Constipația este una dintre problemele frecvente cu care se confruntă un număr ridicat de bebeluși. Aceasta cauzează disconfort abdominal, motive de stres părinților, dar este totodată o problemă comună a bebelușilor. De multe ori, constipația apare și în cazul bebelușilor alăptați la sân.
Este important de știut, mai ales dacă aveți primul copil, că acesta poate avea scaun chiar după fiecare masă, în timp ce alții au scaun doar o dată la câteva zile. În primele luni, un scaun la câteva zile sau un scaun de câteva ori pe zi este ceva cât se poate de normal.
Până la vârsta de 6 săptămâni un bebeluș poate avea până la 2-3 scaune pe zi, în timp ce între 6 săptămâni și 3 luni vor avea un număr mai redus de scaune zilnice, unii pot avea câte un scaun pe zi, în timp ce alți copii pot avea un scaun pe săptămână.
În acest articol vom identifica cauzele posibile care duc la costipația bebelușului tău, dar și remedii care ar putea să funcționeze în cazul vostru. Imposibilitatea de a elimina materiile fecale din cauza scaunului uscat și tare creează un disconfort real și trebuie intervenit cât se poate de repede.
Ce poate cauza constipația la bebeluși?
Cauzele constipației la bebeluși pot fi următoarele:
- Consumul insuficient de lichide
- Diversificarea, unele alimente pot provoca constipația
- Lipsa de fibre după diversificare
- Medicația, dacă bebelușul tău urmează un tratament medicamentos, acesta poate fi cauza principală
Dacă bebelușul este alăptat exclusiv la sân, dieta mamei poate fi un factor important în ce privește tranzitul intestinal al bebelușului. Spre exemplu, un consum ridicat de lactate, alimente grase sau picante poate cauza constipația bebelușului.
În același timp, bebelușii hrăniți cu lapte praf se confruntă mai des cu constipația decât cei alăptați la sân. Cereți mereu sfatul medicului atunci când copilul manifestă durere atunci când elimină materii fecale.
Care sunt simptomele constipației la bebeluși?
În perioadele în care tranzitul intestinal este lent, bebelușul manifestă o serie de simptome care indică dificultatea cu care se confruntă, cum ar fi:
- Starea de agitație
- Senzația de disconfort atunci când elimină scaunele și chiar durere abdominală
- Scaune uscate, dure
- Firicele de sânge în scaun
- Bebelușul mănâncă mai puțin decât de obicei
Remedii pentru constipație
Te întrebi cum îl poți ajuta pe bebelușul tău să depășească starea de disconfort și ce puteți încerca acasă, înainte de a ajunge la medic?
În cele mai multe cazuri pentru bebelușii care nu au trecut la diversificare ajută următoarele:
- Masajul abdominal și exerciții cu piciorușele bebelușilor pentru a stimula tranzitul intestinal
- O băiță călduță în timp ce îi masați burtica
Dacă bebelușul a împlinit 6 luni și a trecut la alimente solide, puteți încerca:
- Apa: Asigurați-vă că bebelușul dumneavoastră bea întotdeauna suficiente lichide. Apa și ceaiul neîndulcit stimulează digestia.
- Piureul de prune, mere, pere, struguri
- Sucul de portocale
- Evitați alimentele care pot constipa: morcovul, banana, orezul
- Fibre: O dietă bogată în fibre susține o digestie sănătoasă. Perele, broccoli, prunele, zmeura și merele au un efect pozitiv asupra activității intestinale a bebelușului dumneavoastră. Excepție: Bebelușii care nu au încă un an nu ar trebui să mănânce prea multe fibre.
- Masaje abdominale: Masajele abdominale blânde stimulează digestia și metabolismul.
Un masaj abdominal poate ameliora constipația la bebeluși, deoarece stimulează organele interne și mișcarea intestinului. Mișcările de mângâiere ar trebui să deplaseze fecalele blocate spre rect și să stimuleze astfel o mișcare intestinală. Contactul fizic cu mama sau tata are, de asemenea, un efect relaxant atunci când constipația afectează burtica bebelușului.
Cel mai bun mod de a face acest lucru este următorul:
- Ungeți mâinile cu ulei de masaj și încălziți-le ușor în același timp.
- Începeți masajul bebelușului punându-vă mâinile ușor pe burtica micuțului.
- Acum folosește mâna stângă pentru a face cercuri în sensul acelor de ceasornic în jurul buricului.
- În același timp, trasați un semicerc deasupra ombilicului cu mâna dreaptă.
Atunci când masați, asigurați-vă că mișcările dvs. se termină în partea stângă inferioară a abdomenului bebelușului, deoarece aici se află zona de eliminare a intestinului. Constipația bebelușului poate fi ameliorată în timpul masajului sub formă de flatulență. Copilul dumneavoastră vă va spune cât timp trebuie să îl masați. Cel mai bine este să vă opriți imediat ce copilul dumneavoastră arată că masajul nu mai este plăcut.
Atunci când constipația persistă cu toate intervențiile naturale de mai sus, nu ezitați să cereți ajutorul medicului și o consultație mai detaliată. Uneori, constipația poate fi un semnal de alarmă pentru o afecțiune mai serioasă, și este necesar să interveniți la timp pentru a preveni complicațiile.
Cu toate acestea, o alimentație echilibrată și o hidratare corespunzătoare sunt esențiale pentru o dezvoltare armonioasă și evitarea problemelor de sănătate, inclusiv a constipației. Dacă vrei să afli mai multe despre scaunul bebelușului tău, te invităm să citești articolul: Scaunul bebelușului: ce trebuie să știe fiecare părinte.