Somnul odihnitor este un lux pentru mulți părinți în primul an acasă cu bebele. Tocmai când credeai că ai găsit o rutină pentru micuțul tău, acesta se trezește brusc de mai multe ori pe timpul nopții. Acest fenomen, cunoscut sub numele de regresie a somnului, este frecvent întâlnit, iar regresia somnului de la 8 luni este deosebit de dificilă atât pentru bebeluși, cât și pentru părinți.
Regresia de la 8 luni apare de obicei între 7 și 10 luni, poate fi ușor confundată cu regresia de somn de la 6 luni. Este cunoscută și ca regresia de somn de la 9 luni.
În acest articol, vom discuta despre ce este regresia somnului la 8 luni, de ce apare și, nu în ultimul rând, cum să reziști acestei perioade. De asemenea, vom arunca o privire asupra unor greșeli frecvente pe care ar trebui să le eviți în această perioadă. Vei găsi sfaturi despre cum să faci față regresiei somnului de la 8 luni ca părinte.
Ce este regresia somnului?
Regresia somnului este o fază în care comportamentul de somn al bebelușului se schimbă, ducând adesea la treziri nocturne frecvente, perioade de somn scurte și probleme de adormire. Poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecventă în primul an de viață al bebelușului. În timpul unei regresii a somnului, bebelușul tău pare să fi uitat cum să doarmă. Acest lucru poate fi frustrant atât pentru tine, cât și pentru bebeluș. Dar este o parte naturală a dezvoltării bebelușului și va trece.
Când are loc regresia somnului de la 8 luni?
Regresia somnului de la 8 luni are loc atunci când copilul tău are în jur de 8 luni, dar poate apărea cu câteva săptămâni mai devreme sau mai târziu fiind ușor confundată cu regresia de somn de la 6 luni. Acesta este un moment comun pentru regresia somnului, deoarece bebelușii trec prin multe etape de dezvoltare la această vârstă. De exemplu, copilul învață să se târască, să stea jos și să scoată primele sunete. Aceste schimbări pot avea un impact negativ asupra somnului.
De ce apare regresia somnului la 8 luni?
Regresia somnului de la 8 luni apare deoarece creierul bebelușului tău trece prin multe schimbări în această perioadă. În jurul vârstei de 8 luni, bebelușii devin mai mobili și dobândesc noi abilități, cum ar fi târâtul și șezutul. De asemenea, își dezvoltă abilitățile lingvistice și devin mai sociabili. Dentiția poate fi o altă cauză care creează un real disconfort, această perioadă fiind cunoscută pentru erupția primilor dințișori.
Toate aceste schimbări pot fi interesante, dar și obositoare pentru un bebeluș, ceea ce poate duce la tulburări de somn.
Semne ale regresiei somnului la 8 luni
Semnele de regresie a somnului la 8 luni sunt similare cu cele ale altor regresii de somn. Dacă bebelușul tău se confruntă cu regresia somnului în această perioadă, este posibil să observați următoarele semne:
- Trezirea mai frecventă în timpul nopții, urmată de dificultăți de adormire
- Copilul refuză să doarmă în timpul zilei
- Iritabilitate
- Copilul este mai afectuos și dorește să stea tot timpul cu mama
- Apetitul se schimbă
Durata ciclului de somn al bebelușului
Pentru a înțelege regresia somnului de la 8 luni, este important să înțelegeți ciclul de somn al bebelușului tău. Ciclul de somn al bebelușului este diferit de ciclul de somn al unui adult și constă din două faze: somn activ și somn liniștit. Durata ciclului de somn al bebelușului variază în funcție de vârsta acestuia. Pentru un bebeluș în vârstă de 8 luni, ciclul de somn durează de obicei între 45 de minute și aproximativ 1 oră.
Cum să treci peste regresia somnului de 8 luni
Regresia somnului la 8 luni poate fi o perioadă dificilă, dar este foarte posibil să treci cu bine peste ea. Iată câteva sfaturi:
- Respectați o rutină standardizată
- Asigurați-vă că bebelușul dumneavoastră doarme suficient
- Creați un mediu calm
- Încercați tehnici de pregătire pentru somn
- Aveți răbdare
În timpul regresiei somnului de la 8 luni, este ușor să te simți copleșită. Ca urmare, părinții pot face din neatenție greșeli care pot înrăutăți situația.
Iată câteva greșeli comune pe care ar trebui să le evitați:
- Supraalimentarea:
Evitați supraalimentarea copilului în speranța că acesta va dormi mai mult. Acest lucru poate duce la probleme de sănătate și nu rezolvă problema de bază a tulburărilor de somn.
- Renunțarea prea devreme:
Aveți răbdare. Copilul dumneavoastră trece printr-o fază de dezvoltare și va învăța să doarmă din nou în timp.
- Lăsarea bebelușului să plângă neconsolat:
Nu este recomandat să lăsați bebelușul să plângă în timpul regresiei somnului de 8 luni. Copilul dumneavoastră are nevoie de confort în această perioadă, iar a-l lăsa să plângă neconsolat poate fi în detrimentul dezvoltării sale emoționale.
- Schimbări drastice ale rutinei de somn:
Deși poate fi tentant să schimbi rutina de somn a bebelușului tău pentru a rezolva problema, acest lucru se poate întoarce adesea împotriva ta. Este important să schimbați treptat rutina de somn a bebelușului tău pentru a evita și mai multe perturbări ale tiparelor sale de somn.
- Săriți peste somnurile din timpul zilei:
Poate părea rezonabil să țineți copilul treaz în timpul zilei pentru ca acesta să poată dormi mai bine noaptea. Cu toate acestea, evitarea somnului din timpul zilei poate face copilul mai iritabil. Acest lucru reduce șansele ca cel mic să doarmă mai bine noaptea.
- Suprastimularea bebelușului:
Deși este important ca bebelușul să fie ocupat în timpul zilei, suprastimularea poate duce la probleme de adormire și de dormit pe timpul nopții. Asigură-te că bebelușul are suficient timp să se liniștească înainte de culcare.
Gestionarea regresiei somnului la 8 luni ca părinte
Este important să vă amintiți că această fază este temporară și va trece. Iată câteva sfaturi care să vă ajute să treceți peste această fază:
- Îngrijire personală
- Ai răbdare
- Comunică cu partenerul tău
- Caută sprijin
Regresia somnului la 8 luni poate fi o perioadă dificilă atât pentru bebeluși, cât și pentru părinți. Înțelegerea ciclului de somn al bebelușului, menținerea unei rutine prestabilite, oferirea de confort și reasigurare și evitarea greșelilor frecvente te vor ajuta să treci peste această fază de dezvoltare. Nu uita să ai grijă de tine și să cauți sprijin atunci când ai nevoie. Și încearcă să rămâi pozitivă, să fii conștientă că este doar o etapă care va trece.
Întrebări frecvente
- Ce este regresia somnului de la 8 luni?
Regresia somnului de la 8 luni este o etapă de dezvoltare în care bebelușii suferă de tulburări de somn și se pot trezi mai frecvent noaptea.
- Este normală regresia somnului la 8 luni?
Da, regresia somnului de la 8 luni este o etapă normală de dezvoltare prin care trec mulți copii.
- Ce pot face pentru a-mi ajuta copilul să doarmă în timpul regresiei somnului de 8 luni?
Respectați orele fixe de culcare, odihnește-te suficient înainte de culcare și evitați suprastimularea.
- Când ar trebui să solicit sfatul unui specialist dacă problemele de somn ale copilului meu persistă?
Regresia somnului durează, aproximativ 2-6 săptămâni. Dacă problemele de somn ale bebelușului persistă după cea de-a șasea săptămână sau îi afectează sănătatea și bunăstarea generală, este important să solicitați sfatul medicului.