Ziua de naștere a copiilor este o ocazie perfectă de a lăsa grijile deoparte și de a transforma ziua într-o experiență magică și plină de bucurie.
Ce poți face pentru a distra sărbătoritul și invitații săi? Desigur – jocuri pentru copii!
Toate jocurile de petrecere trebuie să fie pregătite în funcție de vârsta invitaților și a sărbătoritului. Copiii de grădiniță sunt mai nerăbdători, așa că le poți propune câteva jocuri de atenție și istețime. Copiii de vârstă școlară vor aprecia quiz-urile și jocurile de echipă. În orice caz, este important să alternezi jocurile active cu distracțiile mai liniștite.
Vrei să afli cum poți distra copii adunați la ziua de naștere a piciului tău? Citește în continuare!
Organizarea unei petreceri pentru copii nu este, de fapt, atât de complicată. Trebuie să urmezi câteva pași:
Împodobește spațiul pentru petrecere
Poți folosi baloane, stegulețe, panglici cu mesaje, fotografii amuzante ale sărbătoritului sau imagini cu eroii săi preferați din povești sau desene animate;
Pregătește gustări vesele și aperitive ușoare
Nu este necesar să pregătești feluri principale și multe aperitive. Copiii vor aprecia în mod special gustările rapide, așa cum este pizza, mini sandwich si legume tăiate în forme amuzante. Vor fi apreciate și tăvile cu fructe și fursecuri. Desigur, piesa de rezistență a mesei este tortul de ziua de naștere (neapărat cu lumânări, deoarece a sufla în ele este o tradiție veselă pe care fiecare copil o așteaptă cu nerăbdare în ziua sa de naștere). Se recomandă utilizarea veselei festive cu desene preferate. În acest fel, masa va arăta mai festivă;
Alege jocuri pentru copii
Acesta este un moment la care trebuie să acorzi mare atenție, deoarece copiii vor dori să se miște și să se distreze fără un program foarte încărcat. În funcție de cum sunt primite jocurile poți decide cum să împarți programul între joacă liberă și zbenguială și jocuri organizate.
Nu uita de scopul principal al oricărui joc – să oferi micilor oaspeți ocazia să se distreze. Dacă un copil dorește să participe la concurs, nu-l refuza, iar dacă este timid – nu insista și nu-l forța, doar oferă-i sprijinul necesar. Este posibil ca, pe măsură ce copilul mai liniștit și rezervat se obișnuiește cu atmosfera, să-și depășească timiditatea.
Toți copiii prezenți la aniversare trebuie să se simtă confortabil.
Amintește-ți că scopul final este ca o sărbătoare să rămână o sărbătoare. Sarcina ta este să creezi o atmosferă liberă, prietenoasă și veselă.
Ce jocuri să le propui copiilor? Cel mai ușor este să le deosebești în dependență de vârsta copiilor. Vezi ce invitați ai și ce vârstă au, găsește un numitor comun și lasă-i să se distreze!
Jocuri de petrecere pentru copii de 2-3+ ani
1. Găsește culoarea
Numărul de jucători este nelimitat.
Conducătorul jocului spune: „1, 2, 3, găsește culoarea albastră!” (sau orice altă culoare). Copiii stau în cerc. Ei trebuie să găsească culoarea respectivă pe hainele altor participanți sau în decorul camerei și să-și pună palma pe acea culoare. Cel care nu reușește la timp, este eliminat din joc;
2. „Războiul baloanelor”
Numărul de participanți: nelimitat.
Rechizite: scaune și cât mai multe baloane.
În cameră se construiește o barieră din scaune. Echipele se așază de o parte și de alta a barierei. La semnalul organizatorului, ambele echipe încep să arunce baloanele pe partea adversarului. Când se aude comanda „Stop!”, jocul se încheie și se numără baloanele. Câștigă echipa care are mai puține baloane pe partea sa;
3. „Bulgări de zăpadă”
Bulgării de zăpadă se fac din hârtie albă, doar mototolind bine foaia.
Concursul se desfășoară astfel: copiii primesc fiecare câte un coșuleț. Cel care adună cei mai mulți bulgări de zăpadă în coșuleț într-un anumit timp (de exemplu, cât timp cântă muzica), este declarat câștigător;
4. „Statuile muzicale”
Un clasic pe care copiii de grădiniță în special îl cunosc și îl iubesc: stop dans. Puteți uimi petrecerea aniversară cu melodiile preferate ale copilului sărbătorit. Atât timp cât se aude muzica, toată lumea dansează. Când muzica se oprește, toți dansatorii trebuie să înghețe imediat în mișcările lor, fără să se clatine.
5. „Săculețul magic”
Uneori, micii neastâmpărați trebuie puțin liniștiți, ca să nu distrugă casa sau apartamentul! Copiii se așază în cerc. În săculețul magic se află un obiect pe care trebuie să-l ghicească. Un adult descrie în detaliu obiectul respectiv, iar copiii trebuie să ghicească. Câștigător este cel care numește corect obiectul. De exemplu, în săculeț se află o minge de tenis. acest obiect este rotund, alb, mic, cu care se poate juca și se poate lovi cu o rachetă. Colecția de obiecte poate include orice: sticluță, inel, fundiță, element de încălțăminte, etc.;
6. „Ghicește-mi jucăria”
Invitații cu ochii legați trebuie să ghicească jucăria pe care o oferă sărbătoritul. Nu au voie să tragă cu ochiul, dar pot pipăi sau mirosi jucăria. Toți copiii primesc premii de încurajare. Copiii mai mari sau adulții pot șopti la ureche, în caz că un copil se încurcă și nu poate rezolva sarcina;
7. „Telefonul fără fir”
Jocul constă în faptul că toți copiii se așază în cerc sau se aliniază într-un șir. Primul participant inventează o scurtă poveste și apoi o șoptește vecinului său, astfel încât ceilalți participanți să nu audă. Al doilea participant trebuie să spună ceea ce și-a amintit următorului jucător și așa mai departe. Ultimul participant trebuie să spună povestea cu voce tare. Acest joc este foarte amuzant pentru copii, deoarece, de multe ori, ultima persoană aude o poveste complet diferită față de cea inițială. La fel se poate proceda spunând un cuvânt, nu o poveste. Finalul îi va surprinde pe toți!
Jocuri de petrecere pentru copii de 4-5+ ani
8. „Tunelul magic modern”
Pentru acest concurs, un tunel poate fi realizat folosind o pătură mare și colorată, care trebuie pregătită și întinsă între două scaune. Dacă este posibil, se poate cumpăra un tunel colorat. Copiii trec unul câte unul prin tunel. La ieșirea din tunel, fiecare copil trebuie să imite și să reprezinte un animal. Ceilalți copii trebuie să ghicească ce animal a fost imitat. Acest joc va aduce multă veselie printre invitați.
9. Găsește-ți locul!
Copiii se așază în cerc pe scaune, astfel încât toate scaunele să fie ocupate. Un copil rămâne în mijlocul cercului, fără scaun, și încearcă să-și găsească un loc liber. Pentru a face asta, copilul din centru îi va invita pe cei așezați să schimbe locurile între ei, dar nu toți deodată.
De exemplu, copilul din mijloc va spune: „Toți cei care au ochii căprui se ridică și schimbă locul.” În timp ce acești copii se ridică pentru a se muta, cel din centru va încerca rapid să ocupe unul dintre scaunele libere. Astfel, unul dintre copiii care s-au ridicat va rămâne fără loc și va trebui să rămână în picioare. Acesta va trebui să găsească altă asemănare între participanți, de exemplu: „Toți cei care poartă pantofi negri” sau „Cei care au blugi” sau „Cine poartă cercei” și așa mai departe.
Este amuzant să vezi cum se schimbă locurile și cum cei care au avut un scaun rămân fără unul. Jocul continuă până când toți copiii s-au săturat. Deși nu există un câștigător, jocul este foarte distractiv și necesită agilitate pentru a găsi rapid un loc liber!
10. Uite-te la mine!
Un alt joc popular pentru ziua de naștere a copiilor este orientat spre dezvoltarea atenției. Toți copiii trebuie să se așeze într-un cerc și să se observe atent unul pe celălalt timp de câteva minute. Apoi, unul dintre participanți va avea ochii legați și va trebui să răspundă la întrebări despre colegul care stă în dreapta, stânga sau față. Întrebările pot varia: ce culoare are îmbrăcămintea, culoarea ochilor, culoarea părului, dacă are nasturi pe bluză etc.
11. Jocul „Fantomele”
Este potrivit pentru un număr nelimitat de jucători cu vârsta de la 4-5 ani. Înainte de a începe jocul, trebuie să pregătești un recipient, cum ar fi o pălărie sau o cutiuță, în care să fie adunate bilețele cu diferite sarcini. Un jucător va fi ales ca lider și va sta cu spatele la ceilalți. Apoi, unul dintre jucători va extrage un bilețel și va anunța ce sarcină trebuie să îndeplinească liderul. Sarcinile pentru copii trebuie să fie amuzante și interesante, dar realizabile – sari pe un picior, fă genuflexiuni, imită un cocoș, recită o poezie sau cântă un cântec etc.;
12. Ghicește personajul
Fiecărui copil i se lipește pe frunte un bilețel pe care este scris numele unui personaj din desene animate sau filme, ales în funcție de preferințele lor. Pe rând, fiecare copil va trebui să ghicească personajul pus pe fruntea sa, adresând colegilor întrebări la care aceștia pot răspunde doar cu „DA” sau „NU”. Variante: în loc de nume de personaje, se pot folosi cărți de joc cu imagini de animale, păsări, etc.
13. Mima
Jocul de mimă este un joc clasic de petrecere și îi inspiră chiar și pe adulți să participe. Formați echipe pentru aceasta – pentru petreceri cu mai mulți adulți, varianta „copii împotriva adulților” este, de asemenea, o idee bună. Acest lucru întărește sentimentul de unitate al copiilor. Puteți pregăti în prealabil termeni care trebuie prezentați și ghiciți sau puteți ușura lucrurile cu un joc de cărți de mimă. Simplu ilustrate, aceste cărți sunt potrivite și pentru copiii care nu știu încă să citească. Mima nu este doar distractivă și stimulează creativitatea, ci antrenează și încrederea în sine a copiilor în interpretarea în fața unui public restrâns.
Jocuri de petrecere pentru copii de 6-9+ ani
14. Cartoful fierbinte
Jocul „Cartoful fierbinte” este unul dintre cele mai populare pentru petrecerile preșcolare, și este extrem de simplu de organizat. Tot ce ai nevoie este o minge pentru a începe distracția! Așază-i pe copii într-un cerc și dă-le instrucțiuni să paseze mingea rapid de la unul la altul în timp ce muzica răsună în fundal. Când muzica se oprește brusc, copilul care ține mingea este eliminat din joc. Acest joc plin de energie îi va ține pe cei mici captivați și va aduce multă veselie și râsete în timpul petrecerii.
15. „Felicitare pentru sărbătorit”
Copiii se împart în două echipe și primesc un mare tablou de hârtie, culori și markere. Fiecare echipă trebuie să creeze o mega-felicitare personalizată pentru sărbătorit, cu desene, urări, inimioare etc. Echipa care finalizează mai repede și într-un mod mai colorat și interesant câștigă;
16. „Sparge balonul!”
Umflă baloane și pune în interior câte o notiță cu un sarcină. Copiii trebuie să spargă balonul fără a folosi mâinile și să citească și să îndeplinească sarcina din notiță. Câștigătorul este cel care sparge balonul mai repede și îndeplinește sarcina într-un mod creativ. Emoțiile vor fi cu siguranță intense. Exemple de sarcini: „Fă o balerină”, „Parcurge sau aleargă un cerc făcând sunete de cal: ‘Igo-goooo!’”, „Leagă-ți o eșarfă și spune: ‘Ce frumoasă sunt!’”, „Îmbrățișează sărbătoritul și spune ‘La mulți ani!’”, „Cântă, dansează, spune un poem sau o glumă”;
IMPORTANT: Alternează jocurile active și zgomotoase cu activități mai liniștite , unde copiii pot sta și se pot odihni. Este important să găsești un echilibru pentru a evita ca petrecerea să se transforme într-un haos total;
17. „Undița”
Copiii formează un cerc, jucând rolul peștilor, iar în mijlocul cercului stă pescarul. Tu sau cineva din maturi vei roti o sfoară sau o coardă cu un nod la capăt, la aproximativ 10 cm deasupra solului. Copiii trebuie să sară atunci când sfoara se apropie de picioarele lor. Dacă sfoara lovește picioarele cuiva, acel copil este prins! Câștigătorul este cel care reușește să nu fie prins de pescar;
17. „Nu râde”
Acest concurs poate fi jucat de ambele sexe. Un copil se așază pe un scaun, iar alți copii vin pe rând să încerce să îi facă să râdă prin orice metodă. Dacă copilul zâmbește, copilul care a reușit să îl facă să râdă ia locul acestuia, iar jocul continuă. Câștigătorul este cel care reușește să nu râdă;
18. „Ține balonul”
Pentru acest joc ai nevoie de baloane și cercuri. Copiii se împart în perechi și se așază în cercuri pe podea. Câștigătorii sunt perechile care reușesc să mențină balonul în aer cel mai mult timp fără a folosi mâinile (pot sufla pe el sau să-l împingă cu genunchii). Este mai bine să își țină mâinile la spate și să nu iasă din cerc;
19. Găinușa
Copiii se așază unul după altul, ținându-se de talia celui din față, formând o „găină” lungă. Primul copil este „capul”, iar ultimul este „coada”. Când muzica începe să cânte, „capul” inventează și execută mișcări. „Trunchiul” și „coada” trebuie să repete mișcările. Când „capul” se obosește, se întoarce la următorul copil, îi mângâie capul și își schimbă locul, devenind „coada”.
20. Învârte sticla
Copiii stau într-un cerc. În centrul cercului se află o sticlă care este ușor de învârtit. Cel mai mic copil învârte sticla primul și îi adresează celui în dreptul căruia sticla se oprește mici sarcini sau întrebări pregătite . De exemplu:
- „Mergi prin cameră în patru labe ca o pisică.”
- „Plimbă-te în cerc ca o barză și bate din aripi”.
- „Spune-ți numele (invers)”.
- „Imită-ți animalul preferat și lasă-i pe ceilalți să ghicească!”
- „Știi o glumă amuzantă? Spune-ne-o!”
- „Ce superputere ți-ar plăcea să ai?”
- „Care este cartea ta preferată?”
- „Răcnește ca un leu.”
În funcție de vârstă și de dinamica grupului, unele întrebări pot, de asemenea, să le ofere copiilor un subiect de discuție și să îi invite să își împărtășească gândurile.
În plus, copii se pot distra și cu:
21. Sparge Piñata
Spargerea unei piñate este întotdeauna un moment așteptat cu nerăbdare la petrecerile de aniversare, iar dulciurile care se revarsă sunt întotdeauna o mare bucurie pentru copii! Pentru a organiza această activitate plină de distracție, vei avea nevoie de o piñata (care poate fi cumpărată sau făcută acasă), un băț sau o bâtă, o bandă pentru ochi și niște bomboane sau jucării mici pentru umplutură.
Cum se joacă: Agăță piñata de o creangă de copac sau de un loc înalt din curte. Fiecare copil, pe rând, va purta banda la ochi și va încerca să lovească piñata cu bățul. După câteva încercări, piñata se va desface și va elibera toate dulciurile și surprizele care vor cădea ca o ploaie încântătoare! Acest joc promite să aducă multă distracție și emoție pentru toți micii participanți;
22. Mănâncă gogoși suspendate
Gogoșile suspendate sunt o distracție garantată pentru petrecerile în aer liber! Tot ce ai nevoie sunt gogoși cu găuri în mijloc, niște sfori și un loc unde să le agăți.
Pentru a te asigura că toți copiii se pot distra, reglează înălțimea gogoșilor astfel încât să fie la nivelul fețelor lor. Atârnă gogoșile de sfori astfel încât să fie la îndemâna copiilor.
Fiecare copil va sta în fața unei gogoși cu mâinile în spate. La semnalul „Mănâncă!”, copiii trebuie să înceapă să mănânce gogoașa doar folosindu-se de gură, fără să atingă cu mâinile! Primul care reușește să termine gogoașa câștigă! Acest joc aduce râsete și multă distracție și va fi cu siguranță un hit la petrecerea ta!
23. Împachetați mumii
O idee de joc care nici măcar nu are neapărat nevoie de o temă egipteană sau faraonică: copilul sărbătorit sau un alt copil poate fi o „mumie” și toți ceilalți îi înfășoară într-o mumie cu multă hârtie igienică. Nasul și gura rămân libere, desigur. De asemenea, puteți forma echipe de câte doi care să se înfășoare pe rând într-o mumie. Nu trebuie să fie o cursă – distracția este cea care contează.
Ziua de naștere a copiilor trebuie să fie strălucitoare, veselă și de neuitat. Orice petrecere vei organiza va fi cea mai minunată pentru copilul tău iar tu cel mai grozav părinte, un aedvărat supererou care a reușit să îndeplinească visurile micuțului sărbătorit!