Sughițul la bebeluși este un fenomen comun, și deși poate să pară îngrijorător pentru părinți, este complet normal și inofensiv.
De la micile gângureli la micile căscaturi, bebelușii fac cele mai adorabile lucruri, dar uneori este greu de știut dacă ceea ce fac ei este o parte normală a dezvoltării. Când bebelușul tău sughiță, poate părea drăguț și dulce, dar sigur te întrebi: este normal? Răspunsul scurt este da.
Sughițurile bebelușului și ale nou-născutului sunt complet inofensive și reprezintă doar un semn al creșterii și dezvoltării copilului.
De ce sughiță bebelușul?
Ei bine, la fel cum tu ai sughițuri ocazionale, la fel au și bebelușii. Sughițul este un reflex normal și necontrolat, explică medicii pediatrici. Sughițul bebelușilor este cauzat de spasmele diafragmei mici și în curs de dezvoltare a bebelușului – mușchiul mare dintre plămâni și abdomen care trece prin partea de jos a cutiei toracice și se mișcă în sus și în jos în timp ce respirăm. Acest lucru determină corzile vocale să se deschidă și să se închidă rapid, ceea ce creează sunetul de „sughiț”.
La bebeluși, diafragma este încă în dezvoltare și poate fi sensibilă la diferiți stimuli. De exemplu, hrănirea, schimbările de temperatură sau chiar emoțiile pot declanșa aceste contracții involuntare. Potrivit medicilor pediatrici, „sughițul este un reflex normal și necontrolat care apare frecvent în primele luni de viață, chiar din perioada fetală”.
De la ce se produce sughițul?
Sughițul la bebeluși poate apărea din mai multe motive, cele mai comune fiind legate de momentul hrănirii și de sistemul digestiv imatur. Iată câteva cauze frecvente:
- Supraalimentarea: Când bebelușul mănâncă prea mult sau prea repede, stomacul se poate dilata rapid, provocând presiune asupra diafragmei și declanșând sughițul. Această dilatare rapidă poate apărea atât la bebelușii alăptați, cât și la cei hrăniți cu biberonul.
- Înghițirea aerului: Atunci când bebelușul înghite aer în timpul hrănirii, fie din cauza unei prinderi inadecvate a sânului sau a biberonului, acest aer poate provoca disconfort și spasme ale diafragmei.
- Schimbările de temperatură: Dacă stomacul bebelușului este expus la schimbări bruște de temperatură – cum ar fi hrănirea cu lapte cald urmată de o masă mai rece – aceasta poate declanșa sughițul. O asemenea combinație poate face diafragma să reacționeze.
- Reflux gastroesofagian : În cazuri mai rare, sughițul frecvent poate fi asociat cu refluxul gastroesofagian, o afecțiune în care sucurile acide și alimentele parțial digerate din stomac refulează în esofag, cauzând iritații. Deoarece esofagul trece prin diafragmă, acest reflux poate declanșa sughițuri frecvente. Dacă suspectezi că bebelușul suferă de reflux, este important să discutați cu pediatrul. Este important să rețineți, totuși, că sughițul singur nu este un semn de reflux iar vestea bună este că această afecțiune este ușor de tratat.
Sughițul la bebeluși: Cât de devreme începe?
Sughițul poate începe foarte devreme, chiar înainte de naștere! Ecografiile arată că fătul poate începe să sughită încă din săptămâna 9-10 de sarcină. Acest reflex rămâne prezent și după naștere, fiind foarte comun în primele luni de viață.
Cât durează sughițul la bebeluși?
Bebelușii pot avea sughiț de mai multe ori pe zi, timp de cinci până la 10 minute sau mai mult. Ca regulă generală, dacă bebelușul se comportă fericit și nu pare inconfortabil, sughițul bebelușului nu este un motiv de îngrijorare. Poate fi îngrijorător – mai ales pentru noi, părinții. În majoritatea cazurilor, dispare de la sine în câteva minute.
Sughițul bebelușilor tinde să apară mai rar pe măsură ce aceștia cresc. De obicei, până la 6 luni, sughițul scade un pic, dar nu este îngrijorător dacă, să zicem, un bebeluș de 9 luni are sughiț.
Cum să ajutăm bebelușul să scape de sughiț?
Acum, că știți de ce se întâmpla, probabil te ăntrebi cum să scăpați de sughițul nou-născutului. Deși sughițul trece de obicei de la sine, există câteva modalități prin care puteți încerca să-l opriți mai repede sau să îl preveniți:
Schimbarea poziției în cazul bebelușilor alăptați: Atunci când îi oferiți bebelușului sânul, asigurați-vă că îl faceți să râgâie în timp ce treceți de la un sân la celălalt. Dacă înghițirea aerului pare să fie principala problemă, este posibil să doriți să reevaluați atașarea bebelușului. Asigurați-vă că buzele lui sunt lipite în jurul areolei sânului , nu doar al mamelonului.
Pauze pentru râgâit: Fie că alăptați sau folosiți biberonul, faceți pauze pentru a ajuta bebelușul să râgâie. Aceste pauze ajută la eliminarea aerului înghițit și reduc riscul de sughiț. Încercați să faceți o pauză la jumătatea mesei și să-i permiteți micuțului să se relaxeze înainte de a continua.
Hrănire lentă: Încercați să hrăniți bebelușul încet, pentru a evita supraalimentarea sau înghițirea aerului. Dacă folosiți biberonul, înclinați-l astfel încât aerul să se acumuleze în partea inferioară, nu lângă tetină.
Poziție verticală: După hrănire, țineți bebelușul în poziție verticală timp de 10-20 de minute pentru a permite mâncării să se așeze în stomac și pentru a preveni refluxul sau sughițul.
Ce să faci pentru a opri sughițul?
Cel mai bun lucru de făcut este să așteptați și să fi sigură că sughițul se va rezolva de la sine, spun toți medicii pediatrici intervievați de redacția noastră.
Cum să evitați sughițul la nou-născuți și bebeluși?
Desigur, este posibil să doriți să încercați câteva trucuri pentru a preveni sughițul bebelușului în primul rând. Deși nu există nicio modalitate garantată de a le îndepărta, iată câteva sfaturi de prevenire.
- Evitați supraalimentarea. Acest lucru este esențial în prevenirea sughițului la bebeluși. Luați pauze în timpul hrănirii pentru ca bebelușul să râgâie, astfel încât stomacul să nu se umple prea mult, prea repede.
- Înclinați biberonul. Acest lucru este esențial pentru bebelușii hrăniți cu biberonul, deoarece limitează cantitatea de aer înghițită.
- Poziționați-l în poziție verticală. Ținerea bebelușului în poziție verticală timp de câteva minute după hrănire, înainte de a-l culca, poate ajuta la prevenirea sughițului bebelușului.
Hrănirea bebelușului atunci când este calm, mai degrabă decât atunci când plânge, poate ajuta la prevenirea sughițului, precum și limitarea activității și a mișcării imediat după hrănire.
Când să consultați medicul pediatru în legătură cu sughițul copilului?
Sughițurile bebelușilor sau nou-născuților sunt rareori un motiv de îngrijorare. Desigur, dacă bebelușul nu încetează să sughită după o perioadă lungă de timp (de exemplu, câteva ore) sau dacă simțiți că bebelușul se simte inconfortabil sau că ceva este în neregulă, nu ezitați să contactați medicul pediatru.
Deși inconfortabil, sughițul nu este rău pentru bebeluși. Sughițul, care apare în tractul gastrointestinal, nu indică aproape niciodată o problemă la nou-născuți sau bebeluși.
Sughițul poate fi o pacoste, așa că este normal să dorești să îți ajuți bebelușul atunci când se confruntă cu un caz supărător. Adoptă măsurile necesare pentru a preveni sughițul la bebeluși, , dar să știi că un episod ocazional din când în când nu este nimic îngrijorător. Între timp, bucură-te de adorabilul sunet ascuțit cât timp durează.
Întrebări frecvente despre sughițul la bebeluși
Sughițul este dăunător pentru bebeluși? Deși poate părea inconfortabil, sughițul nu este dăunător pentru bebeluși. Sughițul, care se manifestă prin contracții ale diafragmei, nu semnalează aproape niciodată o problemă de sănătate la nou-născuți sau sugari.
Poți așeza bebelușul jos când are sughiț? În majoritatea cazurilor, este perfect sigur să așezi bebelușul pe spate în timpul unui episod de sughiț; aceste contracții mici ale diafragmei nu afectează respirația, deci nu există niciun motiv medical pentru a evita acest lucru. Dacă bebelușul pare confortabil, nu vomită și nu prezintă dificultăți respiratorii, este în regulă să fie așezat în timpul sughițului. Totuși, dacă sughițul este provocat de reflux, poate exista un risc crescut de vărsături. În aceste cazuri, încearcă să-l ții în poziție verticală.
Cum se simte sughițul bebelușului în uter? În uter, sughițul se resimte ca o serie de mici contracții sau smucituri ritmice, distincte de mișcările obișnuite ale bebelușului.
Există modalități rapide de a opri sughițul la bebeluși? Te întrebi cum poți opri imediat sughițul la bebeluși? Din păcate, nu există metode garantate. Aceste episoade se rezolvă în mod natural.
Dacă bebelușul își arcuiește spatele și plânge, este din cauza sughițului? Sughițul nu ar trebui să provoace durere sau disconfort major la nou-născuți. De obicei, este mai iritant pentru adulți decât pentru bebeluși, susțin medicii pediatrici. Dacă bebelușul își arcuiește spatele și plânge, ar putea fi vorba de altceva, cum ar fi dureri abdominale sau reflux.
Este normal ca un nou-născut să sughițe frecvent? Este absolut normal ca un nou-născut să sughițe frecvent.