Baia Mare, municipiul de reședință al județului Maramureș, se află în depresiunea Baia Mare pe cursul mijlociu al râului Săsar, la poalele Munților Gutâi. Cu o suprafață de aproximativ 233 km², este cel mai mare oraș din județ, dar unul relativ mic în comparație cu alte orașe din România. Cu toate acestea, Baia Mare este un important centru cultural cu o selecție atractivă de obiective turistice care te îndeamnă să-i faci o vizită împreună cu familia.
Dacă te întrebi ce poți face alături de copii în Baia Mare, ți-am creat o listă cu obiective pe la care să treci și să petreci câteva ore bune în popasul tău.
1. Planetariul din Baia Mare
Înființat încă din 1969, Planetariul din Baia Mare a fost primul planetariu din România. Aici, stelele și planetele sunt mai aproape de voi și vă oferă ocazia să le studiați, să răspundeți curiozităților și să explorați misterele Universului.
Vizita la Planetariu cuprinde Microplanetariul, Cupola rotativă – echipată cu un telescop și un dispozitiv pentru a captura imagini cu Luna și planetele, Stația Solară și o platformă în aer liber.
Centrul astronomic este un spațiu educațional, dar și un loc de recreere și explorare pentru iubitorii de astronomie, știință și natură.
📍Adresă: Strada George Coșbuc 16, Baia Mare
2. Muzeul de Mineralogie Victor Gorduza
Peste 1000 de exemplare minerale, roci și fosile sunt expuse la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare. Acesta este unul dintre cele mai importante muzee regionale din Europa, multe dintre piesele expuse fiind recunoscute ca unicate la nivel mondial.
Colecția de minerale este oportunitatea ideală pentru micii exploratori să descopere frumusețea și diversitatea naturii geologice, să pună întrebări și să-și îmbogățească cultura generală.
📍Adresă: Bulevardul Traian 8, Baia Mare
3. Muzeul de Artă Baia Mare
Muzeul de Artă colecționează și expune publicului piese artistice încă din anul 1896. Aici veți găsi lucrări de pictură, grafică, sculptură, artă decorativă și fotografie de artă realizate de aproximativ 3000 de artiști.
Dacă aveți un copil pasionat de artă sau dornic să descopere frumusețea creațiilor de artă, o vizită la muzeu este ieșirea ideală.
📍Adresă: Strada 1 Mai 8, Baia Mare
4. Parcul Central Baia Mare
Nu puteți vizita Baia Mare fără o oprire alături de copii în Parcul Central, un loc special pentru joacă și recreere. Renovat în anul 2015, parcul se întinde pe o suprafață de patru hectare și este echipat cu locuri de joacă moderne, alei pentru plimbări și un labirint verde de aproximativ un kilometru, unic în țară.
📍Adresă: Strada Serelor, Baia Mare
5. Muzeul Satului
Muzeul în aer liber surprinde caracteristicele celor patru zone etnografice din nordul României: Ţara Chioarului, Ţara Lăpuşului, Ţara Codrului şi Ţara Maramureşului.
Muzeul Satului prezintă și tipurile de gospodării în funcție de ocupația locuitorilor: de agricultor, viticultor sau pomicultor. Aflați informații prețioase despre stilul de viață de odinioară în timp ce faceți o plimbare prin aer liber. Este ocazia ideală ca cei mici să afle cum trăiau în trecut oamenii și să facă o comparație cu stilul de viață contemporan.
📍Adresă: Strada Dealul Florilor 1A, Baia Mare
6. Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș este o instituție culturală importantă în oraș care deține un patrimoniu impresionant.
Patrimoniul muzeal cuprinde peste 75.000 de obiecte, incluzând artefacte arheologice, tezaure monetare, arme, documente, și un fond documentar de carte cu volume rare din secolele XVI-XX.
Spațiile muzeale oferă o incursiune captivantă în istoria regiunii Maramureș, de la epoca medievală la epoca modernă, fiind un punct de atracție major pentru pasionații de istorie și cultură.
Muzeul de Istorie este un obiectiv de referință pentru vizitatorii orașului. Acesta este situat în fosta Monetărie a orașului care datează încă din secolul al XVIII-lea.
📍Adresă: Muzeul de Istorie și Arheologie, Strada Monetăriei 1-3, Baia Mare
7. Parcul de aventură Jungle Park
Sunteți pregătiți de aventură? Traseele amenajate pe trei niveluri diferite vă așteaptă în Jungle Park la distracție. Traseul Junior este destinat copiilor peste 5 ani, Jane pentru cei cu vârsta peste 8 ani și traseul Tarzan pentru copiii cu vârsta peste 11 ani.
Chiar dacă nu doriți să vă aventurați pe traseele de mai sus aveți o mulțime de jocuri pe care le puteți încerca, cum ar fi: căutarea de comori, activitatea de orientare turistică, puteți închiria biciclete pentru plimbări în natură, întoarcerea pe Barna, Raul de Lava, balonul, telecomanda (ciobanul și oile), cercul, trecerea Râului, trasul funilor și chiar posibilitatea de a practica rafting.
📍Adresă: situat in parcul municipal din Baia Mare, între grãdina zoologica şi restaurantul Athos, zona lacului.
8. Parcul Mara
Renovat în 2023, Parcul Mara este unul dintre cele mai moderne parcuri din oraș. Cu alei pentru plimbări și un loc de joacă echipat cu cele mai noi și moderne tobogane, leagăne și alte echipamente, parcul a devenit un spațiu ideal pentru familiile cu copii.
Dacă sunteți în căutare de puțină joacă în aer liber, Parcul Mara este locașia ideală pentru tine și familia ta.
📍Adresă: Bulevardul Unirii, Baia Mare
9. Castel Transilvania
O locație excelentă pentru bălăceală și relaxare în apă. Castel Transilvania dispune și de o piscină dedicată copiilor, cu o adâncime de 40-70 cm, numai bună pentru cei mici. Complexul de joacă unde copiii pot petrece timpul cuprinde și un tobogan pe care aceștia alunecă direct în apă, intensificând distracția.
O locație modernă cu șezlonguri, umbreluțe și toate facilitățile pentru o zi reușită de relaxare și joacă în apă vara.
📍Adresă: Strada Mihai Eminescu 136i, Baia Mare
10. Satul Breb
Situat la baza Munților Gutâi, la o distanță de aproximativ 50 de km de Baia Mare, satul Breb a câștigat popularitate datorită autenticității cu care încă își menține tradițiile și stilul de viață. Casele și porțile de lemn, drumurile neasfaltate, ospitalitatea localnicilor îl disting drept cel mai frumos sat din Maramureș.
Faceți o vizită Bisericii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, cu cel mai vechi turn de lemn din țară, parcurgeți traseul Coasta Cocoșului pentru a admira peisajele pitorești. Nu uitați să treceți pe la Casa lui Ioan Petric să fiți martori la modul în care se sculptează porțile din lemn tipic maramureșene, este un procedeu fascinant atât pentru copii cât și pentru adulți.
Duminica, localnicii se prezintă la biserică în celebrele costume populare, așa că nu ezitați să vizitați satul în această zi pentru a simți pulsul satului și a aprecia portul tradițional.
11. Turnul Sfântul Ștefan
Turnul clopotniță aparține fostei biserici cu hramul „Sfântul Rege Ștefan” din Baia Mare și se află în Piața Cetății. Puteți urca în vârful turnului folosind scara interioară să observați priveliștea minunată asupra orașului și împrejurimilor montane. Este unul din cele mai emblematice repere din Baia Mare și singura componentă a Bisericii Sf. Ștefan care a rezistat de-a lungul timpului.
Turnul are o înălțime de peste 40 m, iar piesa de rezistență este orologiul care datează încă din secolul al XVII-lea. Dacă vreți să faceți cunoștință cu trecutul și prezentul orașului Baia Mare, aici este locul unde descoperiți o conexiune între orașul istoric și cel modern.
📍Adresă: Piața Cetății, Turnului, Baia Mare
12. Hanul Vulturul Negru
O altă clădire emblematică din Baia Mare este Hanul Vulturul Negru, un punct de întâlnire al negustorilor și personalităților de odinioară cărora le oferea cazare pe timpul șederii lor și un loc pentru schimburi comerciale. Aflat în centrul vechi al orașului, acesta a devenit un monument istoric care atrage atenția turiștilor de pretutindeni.
13. Piața Libertății
Piața Libertății este locul ideal pentru a admira clădirile vechi și monumentele istorice din oraș. Este un loc de referință pentru Baia Mare cu o atmosferă aparte care te ancorează în istoria orașului prin detaliile arhitecturale care pot fi ușor observate la pas alături de familia ta. Tot aici se întâmplă multe evenimente culturale și de divertisment în zilele de weekend.
14. Parcul Municipal Regina Maria
Parcul municipal este un refugiu verde pentru băimăreni, dar și pentru turiștii care doresc să cunoască latura relaxantă și pitorească a orașului. Există de peste 100 de ani, iar acum este o oază de relaxare pentru toți cei care-i pășesc pragul, iar pentru copii un loc de joacă, cu trenulețe care te poartă dintr-o parte în alta, hidrobiciclete pentru plimbări relaxante pe lac, un spațiu de joacă înconjurat de copaci, toate într-un cadru natural menit să aducă o stare de relaxare tuturor.
15. Centrul Spa DruRelax
Vrei să îmbini utilul cu plăcutul? Sau pe scurt, vrei să ai parte de relaxare totală, dar să-i asiguri copilului moduri distractive de a-și petrece timpul? Centrul Spa DruRelax se află la 8 km de centrul orașului Baia Mare, aproximativ 15 minute de mers cu mașina și este un sanctuar al stării de bine și relaxarii. Părinții pot beneficia de serviciile spa, masaje, saună, și binînțeles înptul în piscinele spațioase. Copiii, au la dispoziție o piscină dedicată cu un mic spațiu de joacă, dar accesul permis și în piscinele mari, sub supravegherea atentă a părinților.
📍Adresă: Tăuții Măgheruș, Strada 3, Nr. 40
Unde poți lua masa cu copiii în Baia Mare?
Unul dintre localurile apreciate de familiile cu copii din Baia Mare este Butoiașu’ cu bere. În ciuda denumirii care te duce cu gândul la un local total nepotrivit copiilor, restaurantul are un spațiu amenajat pentru copii și un meniu pe gusturile oricărui mci pretențios.
Bastion este localul unde găsești super plăcinte, dar și alte feluri de mâncare delicioase. Dar cele mai recomandate sunt plăcintele și papanașii.
Pofta de clătite se stinge în localul La Creperie unde dai de porții mari și savuroase, speciale pentru desert.
Spune-ne în comentarii care sunt locurile tale preferate din Baia Mare unde te întorci mereu cu drag.