe care să le încercați cu copiii în acest anotimp magic.
1. Animale din frunze
Unele animale sunt greu de observat atunci când ești în explorare, dar îți poți face proprii prieteni din pădure folosind frunze căzute. Căutați frunze în formă de bot de arici, de pene de bufniță, de coadă stufoasă de veveriță sau de față de vulpe, apoi construiți o imagine. Puteți folosi ghinde și conuri pentru ochi și nasuri.
2. Frunze desenate
Cu siguranță de multe ori ați decupat bucăți din hârtie cu diferite modele pentru cei mici astfel încât aceștia să le coloreze sau să le deseneze. V-ați gândit cât de interactivă și frumoasă ar deveni această activitate dacă în loc de hârtie ați folosi frunze?
Acum că frunzele au început să cadă, fiecare are câte o culoare unică – de la verde pal, galben muștar și până la roșu aprins.
Mergeți împreună cu copiii într-o după-amiază și culegeți câteva frunze colorate pe care le veți desena împreună. Încercați să diversificați culorile și alegeți din mai multe tipuri de frunze.
Puteți folosi carioci metalizate sau markere permanente și pe fața frunzelor puteți crea diverse modele. Copiii sigur au imaginație bogată și vor propune noi idei. De exemplu, puteți desena cercuri, inimioare, puteți scrie diferite mesaje sau lăsați copiii să vă impresioneze cu noile idei de desen.
3. Mandala pe frunze
Mandala reprezintă un tip de configurație geometrică din simboluri, dar și o idei originară a Budismului cu privire la Univers. Cu siguranță v-ați mai întâlnit cu astfel de modele și suntem siguri că v-au plăcut.
Acest tip de model este folosit de multe ori și pentru recreere și există și cărți de colorat atât pentru copii cât și pentru adulți. Totuși, dacă sezonul ne permite să stăm mai mult în casă, de ce să nu creăm propriile noastre modele de Mandala?
Alegeți câteva frunze mai mari, ca cele de la stejar, colorate și folosind culori metalizate, începeți să desenați împreună cu copiii diverse forme geometrice. De asemenea, puteți căuta pe internet modele de Mandala și vă puteți inspira de acolo. După ce le desenați și datorită faptului că frunzele sunt deja viu colorate, vor căpăta un aspect interesant și creativ.
4. Răzuirea frunzelor
Toamna este perioada ideală pentru a te juca cu frunzele, deoarece sunt foarte multe frunze căzute în jur. Acestea vin în multe forme, mărimi, culori și texturi – încurajați-i pe copii să studieze frunzele pe care le găsesc și să le compare cu frunzele din copaci diferiți. Pot ei să observe asemănările și diferențele?
Acasă, așezați frunzele pe o masă cu nervurile în sus și puneți o foaie de hârtie deasupra. Folosind partea laterală a unui creion, colorați frunzele până când vedeți că formele și modelele apar ca prin magie! Încercați să rețineți toate detaliile, cum ar fi nervurile și marginile încrețite.
5. Bijuterii și figurine din lut cu forme de frunze și flori
Este foarte posibil să fi participat alături de copii la ateliere creative de modelare în lut și să cunoașteți deja această tehnică, însă pentru cei care nu au avut ocazia, vă prezentăm cum să faceți bijuterii și figurine din lut cu uscare la aer care să aibă diferite modele de frunze și flori.
Veți avea nevoie de lut cu uscare la aer – este un fel de pastă ca plastilina ce permite modelarea, iar după o perioadă de uscare la aer, forma rămâne întărită.
Astfel, puteți face mai multe bile din lut pe care să le turtiți ulterior. După ce le-ați turtit, pe fața superioară așezați o frunză, o floricică sau un obiect a cărui formă vreți să se imprime pe bucata de lut și apăsați pe ea până când credeți că a pătruns puțin în lut. De asemenea, puteți face și o gaură în bucata de lut în caz că vreți să o transformați într-o bijuterie. Lăsați la uscat în funcție de specificațiile de pe ambalaj și apoi le puteți colora cu culori acrilice sau carioci.
6. Decorațiuni de toamnă
Dacă vă plac decorațiunile de sezon, încercați să faceți această coroniță cu frunze pentru casa voastră. Copiii mai mari se vor bucura de provocarea de a împleti bețe subțiri și curbate pentru a face baza coroanei. Apoi pot fi creativi și pot adăuga elemente naturale, cum ar fi frunze colorate, semințe sau pene, pentru a o face cu adevărat unică.
Pentru copiii mai mici, un inel de carton este mai ușor decât să împletească crenguțe împreună. Puteți lăsa cartonul simplu sau îl puteți picta într-o culoare de toamnă, apoi puteți lipi câteva frunze căzute pe el. Rămâneți simplu, cu doar o mână de frunze, sau puneți multe frunze unele peste altele. După ce s-a uscat lipiciul, agățați coronița cu o bucată de panglică.
Confecționați o coroniță de toamnă împreună cu copiii dvs. pentru a vă decora casa.
Adunați câteva frunze căzute, lipiți-le pe o bandă de carton și fixați-o în jurul capului copilului dumneavoastră. Puteți adăuga chiar și fructe de pădure, ghinde sau conuri mici ca bijuterii!
7. Coroană de frunze
În fiecare an, fac coronițe de prințese din frunze aurii cu fiica mea. Este o activitate minunată pe care ne place să o facem împreună, iar ea adoră să își poarte coroana în timp ce cutreieră prin pădure.
8. Măști de supererou
Copiii tăi iubesc supereroii? Dacă da, le va face mare plăcere să colecteze comori naturale pentru a-și confecționa propriile măști de față din frunze.
Pentru a începe, decupați o formă de mască din niște carton și tăiați găurile pentru ochi. Apoi, lipește frunze colorate pe carton și atașează o panglică pentru a o putea fixa în jurul capului copilului tău. Sunt perfecte pentru a se juca de-a supereroii în pădure!
9. Litere cu frunze gigantice
Această activitate este minunată pentru micuții care învață literele și este o modalitate distractivă de a scoate în aer liber procesul de alfabetizare. Luați câteva bețe și faceți un contur al primei litere a numelui lor. Apoi ajutați-i să adune frunze căzute, bețe, semințe și pene pentru a o completa.
Ajutați-i pe copii să facă prima literă a numelui lor folosind obiecte naturale.
10. Curcubeu de frunze
Curcubeul a devenit un simbol al speranței pentru noi toți în acest an. Așa că încercați să faceți unul cu copiii dvs. folosind frunze de toamnă.
Puteți găsi roșii vii, portocale strălucitoare, galbene însorite, verzi superbe și purpurii adânci? După ce ați adunat frunzele, așezați-le în semicerc pe pământ pentru a forma un curcubeu vesel. Când ați terminat, de ce nu faceți o fotografie și să o trimiteți prietenilor sau familiei pentru a le lumina ziua?
11. Ghirlande de frunze
Când spunem ghirlande de frunze, ne referim la tiparul de ghirlandă pe care o agăți la zile de naștere cu textul „La mulți ani!” sau la Crăciun cu diverse figurine tematice.
Astfel, fiind vorba despre toamnă, putem crea diferite tipuri de ghirlande cu ajutorul frunzelor.
Alegeți câteva frunze care vă plac și pe care să le folosiți la ghirlandă. Veți mai avea nevoie de hârtie de copt cât mai transparentă, de foarfece, lipici și de o sfoară.
Decupați din hârtia de copt câteva triunghiuri de mărimi asemănătoare. Pe suprafața acestora lipiți câteva frunze pe care le puteți și desena dacă doriți. După ce frunzele s-au uscat, lipiți triunghiurile de o bucată de sfoară sau de ață mai groasă.
Acum mai trebuie doar să agățați ghirlanda și astfel creați o atmosferă tomnatică și în casă.
12. Frunze sclipitoare
Pentru a crea aceste frunze sclipitoare, veți avea nevoie de câteva frunze colorate, lipici și sclipici.
De-a lungul nervurii frunzei, aplicați lipici lichid peste care adăugați sclipici colorat. Puteți alege mai multe tipuri de frunze de la copaci diferiți pentru a obține o gamă diversificată. Lăsați să se usuce bine și gata! Acum puteți să decorați camera copiilor cu aceste frunze sclipitoare.
13. Frunze comice
De ce să nu creăm și câteva frunze mai amuzante care să îi bucure pe copii? Luați câteva frunze de mărimi diferite și lipiți Googly eyes (ochi mișcători) pe fața acestora. Cu ajutorul unui marker, desenați gura și sprâncenele pentru a le face cât mai expresive. Le puteți lipi pe dulap sau pe frigider și de fiecare dată când deschideți ușa, ochii se vor mișca.
14. Imprimeuri cu frunze
Cu siguranță ați întâlnit haine sau bucăți de material cu diverse imprimeuri, iar unele păreau atât de reale încât poate v-ați întrebat cum sunt făcute.
Dacă aveți un tricou mai vechi sau un prosop din bumbac pe care voiați să îl aruncați, le puteți transforma în obiecte creative de atelier, cu ajutorul frunzelor.
Culegeți câteva frunze mai mari și pictați-le pe una dintre fețe. Nu lăsați vopseaua să se usuce și așezați frunzele vopsite direct pe tricou sau pe bucata de material pe care vreți să o personalizați. Țineți apăsat câteva minute și mai lăsați frunzele până credeți că s-a uscat vopseaua de tot. Îndepărtați frunzele și veți observa cum modelul acestora a rămas imprimat.