Copiii, dar și adulții au fost dintotdeauna fascinați de supereroi sau de personaje fantastice.
Și, într-adevăr, cine îi poate învinovăți? Sunt curajoși, încrezători și îi ajută pe cei care au nevoie.
De la jocuri pentru petreceri și jocuri sportive, la cele de tip concurs, am pregătit o listă distractivă cu jocuri pentru copii, ce implică supereroi. Avem pentru fiecare categorie de vârstă, pentru a fi mai simplu de ales. Dacă sunteți în căutare de idei, iată 10 jocuri și activități cu supereroi pe care toată lumea le va adora.
1. Ghicește supereroul (3 ani+)
Acest joc încurajează socializarea și este ideal de jucat dacă aveți doi copii. Jucătorii trebuie să își imagineze că sunt eroi cunoscuți, a căror memorie a fost ștearsă de un superticălos.
Pentru început, scrieți pe bilețele câteva nume de supereroi. Copiii vor extrage câte un bilețel dintr-o pălărie, fără a avea voie să se uite ce scrie pe el, apoi și-l vor lipi pe frunte. Fiecare jucător va adresa, pe rând, câte o întrebare pentru a-și ghici identitatea, la care partenerul poate răspunde doar cu da sau nu. Jocul este atât de distractiv și interesant, încât copiii vor dori să se joace la nesfârșit. Vă veți amuza pe cinste când veți auzi la ce întrebări haioase se gândesc cei mici.
2. Creează propriul supererou (4 ani+)
Poate că aveți un copil extrem din creativ sau, din contră, doriți să-i dezvoltați imaginația. Acesta este jocul perfect. Cereți copilului să-și imagineze un supererou. Acesta poate fi o versiune fantastică a propriei persoane sau un personaj creat de la 0. Important e să fie original. Personajul va trebui să aibă un nume potrivit și o superabilitate specială. De aici, cu ajutorul imaginației, povestea va decurge de la sine. Dacă aveți mai mulți copii, unul va începe cu o propoziție, apoi următorul va continua cu încă una, până când se va ajunge la o poveste completă și complexă.
3. Baloane cu supereroi (4 ani+)
Luați un număr de baloane colorate. Pe o parte din ele desenați fețe vesele (reprezentând eroii), pe cealaltă parte faceți fețe încruntate (reprezentând dușmanii). Jocul este contra cronometru, așa că, în funcție de numărul de baloane, setați un anumit timp. Copilul va trebui să ia câte un balon pe rând. Pe cele zâmbitoare le va pune într-un coș, iar pe cele supărate le va sparge printr-o metodă adecvată vârstei. Fiecare balon corect va reprezenta un punct. Scopul jocului este de a muta toate baloanele, înainte de expirarea timpului.
4. Labirintul laser al eroilor (4 ani+)
Prindeți sfori de la un perete la altul. Micul supererou va trebui să se strecoare printre ele fără să le atingă. Ca miză, puteți pune bomboane pe parcursul traseului, pe care copilul să le colecteze sau puteți pune un cufăr la capătul traseului.
5. Cursă contra cronometru (3 ani+)
De obicei, supereroii trebuie să realizeze ceva în timp ce se află într-o cursă contra cronometru. Puteți sa îi dați copiului o sarcină simplă – cum ar fi umplerea unui borcan cu nasturi – și vedeți cât de mult poate umple borcanul într-un minut. Repetați jocul până reușește sa finalizeze toți nasturii.
6. Confecționează-ți pelerina
Nu este neapărat un joc, ci mai mult o activitate de meșteșugărit. Orice erou are nevoie de o pelerină, așa că aveți nevoie de o bucată largă de țesătură sau chiar de două dacă doriți să participați la joc. Pregătiți lipici, sclipici și markere cu gel pentru acest proiect. Asigurați-vă că aveți și autocolante, glitter, bile pufoase și orice altceva credeți că le-ar plăcea să lipească pe pelerina lor. Când toată lumea a terminat de decorat și lipiciul s-a uscat, faceți o gaură în partea de sus a țesăturii, astfel încât să o puteți pune peste cap.
Jocuri de petrecere
7. Scăpați de Kryptonită (5 ani+)
Kryptonita este extrem de periculoasă pentru supereroi, așa că aveți grijă să scăpați de ea cât mai repede. Copiii trebuie să formeze două echipe. Fiecare dintre acestea va avea câte o pereche de bețe și câte o găleată. Kryptonyita poate fi confecționată din mingi făcute din folie de aluminiu, vopsite cu verde, iar fiecare echipă va avea un număr egal de bucăți. Membrii echipelor vor forma câte un șir indian. Primii copii vor trebui, la semnalul părintelui sau arbitrului, să transporte cu bețele câte o minge de Kryptonită până la linia de sosire, unde o vor pune într-o găleată. Copilul care ajunge primul va aduce un punct echipei sale. Dacă cineva atinge Kryptonita cu mâna va fi descalificat, iar punctul va reveni adversarului. Acest proces va avea loc până când mingiuțele se epuizează, iar echipa cu cele mai multe puncte este declarată învingătoare.
8. Găsește Kryptonita
Kryptonita va fi confecționată ca la punctul anterior. Jocul va fi tot pe echipe. O echipă va lua mingile de Kryptonită și le va ascunde prin casă, cealaltă echipă trebuind să o găsească într-un interval de timp stabilit. Echipele vor alterna ascunsul și găsitul. Puteți înlocui kryptonita cu orice alt obiect, care poate fi ascuns de copii.
9. Capturează panglica (5 ani+)
Ca și la jocul precedent, este nevoie de două echipe, una de eroi și una de ticăloși. Fiecare copil va avea atașată de spatele tricoului câte o panglică sau eșarfă prinsă cu scai. Membrii aceleiași echipe vor avea panglici de aceeași culoare. Pentru început copiii se vor așeza aleatoriu pe terenul de joacă. Atunci când se dă start, jucătorii aceleiași echipe vor încerca să fure panglicile de pe spatele adversarilor. Când jucătorii unei echipe rămân în totalitate fără panglici pe spate, jocul se oprește, aceștia fiind pierzătorii.
10. Cursa cu obstacole (5 ani+)
Toți copiii iubesc cursele de acest gen, dezvoltându-le abilitățile supereroilor preferați. Crearea obstacolelor este extrem de interesantă. Puteți implica și copiii în acest proces. Se vor bucura la maxim. Traseul poate conține bețe de limbo pe sub care să se strecoare copiii, tunele prin care să se târască, obstacole pe deasupra cărora să sară sau pe care să se cațere. Puteți plasa pe o porțiune a traseului un obiect pe care copilul va trebui să îl care până la un punct marcat, pentru a-și arăta forța. La finalul traseului, ideală ar fi o probă de îndemânare, cum ar fi dărâmatul popicelor cu o minge, aruncatul mingilor sau săculeților cu nisip la un coș de baschet sau pocnitul baloanelor cu săgeți de darts. Aceste ultime probe, dar și restul traseului, pot fi inspirate din diferite emisiuni sportive. Pe lângă laitmotivul eroilor, copiii vor simți că participă la reality show-ul lor preferat.
11. Scutul Căpitanului America (5 ani+)
La acest joc veți avea nevoie de un coș, o găleată sau o țintă și farfurii de plastic sau frisbee-uri. Pentru a fi în tema jocului, căutați ca obiectele în formă de scut să fie albe, albastre sau roșii. Dacă nu le găsiți în aceste culori, copiii vor fi încântați să le picteze singuri. Pentru a spori distracția, amplasați mai multe coșuri cu punctaje diferite. Copiii vor avea același număr de aruncări. Bineînțeles că cel care va avea punctajul cel mai mare, va câștiga titlul de Căpitan America.
12. Concursul costumelor (3 ani+)
Puteți organiza o petrecere de Halloween sau de zi de naștere având tema supereroilor. Fiecare participant trebuie să își creeze de acasă, din propriile haine, costumul său de supererou. Se vor alege trei copii care să facă parte din juriu. Aceștia vor da note între 1 și 5 fiecărui costum. Copilul cu cel mai mare punctaj câștigă trofeul Supereroul anului. Dacă sunt mai mulți concurenți la egalitate pe primul loc, se va da o probă de departajare, la alegerea juriului.
13. Să râdem de Joker (5 ani+)
În acest joc, Joker a infectat eroii cu boala râsului. Copilul care va fi Joker va trebui să găsească un mod de a-i face pe ceilalți să râdă. Puteți complica jocul prin reguli precum Joker nu are voie să vorbească. Ultimul erou care rezistă fără să râdă va câștiga, luând rolul lui Joker în următorul joc.
14. Hulk Pinata (5 ani+)
Acest joc este similar jocului clasic de Pinata. Ai nevoie de o mască de ochi sau o eșarfă cu Hulk, pentru a lega copilul la ochi. În loc să lovească Pinata cu o bâtă, jucătorul o va face cu ajutorul unor mănuși de box verzi.
15. Cu ochii pe supereroi (3 ani+)
Un copil va fi răufăcătorul și va sta cu fața la un perete. Ceilalți copii vor trebui să se deplaseze din capătul opus al încăperii sau al curții, încercând să nu facă zgomot. Când aude o mișcare, răufăcătorul se întoarce. În acel moment, eroii trebuie să înțepenească până când răufăcătorul se întoarce din nou cu spatele. Dacă acesta observă un jucător că se mișcă în timp ce e cu fața, îl va elimina. Copilul care reușește să atingă răufăcătorul, va câștiga. Răufăcătorul câștigă dacă toți eroii sunt eliminați înainte de a termina traseul.
În funcție de vârsta, abilitățile și pasiunile copiilor, puteți inventa o mulțime de jocuri cu supereroi. Chiar dacă supereroii se schimbă odată cu timpul, nu cred că vor ajunge să se demodeze, copiii luându-i mereu ca pe niște exemple de vitejie și bunătate.
Dragi părinți, nu uitați că sunteți eroii preferați ai copiilor dumneavoastră. Și acum, spor la joacă!