La vârsta de 3 luni, bebelușul zâmbește din plin și iradiază de fericire și lumină. Probabil că a început să imite ceea ce aude și ce vede (așadar, ai grijă ce gesturi faci, ce anume spui, dragă mămică). Aar trebui să încerci să vorbești cu bebelușul tău pe tot parcursul zilei – descriindu-i ce faci, cum faci, ce simți, unde mergi și așa mai departe. Astfel, vor învăța mult mai rapid să vorbească. Totuși, încearcă să nu te epuizezi.
Bebelușul învață rapid, dar are nevoie de tine să păstrezi lucrurile cât mai clar, cât mai simplu. Și, bineînțeles, mereu să recunoști când are nevoie de o pauză!
Pe măsură ce bebelușul de 3 luni continuă să crească și să se dezvolte, există o mulțime de lucruri la care trebuie să fii atentă și câteva achiziții ale bebelușului cărora să le acorzi atenție. Deja ai 3 luni la activ în ceea ce privește experiența maternității, așadar s-ar putea să te simți ceva mai încrezătoare în abilitățile tale de creștere a copilului.
Totuși, cu siguranță încă ai o mulțime de întrebări: cât de des trebuie hrănit bebelușul la 3 luni, ce activități să faci cu bebelușul de 3 luni sau ce achiziții va câștiga în perioada următoare.
Ai întrebări privitoare la tiparul de somn, eventualele pusee de creștere și multe, multe altele. Nu-ți face griji, în acest articol îți vom oferi, pe cât posibil, toate informațiile de care ai nevoie.
Bebele la 3 luni – etapele dezvoltării sale
Bebelușul devine și mai activ – atât fizic, cât și social – la 3 luni, nu-i așa? Asta pentru că dețin mult mai bine controlul asupra corpului lor și sunt mai conștienți de oamenii din jur, ba chiar au tendința de a interacționa cu ei. Ceea ce le oferă un plus de distracție și noi alternative de a se juca în voie!
Bebelușul la 3 luni – greutate și înălțime
Toți părinții vor să știe cam cât ar trebui să cântărească și să măsoare, în înălțime, un bebeluș cu vârsta de 3 luni. În general, greutatea medie a unui bebeluș de 3 luni este de aproximativ 5,2-5,8 kilograme pentru fete și 5,6-6,4 kilograme pentru băieți.
În ceea ce privește înălțimea, în general aceasta este de 60 de centimetri pentru fete și 61 centimetri pentru băieți. Evident, nu există o regulă universal valabilă, iar valorile indicate sunt doar medii.
Indiferent dacă bebelușul este aproape de media generală sau nu, important este faptul că acesta crește într-un ritm sănătos. Probabil că a câștigat încă 0,7-0,9 kilograme luna aceasta și a crescut cu 2,5-4 centimetri. De asemenea, este probabil ca dimensiunea capului bebelușului să fi crescut cu 1,25 centimetri.
Este obișnuit ca un bebeluș să treacă printr-un puseu de creștere la vârsta de 3 luni. Semnele unui astfel de pus includ creșterea apetitului și starea de iritabilitate. Copilul tinde să se trezească frecvent în cursul nopții. Totuși, nu-ți face griji – puseele de creștere sunt temporare și, bineînțeles, firești.
Lasă copilul să mănânce, să doarmă mai mult, îmbrățișează-l mai des – cu siguranță are nevoie de suport emoțional. Încearcă să nu te enervezi prea tare de această schimbare bruscă, care pare să nu poată fi gestionată. Poate fi obositor, așa este, dar puseele de creștere durează de obicei în jur de 1-3 zile.
Bebelușul la 3 luni – cele cinci simțuri ale sale
La vârsta de 3 luni, simțurile bebelușului sunt foarte dezvoltate:
- Sunt în continuă ”modelare” a limbajului comunicării, fac și chiar mențin contactul vizual, îți recunosc fața;
- Urmăresc cu ochii obiecte aflate în mișcare, pe o traiectorie definită;
- Zâmbesc atunci când îți aud vocea.
Bebelușul la 3 luni – achiziții
În această perioadă, bebelușul se apropie cu pași rapizi de etape importante ale dezvoltării și de noi achiziții. Așadar, te întrebi ce ar trebui să poată face bebelușul la 3 luni? Iată câteva repere:
- Imită unele sunete, mișcării, expresii și încep să bolborosească;
- Se joacă, se leagănă și are tendința de a apuca orice jucărie care atârnă;
- Își ridică capul și pieptul, sprijinindu-se cu brațele;
- Își deschid și închid pumnii;
- Când ții copilul în poziție verticală, are tendința de a împinge în jos picioarele de podea sau pe poala ta;
- Apucă și strâng jucăriile cu mâna.
Se prea poate să te întrebi dacă bebelușul la 3 luni poate sta în șezut? Fiecare copil este unic, dar mulți încep să se ridice cu ajutor și sprijin undeva în jurul primelor 3-5 luni de viață. Cu cât copilul devine mai mare și mai puternic, cu atât îi va fi mai ușor să se așeze singur.
O altă întrebare este aceea dacă poate bebelușul la 3 luni să vadă și să privească la televizor. La această vârstă, bebelușii încep să vadă mult mai bine culorile, să facă diferențe relative între nuanțe și să recunoască, de la distanță, fețele. Majoritatea experților sfătuiesc părinții să nu introducă în viața copilului – cel puțin la această vârstă fragedă – televizorul sau ecranele digitale.
De asemenea, ar trebui avute în vedere și anumite ”semne” care ar putea ridica suspiciunea unei probleme în dezvoltare la bebelușul de 3 luni. Acestea sunt:
- Bebelușul nu reacționează la zgomote puternice și nu zâmbește când își aduce vocea;
- Bebelușul nu urmărește cu ochii obiectele aflate în mișcare;
- Bebelușul nu zâmbește când interacționează cu alte persoane;
- Bebelușul nu își duce mâinile la gură, și nici obiectele apucate;
- Ochii bebelușului par încă ”încrucișați”;
- Copilul nu bolborosește;
- Bebelușul nu acordă atenție fețelor noi;
- Bebelușul nu împinge în jos cu picioarele atunci când este ținut în poziție verticală sau este așezat pe o suprafață plană.
Alimentația bebelușului la 3 luni
În ultimele 2 luni, cu siguranță ai observat că apetitul bebelușului a crescut semnificativ. Și, de asemenea, acesta știe cum să îți transmită că îi este foame. Desigur, probabil deja i-ai format ”o rutină” în ceea ce privește alimentația, și știi să-i recunoști ”strigătele de foame”.
Cât ar trebui să mănânce bebelușul la 3 luni?
- Hrănirea cu biberonul – cu câtă formulă de lapte ar trebui alimentat bebelușul la 3 luni? De obicei, 140 de mililitri, de aproximativ 6-8 ori pe zi, ar fi suficiente;
- Alăptarea – cât de des ar trebui alăptat bebelușul la 3 luni? De obicei, se recomandă ca alăptarea să aibă loc la fiecare 3-4 ore în această perioadă, dar fiecare copil poate avea nevoi specifice. Ceea ce este important este ca bebelușul să fie mulțumit, satisfăcut din punct de vedere nutrițional, sânii să nu se resimtă greoi, ci să pară goliți (sunt moi), iar copilul să câștige în greutate într-un mod cât mai sănătos.
Copiii de trei luni vor trebui, probabil, să fie hrăniți la fiecare trei până la patru ore în timpul zilei. Când ai îndoieli, caută indicii de foame. Înainte de a plânge după mâncare, bebelușul poate să-și lingă buzele, să-și scoată limba, să deschidă în mod repetat gura, să sugă lucruri sau să-și atingă mâinile de gură.
Toate acestea pot fi semnale că este timpul pentru alăptare!
Pentru a verifica dacă bebelușul la 3 luni primește suficientă hrană, poți, de asemenea, să îi urmărești scutecele, respectiv eliminarea scaunelor și urinei. Câte scutece ar trebui să umezească bebelușul la 3 luni? Aproximativ 4-5, umede în totalitate, indică faptul că bebelușul primește suficient lapte.
Bebelușii de 3 luni pot începe să mănânce mai puțin decât o făceau anterior. Este normal, spre exemplu, ca bebelușul să se hrănească cu aproximativ jumătate mai puțin lapte decât o făcea în perioada imediat postpartum, drept nou-născut.
Dacă vezi că bebelușul tău mănâncă suficient, este normal. Totuși, dacă nu are poftă de mâncare și evită sânul, ar putea fi semnul unei probleme medicale – așadar, nu ezita să vorbești cu medicul pediatru.
Ce poate mânca bebelușul la 3 luni?
În această perioadă, bebelușul este capabil să se alimenteze doar cu lapte matern și/sau formulă de lapte. Mulți părinți întreabă: pot să-i dau apă bebelușului meu de 3 luni? Majoritatea medicilor recomandă părinților să aștepte până când copilul este pregătit să consume alimente solide sau înainte de a primi apă. Nu trebuie să-ți faci griji, deoarece laptele matern reprezintă o sursă excelentă de hidratare, de macro- și micronutrienți esențiali creșterii și dezvoltării.
Bebelușul la 3 luni – program de hrănire
- Formulă de lapte (biberon): aproximativ 150 de mililitri, de 6-8 pe zi;
- Alăptare la sân: până bebelușul este sătul, o dată la aproximativ 3-4 ore (chiar mai des).
Somnul bebelușului la 3 luni
Bebelușul are 3 luni – ești aproape gata să rezolvi toate acele probleme cu somnul pe care le-ar putea avea. Majoritatea părinților vor să știe următoarele:
Cât timp doarme și când adoarme bebelușul la 3 luni?
Bebelușii de 3 luni dorm aproximativ 15 ore pe zi, mai mult pe timpul nopții. În timpul nopții, majoritatea dorm în jur de 10 ore. De obicei, în timpul zilei va adormi cam de 3 ori, totalul orelor dormite în timpul zilei însumând 5.
Cum îmi pot face bebelușul să adoarmă?
Este mai greu decât ai putea crede să faci un copil obosit să adoarmă. Probabil deja ai auzit sfatul: păstrează camera cât mai întunecată, răcoroasă, leagănă bebelușul și cântă-i pentru a adormi mult mai ușor. Totuși, cu siguranță există nopți în care pare că nimic nu funcționează.
În acest caz, uneori nu poți face decât să aștepți până când ”îl fură somnul” – sigur, la un moment dat, se va întâmpla și asta. De asemenea, a-i stabili o rutină optimă de somn poate ajuta foarte mult în a evita riscul insomniilor și dificultăților când vine vorba ca aceasta să adoarmă.
Care ar trebui să fie ora de culcare a bebelușului de 3 luni?
Ora ideală de culcare pentru bebelușul la 3 luni depinde, în mare parte, de programul familiei. Totuși, mulți experți cred că ora 19:30 este ideală pentru această vârstă. Pe măsură ce bebelușul începe să doarmă pentru perioade mai lungi de timp noaptea, vei dori ca, treptat, să scurtezi ora la care merge la somn. Acest lucru, surprinzător, chiar îl ajută pe copil să doarmă și mai mult.
Desigur, în cele din urmă ora de culcare pentru bebelușul la 3 luni variază – și se schimbă – în funcție de ceea ce funcționează cel mai bine în cadrul propriei familii!
Regresia somnului la bebelușul la 3 luni
Este probabil să observi o relativă regresie a somnului la bebelușul de 3 luni. Copilul s-ar putea trezi mai des noaptea din cauza unui puseu de creștere sau ar putea fi un alt aspect asociat dezvoltării sale. Pe la 3-4 luni, creierul bebelușilor devine din ce în ce mai alert și, din această cauză, vor fi mult mai deschiși spre a-i explora tainele.
Puseele de creștere pot dura până la câteva zile, dar adevărata regresie a somnului (care de obicei se întâmplă în jurul vârstei de 4 luni) poate dura până la 2-6 săptămâni.
Bebelușul la 3 luni – program de somn
Iată care ar fi un program tipic de somn pentru bebelușii cu vârsta de 3 luni:
- Dormit în timpul zilei: 5 ore;
- Dormit în timpul nopții: 10 ore;
- Totalul orelor de somn: 15 ore.
Bebelușii de 3 luni sunt ”creaturi simple” – somnul, joaca și rutinele de hrănire îi fac fericiți. Iată, drept urmare, cum ar putea arăta programul zilnic al acestora:
- Dimineața: hrănit, joacă, somn, hrănit;
- După-amiaza: joacă, somn, hrănit, joacă;
- Seara: somn, hrănit, joacă, povești;
- Noaptea: hrănit, culcare, hrănit, somn, hrănit, somn.
Bebelușul la 3 luni – activități
Asigură-te că petreci îndeajuns de mult timp acordat jocului împreună cu bebelușul tău de 3 luni, în fiecare zi. Te întrebi cum te poți implica activ în aventurile acestuia, de-a lungul cărora descoperă lumea înconjurătoare? Există o mulțime de moduri prin care poți face acest lucru:
- Oferă-i copilului tău o oglindă și lasă-l să-și admire reflexia;
- Cântă, citește, vorbește cu bebelușul tău, încurajează-l să facă sunete. Aceste schimburi de ”replici” reprezintă baza limbajului timpuriu;
- Așază o jucărie moale și colorată pe pieptul copilului și încurajează-l să ți-o arate, să se joace cu ea;
- Așază bebelușul pe burtică, pe un covoraș moale. Cu cât bebelușul se obișnuiește să stea mai mult pe burtică, cu cât va fi mai predispus să înceapă să se târască și să facă alte mișcări;
- Multe alte activități care nu necesită resurse suplimentare, ci disponibilitatea și accesibilitatea de a petrece timp frumos împreună;
- Pe cât posibil, se recomandă evitarea expunerii la televizor sau ecrane digitale, cum ar fi telefon, tabletă, smartphone, laptop ș.a.
Ultime sfaturi pentru bebelușul la 3 luni
- Asigură-te că ai programat controlul medical al bebelușului;
- Cât de des ar trebui îmbăiat bebelușul la 3 luni? Nu-ți face griji privitoare la faptul că ai impresia că îi faci baie mult prea des – îi poți face ori de câte ori are nevoie. Evident, este recomandat să se folosească produse hipoalergene, formulate special pentru bebeluși, deoarece pielea acestora este foarte sensibilă;
- Nu uita să-i faci o poză bebelușului – cu siguranță vei vrea să-ți reamintești această perioadă și, mai mult ca sigur, când va crește va fi curios să vadă cum arăta când avea 3 luni;
- Bucură-te de minunea maternității, cu toate provocările pe care aceasta le aduce la pachet. Poți face față, fără niciun dubiu!