Ce pot face dacă bebelușul meu plânge în somn?
Știm cât de îngrijorător și obositor poate fi acest lucru pentru tine! Hai să descoperim împreună cele mai frecvente motive pentru care bebelușii plâng în somn și ce poți face pentru a-l ajuta să doarmă mai liniștit.
Pentru mulți părinți, nopțile devin un adevărat test de răbdare: micuțul lor suspină, se agită, plânge sau chiar țipă în somn. Chiar dacă acest comportament este normal și, de cele mai multe ori, nu indică nicio problemă gravă, știm că poate fi copleșitor. E firesc să vrei să-l liniștești și, în același timp, să îți dorești și tu o noapte de odihnă mai bună.
Dar de ce se întâmplă acest lucru? Și, mai ales, ce poți face pentru ca nopțile voastre să fie mai liniștite? Îți oferim cele mai bune sfaturi pentru a transforma somnul copilului – și al tău – într-o experiență mai plăcută.
De ce plânge copilul meu în somn?
Faptul că bebelușii plâng mult în primele luni și sunt neliniștiți noaptea este mai degrabă o regulă decât o excepție – de obicei, nu este vorba de o tulburare de somn. În timp ce unii bebeluși plâng tare, alții scâncesc în somn, iar părinților le poate fi greu să își dea seama dacă micuțul este treaz sau doarme în continuare. De cele mai multe ori, plânsul exprimă un disconfort sau o nevoie pe care bebelușul vrea să o comunice.
Bebelușul plânge în somn? Acestea sunt cele mai frecvente motive:
- Vise urâte
- Pavor nocturn
- Experiențele zilei sunt procesate, suprasarcină senzorială
- Schimbarea obiceiurilor ( schimbarea locului de dormit, vizită la bunici)
- Copilul tău are nevoie de apropiere
- Dureri de stomac, flatulență sau alte probleme de sănătate
- Apar primii dinți
- Este prea cald sau prea rece
- Foame
- Scutec plin
- Regresia somnului
Odată ce ai aflat care ar putea fi cauza pentru care bebelușul plânge în somn, poți lua câteva măsuri pentru a-l face să se simtă mai bine rapid, astfel încât să vă puteți întoarce cu toții la somn.
Bebelușul plânge în somn: ce poți face?
Vise urâte
Îți poți da seama dacă copilul tău plânge pentru că are un coșmar după faptul că este în general foarte agitat. Copilul tău se află probabil în așa-numita fază REM (REM = Rapid Eye Movement), o fază de somn în care somnul este foarte ușor și există multe vise vii. Poți recunoaște aceste faze de visare prin faptul că ochii se mișcă rapid înainte și înapoi sub pleoapele închise – de aici și numele fazei de somn. În timp ce adulții petrec doar 20-25% din somn în faza de somn REM, copiii mici petrec aproximativ 50% – ciclurile lor de somn sunt semnificativ mai lungi și somnul lor este mult mai agitat în general.
Dacă coșmarurile sau visele intense sunt motivul pentru care bebelușul plânge în somn, cel mai bun mod de a-l liniști este să-l mângâi ușor și să-i vorbești în liniște. Acest lucru îi permite să știe că este aproape de mama. Dacă este posibil, ar trebui să ridii bebelușul doar atunci când este treaz. Dacă acesta visează, ridicarea sa l-ar putea trezi și l-ar putea speria.
Pavor nocturn (Teroarea nocturnă)
Un fenomen asemănător coșmarurilor este teroarea nocturnă (Pavor nocturn), una dintre tulburările de somn frecvente la copii. Aceasta apare, de obicei, la copiii cu vârste cuprinse între doi și șase ani și este rar întâlnită la bebeluși. Pentru părinți, acest episod poate fi extrem de înfricoșător: copilul are ochii deschiși, dar este prins într-o fază de vis, plânge sau țipă puternic, pare dezorientat și speriat.
Totuși, nu este un motiv real de îngrijorare – teroarea nocturnă arată mai grav decât este în realitate. Aceasta apare, de obicei, în momentul tranziției dintre somnul profund și somnul REM (numit și somn ușor), o etapă a ciclului de somn care, se presupune, este mai dificil de gestionat pentru creierul aflat în dezvoltare al copilului.
Chiar dacă în acele momente copilul pare treaz pentru că are ochii deschiși, cel mai probabil încă doarme profund. Cel mai important este să nu-l trezești, deoarece acest lucru l-ar putea dezorienta și speria și mai tare. În schimb, vorbește-i cu o voce blândă și liniștitoare și, dacă acceptă, mângâie-l ușor pentru a-l ajuta să se calmeze.
Experiențele zilei sunt procesate, suprasarcină senzorială
Bebelușul tău plânge în somn? Atunci poate fi pur și simplu pentru că procesează tot ceea ce a trăit în timpul zilei în timp ce doarme. Lumea unui bebeluș este încă foarte mică și totul este nou: sunete, mirosuri, culori și lumină, precum și anumite senzații precum căldura sau frigul. Toate acestea țin creierul bebelușului în priză. Aceste lucruri sunt procesate în special în timpul nopții și sunt puse în mișcare procese importante de învățare și de dezvoltare
Dacă bebelușul plânge mult în somn noaptea, acest lucru se poate datora și așa-numitei suprasarcini senzoriale sau faptului că este prea obosit. Acesta este cazul dacă s-au întâmplat prea multe în timpul zilei. Ați avut vizitatori, ați călătorit mult sau televizorul a fost deosebit de tare?
Este important ca, mai ales seara, să îi oferi bebelușului o perioadă de liniște și să creezi un mediu calm pentru somn. O atmosferă relaxată și lipsită de stimuli puternici îl poate ajuta să doarmă mai bine. De asemenea, rutinele de seară, repetate în fiecare zi înainte de culcare, pot contribui la un somn mai liniștit.
Schimbarea obiceiurilor
Schimbările anumitor obiceiuri pot, de asemenea, determina copilul să plângă în somn sau să aibă multe faze de somn agitat. Poate tocmai l-ați înțărcat sau a început recent diversificarea? Astfel de schimbări pot să nu fie semnificative pentru noi, adulții, dar în viața unui bebeluș pot provoca neliniște.
Și în acest caz, este important ca noaptea să fii aproape de bebelușul tău și să îl poți liniști. În acest fel, își va da seama că ceva este diferit, dar mami și/sau tati sunt acolo. De asemenea, sunt utile aici: ritualurile fixe de seară care servesc drept ancoră pentru bebelușul tău și ajută la stabilirea unui model fix de somn.
Copilul tău are nevoie de apropiere
Sau poate că bebelușul tău are nevoie să fii aproape de el atunci când plânge în somn. La urma urmei, a petrecut luni întregi în siguranța pântecelui mamei sale, foarte aproape de mama sa. Acum este întins în pătuțul său și totul este diferit.
În jurul vârstei de opt luni, mulți copii dezvoltă, de asemenea, o anumită anxietate de separare – dar aceasta este o etapă normală de dezvoltare. Dacă sunt singuri noaptea, acest lucru poate duce la plâns. Dacă bebelușul plânge în somn, arătați-i că sunteți cu el. Un co-sleeper sau dormitul în patul familiei poate fi o mare ușurare pentru anxietatea de separare. Acest lucru înseamnă că nu trebuie să vă tot ridicați noaptea când copilul plânge, ci îl puteți liniști chiar dacă sunteți întins.
Dureri de stomac, flatulență sau alte probleme de sănătate
Dacă bebelușul plânge în somn, acest lucru poate fi uneori cauzat și de durere. Tractul digestiv imatur al bebelușilor la început poate provoca balonare și dureri de burtă – iar acest disconfort duce uneori la probleme de somn și la faze de plâns noaptea. Deoarece acest comportament poate fi adesea observat în primele trei luni de viață, era denumit colică de 3 luni – dar acest lucru este depășit.
Dacă bebelușii mici plâng mult, experții presupun că există o tulburare de reglementare: Cei mici nu sunt încă capabili să se calmeze, iar crizele de plâns fac ca aerul să pătrundă în corpurile lor mici – ceea ce poate duce apoi la o burtică umflată dureroasă.
Poți recunoaște durerea de burtică prin faptul că bebelușul își strânge piciorușele spre abdomen, se încordează și pare să împingă atunci când plânge. Pentru a-l ajuta să se simtă mai bine, poți încerca mai multe soluții:
✅ O compresă caldă aplicată delicat pe burtică poate ajuta la relaxarea abdomenului.
✅ Mângâieri ușoare în cerc în jurul buricului, eventual cu un balsam special pentru colici, pot calma disconfortul.
✅ „Prinderea avion” – ținând bebelușul pe burtică, sprijinit de antebrațul tău, îl poate ajuta să elimine gazele și să se simtă mai bine.
Experimentează aceste metode și vezi ce funcționează cel mai bine pentru micuțul tău!
Apar primii dinți
De asemenea, poate fi dureros atunci când apar primii dinți. . Atunci când unui bebeluș îi ies dinții, s-a dovedit utilă răcirea zonelor corespunzătoare din gură. Deoarece primii dinți erup de obicei în față, inelele răcite pentru dentiție sunt o idee bună.
Deoarece primii dinți apar, de obicei, în partea din față, inelele de dentiție răcite sunt o soluție excelentă. Acestea nu doar că ajută la calmarea disconfortului, dar îi permit bebelușului să exploreze lumea prin gură, oferindu-i o senzație de alinare.
În plus, prezența și apropierea părinților sunt esențiale în această perioadă. Bebelușii tolerează mult mai bine micile neplăceri atunci când simt că sunt în siguranță și nu trec singuri prin acest proces.
Este prea cald sau prea rece în cameră
Dacă bebelușul tău plânge în somn, acest lucru se poate datora și faptului că îi este prea cald sau prea frig. De obicei, părinții își învelesc bebelușii prea gros sau mediul de dormit este încălzit prea mult. Asigurați-vă că dormitorul are o temperatură răcoroasă, între 19 și 22 de grade. O pereche subțire de pijamale din bumbac și un sac de dormit sunt de obicei suficiente pentru somn.
Cel mai bun mod de a testa dacă bebelușului tău îi este prea cald sau prea frig este să îi pui două degete în zona gâtului, la ceafă. Dacă este rece acolo, este posibil ca bebelușului să îi fie frig. Dacă este cald și umed acolo, cel mai probabil bebelușului îi este prea cald.
Foamea
În special în primele câteva săptămâni, bebelușul nu poate stoca multă energie și trebuie hrănit sau alăptat la fiecare câteva ore. Dacă bebelușul plânge noaptea în somn, acest lucru ar putea indica, de asemenea, că își dorește imediat următoarea masă. În acest caz, plânsul liniștit se va transforma cel mai probabil în plâns solicitant.
La nou-născuți, plânsul este de obicei însoțit de plescăieli sau de suptul mâinilor . Atunci când apar aceste semne ale foamei, ar trebui să îi dați copilului dumneavoastră sânul sau biberonul – atunci cu siguranță va intra rapid în următoarea fază de somn.
Scutec plin
Plânsul nocturn este adesea un indiciu că scutecul este umed sau plin. Mai ales dacă copilul tău este încă hrănit noaptea, există șanse mari ca scutecul să se umple peste noapte. Dacă schimbi scutecul noaptea, ar trebui să faci acest lucru cu o lumină de noapte slabă, dacă este posibil, astfel încât bebelușul să nu se trezească complet, să poată continua să doarmă ușor. De asemenea, trebuie să eviți să vorbești tare sau chiar să vă jucați – acest lucru îi semnalează bebelușului, care încă învață ciclul de somn zi-noapte, că acum este timpul să se odihnească.
Regresia somnului
Bebelușul dvs. a dormit toată noaptea, dar brusc modelul său de somn se schimbă și continuă să se trezească și să plângă? Atunci acest lucru s-ar putea datora regresiei somnului: Termenul se referă la diferite faze care apar în jurul a patru, opt, doisprezece, 18 și 24 de luni de viață.
Nou-născutul, bebelușul sau copilul de vârstă mică doarme brusc mai puțin bine, deoarece reprizele de dezvoltare fac ca creierul lor să funcționeze la viteză maximă. Dacă apare această problemă de somn, cel mai bine este să vă bazați pe o rutină zilnică regulată și pe ritualuri, precum și pe multă apropiere – acest lucru îi va oferi copilului tău siguranță în timpul tuturor schimbărilor. Altfel, este vorba doar despre perseverență – aceste faze vor trece și nu sunt, de obicei, o problemă permanentă.
Bebelușul plânge în somn? Acest timp de plâns este considerat normal!
După cum s-a menționat mai sus, este complet normal și nu este direct o problemă de somn dacă bebelușii plâng în somn sau plâng noaptea. În trecut, a fost determinat un timp mediu de plâns în primele câteva luni de viață, pe care îl puteți folosi ca ghid. Desigur, nu trebuie să stai lângă copil. cu un cronometru și să îl măsori, este doar o valoare aproximativă pentru orientare. Așa cum există bebeluși care nu plâng aproape deloc, există și mulți bebeluși care plâng și plâng mult mai mult.
Timp mediu de plâns în 24 de ore:
- 2 până la 6 săptămâni: timp de plâns aprox. 1,5 ore
- din săptămâna a 6-a: aprox. 2,5 ore
- din a 16-a săptămână: aprox. 1 oră
Concluzie
Nu contează cât de mult plânge, suspină și țipă copilul tău în somn noaptea: Fiecare mamă și fiecare tată se descurcă diferit. Unii părinți au nervi de oțel și trec cu bine peste lunile epuizante și fără somn. Alții sunt deja extenuați după o perioadă scurtă de timp și sunt mai puțin capabili să facă față oboselii constante. Dacă vă dați seama că nu mai puteți face față mental sau fizic, atunci ar trebui neapărat să cereți ajutor. Rudele sau prietenii vă pot sprijini având grijă de copil în timp ce dvs. recuperați câteva ore de somn.
Dar nu vă fie teamă să căutați ajutor profesional – acesta nu este un eșec personal! Mai ales dacă bebelușul are crize frecvente de plâns, acest lucru poate fi foarte stresant. Primul punct de contact poate fi medicul pediatru, dar și medicul de familie vă poate oferi ajutor. Există, de asemenea, consultanți de somn care pot, de asemenea, să ofere ușurare și ajutor.