Te pregătești de prima călătorie în afara țării cu copilul tău minor? Chiar dacă lista cu necesarul pentru vacanță este lungă, nu trebuie să uiți de un pas foarte important: obținerea actelor necesare pentru ieșirea cu copilul din țară, respectiv pașaportul. Da, știm, te sperie birocrația și procesul care poate fi destul de dificil de gestionat atunci când ai un copil mic. Dar, este obligatoriu de parcurs dacă vrei să călătorești fără griji!
Surprinzător (sau nu!) atunci când ești foarte bine organizat, labirintul de formulare, documente și programări nu mai pare atât de anevoios de parcurs. Mai mult, acest articol nu doar că te va ajuta să te pregătești pentru parcurgerea procesului, dar îți oferă și sfaturile de care ai nevoie pentru finaliza pașii necesari fără lacrimi sau reacții din partea copilului tău. Ești gata să aflii care sunt etapele pe care trebuie să le urmezi pentru a obține pașaportul pentru copilul tău minor în 2024, fără emoții? Citește acest articol până la capăt și deja poți bifa acest “task” pe lista ta de pregătiri pentru vacanță.
1. Începe cu programarea online
Obținerea pașaportului pentru copilul tău minor a devenit un proces mai puțin birocratic grație tehnologiei. Acum nu mai este nevoie să petreci ore în șir la coadă pentru a obține o programare. Cu doar câteva click-uri poți face o programare online pe platforma Direcției Generale de Pașapoarte (DGP), pasapoarte.mai.gov.ro. Astfel, economisești timp, iar întreg procesul devine mai puțin stresant pentru tine și copilul tău.
Cum să faci o programare online pentru pașaport
Platforma oferită de DGP pentru programări online este foarte intuitivă și ușor de utilizat. Ai nevoie în primul rând de o conexiune la internet. Programarea o poți face de pe laptop sau telefonul mobil. După ce accesezi pagina Direcției Generale de Pașapoarte, vei merge în Meniu și vei accesa secțiunea “Programare Online”. Următorul pas presupune alegerea de pe hartă a județului în care vei face programarea și vei fi direcționat către pagina cu formularul de programare.
2. Alege cu atenție locația și data potrivite
Flexibilitatea oferită de procesul de programare online îți permite să alegi locația și datele potrivite, conform rutinei copilului tău. În formularul de programare ai posibilitatea de a alege exact locația în care vei merge cu copilul pentru depunerea documentelor și pentru poză.
De asemenea, este necesar să selectezi tipul de pașaport pe care dorești să îl obții, data și ora disponibile. Pasul final îl reprezintă adăugarea informațiilor de identificare, respectiv nume, prenume, cod numeric personal, dar și adresa de email și numărul de telefon pe care vei primi confirmarea programării.
3. Beneficiile programării online
Programarea online îți oferă beneficiul de a alege cel mai bun interval orar care să se adapteze rutinei copilului tău. De asemenea, trebuie să ții cont de legislația din România și să ai grijă să nu întârzii la programare, întrucât o vei pierde. Chiar și o întârziere de câteva minute poate conduce la pierderea programării.
Avantajele acestui tip de proces sunt imense: având o programare anticipată, vei evita stresul și agitația specifice cozilor imense și așteptării îndelungate până când îți vine rândul. În acest mod, vei avea suficient timp să pregătești documentele necesare și să plătești taxa necesară pentru emiterea documentului.
Pentru a avea o experiență lipsită de stres, îți recomandăm să ajungi la locație cu cel puțin 15-20 de minute înainte de ora programată. Acest interval de timp îți oferă spațiul necesar pentru a orienta, a-ți liniști copilul dacă este necesar și a te asigura că ești gata pentru întâlnirea cu ofițerul de pașapoarte. Mai mult, poți avea norocul să fiți invitați mai devreme pentru etapele necesare obținerii pașaportului, în cazul în care una dintre programările anterioare a fost anulată.
4. Acte necesare pentru obținerea pașaportului pentru copii
Deja simți cum vacanța pe care ai pregătit-o în detaliu în afara țării este tot mai aproape? Te vei putea bucura în curând de escapada împreună cu copilul tău în străinătate, dar înainte de asta este necesar să obții pașaportul pentru minor. După ce ai finalizat procesul de programare online, urmează o alta etapă importantă: pregătirea documentelor și plata taxelor necesare pentru obținerea pașaportului. Deși procesul poate părea complicat, îl poți parcurge cu succes atunci când ai informațiile necesare.
Alege Tipul de Pașaport Potrivit
Conform legislației din România, poți alege între două tipuri de pașapoarte pentru minori: simplu electronic și simplu temporar. Fiecare tip de pașaport are valabilitate și termen de eliberare diferite.
Pașaport Simplu Electronic
- Valabilitate: 3 ani pentru copiii cu vârsta sub 12 ani și 5 ani pentru copiii cu vârsta între 12 și 18 ani
- Termen de eliberare: 5 zile lucrătoare, iar în perioadele aglomerate poate ajunge până la 10 zile lucrătoare.
- Taxe: 258 lei pentru copiii peste 12 ani, respectiv 234 lei pentru copiii sub 12 ani.
Pașaport Simplu Temporar
- Valabilitate: 12 luni indiferent de vârsta pe care o are copilul tău
- Termen de eliberare: până la 3 zile lucrătoare, cu condiția ca cererea de eliberare a acestui tip de document să fie însoțită de motivele familiale, de sănătate sau profesionale care determină obținerea acestui tip de document pentru a urgenta călătoria în străinătate.
- Taxă: 96 lei, indiferent de vârsta copilului.
Pregătește actele necesare pentru pbținerea pașaportului
Lista documentelor necesare pentru obținerea pașaportului pentru copilul tău este disponibilă pe website-ul DGP. Așadar, citește-o cu atenție și pregătește documentele solicitate. În funcție de vârsta copilului, lista documentelor este ușor diferită.
Acte necesare pentru obținerea pasaportului copiilor sub 14 ani
- certificatul de naștere, în original
- documentul de identitate al părintelui/părinților, reprezentant legal sau persoanei împuternicite, în original
- dovada achitării taxei de eliberare a pașaportului
- pașaportul anterior, dacă este cazul.
În cazul în care documentele sunt depuse de un singur părinte/împuternicit/reprezentant legal, acestea trebuie însoțite și de procura specială/hotărârea judecătorească care permite doar acelei persoane să solicite emiterea acestui document.
Acte necesare pentru obținerea pasaportului copiilor peste 14 ani
- cartea de identitate valabilă sau, după caz, cea provizorie
- certificatul de naștere, în original
- declarații de acord pentru eliberarea acestui document din partea ambilor părinți sau, după caz, a reprezentatului legal/părintelui supraviețuitor
- certificat de căsătorie, în cazul minorilor căsătoriți conform legii
- dovada achitării taxei de eliberare a pașaportului
- pașaportul anterior, dacă există.
Ca și în cazul eliberării pașaportului pentru minorii sub 14 ani, în cazul în care acordul este dat de un singur părinte, lista documentelor depuse se completează cu hotărârea judecătorească prin care respectivul părinte are drepturi în acest scop.
5. Achitarea taxelor pentru eliberarea pașaportului
Una dintre cele mai frecvente erori pe care le fac cei care solicită pentru prima dată eliberarea unui pașaport este să creadă că pot plăti această taxă și la ghișeul la care vor depune documentele. De fapt, respectiva taxă se achită înainte de programare, iar dovada achitării reprezintă unul dintre documentele necesare pentru a obține pașaportul.
În funcție de tipul de pașaport pe care l-ai solicitat, poți achita contravaloarea taxei astfel:
- casieriile CEC Bank
- stațiile de plată SelfPay ale CEC Bank
- online prin Ghiseul.ro
După ce ai parcurs toate etapele detaliate mai sus, ești pregătit pentru a obține pașaportul pentru micuțul tău. Așadar, continuă să parcurgi acest ghid pentru a afla detalii despre ce ai de făcut în ziua programării și cum poți face ca acest proces să fie unul cât mai puțin stresant pentru el/ea.
6. Ziua programării – depunerea documentelor și finalizarea procesului
Prezența la biroul de depuneri și eliberări pașapoarte în ziua programării reprezintă ultima etapă din procesul necesar pentru solicitarea acestui document pentru minor. Dacă ai pregătit documentele solicitate de autorități în acest scop și ai ajuns cu 15-20 de minute înainte de ora programării, ai toate șansele de a finaliza acest proces fără stres, într-un mod foarte simplu.
Prezența fizică a copilului la Serviciul Comunitar de Pașapoarte
Indiferent de vârsta pe care o are copilul tău, acesta trebuie să fie prezent la biroul de depuneri. În cazul minorilor peste 12 ani, ofițerul va lua și înscrisuri digitale, conform cerințelor legale. Dacă deja copilul tău este un fan al aventurilor polițiste sau cu super-eroi, poți transforma acest proces într-un joc în care el însuși devine un super-erou căruia i se vor lua amprentele pentru a “salva lumea”.
Depunerea documentelor la serviciul public comunitar de pașapoarte se realizează foarte simplu și rapid. La ora programării, vei fi invitat de un ofițer care te va ghida spre ghișeul la care poți depune documentele pe care le-ai pregătit. În cazul în care ești în străinătate și dorești să obții un pașaport pentru copilul tău, poți depune documentele la oficiul consular sau misiunea diplomatică a României din respectiva locație.
După ce documentele v-au fost verificate, urmează pasul final: efectuarea fotografiilor. Aceasta se efectuează într-unul dintre birourile disponibile, pregătite în acest scop. Deși pare un proces simplu, pentru un copil poate fi destul de stresant, mai ales pentru că se află în prezența unui ofițer de poliție. Tocmai de aceea, dar și pentru a ajuta la efectuarea fotografiei, părinților le este permis accesul în respectivul birou.
6. În cât timp se eliberează pașaportul pentru copii?
În funcție de volumul cererilor în curs de soluționare, termenul de eliberare a pașaportului pentru minor poate varia. În mod obișnuit, acesta poate fi mai mic de 5 zile lucrătoare, însă în perioadele de vârf, când numărul cererilor este foarte mare, acesta poate ajunge până la 10 zile lucrătoare.
Pentru a verifica statusul pașaportului pentru minor, cei care au depus actele pot accesa adresa https://epasapoarte.ro/verifica/. Acolo vor găsi informații actualizate despre stadiul cererii lor.
7. Acte necesare pașaport bebeluși
În cazul în care dorești să faci o programare pentru bebelușul tău, dar acesta se află încă în burtică și nu are încă certificatul de naștere transcris și nici CNP, procedura este următoarea:
- Cetățenii români care doresc programarea pentru minori și nu au încă certificatul de naștere românesc cu CNP atribuit pentru aceștia pot face o programare online utilizând datele unuia dintre părinți.
- În momentul programării (la prezentarea la ghișeul de primire a cererilor), este esențial ca documentele referitoare la minor să fie conforme din punct de vedere legal. Acest lucru înseamnă că este necesar ca bebelușul să aibă un certificat de naștere cu CNP atribuit, eliberat de către autoritățile române.
- În cazul pozei pentru pașaport, este necesar ca bebelușul să stea cu capul drept și ochii deschiși.
8. Reînnoirea pașaportului expirat
În cazul în care ai optat pentru un pașaport electronic simplu, acesta va expira după 5 ani. Pe de altă parte, pașaportul temporar va expira în termen de un an.
Dacă pașaportul minorului a expirat, ai nevoie de aceleași acte ca prima dată, însoțite de pașaportul expirat.
• Cartea de identitate a minorului în original (dacă are peste 14 ani)
• Certificatul de naștere al minorului în original
• Declarații privind acordul de eliberare a pașaportului simplu electronic, date de ambii părinți în original
• Dovada achitării taxelor pentru pașaport, completate pe numele minorului
• Pașaportul anterior al minorului expirat
Procedura este aceeași ca prima oară. Îți faci o programare online, plătești taxa, aduni toate actele și mergi la ghișeu la ora programată, aștepți termenul de eliberare, apoi mergi să ridici noul pașaport.
9. Ridicarea pașaportului
Odată ce ai depus documentele și ai finalizat și procesul de fotografiere, tot ce mai ai de făcut este să aștepți ziua ridicării documentului. La finalul procesului de depunere, vei primi un tichet în care sunt menționate data la care va fi gata pașaportul pentru ridicare. De asemenea, poți urmări statusul acestuia direct pe website-ul DGP, în secțiunea “Status pașaport”.
Ridicarea pașaportului se efectuează în același loc în care ai depus documentele. De asemenea, pentru ridicare este suficient să fie prezent cel care a formulat cererea, iar dacă nu este posibil, persoana care va ridica documentul trebuie să prezinte o împuternicire care îi conferă acest drept.
Pentru ridicarea pașaportului, în cazul minorilor sub 14 ani, vor fi solicitate documentul de identitate al persoanei care ridică documentul și certificatul de naștere al copilului, în original. Pentru minorii peste 14 ani, ridicarea documentului se face direct de către aceștia, în baza actului de identitate.
10. Sfaturi pentru o experiență fără stres
De foarte multe ori, doar gândul de a duce copilul într-un sediul al autorităților, extrem de aglomerat, cu persoane care au diverse stări, te poate speria și îți poate crea, chiar și ție ca părinte, o stare de nervozitate și anxietate. De fapt, acest proces poate fi parcurs foarte ușor atunci când transformi totul într-o aventură la care participi alături de micuțul tău și ești în același timp și foarte bine organizat. Iată câteva tips & tricks care te vor ajuta să faci din acest proces unul ușor de gestionat:
- organizare eficientă – citește cu atenție lista publicată pe website-ul DGP și creează un “to do list” pentru tine cu documentele necesare pentru obținerea pașaportului pentru copilul tău. Organizează-le într-o mapă și bifează-le de pe listă pe măsură ce le adaugi. Astfel, te vei asigura că nu îți lipsește nimic și sunteti pe deplin pregătiți pentru ziua programării.
- transformă procesul într-o joacă pentru copilul tău – pentru a face acest proces mai puțin stresant pentru copilul tău, poți transforma acest proces într-o misiune în care el/ea joacă rolul de agent secret care va trece prin diverse etape pentru a obține “permisul pentru călătorie”. Continuă jocul și pregătește un mic kit de agent secret pe care îl va lua în ziua programării și care îl va ține ocupat pe măsură ce parcurgeți fiecare etapă.
- alege momentul potrivit pentru programare – pentru a te bucura de o experiență fără stres și aglomerație, este recomandat să eviți perioadele aglomerate din an, cum ar fi vara, când sunt foarte multe programări pentru eliberarea pașaportului. O strategie eficientă ar fi să îți faci programare de îndată ce ai planificat vacanța. De asemenea, pentru ziua programării, poți alege o zi din mijlocul săptămânii, atunci când fluxul de persoane este mai redus.
- colectează feedback și recomandări de la alți părinți – cu siguranță în comunitatea ta ai și alți părinți care au trecut deja prin această experiență. Așadar, o idee bună ar fi să culegi și de la aceștia diverse trucuri care i-au ajutat să parcurgă acest proces fără probleme.
11. Ce se întâmplă cu pașaportul pentru copii după aderarea aeriana la spațiul Schengen?
Prin aderarea României la spațiul Schengen aerian, începând cu 1 Martie 2024, verificările la graniță vor fi eliminate pentru călătoriile în țările din zona Schengen. Cu toate acestea, în cazul călătoriei cu un minor, verificările vor continua să fie efectuate în mod aleator. Prin urmare, copilul are nevoie de un pașaport valid pentru a putea călători în afara țării.
Cetățenii care călătoresc în statele din spațiul Schengen nu vor mai fi opriți la filtrele de control ale polițiștilor de frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie, aceștia urmând să meargă direct către porțile de îmbarcare. Cu toate acestea, polițiștii vor fi prezenți în incinta aeroporturilor și vor efectua controale inopinate pentru a verifica identitatea și situația legală a persoanelor, dar și pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, notează politiadefrontiera.ro.
De asemenea, în cazul în care minorul călătorește fără unul dintre părinți, părintele însoțitor are nevoie de procură din partea celuilalt părinte pentru ieșirea minorului din țară sau, după caz, de hotărârea judecătorească/documentul care îi oferă acest drept.
Înainte de a ieși din țară cu copilul, recomandarea noastră este să verifici pe website-ul Ministerului Afacerilor Externe care sunt condițiile de călătorie către destinația pe care ai ales-o. În acest mod, te vei putea pregăti cu documentele necesare pentru a evita orice așteptări sau blocaje la trecerea graniței.
În concluzie, procesul pentru obținerea pașaportului pentru copilul tău nu trebuie să fie o experiență obositoare și plină de stres. “Ingredientul secret” îl reprezintă o foarte bună organizare și pregătire din timp a documentelor necesare.
De asemenea, atunci când transformi totul într-o joacă și aventură pentru copilul tău, acesta va deveni mai cooperant și te va ajuta să parcurgi fiecare etapă fără emoții. De îndată ce ai obținut acest document, te vei putea bucura de călătorii plăcute în afara țării și de momente de neuitat alături de familia ta!
In spațiul UE, și părinții unui minor sub 14 ani trebuie sa își facă pașaport sau este de ajuns cartea de identitate românească?
Adică pot trece vama legal minorul sub 14 ani cu pașaport însoțit de părinții care prezintă ca document de identitate cartea de identitate română?
Adică să nu mai fie nevoie de pașaportul mamei și al tatălui pentru a economisi două taxe de pașaport.
Vă mulțumesc anticipat.
Buna Florentina, în spațiul Uniunii Europene, părinții unui minor sub 14 ani pot călători cu copilul folosind doar cartea de identitate românească pentru ei înșiși, fără a fi nevoie să își facă pașaport. Minorul trebuie să aibă pașaport, deoarece copiii sub 14 ani nu pot avea carte de identitate. Așadar, părinții pot trece vama cu minorul dacă acesta are pașaport, iar ei prezintă cartea de identitate.