Parcă doar ieri întorceam internetul pe toate părțile căutând cel mai bun cărucior pentru copilul nostru, cea mai blândă grădiniță ori cele mai potrivite activități educative care să le stimuleze mintea într-un mediu de dezvoltare sigură. Am clipit și am ajuns în faza în care trebuie să întoarcem internetul pe toate părțile ca să aflăm cum să ne ajutăm copiii să se împrietenească și să se responsabilizeze în relația lor cu banii.
Și aici vine în ajutor Clubul Copiilor, care scutește părinții de lungile ore de documentare online. Am căutat noi instituțiile din România care oferă carduri copiilor sub 14 ani și am centralizat informațiile cele mai relevante astfel încât să oferim un acces facil la tot ce trebuie să știe părinții care vor să solicite carduri pentru copiii lor sub 14 ani.
Ce bănci oferă carduri copiilor sub 14 ani?
Cercetând piața românească, am identificat cel puțin șase bănci care oferă carduri copiilor sub 14 ani, în diferite condiții, încercând să atragă noi clienți prin servicii diversificate, control parental, personalizare pentru copii sau costuri scăzute. Mai jos prezentăm criteriile cele mai relevante ale cardurilor oferite de ING Bank, Banca Transilvania, Banca Comercială Română, Revolut, Libra Bank și UniCredit Bank.
1. ING Young
Cardul pentru copii de la ING oferă acces în aplicația băncii, posibilitatea deschiderii unui cont de economii, dar și controlul părinților asupra plăților pe care le fac copiii.
Pentru a deschide un cont bancar pentru copii la ING, ai nevoie de următoarele documente:
- Certificat de naștere, dacă copilul are între 10 și 14 ani.
- Certificat de naștere și buletin, dacă copilul are între 14 și 18 ani.
Costuri pentru cardul ING Young:
- Comisionul de administrare pentru contul ING Card Complet, la care este atașat cardul ING Young, este de 0 lei.
2. BT Kiddo
Banca Transilvania oferă cardul BT Kiddo și aplicația BT Pay Kiddo pentru copiii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani.
Aplicația BT Pay Kiddo vine cu următoarele funcționalități:
- Verificarea soldului disponibil și a tranzacțiilor efectuate cu cardul.
- Solicitarea și primirea de bani de la părinte (cu permisiunea acestuia), până la un maxim de 500 de lei/zi.
- Plata cu telefonul și retragerea de numerar de la bancomat, pentru telefoanele cu sistem de operare Android.
Funcționalități pentru părinți în aplicația BT Pay:
- Acces la cardul copilului: setarea limitelor de tranzacționare, blocarea/deblocarea cardului, alimentarea cardului, vizualizarea soldului și a tranzacțiilor efectuate de copil.
3. George Junior de la BCR*
George Junior este un cont bancar dedicat copiilor între 7 și 14 ani, gestionat de părinți prin aplicația George. Este gratuit, fără comisioane de administrare, și oferă un mod sigur de a învăța copiii despre economisire și cheltuieli responsabile.
Cum activezi contul George Junior:
- Deschizi aplicația George pe telefon, accesezi George Store și selectezi Contul George pentru copii.
- Completezi datele necesare despre tine și copil și adresa de livrare a cardului.
- Validarea datelor se face printr-un apel video cu un specialist George, având la îndemână actul de identitate și certificatul de naștere al copilului.
- Semnezi contractul electronic și primești instrucțiunile de conectare la aplicația George pentru copilul tău.
4. Revolut <18
„Revolut <18” este o aplicație și un card de bani conceput pentru orice persoană cu vârsta cuprinsă între 6 și 17 ani. Contul este gratuit pentru toți copiii cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani.
Există două modalități prin care poți deschide un cont Revolut <18:
- Copilul poate descărca aplicația Revolut și poate solicita permisiunea și aprobarea formală din partea părinților.
- Părintele sau tutorele legal poate crea contul copilului direct din aplicația sa „pentru adulți”.
Un aspect special al acestui card este că cei mici își pot crea un design unic: pot adăuga desene, text sau emoticoane care vor fi imprimate pe cardul lor bancar.
Cardul nu implică costuri de emitere sau administrare, ci doar o taxă de expediere pentru Româ de 30 lei.
5. Cardul Avanpost Gold Junior de la Libra Bank
Cardul Avanpost Gold Junior de la Libra Bank este un card de debit destinat copiilor și adolescenților, oferind o modalitate sigură și controlată de gestionare a banilor pentru tinerii cu vârste de până la 18 ani. Acesta vine însoțit de diverse avantaje și funcționalități, fiind un produs bancar gândit pentru a învăța copiii să gestioneze banii de la o vârstă fragedă.
Copiii pot primi 1% dobândă la banii de pe card, dobândă anuală, acordată lunar, atunci când soldul pe card este mai mare de 500 lei.
6. Cardul Avanpost Free Junior Libra Bank
Diferențele dintre Cardul Avanpost Gold Junior și Cardul Avanpost Free Junior de la Libra Bank sunt legate de beneficiile oferite, costurile asociate și nivelul de control și acces la diverse funcționalități.
7. Mastercard Young de la Uni Credit
Cardul pentru copii de la UniCredit este destinat minorilor cu vârste între 6 și 18 ani. Limita de cheltuieli zilnice este de 200 lei/zi, însă aceasta poate fi ajustată oricând de către părinte, direct prin Mobile Banking sau Online Banking.
Spre deosebire de alte carduri pentru copii de pe piață, acest card nu permite retrageri de numerar la ATM-uri și nu poate fi utilizat pentru achiziții nepotrivite pentru minori.
Cardul poate fi asociat unui cont în lei, euro sau dolari și nu implică costuri de administrare, nici pentru contul curent în lei, nici pentru cardul de debit.
*BCR are în oferta sa și cardul Young, adresat tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani.
Cardurile pentru copiii sub 14 ani sunt produse financiare special create pentru tinerii utilizatori și reprezintă un bun instrument de educație financiară ghidată de părinți. Am prezentat în tabelul anterior trăsăturile relevante ale cardurilor oferite de diverse instituții financiare copiilor sub 14 ani din România. Fiecare card are caracteristici specifice, ceea ce face ca familiile să își poată alege produsul care se potrivește cel mai bine nevoilor lor.
De ce să îi ofer copilului meu un card?
Atunci când familiarizăm copiii sub 14 ani cu ce înseamnă utilizarea responsabilă a unui card, îi ajutăm să învețe despre gestionarea banilor, gestionarea unui buget, despre cheltuirea sau chiar investirea responsabilă a veniturilor și despre economisirea fondurilor proprii în scopul unor anumite obiective importante pentru ei.
Multe dintre cardurile disponibile sunt însoțite de aplicații care conțin informații din domeniul educației financiare și ajută astfel copilul să învețe despre finanțele personale. Mai mult, un alt motiv pentru care un card este util copiilor este acela că îi învață despre gestionarea banilor în era digitală, despre cheltuieli online și despre monitorizarea acestor cheltuieli prin intermediul unor aplicații special create pentru ei.
Mai mult, cardurile pentru copii nu oferă mână liberă copiilor, acestea fiind sunt sub supravegherea și controlul părinților sau al tutorilor legali. Astfel, sub îndrumarea adulților, copiii sunt expuși conceptelor financiare din lumea reală și încep să-și dezvolte abilități practice de gestionare a banilor înainte de a dispune de sume prea mari de cheltuială și înainte de a fi expuși riscurilor prea mari.
La ce poate folosi un card copilul meu?
Copiii posesori ai cardurilor pot să folosească instrumentele financiare special destinate lor la fel cum le folosesc și adulții:
- La achiziționarea de produse sau servicii din magazine fizice sau virtuale;
- La economisire, inclusiv la stabilirea unor obiective de economii dorite pentru a face o anumită achiziție sau
- La monitorizarea și conștientizarea modului în care își cheltuie banii.
Pe lângă acestea, copiilor le pot fi virate direct pe card bursele, alocațiile, „atențiile” pe care le oferă familia la aniversări sau alte ocazii, precum și recompensele pe care le pot oferi părinții în schimbul unor contribuții casnice deosebite ale copiilor.
Este sigur să ofer copilului meu sub 14 ani un card?
Cardurile sunt solicitate de către părinți și majoritatea instituțiilor emitente oferă acestora control complet asupra modului în care ele sunt utilizate. Copiii nu pot solicita singuri emiterea unui card iar cardul solicitat de adult este atașat unui cont comun, la care au acces atât copilul cât și părintele. Părintele vede în orice moment soldul disponibil în cont, poate să primească notificări atunci când se înregistrează cheltuieli pe card, poate să-l suplimenteze sau, la nevoie, poate să-l blocheze.
Pentru copii, utilizarea cardurilor reprezintă o ocazie benefică de a învăța despre siguranța tranzacțiilor. Astfel, cu ajutorul adulților, ei învață:
- Să recunoască vânzătorii de încredere și pe cei care nu sunt de încredere;
- Să-și protejeze informațiile personale și să nu le ofere oricui sau
- Să monitorizeze cheltuielile și să identifice tranzacțiile posibil suspecte.