Grădina Botanică Anastasie Fătu
Hightlight
Înființată în anul 1856, purtând numele fondatorului său – medicul & naturalistul Anastasie Fătu –, aceasta este prima grădină botanică universitară românească. De asemenea, este cea mai mare din România, fiind efectiv unică prin numărul mare de specii conținute (peste 7530 de taxoni vegetali, proveniți din regiuni biogeografice extinse) și prin metodele adoptate atât în vederea protejării, cât și conservării și expansiunii. Grădina Botanică se întinde pe o suprafață de aproximativ 100 de hectare, fiind organizată în 10 secții principale:
- Sistematică;
- Fitogeografică;
- Complexul de Sere;
- Flora & Vegetația România;
- Silvostepa Moldovei;
- Biologică;
- Plante Utile;
- Dendrarium;
- Ornamentală;
- Rosarium.
Pe lângă faptul că Grădina Botanică Anastasie Fătu are valoarea unei atracții turistice de renume, reprezintă și un reper universitar & educațional, fiind o sursă veritabilă de informații atât pentru populația generală, cât și pentru studenții de la Facultatea de Biologie și Geografie. Există și o secție destinată persoanelor cu dizabilități vedere, prevăzută cu explicații Braille. Activitatea științifică a acestei grădini botanice se organizează în cele 10 secții enumerate mai sus și 2 laboratoare specializate.
Secția sistematică se întinde pe 5 hectare, cuprinde 2000 de specii de plante, ordonate sistematic în funcție de încrengătură, ramură, ordin, familie. A fost organizat în special pentru studenți și elevi, care pot dispune astfel de exemple practice pentru a învăța mult mai ușor. Există 12 sere tematice, care includ plante mediteraneene, tropicale, subtropicale (cactuși), flori ornamentale. În acestea se organizează expoziții periodice (februarie – azalee și octombrie – crizanteme), celebre chiar la nivel național. Secția ornamentală se întinde pe suprafața a 25 de hectare, unde pot fi văzute chiar și specii amenințate cu dispariția sau rare.
Secția ”Flora Globului” cuprinde arbori exotici furnizați din peste 500 de grădini botanice din lumea, care au ales să colaboreze cu Grădina Botanică Anastasie Fătu. Aici există și două izvoare de apă minerală (numărul 3 – Amfiteatru și numărul 5 – Ruina). Secția Rosarium conține peste 600 de soiuri de trandafiri, pe o suprafață de 1,7 hectare, soiuri nobile, trandafiri pitici, semiurcători și urcători. Datorită complexității, această colecție este unică în țara noastră și a fost recunoscută chiar de către The World Federation of Rose Societies.
În Grădina Botanică Anastasie Fătu există, din loc în loc, busturi expuse, în special ale celor care au contribuit la înființarea și dezvoltarea acesteia:
- Anastasie Fătu;
- Constantin Papp;
- Emilian Țopa;
- Constantin Burduja;
- Constantin Petrescu;
- Alexandru Popovici.
În interiorul grădinii există și ”Ceainăria din Grădina Botanică”, unde puteți servi preparate, băuturi (ceai, cafea) după bunul plac. De asemenea, în capătul grădinii, foarte aproape de pădure, există și un lac unde pot fi observate diferite specii de rațe, și unde există și peștișori. Vă recomandăm să veniți în special în zilele de primăvară-vară, când totul este în floare, frumos amenajat, atrăgând privirile oricui!
Contactați
Orar
Video
Mai multe informații
- Ești proprietarul acestui loc? Dorești să faci modificări sau să actualizezi informațiile?
- Alege pachetul potrivit: https://www.clubulcopiilor.ro/pachete/
- * Conținut (imagini, informații, video) preluat de pe rețelele de socializare sau site-ul oficial.