Te gândești să vizitezi Hunedoara împreună cu familia ta? Începând cu Castelul Corvinilor, care este cel mai celebru obiectiv turistic al zonei vei descoperi un oraș plin de istorie și peisaje pitorești. Pe lângă vizitarea castelului, vei întâlni numeroase alte atracții care te vor încânta și te vor face să-ți dorești să revii în Hunedoara cât de curând.
Echipa Clubulcopiilor.ro a pregătit o listă de atracții turistice care să te ghideze în vacanța ta și să te ajute să identifici cât mai multe locații frumoase și pline de farmec.
1. Castelul Corvinilor
Unul dintre cele mai impunătoare castele medievale din România care s-a menținut în stare foarte bună de-a lungul anilor, Castelul Corvinilor este atracția de bază a locului. Spune-i unui copil că urmează să vizitați un castel, iar imaginația lui va începe să lucreze, să croiască povești și să formuleze întrebări (multe).
Castelul este situat la 1 km de centrul orașului; acesta aparținea lui Matei Corvin, iar stilurile de construcție variate reflectă etapele diferite de dezvoltare și influențele culturale. Castelul cuprinde elemente arhitecturale gotice, renascentiste și baroce.
Pentru a ajunge la castel este necesar să treceți podul suspendat, iar în incinta castelului aveți acces la temnița castelului, sala domnițelor, legendara fântână săpată de cei trei prizonieri turci și alte încăperi pe care vă lăsăm să le descoperiți cu curiozitate.
Copiii vor fi fericiți să descopere armurile, turnurile înalte, încăperile spațioase și să admire panorama asupra orașului care se zărește din multe colțuri ale castelului.
2. Cetatea Devei
Un alt punct de interes reprezentativ când te gândești la zona Hunedoarei este Cetatea Devei, care a fost recent recondiționată, iar urcarea se poate face acum cu telecabina – un detaliu care-i face pe copii foarte fericiți și nerăbdători.
În același timp, urcarea scărilor cetății are un farmec aparte deoarece explorați cetatea în timp ce admirați priveliștea care o înconjoară. Odată ajunși în vârf vă bucurați de liniște și de o panoramă spectaculoasă.
3. I Giardini di Zoe
Situate în satul hunedorean Banpotoc, Grădinile lui Zoe sunt proiectul de suflet al unui italian care s-a îndrăgostit de această zonă. Grădinile poartă numele nepoatei sale și se întind pe o suprafață de aproximativ 3 hectare. Sunt o adevărată splendoare, plantele și florile sunt atent îngrijite, iar pe alocuri veți găsi piese de decor italiene.
I Giardini di Zoe vă pun la dispoziție spații de relaxare, locuri ideale pentru poze și priveliști minunate care îmbină cadrul natural relaxant cu rafinamentul și eleganța.
O plimbare prin grădini sau chiar un picnic aici va fi o activitate ideală și relaxantă pentru copii. Dacă vizitați grădinile în sezonul cald vă recomandăm să ajungeți la primele ore ale dimineții pentru a evita temperaturile prea ridicate.
4. Arsenal Park
La aproximativ 28 de km de orașul Hunedoara intrați într-o lume a aventurii și a copiilor la Arsenal Park. Nu poate lipsi din planurile voastre de vacanță, deoarece oferă un pachet complet de activități, de la trasee de cățărare, la locuri de joacă interactive, ture cu ATV-ul și bicicleta prin natură, un aquaparc, panouri de cățărare și multe alte activități pe placul copiilor.
Este locul ideal care satisface dorințele de aventură și joacă ale copiilor la doar câțiva pași de Hunedoara. Nu puteți rata astfel de experiențe dacă vizitați zona Hunedoarei.
Dacă dorești să descoperi mai multe parcuri de aventură din țară verifică articolul nostru dedicat.
5. Rezervația de Zimbri Hațeg
La doar 27 de km de orașul Huneodara se află Rezervația de zimbri unde trăiesc în liniște cele mai grele animale de pe uscat. Rezervația din apropierea Hațegului îngrijește aceste animale pe cale de dispariție într-un mediu natural și un spațiu generos. Aveți ocazia să-i observați de aproape, iar copiii învață în același timp despre importanța protejării speciilor pe cale de dispariție.
În același loc vă bucurați de peisaje splendide și de plimbări în aer liber, per total va fi o experiență educativă, dar și relaxantă pentru întreaga familie.
Puteți face o vizită rezervației zilnic, între orele 08:00 – 18:00.
6. Muzeul Aurului Brad
La o distanță de 50 de km de orașul Hunedoara se află Muzeul Aurului din Brad. Acesta a fost fondat în urmă cu 100 de ani și dispune de o colecție impresionantă de exponate din aur. Deține peste 2000 de piese din toată lumea. Ajungând aici veți afla istoria mineritului aurifer prin intermediul uneltelor expuse, folosite atât la extragere și prelucrare.
O vizită la muzeul aurului este și o incursiune în trecut și în stilul de viață de atunci care le va capta atenția copiilor. Pe lângă colecția de aur, muzeul pune la dispoziția vizitatorilor informații prețioase despre geologia regiunii și despre tehnicile de minerit folosite de-a lungul secolelor.
7. Muzeul Trenulețelor Valentin Baciu
Trenulețe, garnituri și mașinuțe pentru micuții vizitatori din Hunedoara. Pășiți într-o lume în miniatură și explorați fiecare piesă expusă. Copiii adoră acest spațiu și se lasă purtați de imaginație prin zonele frumos modelate din traseele pe care le parcurg trenulețele.
Multe dintre aceste locuri sunt obiective turistice cunoscute din zona Hunedoarei, așa că veți cunoaște acest județ chiar și mai bine, și, de ce nu, să descoperiți o altă zonă pe care să o explorați în viitoarea excursie.
8. Dinosaur World Transylvania
Nu putea lipsi din lista noastră de atracții un parc cu și despre dinozauri, nu? Știm cât de mult iubesc cei mici creaturile preistorice, așa că următoarea oprire poate fi la Dinosaur World Transylvania. Un parc complex situat în satul Sibișel din județul Hunedoara care pune aventura pe primul loc și asigură copiilor activități interesante, o expoziție cu dinozauri, o fermă de animale și o zonă de relaxare.
Toate acestea sub cerul liber și cu un decor minunat care te invită la conectarea cu natura. Hamace, foișoare, leagăne, băncuțe în pădure și obiecte de decor splendide din lemn.
Parcul cu dinozauri este locul perfect unde vă petreceți o zi întreagă la distracție și relaxare totodată, în mijlocul naturii, unde copiii au toată libertatea să exploreze, să încerce jocuri și activități noi.
9. Complexul Recreativ Berryland
Pe perioada verii, Complexul Recreativ Berryland te invită la cules fructe de pădure, activități recreative, activități sportive și activități de aventură.
Ai ocazia să-ți culegi propriile fructe, ca mai apoi să le deguști și să te aventurezi pe traseele de lemn interactive. Mai târziu, dacă aveți chef de mai multă joacă în tihnă, jocurile de societate disponibile vă provoacă pe fiecare la joc în foișoarele de lemn.Sala de jocuri special amenajată dispune de o masă de biliard, ping-pong, darts sau shuffleboard.
Berryland merită o vizită fiind la doar 25 km distanță de orașul Hunedoara, oferă escapada perfectă pentru toată familia!
10. Geoparcul Hațeg
Primul teritoriu UNESCO din România datorită abordării inovatoare în promovarea turistică și educațională a unui patrimoniu geologic și cultural, Geoparcul Hațeg este o atracție esențială pentru turiștii care trec prin zona Hunedoarei.
Și aici veți întâlni popularii dinozauri și informații despre aceștia, cât și fosile și ouă de dinozaur. Zona este renumită pentru fosilele de dinozauri descoperite, ale unor dinozauri care trăiau acum 70 de milioane de ani în urmă.
Geoparcul este un loc ideal pentru drumeții și mici expediții cu copiii, peisajul variat permite vizitatorilor să cunoască natura și să învețe despre istoria geologică a regiunii într-un mod interactiv și plăcut.
11. Cheile Băniței
În Munții Șureanu, în Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina își are locul Rezervația Cheile Băniței. Acestea au o lungime de aproximativ 300 de m, iar pe timpul verii pot fi parcurse prin apă, drumeția durează în medie aproximativ 30 de minute dus-întors. Sunt de o frumusețe spectaculoasă, formele sculptate de apă ale cheilor și culorile stâncilor fiind variate și surprinzătoare la fiecare pas.
Se află la o oră distanță (cu mașina) de orașul Hunedoara, așa că merită o oprire dacă excursia voastră se desfășoară pe perioada sezonului estival.
12. Peștera Bolii
Dacă continuați traseul de la Cheile Băniței, acesta vă va conduce la Peștera Bolii. Traseul poate fi puțin dificil pentru copiii mici din cauza micii cascade pe care va trebui să o traversați, așa că luați asta în calcul înainte de a vă porni la drum.
În rest, traseul este accesibil pentru orice vârstă, iar Peștera Bolii este singura din țară care vă permite să o străbateți dintr-o parte în alta. Nu uitați să le spuneți copiilor că peștera a fost locuită de oameni încă din timpurile preistorice, dovezi fiind uneltele și obiectele din lut, piatră și os.
Pentru adulți se percepe o taxă de intrare de 10 ron, iar pentru copii de 2,5 ron.
13. Lacul Cinciș
Lacul Cinciș sau Marea Hunedorenilor se remarcă ca fiind unul dintre cele mai mari lacuri din Transilvania, cu o suprafață de aproximativ 860 de hectare și o adâncime de 48 de metri. Este un lac de acumulare și se află la o distanță de circa 15 km de orașul Hunedoara.
Partea nordică a lacului este ideală pentru plaje, iar partea sudică e predominată de dealuri și păduri. Aproape de lac aveți la dispoziție campinguri dacă sunteți cu rulota sau cu cortul, e locul ideal pentru o astfel de experiență.
14. Casa Vulcanilor
Vrei să afli povestea Pământului? Casa Vulcanilor este popasul pe care trebuie să-l faci în Țara Hațegului. Veți afla detalii despre vulcanii de acum 70 milioane de ani din această zonă.
Casa Vulcanilor a fost construită dincob, pâmânt galben, paie și apă și servește în scop educațional copiilor, părinților și tuturor curioșilor care doresc să exploreze istoria geologică a regiunii.
Pentru o vizită de 45 de minute prețul este de 25 de ron.
15. Parcul Dendrologic Simeria
La 16 km de orașul Hunedoara, la periferia localității Simeria se află un obiectiv turistic de neratat, Parcul Dendrologic Simeria. Acesta a început să se formeze în urmă cu aproximativ 300 de ani și cuprinde o varietate de specii indigene și exotice de plante lemnoase și arbori.
Este cel mai vechi parc dendrologic din România, iar diversitatea arborilor creează o frumusețe de nedescris prin coloritul lor neuniform. Plimbându-te aici te vei simți ca într-o pădure tropicală unde cu fiecare pas descoperi noi specii de arbori și plante.
Taxa de intrare este 10 ron pentru adulți, copiii sub 7 ani au gratuitate, iar elevii vor plăti o taxă de 4 ron.