Descoperă împreună cu noi plăcerea explorării orașului Piatra Neamț! Această pitorească destinație din inima Moldovei nu doar încântă cu peisaje deosebite și istorie bogată, ci oferă și numeroase atracții pentru a fi savurate în familie. Străjuit de munți, aici poți petrece câteva zile plăcute împreună cu cei mici. Dacă vacanța este mai lungă, de aici puteți pleca spre orașe precum Suceava sau Iași, unde să mai petreceți câteva zile de neuitat.
Orașul Piatra Neamț poate fi vizitat la pas, însă dacă sunteți sosiți cu mașina, puteți să vizitați și împrejurimile lui, deoarece sunt foarte frumoase. Chiar și fară mașină, puteți alege câteva trasee turistice de o zi, pentru a vă delecta privirea cu natura sau cu alte obiective turistice: orașul este situat într-un bazin intramontan, la altitudinea de 300 de metri, și este mărginit de Pietricica, Cozla, Cernegura și Carloman.
1. Centrul istoric Piatra Neamț
Un punct de pornire spre toate obiectivele turistice din Piatra Neamț, centrul orașului este îngrijit și arată de ce acestui loc i se mai spune și “Perla Moldovei”.
În Centru, veți găsi Curtea Domnească, ridicată de Ștefan cel Mare în anii 1490. Din ansamblu fac parte Biserica domnească „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul”, ruinele beciurilor, care sunt folosite astăzi ca și muzeu, Turnul Clopotniței, Muzeul Curții Domnești și ruinele zidurilor.
Biserica de piatră este reprezentativă pentru stilul arhitectural moldovenesc, ea având ferestre în arc de cerc. Turnul – clopotniță este simbolul orașului, acesta având 20 de metri înălțime. În vremurile trecute, acesta era cea mai impunătoare construcție din oraș. În muzeul amenajat, veți găsi artefacte care au fost scoase la suprafață de săpăturile din zona Neamțului și opere de artă semnate de artiști faimoși.
Tot aici veți găsi și câteva restaurante unde puteți să mâncați sau să beți ceva, printre care și cel numit Curtea Domnească, care păstrează un decor adecvat numelui pe care îl poartă. Astfel, vă puteți începe ziua savurând o cafea sau luând micul dejun. Puteți, de asemeni, să vă și cazați aici.
Există legende conform cărora centrul din Piatra Neamț s-ar afla construit pe catacombe, care permiteau celor ce locuiau aici în trecut să fugă din oraș în cazul asediilor.
📍Adresă: Piața Libertății, Piatra Neamț
2. Telegondola din Piatra Neamț
Telegondola din Piatra Neamț funcționează încă din 2008. Este printre cele mai importante investiții din domeniul turismului pe care le-au făcut autoritățile și a costat aproximativ 15 milioane de lei. Reprezintă un punct de atracție principal, alături de Ștrand.
Pentru a merge cu telegondola din Piatra Neamț, trebuie să vă îndreptați spre Gară. Telegondola urcă până pe dealul Cozla, pe un traseu ce măsoară 1915 metri. Drumul durează 6 minute. Copiii se vor bucura de ideea de a merge cu telegondola, iar sus vor putea să își aleagă jucării deosebite de la magazinele de suveniruri.
În afară de a admira peisajul și a cumpăra suveniruri, liniștea și priveliștea merită din plin călătoria. Există și un restaurant unde puteți manca și bea ceva, cu o servire destul de bună și o terasă pe care vă recomandăm să vă așezați dacă vizitați locul într-o zi călduroasă.
📍Adresă: Piața Gării 7, Piatra Neamț
🕓Program: Marți – Duminică: 10:00 – 22:00
3. Muzee din Piatra Neamț
Dacă stați mai mult în Piatra Neamț, puteți rezerva o zi din vacanța dumneavoastră pentru a vizita muzeele.
Despre Curtea Domnească am vorbit în rândurile de mai sus, însă acesta nu este singurul muzeu din Centrul orașului Piatra Neamț. Aici se mai găsesc și Muzeul de Artă, Muzeul de Etnografie şi Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni.
Muzeul de Artă din Piatra Neamț este situat în Curtea Domnească, într-o clădire ce a fost construită în anul 1930. Acesta găzduiește opere de artă ale unor artiști precum Nicolae Tonitza sau Ion Jalea și prezintă o evoluție a artelor, mai ales din perioada interbelică.
📍Adresă: Piața Curtea Domnească, nr.1, Piatra-Neamț
🕓Program: Marți – Duminică: 10:00-18:00 (aprilie-septembrie), 9:00-17:00 (octombrie-martie)
Muzeul de Etnografie este situat lângă Turnul lui Ștefan cel Mare, din Curtea Domnească. Înființat în anul 1980, acesta poate fi vizitat zilnic, din Octombrie până în Martie, în restul lunilor din an fiind închis Lunea. Aici puteți admira împreună cu copiii o impresionantă colecție a obiectelor etnografice din zona Neamțului, care ilustrează obiceiuri, ocupații și porturi. Tot aici puteți găsi obiecte de mobilier din lemn masiv, specifice zonei.
📍Adresă: Piața Curtea Domnească, nr.1, Piatra-Neamț
🕓Program: Marți – Duminică: 10:00-18:00 (aprilie-septembrie), 9:00-17:00 (octombrie-martie)
Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni a fost înființat în anul 2005 și se află în apropierea Curții Domnești, pe strada Ștefan cel Mare. Este primul muzeu Cucuteni din Romania și funcționează în incinta corpului B al Muzeului de Istorie și Arheologie. Aici veți găsi aproximativ 300 de piese aparținând culturii precucuteni – Cucuteni
📍Adresă: Strada Ştefan cel Mare, nr. 3, Piatra-Neamţ
🕓Program: Marți – Duminică: 10:00-18:00 (aprilie-septembrie), 9:00-17:00 (octombrie-martie)
Casa memorială Calistrat Hogaș se află pe strada cu același nume. Înăuntru, timpul a stat în loc, copiii putând vedea cum trăia scriitorul. Stilul arhitectural este deosebit, iar expoziția permanentă cuprinde mobila originală, documente și obiecte personale.
📍Adresă: Strada Calistrat Hogaș, nr. 1, Piatra-Neamţ
🕓Program: Marți – Duminică: 10:00-18:00 (aprilie-septembrie), 9:00-17:00 (octombrie-martie)
Muzeul de Științe Naturale se află pe strada Petru Rareș. Acesta are o suprafață de 350 de metri și găzduiește exemplare de floră și faună din zona Neamțului.
📍Adresă: Strada Petru Rareş, nr. 26, Piatra-Neamț
🕓Program: Marți – Duminică: 10:00-18:00 (aprilie-septembrie), 9:00-17:00 (octombrie-martie)
4. Parcul Central
Parcul Central din Piatra-Neamț, cunoscut și sub numele de „Parcul Tineretului” este o destinație populară pentru plimbări relaxante și recreere în aer liber. Parcul din centrul orașului este alegerea preferată a copiilor de toate vârstele. Aici are loc celebrul Târg de Crăciun, dar și alte manifestări festive, inclusiv petrecerea de Anul Nou, organizată pentru publicul larg, aducând în centrul atenției farmecul și spiritul sărbătorilor de iarnă.
Din acest loc puteți să mergeți să vizitați conacele vechi din oraș.
📍Adresă: Piața Ștefan cel Mare, Piatra-Neamț
Casa Lalu iese în evidență mulțumită fațadei din cărămidă roșie și a acoperișului cu țiglă dispusă în solzi. În Casa Paharnicului puteți manca și bea ceva, deoarece aici funcționează un restaurant destul de popular printre nemțeni și turiști. Casa Ivașcu este o amintire prețioasă a arhitecturilor din vremurile trecute, deși mai păstrează puțin din acestea.
5. Ștrandul din complexul “Peste Vale”
Ștrandul din Piatra Neamț reprezintă o atracție turistica pentru cei ce sunt cazați în oraș, în lunile de vară. Acesta se află pe malul Bistriței și este destul de complex: veți găsi în incinta lui spații de joacă pentru copii, terenuri de sport și restaurante. Vizitatorii spun, adeseori, că se simt aici ca într-o vacanță pe litoral.
Apa ștrandului este curată de obicei, fiind schimbată săptămânal, iar restaurantele vă vor servi o mâncare delicioasa.
Puteți petrece o zi întreagă în ștrandul din complexul “Peste Vale” fară a vă plictisi.
📍Adresă: Aleea Tineretului, Piatra Neamt
🕓Program: Luni – Duminică: 10:00-19:00
6. Unde se poate mânca în Piatra Neamț
Mâncărurile moldovenești au un gust aparte și orice turist ar trebui să le încerce. În Piatra Neamț exista nenumărate locuri unde puteți manca.
La Restaurantul Balad’or veți găsi mâncare excelentă și un personal prietenos, care pot face din acest restaurant o opțiune viabilă pentru o experiență culinară plăcută în Piatra Neamț. Pentru confortul și distracția celor mici, restaurantul pune la dispoziție un loc de joacă special amenajat pentru ei, astfel încât întreaga familie să se poată bucura de masă.
📍Adresă: Bdul Gen. N. Dascălescu 254
Cu o curte unde se pot juca cei mici, Il Viaggio este locul unde puteți mânca mâncare proaspătă și gustoasă.
📍Adresă: Bulevardul Republicii 26, Piatra Neamt
🕓Program: Luni – Vineri: 07:00-23:00, Sâmbătă – Duminică: 08:00-23:00
Turnul Berarilor este cel mai bun restaurant din Piatra Neamț, după cum spun localnicii. Meniul este și aici postat online.
📍Adresă: Bulevardul Decebal 26 bis, Piatra Neamț
🕓Program: Luni – Duminică: 10:00-24:00
Un alt loc bun pentru a mânca este Tequilla. Acesta este situat în interiorul Ștrandului și are loc de joacă pentru copii. Mâncarea aici este foarte bună, șnițele și supa cremă primind recomandări de la localnici.
Dacă vreți să petreceți timpul inedit, puteți să vă îndreptați spre Arawmatique, unde veți găsi mâncare raw vegan. Puteți lua gustări de aici și să le mâncați în parcul de joacă pentru copii din apropiere.
📍Adresă: Piata 22 decembrie nr. 1-2, Piatra Neamt
🕓Program: Luni – Joi: 08:30-17:00, Vineri: 08:30-18:00, Sâmbătă: 09:00-16:00
La Lya Gelateria puteți mânca o înghețată delicioasă. Produsele de aici sunt nu doar foarte bune, ci și de o calitate ridicată. Este o afacere de familie și nu este deschisă de mulți ani, însă a devenit din ce în ce mai populară printre nemțeni și turiștii care vin în acest oraș.
📍Adresă: Bulevardul Republicii 26, Piatra Neamt
🕓Program: Luni – Vineri: 07:00-23:00, Sâmbătă – Duminică: 08:00-23:00
Pe Calea Romanului, veți găsi un loc de joacă pentru copii modern, care are alături o cofetărie cu dulciuri special concepute pentru cei mici. De asemeni, dacă sunteți amatori de dulciuri și căutați unele sănătoase, puteți găsi și în zona Precista – Școala numărul 10 un chocolatier, de unde vă recomandăm să cumpărați brioșele care vă vor încânta, cu siguranță. Un alt loc cu dulciuri bune pentru cei mici este și Aer, aici organizandu-se deseori ateliere. Dacă doriți să faceți comandă și aveți timp să așteptați, puteți comanda prăjituri cu variațiuni față de meniu.
7. Baza Hipică “Virgil Bărbuceanu”
Dacă vă plac caii, atunci trebuie să faceți o vizită la baza hipică “Virgil Bărbuceanu”. Ea se găsește în complexul “Peste Vale” și este preferată de copii pentru că se poate călări. Este considerată a fi cea mai frumoasă bază hipică din țară.
Aici se găsesc cele mai bune condiții din țară pentru a crește cai, baza fiind administrată de două cluburi. Astfel, aceasta a fost aleasă de mai multe ori pentru a găzdui etape ale Cupei Mondiale de Sărituri peste Obstacole.
În baza hipică se găsesc 30 de cai de rasă, unii dintre ei fiind câștigători ai concursurilor de profil.
Puteți participa la cursuri de echitație, atât dumneavoastră, cât și cei mici. Dacă vizitați această locație pe timp de vară, cereți să practicați turismul călare până la Batca Doamnei și Bahrin, călărind exemplare special dresate pentru a merge cu turiștii pe trasee montane.
Piatra Neamț este un oraș care merită vizitat împreună cu copiii. Aici aveți ce face câteva zile și, dacă sunteți cu mașina, puteți călători spre alte obiective ușor. Un oraș primitor, ce păstrează din cochetăria interbelică, el oferă ocazia unor plimbări de neuitat și a unor amintiri deosebite.
📍Adresă: Aleea Tineretului nr 1, Piatra Neamt
🕓Program: Luni – Vineri: 16:30 – 19:00, Sambătă – Duminică: 10:00 – 13:00/15:00 – 18:00
8. Muntele Ceahlau
Muntele Ceahlau este o destinatie turistica aparte. Despre acest loc au scris numerosi scriitori, supranumindu-l “Olimpul romanilor”. Cu o inaltime de putin peste 1900 de metri, se spune ca in zilele senine, de pe varful lui se poate vedea marea. El este intesat de trasee, la capatul carora puteti gasi cabane ce ofera posibilitatea de a va ospata cu mancare traditionala. Acesta este un loc plin de legende si misticism. Natura este surprinzatoare si intotdeauna neasteptat de frumoasa. El este cel mai spectaculos varf din Moldova si ofera imagini inedite asupra imprejurimilor.
Puteti vizita pe muntele ceahlau varful Toaca, cabana Dochia, lacul Izvorul Muntelui, valea Bistricioarei sau valea Bicazului. Varful Toaca si Ocolasul Mare sunt cele mai inalte varfuri din Ceahlau. Aici veti gasi cea mai lunga scara spre un varf montan din Carpati si veti putea participa la Hramul Muntelui Ceahlau, el fiind singurul munte ce are un hram din Romania. Acesta se sarbatoreste pe 6 august.
9. Mănăstirile din zona Piatra Neamț
Dacă sunteți cu mașina și doriți să vizitați și câteva mănăstiri din acest frumos ținut, atunci trebuie să treceți neapărat pe la Mănăstirea Bistrița. Ea este așezată în comuna Alexandru cel Bun, sat Bistrița, la o distanță de 8 kilometri față de orașul Piatra Neamț, cum mergeți spre Bicaz.
Mănăstirea a fost construita de Alexandru cel Bun și a rezistat perioadelor grele din istoria României mulțumită pădurii care o înconjoară. Astfel, aici copiii pot să admire natura și dumneavoastră să vizitați aceasta veche ctitorie medievala.
La mănăstirea Bistrița se păstrează icoana Sfânta Ana, o creație bizantină cu valoare istorică, dar și icoana primită de către Alexandru cel Bun în anul 1407 de la împăratul Manuel II Paleologul. Tot aici se găsesc și mormintele lui Alexandru cel Bun și al soției sale, Ana, a lui Ivașcu Golesc, fost mare vornic al Țării Românești, și mormântul cronicarului Grigore Ureche.
Pe DN15, Piatra Neamț – Bicaz, veți găsi și Mănăstirea Pângărați, în apropiere de Bisericani. Aceasta se află pe drumul spre mănăstirea Petru Vodă, pe care mulți turiști aleg să o viziteze pentru preoții cu har ce o locuiesc. Mănăstirea Pângărați a fost construita în anul 1560, de către domnitorul Alexandru Lăpușneanu.
📍Adresă: În comuna Alexandru cel Bun, pe DN15 Piatra Neamţ – Bicaz
10. Cheile Bicazului
Cheile Bicazului sunt așezate în jurul râului Bicaz. Sunt una dintre cele mai instagramabile atracții turistice din România și fac legătura între Moldova și Transilvania. Ele oferă un adevărat spectacol pentru cei ce sunt în trecere pe aici. Aici puteți vedea masive înalte, pline de cascade și peșteri. Pe aici se trece cu mașina, drumul fiind format din serpentine foarte frumoase. Puteți vedea Piatra Altarului, care măsoară 1120 de metri, sau Piatra Pinteștilor, care are 847 de metri.
Vă puteți opri în locurile unde există spațiu pentru parcat mașina, drumul fiind format din doar două benzi.
Locul se întinde pe 8 kilometri și este declarat parc național. Vă puteți opri să mâncați la cabanele din zonă, care practică prețuri decente. Astfel, puteți admira și peisajul foarte frumos.
11. Humulești
De Humulești știe orice copil din povestirile lui Ion Creangă. Aici veți găsi o casă memorială unde s-a născut și a copilărit autorul, fiind un loc unde și cei mici, și cei mari merg cu drag. În trecut, satul era la depărtare de oraș, însă acum este un cartier al Târgu Neamțului. Casa este conservată foarte bine, aici copiii putând înțelege felul cum a crescut NIcă și cât de modestă era viața pe care o ducea.
Taxa de vizitare a muzeului Ion Creangă din Humulești este de 20 de lei pentru adulți și 5 lei pentru copii.
🕓Program: Marți – Duminică: 10:00 – 18:00(aprilie – septembrie) Marți – Duminică: 09:00 – 17:00 (octombrie – martie)
12. La Caiace
La Caiace se află pe marginea lacului și este baby friendly, fiind adeseori vizitat de nemțenii cu copii. Este amenajat în aer liber și este un loc foarte prietenos, vizitat de artiștii locali. Aici, natura a fost conservată într-un mod frumos, cei mici putând să se bucure de ea în voie.
Activitățile promovate aici sunt dintre cele mai diverse, astfel încât puteți participa la evenimente culturale, educative, sportive sau de relaxare. În general, ele se adresează atât copiilor, cât și adulților.
Puteți să vă plimbați cu caiacul, aceasta fiind o activitate iubită de către cei mici. Se va simți o adiere la fel ca briza mării, în timp ce vă veți bucura de lumină, priveliște și aer curat.
📍Adresă: Bâtca Doamnei, Piatra Neamt
13. Rezervația de zimbri de la Vânători
Întinzandu-se pe o suprafață de 11.500 de hectare, rezervația de zimbri Dragoș-Vodă este adeseori preferată de către turiști, care își petrec aici câte o zi întreagă. Aici se protejează mai multe specii de animale rare, în special zimbrul. Se mai găsesc și ursi bruni, cerbi și căprioare. Zimbrii se află în libertate în zona Chitele, un areal cu păduri de foioase, ce măsoară aproximativ 5.000 de hectare și se află la altitudinea de 1000 de metri.
Pentru a se evita stingerea zimbrilor, aici au fost aduse exemplare din mai multe zone ale lumii. În prezent, în rezervație se găsesc 7 zimbri. Veți găsi și o gradină zoologică, dar și trei iazuri, unele dintre ele permițând și pescuitul. Programul rezervației este de la 10:00 la 18:00 din aprilie până în octombrie, și de la 10:00 la 16:00 din noiembrie până în martie. Prețul de intrare pentru un adult este de 15 lei, iar pentru copii de 7 lei.
📍Adresă: DJ155C, Târgu Neamț
🕓Program: Luni – Duminică: 10:00 – 18:00 (aprilie – octombrie) Luni – Duminică: 10:00 – 16:00 (noiembrie – martie)
14. Hanu Ancuței
Hanu Ancutei este situat pe E85 pe drumul Bucuresti – Suceava la 25 km de orasul Roman si la 30 km de manastirile Neamt. Acesta a devenit celebru după ce a fost locul acțiunii din romanul cu același nume scris de Mihail Sadoveanu.
Ca localizare, el se află în comuna Tupilați, din județul Neamț, la intersecția drumurilor care duc în Piatra Neamț și Roman. Construit la începutul secolului al XVIII-lea, el era un loc preferat de popas, în special de către negustori. Aici veți găsi o grădină de vară, o vinotecă, păpuși în costume populare și obiecte de ceramică pe pereți și o expoziție cu vânzare.
📍Adresă: E85, Hanul Ancuței, Neamț
🕓Program: Luni – Duminică: 08:00-23:00
M-am mutat de curand in Târgu Neamț si sunt impresionat de cât de multe obiective turistice sunt in judetul Neamț. Acest articol este un ghid foarte bun!