La 1 an, copiii deja pot explora o varietate de alimente, este perioada în care luați masa împreună și puteți avea cam același meniu, atâta timp cât este compus din alimente sănătoase și nutritive. Iar dacă până acum nu ai avut o alimentație corespunzătoare, acum ai pretextul perfect ca să faci o schimbare care să-l încurajeze și pe bebelușul tău să continue cu alegerile bogate nutritiv.
La această vârstă ar trebui să aibă 3 mese pe zi și 2 gustări sănătoase, în medie un copil ar trebui să consume 1000 de calorii pe zi. Laptele este în contiuare un aliment important, însă pe măsură ce copilul consumă mai multe alimente solide, cantitatea de lapte pe care o va cere se va diminua considerabil.
Hidratarea este foarte importantă, iar pentru a-l încuraja să bea apă singur oferiți-i apă în căni speciale, colorate, pe placul său.
Sfaturi generale privind alimentația copilului la 1 an
- Evitați sarea și zahărul în preparatele oferite copilului (sarea poate afecta rinichii copiilor, iar zahărul dăunează dentiției)
- Laptele este un aliment important până la vârsta de 2 ani, însă dacă îi oferiți copilului lapte de vacă este foarte important ca acesta să fie pasteurizat
- Includeți în mesele zilnice o varietate de grupe alimentare: legume (proaspete sau gătite), fructe, proteine (carne slabă, pește, ouă, leguminoase), lactate (iaurt, brânză, lapte), cereale integrale și grăsimi sănătoase (ulei de măsline, avocado, nuci și semințe).
- Zilnic încercați să oferiți grăsimi sănătoase – avocado, nuci și semințe măcinate și crude
Cât lapte va consuma bebelușul la 1 an?
La 12 luni, bebelușul consumă în medie 500-700 ml/zi: lapte matern, din formulă sau lapte de vacă (pasteurizat). Acesta poate fi consumat după mesele principale (aproximativ după o oră) și înainte de culcare, mulți copii asociază confortul cu sticla de lăptic sau alăptarea înainte de somn.
Iar acum să ne întoarcem la meniul potrivit pentru un copil de 1 an, iată câteva idei de mese pe care să le gătești prichindelului tău:
Ce și când ar trebui să mănânce bebelușul de 1 an
Un plan alimentar echilibrat pentru un copil de 1 an ar trebui să includă:
- 3 mese principale și 2 gustări pe zi.
- Mesele și gustările ar trebui oferite la intervale de 2-3 ore, pentru a menține energia copilului constantă pe parcursul zilei.
- Gustările ar trebui să fie mici și consistente cu mesele, astfel încât să nu devină mai atractive decât acestea.
Copiii de 1 an au nevoie de porții mici. O porție generală ar trebui să fie de aproximativ:
- 1/4 – 1/2 cană per aliment.
- De exemplu, pentru micul dejun, 1/2 cană de fulgi de ovăz cu 1/4 cană de fructe alături este o combinație potrivită.
Încercați să puneți mâncare în linguriță pentru ca micuțul să exerseze mâncatul singur. Această abilitate se va îmbunătăți treptat între 14-18 luni.
Copilul poate începe să mănânce singur, folosind alimente ușor de apucat (finger foods) încă de la 9-10 luni.
Idei de meniu pentru o săptămână
Meniu pentru luni
Mic dejun: 1 brioșă cu dovlecel și afine
Gustare: ½ măr tăiat felii
Prânz: 30 – 50 g carne de pui fiartă cu 2-3 linguri de orez fiert și 3 linguri de mazăre
Gustare: ½ banană
Cină: 30 – 40 g de paste fierte cu 2 linguri de sos bolognese (preparat din carne de vită sau pui, legume și sos de roșii)
Meniu pentru marți
Mic dejun: 20 g fulgi de ovăz cu 150 ml lapte + ½ măr copt
Gustare: 80 – 100 g iaurt
Prânz: 120 ml supă de pui cu 2 linguri de legume și 20 g de cărniță de pui
Gustare: 30-40 g de mango felii
Cină: 20-30 g somon la cuptor cu 2,3 buchețele mici de broccoli
Meniu pentru miercuri
Mic dejun: 20 g de orez fiert cu 150 ml lapte
Gustare: ½ pară
Prânz: mâncare de mazăre (40 g) cu 20-30 g carne de curcan fiartă
Gustare: 2-3 prune mici
Cină: 20 g couscous cu legume
Meniu pentru joi
Mic dejun: omletă dintr-un ou în care adăugați unt sau ulei
Gustare: ½ kiwi tăiat în felii
Prânz: 20 g paste cu 2-3 buchețele de broccoli
Gustare: 100 g iaurt cu 20 g de afine sau zmeură
Cină: 30 g de pește la cuptor cu 40 g de legume
Meniu pentru vineri
Mic dejun: 1 clătită cu 2 lingurițe de gem fără zahăr
Gustare: 2-3 bucăți mici de ananas
Prânz: 30 g paste cu 30 g sos de roșii și 20 g carne de pui
Gustare: 20 g brânză de casă și 2-3 felii de castravete
Cină: 1 vafă mică cu 20 g de afine
Meniu pentru sâmbătă
Mic dejun: 1 brioșă din ovăz
Gustare: ciocolata bebelușului
Prânz: 40 g piure de cartofi cu 30 g cărniță de pui
Gustare: ½ kaki
Cină: 40 g quinoa cu 150 ml lapte și ¼ banană
Meniu pentru duminică
Mic dejun: 30 g fulgi de ovăz cu 150 ml lapte și ¼ banană
Gustare: ½ măr tăiat felii
Prânz: 30 g paste bolognese cu 30 g carne de vită
Gustare: ½ măr copt cu jumătate de linguriță de nuci măcinate
Cină: 40 g de cartof dulce la cuptor cu 2-3 buchețele de broccoli fiert
Chiar dacă obișnuiți să luați masa împreună, este important să rețineți că, adesea, veți avea tendința să pregătiți aceleași feluri de mâncare în mod repetat, mai ales dacă sunt pe gustul copilului și al întregii familii. Această rutină poate duce la un aport limitat de substanțe nutritive, privând organismul de vitamine, minerale și alți nutrienți esențiali pentru o creștere și dezvoltare sănătoasă.
La vârsta de 1 an, copilul începe să își manifeste tot mai mult dorința de independență, inclusiv la masă. Este momentul perfect să îi încurajezi autonomia, permițându-i să exploreze texturile variate ale alimentelor. Această abordare nu doar că face masa o experiență plăcută, ci îl motivează să descopere și să accepte cu entuziasm noi preparate. Spor la gătit!
Rețete baby-friendly
1. Vafe cu banane
Ingrediente:
- 120 g de făină
- 1 banană
- 240 g lapte
- 57 g unt nesărat
- 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu
- 1 ou
Mod de preparare:
Adăugați toate ingredientele într-un bol și amestecați până obțineți o textură omogenă. Porniți aparatul de vafe și ungeți suprafețele cu unt. Adăugați o lingură din compoziția formată și lăsați la gătit aproximativ 4 minute.
2. Brioșe cu morcovi și brânză
Ingrediente:
- 175 g de făină
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 2 ouă
- 1 lingură de sirop de agave
- 50 g de parmezan
- 3 cepe mici, tăiate bucățele
- 75 g de morcovi tăiați mărunt
Mod de preparare:
Preîncălziți cuptorul la 180 grade. Între timp, amestecați toate ingredientele într-un bol, după care puneți compoziția rezultată în forme de brioșe. Introduceți tava la cuptor pentru aproximativ 20 de minute.
3. Chifteluțe din cartofi
Ingrediente:
- 4 cartofi
- 1 ou
- 100 g de brânză
Mod de preparare:
Cartofii se fierb, după care se pisează cu furculița. Adăugați restul de ingrediente peste cartofi și amestecați. Din compoziția rezultată, formați biluțe pe care le adăugați la cuptor timp de aproximativ 20 de minute, la 190 de grade.
4. Pizza
Ingrediente
Pentru aluat:
- 275 g făină albă tip 000 (pentru pâine)
- 2 lingurițe drojdie uscată
- 2 linguri ulei de măsline
- 200 ml apă călduță
Pentru sos:
- 1 lingură ulei de măsline
- 2 căței de usturoi, zdrobiți
- 250 g pastă de roșii
Pentru topping:
- 200 g roșii cherry, feliate
- 2 linguri busuioc proaspăt, tocat
- ½ ardei galben, feliat subțire
- ½ ceapă roșie mică, tăiată julienne
- 150 g mozzarella rasă
- 50 g parmezan ras
Într-un bol mare, amestecă făina, drojdia, uleiul de măsline și sarea. Adaugă treptat apa călduță și amestecă până se formează un aluat.
Frământă aluatul pe o suprafață presărată cu făină timp de 3-4 minute, până devine elastic și neted.
Pune aluatul într-un bol uns cu ulei, acoperă-l cu folie alimentară și lasă-l să crească într-un loc cald, timp de 1 oră, sau până își dublează volumul.
Într-o cratiță, încinge uleiul de măsline, adaugă usturoiul și gătește pentru câteva secunde. Pune pasta de roșii și lasă să fiarbă la foc mic până când sosul se îngroașă.
Preîncălzește cuptorul la 200°C (ventilație) sau 180°C pentru un cuptor static.
Întinde aluatul într-o formă subțire și așază-l pe o tavă de copt. Dacă folosești o tavă antiaderentă, nu este necesar să folosești hârtie de copt.
Întinde sosul de roșii peste aluat, apoi adaugă roșiile, ardeiul, ceapa și brânzeturile. Coace pizza timp de 25 de minute, până când marginile sunt aurii și brânza este topită și rumenită.
5. Pesto de Broccoli
Ingrediente:
- 2 căni de buchețele de broccoli proaspăt
- 1 cană de pătrunjel cu frunze plate sau busuioc proaspăt (doar frunzele)
- Coaja rasă și sucul de la 1 lămâie
- 3 linguri ulei de măsline extravirgin
- 50 g parmezan ras
- 3 linguri semințe de floarea-soarelui prăjite, migdale prăjite sau nuci
Instrucțiuni:
- Pune broccoli și pătrunjelul (sau busuiocul) într-un robot de bucătărie și mărunțește-le grosier.
- Adaugă coaja rasă și sucul de lămâie în robotul de bucătărie.
- Adaugă uleiul de măsline, parmezanul și semințele prăjite.
- Procesează până obții o pastă groasă, oprind din când în când pentru a curăța marginile bolului.
Puteți folosi baby spanac în loc de pătrunjel pentru un gust mai blând. Servește pesto-ul cu paste sau ca sos pentru pizza!
Acest pesto este delicios, hrănitor și se poate păstra în frigider sau congelator pentru utilizări ulterioare.
6. Chifteluțe de pui cu cartof dulce
Ingrediente:
- 500 g carne tocată de pui
- 1 cană de piure de cartof dulce copt ( 2 cartofi dulci copți sau fierți cu puțin lapte si unt)
- 1 ceapă tocată foarte mărunt
- 50 g parmezan ras
- 2 linguri pesmet
- 1 ou
- ulei pentru modelat
Mod de preparare:
- Preîncălzește cuptorul la 180°C și tapetează o tavă cu hârtie de copt.
- Amestecă toate ingredientele într-un bol până se omogenizează compoziția.
- Formează chifteluțe de mărimea unei mingi de golf și așază-le pe tava pregătită.
- Coace timp de 20-25 de minute sau până când sunt rumenite și bine pătrunse.
Servește chifteluțele cu sos marinara, pesto sau sos de brânză, alături de paste sau orez.
7. Hummus fără tahini
Ingrediente:
- 1 conservă (400 g) de năut, scurs și clătit
- 100 g iaurt grecesc (10% grăsime)
- sucul de la 1 lămâie
- 1 linguriță chimion măcinat
- 1 cățel de usturoi (opțional)
Mod de preparare:
- Adaugă ingredientele în bolul unui robot de bucătărie: năutul, iaurtul, sucul de lămâie, chimionul și usturoiul (dacă îl folosești).
- Procesează amestecul până devine o pastă fină și cremoasă, oprind din când în când pentru a curăța pereții bolului.
- Gustă și ajustează condimentele: adaugă mai mult suc de lămâie, după preferință.
Servește hummusul cu legume proaspete, biscuiți fără sare sau întins pe pâine. Este ideal pentru prânzuri rapide și gustări sănătoase!
8. Ciocolata bebelușului
Ingrediente:
- 1 avocado
- 2 linguri rase de carob (pudră de roșcove)
- 1 banană
- 1 lingură de ulei de cocos ( dacă doriți să îi dați o aromă de cocos)
Puneți toate ingredientele în blender și mixați-le bine până obțineți o textură cremoasă. Turnați compoziția într-un bol și serviți.
9. Supă cremă de linte
- 100g linte
- 1 morcov
- 1 ceapă
- 1 cartof
- 1/4 pastarnac
- Piper după gust
- (Opțional) 1 lingură de ulei de măsline
Mod de preparare:
Spălați bine lintea sub un jet de apă și puneți-o la fiert într-un litru de apă.
Legumele (morcov, ceapă, cartof și pastarnac) pot fi puse la abur sau, dacă preferați, puteți să le adăugați direct într-o oală mare alături de lintea care fierbe.
După ce lintea și legumele sunt fierte, puneți-le într-un blender. Adăugați piperul (și uleiul de măsline, dacă doriți) și mixați până obțineți o cremă fină. Dacă supa este prea groasă, adăugați puțină apă în care au fiert legumele pentru a ajusta consistența. Serviți cu smântână
Poftă bună!