Este maioneza interzisă în sarcină sau este doar un mit?
Maioneza este ingredientul care adaugă savoare și o textură cremoasă multor preparate culinare, de la salate și sandvișuri până la sosuri și garnituri. Aceasta transformă o combinație simplă de alimente într-un preparat delicios și foarte savuros. Totuși, atunci când ești însărcinată trebuie să acorzi o importanță majoră alimentației și ingredientelor care o compun.
Maioneza de casă, spre exemplu este unul dintre alimentele interzise în sarcină fiind gătită cu ouă crude care pot fi contaminate cu bacterii care pot dăuna atât sănătății mamei, cât și bebelușului.
Care sunt riscurile consumului de maioneză în sarcină?
Ouăle crude, care sunt ingredientul de bază al maionezei de casă pot fi contaminate cu Salmonella, o bacterie care cauzează toxinfecție alimentară. Acest lucru poate avea consecințe grave asupra sănătății femeii însărcinate și bebelușului, incluzând deshidratare, febră sau, în cazuri extreme, complicații care necesită spitalizare.
Simptomele infectării cu Salmonella sunt:
- greață și vărsături
- diaree
- crampe abdominale
- febră, frisoane
- dureri de cap
- scaun cu sânge
Simptomele pot apărea după 6 ore de la infectare sau chiar 6 zile și poate dura până la o săptămână sau chiar mai mult dacă simptomele sunt severe și este necesară spitalizarea.
Cum poți consuma preparatele tale favorite în continuare fără riscuri?
Dacă îți este poftă de salată cu vinete, salată de boeuf, ouă umplute sau alt preparat nu uita că există rețete de maioneză prietenoase cu sarcina. Câteva dintre acestea îți vom recomanda chiar noi.
O altă variantă ar fi maioneza preparată din ouă pasteurizate care se găsește pe rafturile din magazine, aceea se poate consuma fără a cauza vreun risc sănătății tale și a bebelușului, dar mereu verificați ca eticheta produsului să menționeze că ouăle folosite sunt pasteurizate.
Rețetă de maioneză fără ouă. Maioneza cu lapte de soia
Rețeta mea preferată care se aseamănă foarte tare cu maioneza clasică și care are o textură cremoasă ideală este cea gătită cu lapte de soia. Mai jos găsești toate ingredientele și modul de preparare.
Ingrediente:
- 100 ml lapte de soia
- 200 ml ulei de măsline sau ulei de floarea soarelui
- 1 linguriță muștar
- 1 linguriță zeamă de lămâie
Adăugați ingredientele într-un bol înalt și folosiți mixerul vertical pentru a le combina pentru a obține o consistență cremoasă și omogenă. În locul laptelui de soia puteți opta pentru lapte de vacă, va ieși la fel de delicioasă.
Nu uitați! Alimentele nepasteurizate prezintă un risc ridicat în sarcină, așadar acordați atenție ingredientelor din meniul restaurantelor sau de pe etichetele produselor din magazin.
Un alt risc major pentru femeile însărcinate, pe lângă maioneză îl reprezintă brânzeturile moi precum: camembert, brie, gorgonzola sau feta, dacă nu sunt pasteurizate, așa că verificați mereu etichetele acestora. De asemenea, carnea, peștele și fructele de mare trebuie consumate doar dacă sunt preparate termic suficient, evitați sushi-ul cu carne crudă.
Iar dacă iubiți maioneza în preparatele voastre favorite, sunteți norocoasă deoarece maionezele din comerț și rețetele fără ouă vă permit să vă bucurați de acest ingredient fără riscuri.
Riscurile consumului de maioneză nesigură în timpul sarcinii
Consumul de ouă nepasteurizate și de alimente preparate cu acestea vă expune riscului de a vă îmbolnăvi de salmoneloză(toxiinfecție alimentară) , care este cauzată de bacteria salmonella. Salmonella poate fi găsită în ouăle crude, printre alte alimente, cum ar fi carnea și păsările crude, fructele și legumele nespălate și laptele nepasteurizat.
Această infecție tinde să fie mai periculoasă – uneori pune viața în pericol – la persoanele însărcinate, precum și la adulții mai în vârstă, copiii mai mici și cei cu un sistem imunitar slăbit.
Simptomele includ:
- greață și vărsături
- diaree
- crampe abdominale
- febră, frisoane
- dureri de cap
- scaun cu sânge
Puteți dezvolta aceste simptome oriunde, de la 6 ore la 6 zile după ce ați consumat alimente contaminate. Iar infecția poate dura de la 4 zile la o săptămână sau mai mult, în funcție de gravitatea simptomelor sau de necesitatea spitalizării (pentru complicații precum deshidratarea).
Chiar dacă maioneza dvs. este o variantă sigură, puteți risca să vă îmbolnăviți dacă stă afară prea mult timp. Păstrați-o la frigider atunci când nu este utilizată și terminați maioneza de casă în termen de 4 zile.
Prin respectarea acestor măsuri, reduceți semnificativ riscurile pentru sănătatea ta și a bebelușului. Alegerea alimentelor sigure este o prioritate în această perioadă frumoasă.