Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa
Hightlight
Muzeul Antipa este o destinație fascinantă și educativă potrivită pentru întreaga familie. Un muzeu cu tradiție în București, pe care majoritatea dintre noi ni-l amintim cu drag din propria copilărie, de la vizitele cu școala.
Muzeul Antipa este un loc în care istoria naturală prinde viață, printr-o colecție impresionantă de specii de animale, prezentate împreună cu habitatul lor natural. Toate exponatele sunt în mărime naturală și extraordinar de bine realizate, astfel încât cei mici au ocazia să își formeze o imagine cât mai apropiată de realitate.
Cea mai mare parte a muzeul este ocupată de Expoziția Permanentă, care este organizată tematic. Expoziția este structurată în jurul ideii, dezvoltate de Antipa, a prezentării ecosistemelor prin diorame, permițând astfel o „călătorie” prin diverse habitate naturale din țară și din lume, cu fauna lor caracteristică.
Astfel, expoziția este dispusă pe 3 nivele (demisol, parter și etaj 1).
La DEMISOL veți putea admira fauna României, împărțită, la rândul ei, după cum urmează:
- Mediul acvatic marin
- Mediul acvatic dulcicol
- Rezervația biosferei Delta Dunării
- Bioregiunea pontică
- Bioregiunea stepică
- Bioregiunea continental
- Specii dispărute din fauna României
- Bioregiunea alpină
- Specii sinantrope
- Specii introduse în fauna României
- Mediul carvenicol
- Medii extreme de viață
Fiecare zonă are frumusețea ei, iar cei mici vor fi cu siguranță fascinați să descopere particularitățile fiecărei specii și frumusețea acestora. În fiecare zonă veți găsi ecrane interactive unde puteți afla mai multe informații despre fiecare exponat, astfel că veți găsi răspunsul la (aproape) toate întrebările celor mici.
La PARTER continuă călătoria de descoperire cu exponate aparținând faunei mondiale :
- Mări reci
- Mări calde
- Bioregiunea malgasa
- Bioregiunea neotropicală
- Bioregiunea orientală
- Bioregiunea australiană
- Bioregiunea neozeelandeza
- Bioregiunea neartică
- Bioregiunea palearctică
- Bioregiunea etiopiană
ETAJUL 1 găzduiește mai multe expoziții tematice, interesante pentru copii mai mari sau pentru adulți, cum ar fi:
- Giganții mărilor și oceanelor
- Camera memorială Grigore Antipa
- Geologie și mineralogie
- Originea și evoluția vieții, genetică, paleontologie
- Diversitatea și evoluția insectelor
- Anatomie comparată
- Evoluția speciei umane, antropologie, anatomia omului
Aflată tot la etajul 1, Sala Fosilelor este o experiență memorabilă și fascinantă, în special pentru cei mai mici vizitatori. Aici, impresionantele dimensiuni ale scheletului de Deinotherium gigantissimum, cel mai mare și mai complet schelet din lume, alături de cel al unui elefant, pot capta cu ușurință curiozitatea oricărui mic aventurier în căutarea descoperirilor.
Expoziții temporare
Diverse expoziții temporare sunt organizate periodic (unele dintre ele chiar recurent) cu teme diverse și sunt accesibile publicului fie odată cu vizitarea expoziției permanente, fie separat.
Merită să urmăriți site-ul Muzeului pentru a afla care sunt expozițiile ce urmează să aibă loc în perioada următoare.
În ultima perioadă au fost accesibile foarte multe expoziții temporare interesante. Iată doar câteva exemple:
- Expoziție dedicată sustenabilității și protecției mediului
- Expoziție de fotografie “File din natură” – 30 de ipostaze fascinante ale Georgiei sau Sloveniei
- Expoziție de fluturi exotici vii
- Expoziție de instrumente de navigație astronomică
- Expoziție de reptile vii
Ateliere pentru copii
Muzeul organizează ateliere tematice care combină învățarea și joaca, prin elemente de istorie naturală, chimie, robotică și artă pentru copii cu vârste între 6 și 13 ani. Majoritatea sunt accesibile pentru copii împreună cu coordonatorii școlari sau preșcolari, dar sunt și ateliere care pot fi accesate individual.
Verifică atelierele disponibile în această perioadă, precum și costurile și condițiile de înscriere, pe site-ul muzeului.
Localizare, acces și informații utile
Muzeul se găsește pe Sos. Kiseleff nr. 1, în inima Bucureștiului și cu acces facil atât cu mașina (există parcări cu plată foarte aproape de muzeu), precum și cu mijloacele de transport în comun.
Muzeul este potrivit pentru copiii de toate vârstele. Atunci când sunt mici, vor fi fascinați de animalele, păsările și peștii de mărimi diferite, puși în lumină atât de frumos în cadrul muzeului. Odată cu vârsta, vor descoperi noi și noi lucruri, vor pune întrebări și vor fi curioși să înțeleagă cât mai multe informații despre animalele care le-au trezit interesul.
Iar pentru copiii puțin mai mari, expozițiile de la etajul 1 le pot deschide apetitul pentru cunoaștere sau îi pot ajuta să aprofundeze domenii care deja îi atrag.
Muzeul Antipa nu este un muzeu pe care să îl vizitezi o singură dată. Fiecare explorare aduce cu sine noi informații, descoperiri fascinante și o reamintire a faptului că natura este uluitor de variată și mereu plină de surprize.
Muzeul este foarte primitor cu micii aventurieri, iar accesul pentru preșcolari este gratuit.
Un lucru de care ar fi bine să ții cont dacă vii cu copii mici, în cărucior, este faptul că muzeul nu dispune de rampă sau lifturi între cele 3 niveluri pe care se găsesc expozițiile. Astfel că, deși căruciorul te-ar putea ajuta pe perioada vizitei, transportarea lui pe scări ar putea fi greoaie. Dacă decizi să renunți la el pe perioada vizitei, îl poți lăsa lângă recepție, urmând să îl recuperezi la plecarea din muzeu.
Muzeul oferă și ghidaj, în limba română și engleză, pentru grupuri de până la 20 de persoane, însă trebuie să ții cont de faptul că programarea se face cu cel puțin 7 zile înainte.
Există însă și o variantă mai accesibilă, de Audioghid, care este disponibil oricând, în limbile română, engleză și spaniolă. Te poți bucura astfel de exponate, ascultând informații foarte interesante despre fiecare zonă pe care o vizitezi.
Programul de vizitare este, pe perioada de iarnă, de la 10 la 18 în timpul săptămânii și de la 10 la 19 în weekend, în fiecare zi, exceptând Lunea, când muzeul este închis. Pe perioada verii, programul este 10-20, de Marți până duminică.
Contactați
Orar
Video
Mai multe informații
- Ești proprietarul acestui loc? Dorești să faci modificări sau să actualizezi informațiile?
- Alege pachetul potrivit: https://www.clubulcopiilor.ro/pachete/
- * Conținut (imagini, informații, video) preluat de pe rețelele de socializare sau site-ul oficial.