1 Decembrie este o zi foarte specială pentru toți românii, un prilej de mare bucurie și mândrie!
În fiecare an sărbătorim Ziua Națională a României și este momentul în care ne amintim de valorile noastre, de istoria țării și de evenimentele triumfătoare. Adulții cunosc povestea din spatele acestei zilei valoroase, dar cum îi explici celui mic ce s-a întâmplat la Alba Iulia și ce înseamnă „Marea Unire”?
Pentru a te ajuta, am pregătit această poveste despre ziua de 1 Decembrie, care este semnificația ei pentru români, cele mai importante informații istorice, pe înțelesul copiilor, curiozități, dar și idei de activități de 1 Decembrie pe care le puteți face împreună pentru a sărbători această zi.
Oare cum a ajuns România să fie așa cum o știm noi astăzi?
A fost odată ca niciodată o perioadă, acum mai bine de o sută de ani, când telefoanele mobile, mașinile rapide și jocurile pe calculator nu existau, iar românii de astăzi trăiau în locuri diferite, despărțiți de granițe, chiar dacă aveau aceleași obiceiuri, vorbeau aceeași limbă și își doreau mult să fie împreună, ca o mare familie.
Unde astăzi se află România, oamenii erau împărțiți în „țări” mai mici, numite regiuni. Unii trăiau în Basarabia și Maramureș, alții în Transilvania, Banat, Crișana sau Bucovina. Cu toate acestea, erau triști, deoarece nu puteau să fie alături de cei din celelalte regiuni. Cu toții își doreau ca România să fie o țară mare, unită, unde împreună să fie mai puternici și să se susțină, așa cum este o familie.
Primii pași către Marea Unire au fost făcuți la 27 martie 1918, atunci când regiunea Basarabia, care aparținea Rusiei, s-a unit cu România. Românii își doreau din ce în ce mai mult să fie împreună, așa că la 28 noiembrie 1918, Bucovina s-a alăturat României.
În anul 1918, chiar la sfârșitul Primului Război Mondial, românii au hotărât că este momentul să se unească și cu celelalte regiuni, Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș. Pe 1 Decembrie, mii de oameni din toate colțurile acestor regiuni s-au adunat la Alba Iulia.
Îți poți imagina cât de mult au mers acești oameni, pentru a fi împreună în această zi importantă?
Mulți dintre ei au mers pe jos, cu căruțele sau pe cai și au parcurs drumuri foarte lungi, dar nimic nu le-a stat în cale.
Orașul Alba Iulia era plin de oameni în aceea zi, îmbrăcați în costume populare, toți fluturau steaguri, cântau, dansau și strigau: „Vrem sa fim români!”, iar gândul că vor putea forma o țară mare le aducea multă bucurie. Ei s-au adunat pentru a vota „Marea Unire ”, iar acea hotărâre a fost foarte importantă, deoarece a fost începutul unei noi perioade istorice. Din acea zi, românii au devenit mai mari și mai puternici, pentru că toate regiunile locuite s-au unit și au format ceea ce noi numim astăzi România.
De ce este important să ne amintim de 1 Decembrie ?
1 Decembrie ne amintește de un moment cu care noi românii, astăzi, trebuie să ne mândrim. Atunci, deși oamenii erau despărțiți de granițe și trăiau în locuri diferite, au avut puterea de a lupta pentru visul lor. La fel cum toți membrii unei familii au grijă unii de alții, românii au avut grijă să fie uniți.
Astăzi, sărbătorim Ziua Națională pentru a ne aminti de această putere pe care strămoșii noștrii au avut-o, dar și pentru a ne arăta recunoștința.
Știați că…
- Fiecare culoare a steagului României are o semnificație? Roșul reprezintă curajul românilor care au luptat pentru libertate, galbenul simbolizează bogățiile României, iar albastrul este cerul liniștit de deasupra țării noastre și speranța pentru un viitor mai bun.
- România este una dintre puținele țări din lume care își sărbătorește Ziua Națională iarna? Majoritatea țărilor aleg să celebreze Ziua Națională primăvara sau vara.
- Ziua de 1 Decembrie a fost aleasă oficial ca Ziua Națională a României în 1990? Chiar dacă Marea Unire a avut loc în 1918, 1 Decembrie a fost declarată Ziua Națională a României după anul 1989. Înainte, s-a sărbătorit pe 23 august sau pe 10 mai.
- Adunarea de la Alba Iulia a fost una dintre cele mai mari din istoria României? La Alba Iulia s-au strâns peste 100.000 de români din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș.
Tradiții și obiceiuri
Astăzi, 1 Decembrie este sărbătorită în întreaga țară prin parade militare. Cântece patriotice și activități speciale. La parade, soldații defilează în uniforme și sunt însoțiți de echipamente militare, precum tancuri și avioane, pentru un adevărat spectacol.
În București, la Arcul de Triumf, oamenii se adună pentru a urmări parada, dar și în toate celelalte orașe se sărbătorește Ziua Națională. Străzile și clădirile sunt decorate cu steaguri și lumini în culorile tricolorului. De asemenea, Alba Iulia, orașul Marii Uniri îi așteaptă pe români să se bucure de ceremonii și parade și să își amintească de istoria orașului și importanța acestei zile.
În toată țara, în special în orașele mari, se organizează concerte și spectacole dedicate Zilei Naționale. Cântecele patriotice, muzica populară și dansurile tradiționale bucură toți românii.
În școli și grădinițe, copiii își prin în piept stegulețe tricolore sau poartă costume populare și se desfășoară activități speciale, precum desenarea steagului, recitarea poeziilor patriotice sau organizarea de scenete istorice.
Cum se bucură micuții de Ziua Națională?
Chiar dacă sunt micuți, copiii pot începe să învețe despre istoria zilei de 1 Decembrie. Pe lângă povestirile și poeziile pe care le aud de la cei mari, copiii înțeleg foarte bine prin activități practice.
Astfel, alături de părinți, sau în cadrul orelor de la școală sau grădiniță, prichindeii sărbătoresc Ziua Națională prin joacă și creativitate.
- O activitate foarte frumoasă poate fi crearea unui steguleț, prin care să rețină mai ușor și semnificația culorilor steagului României. Cu hârtie colorată, creponată, creioane, carioci sau acuarele, copiii pot umple un șablon cu forma României
- Păpuși în costume populare din linguri de lemn
Prin aceste activități de 1 Decembrie, copiii descoperă istoria într-un mod distractiv, devenind astfel mândri de identitatea lor și de istoria țării. Ziua de 1 Decembrie le arată cât de frumoasă este ideea de unitate și de libertate, valori pe care le putem celebra împreună în fiecare an.
Ce putem învăța din povestea zilei de 1 Decembrie ?
Pe 1 Decembrie sărbătorim ziua în care toți românii s-au unit într-o singură familie mare. Suntem mândrii de strămoșii noștri, pentru că au avut curajul și determinarea să facă acest lucru posibil, iar acum suntem împreună.
Așadar, în această zi ne adunăm, ca la o petrecere cu mulți prieteni și ne amintim cât de important este să fim împreună și să ne ajutăm unii pe alții, dar și cât de important este faptul că împărțim aceleași rădăcini, aceeași istorie și aceleași valori care ne definesc ca popor.
Dacă ești din București sau planifici o vizită în București în weekend-ul de 1 Decembrie am documentat pentru tine toate evenimentele de 1 Decembrie din București.