Încetul cu încetul, activitățile Montessori s-au strecurat în rutinele zilnice ale caselor noastre, dar mai ales în centrele educaționale. Multe grădinițe se inspiră din modelul educațional promovat de Maria Montessori. Acesta încurajează dezvoltarea autonomiei copilului, învățarea practică într-un cadru prietenos și colaborativ.
De cele mai multe ori, activitățile de acest gen sunt ușor de organizat, cu obiecte și unelte pe care cel mai probabil le aveți deja în casă. Copiii sunt încurajați să creeze mici proiecte cu un grad de dificultate potrivit vârstei lor, care să aibă și un scop educativ: să învețe cifrele, să calculeze, să citească literele, să construiască diverse obiecte și multe altele.
Știm că ești mereu în căutare de inspirație pentru activități Montessori așa că ți-am pregătit cele mai captivante idei care să îți asigure timp de calitate alături de copilul tău și care să fie și distractive.
Iată ce activități Montessori poți face alături de copilul tău acasă:
1. Emoții din pietre
Porniți în căutare de pietre prețioase, în forme cât mai diferite, dar care să aibă o suprafață netedă pentru a le picta cât mai ușor. După ce aveți toate materialele gândiți-vă la emoții, ce simțiti cel mai des și pictați cu acuarele acrilice forma gurii, a ochilor, nasul, obrajii, sprâncene (dacă găsiți pietre subțiri și lunguiețe) și lăsați-le la uscat. Între timp, desenați forme de fețe pe coli de hârtie și pregătiți-vă să așezați emoțiile pe ele.
Aceasta este o activitate potrivită pentru copiii cu vârsta mai mare de 1 an, niciodată nu e prea devreme sau prea târziu să abordați emoțiile.
2. Activitate de scriere în nisip
Încă de la cea mai fagedă vârstă, copiii își pot exersa skill-urile de a scrie. Începând cu linii, bastonașe, cerculețe. Un mod distractiv prin care îi puteți stimula să desfășoare acest exercițiu este printr-o activitate de tip Montessori.
Aveți nevoie de o tăviță, nisip kinetic (de preferat în culoarea preferată a copilului tău) și o pereche de mânuțe dibace. Îi puteți desena pe o fișă formele pe care să le urmeze în tăvița cu nisip.
3. Activități de transfer al apei
Adună toate ustensilele cu care cel mic poate transfera apa dintr-un bol în altul. De la pipetă, polonic, cănuțe mici, burete, lingurițe la seringi și oferă-i o activitate care-l va fascina. Adaugă puțin colorant alimentar în unul dintre boluri si vei transforma o simplă activitate într-o experiență senzorială de excepție.
4. Îngheață mini jucăriile
Pune jucăriile cele mai micuțe în forme pentru cuburi de gheață, adaugă apă și apoi lasă congelatorul să transforme micile jucării în globuri de gheață. Urmează ca cel mic să le salveze și să le scoată prin toate metodele posibile (în siguranță, desigur). Cu picături de apă caldă sau cu un mic ciocan de jucărie, copilul tău va fi pus pe treabă câteva minute bune.
5. Activități de scufundare și plutire cu obiecte
O ocazie ideală ca cel mic să învețe despre volum și greutate este o activitate de scufundare cu obiecte de diverse dimensiuni și greutăți. Ai nevoie doar de un bol cu apă și câteva jucării. Copilul poate ghici înainte care dintre obiecte se va scufunda și care nu. Este o oportunitate minunată să discutați despre principii de bază ale fizicii precum densitatea și flotabilitatea.
6. Cutie senzorială
Aveți nevoie de o cutie încăpătoare în care să adăugați nisip, năut, fasole sau orez. Ascunde sub acesta diferite obiecte pe care copilul tău să le descopere curios fie cu mâna, fie cu ustensile de bucătărie. Dacă folosiți orez sau năut, colorați-l împreună.
Cutiile senzoriale sunt ideale pentru a încuraja explorarea copiilor, pentru a experimenta diferite texturi și pentru a dezvolta abilitățiile motorii fine.
7. Joc de recunoaștere
Caută prin colecția de jucării obiecte în diverse forme și desenează-le conturul pe o hârtie. Copilul tău va avea misiunea de a descoperi care jucărie se potrivește pe conturul desenat de tine. Astfel de activități îi vor stimula gândirea logică și abilitatea de a face asocieri.
8. Curcubeu colorat
Cu bucăți de vată creează forma unui curcubeu, iar în câteva borcănașe pregătește apă în care să adaugi câțiva stropi de colorant alimentar sau acuarele lichide. Cu ajutorul pipetelor încurajează-l pe cel mic să picure și să completeze curcubeul cu culoare.
9. Învață cifrele cu lego
Vrei să-l înveți pe copilul tău cifrele într-un mod distractiv? Ia câteva piese de Lego și desenează conturul fiecărei cifre. Apoi, invită-l să potrivească piesele pe contur și să construiască cifrele pas cu pas. Astfel, va învăța jucându-se!
10. Spălatul vaselor
Activitățile practice de zi cu zi au avantajul de a spori încrederea de sine a copiilor. Chiar dacă îi privesc pe adulți cu admirație mereu când fac simple activități de-ale casnice, dacă începeți să-i învățați din timp să participe la astfel de activități vor fi mult mai încrezători în forțele proprii.
Spălatul vaselor este o astfel de activitate, fără a folosi detergentul clasic de vase bineînțeles. Aveți nevoie de un vas de plastic, un burete moale și mic și gel de duș de bebe. Lăsați-l pe cel mic să spele vasele de jucărie sau chiar cănița sa. Va fi o activitate tare distractivă!
11. Modelarea cu lut
Modelarea este o activitate excelentă pentru motricitatea fină. Ajută la întărirea mușchilor mâinilor și stimulează în același timp imaginația. O alternativă interesantă la plastilina clasică pentru copii este lutul, care necesită o forță mai mare pentru a fi modelat și poate fi păstrat ulterior ca o mică operă de artă. Există acum lut pentru modelaj care se întărește la aer, deci nu mai este nevoie de coacere în cuptor.
12. Dezlipirea și lipirea de stickere
Mai mult decât o simplă distracție, dezlipirea și lipirea stickerelor dezvoltă concentrarea și coordonarea. Copiii exersează prinderea cu vârful degetelor și coordonarea mână-ochi. Sfat: decupați foaia de stickere astfel încât să fie ușor de manevrat. Pentru copiii mai mici, foile mai mici sunt mai ușor de gestionat.
13. Ruperea hârtiei
Dacă aveți hârtie veche prin casă, dați-o copilului în loc să o aruncați la reciclare. Copilul poate rupe reviste, scrisori sau note vechi în bucăți mici, iar astfel își întărește mușchii mâinii și coordonarea degetelor. Sfat: Folosiți bucățile rupte pentru proiecte creative de lipire sau colaj.
14. Sortarea obiectelor pe culori și dimensiuni
Arată copilului cum să sorteze obiectele după o caracteristică specifică, cum ar fi culoarea. După ce s-a obișnuit cu această sarcină, îi poți cere să le sorteze și după dimensiune (mici, medii, mari).
Aveți nevoie de câteva recipiente mici (castronele, coșuri mici) și obiecte de diferite culori și dimensiuni (margele, cuburi, nasturi).
15. Lipirea de obiecte
Dacă mai aveți resturi de hârtie de la activitatea de rupere, le puteți folosi pentru următorul exercițiu de motricitate fină! Lipirea obiectelor mici este o activitate excelentă pentru dezvoltarea preciziei. Puteți folosi paiete, frunze, petale sau pietricele colorate pe care copilul le poate lipi pe carton sau hârtie groasă. Sfat: pentru copiii mai mici, utilizați lipici de lucru cu un conținut minim de solvenți, în caz că lipiciul ajunge accidental pe degete și apoi în gură.
16. Desenatul cu cretă
Indiferent că este vorba de creta pentru trotuar sau de o mică tablă de desen, creta îi ajută pe copii să învețe să aplice presiunea necesară în timpul desenului. Pentru a lăsa o urmă colorată, copiii trebuie să apese mai mult decât în cazul unui creion, exersând astfel controlul forței mâinilor. Sfat: aflați cum puteți face cretă de casă, pentru și mai multă distracție!
17. Trasarea conturului
O activitate potrivită pentru copiii mai mari, care știu deja să țină un creion între trei degete, este trasarea conturului unui desen. Copilul urmărește un model pe o foaie de calc, urmărind cu atenție liniile. Această activitate dezvoltă controlul mâinii și este un bun exercițiu în pregătirea pentru scris. Ca modele, puteți folosi cărți de colorat sau desene de pe internet – așezați foaia de calc deasupra și copilul poate începe.
18. Înșirarea de obiecte
Simplu, dar eficient: un joc de înșirare este ideal pentru dezvoltarea motricității fine! Ajută la îmbunătățirea dexterității, coordonării mână-ochi și a capacității de concentrare. Poți face chiar tu un joc de înșirare: folosește un fir de sfoară și o pastă cu gaură la mijloc. În funcție de nivelul copilului, variază dificultatea: pentru început rigatoni mari, iar pentru copiii mai avansați, paste mai mici cum ar fi macaroanele.
19. Deschiderea cutiilor
Adună diferite recipiente cu capace, cum ar fi cutii de cadouri sau cutii de bijuterii, și lasă copilul să le exploreze. Începe cu capace mai ușor de deschis, cum ar fi cele cu clapetă, și treptat avansați la capace mai dificile, cum ar fi cele care se deschid prin înșurubare.
Această activitate rafinează abilitățile motorii fine și dezvoltă răbdarea, dar și abilitățile de rezolvare a problemelor.
20. Cartonașe și figurine de animale
Printează imagini cu animale familiare sau cumpără cartonașe cu animale Montessori și oferă copilului figurine de animale corespunzătoare pentru a le asocia corect. Puteți folosi si alte cartonașe cu plante, legume, fructe sau obiecte din casă. Existp foarte multe variante.
Integrarea acestor activități Montessori în rutina zilnică a copilului nu doar că îl va ține implicat, ci îi va susține și dezvoltarea în domenii fundamentale.
Fiecare activitate este gândită să hrănească curiozitatea, independența și dorința de cunoaștere, fiind o alegere excelentă pentru părinții care doresc să le ofere copiilor lor un mediu de învățare bogat și stimulant. Învățare plăcută!