Copiii ar trebui să ajute în casă? La urma urmei, multe lucruri se pot strica când sunt manevrate de cei mici, iar unele ajung să fie mai murdare decât înainte sau uneori trebuie să insiști 10 minute pentru o activitate care ție ți-ar lua 10 secunde. Cu toate acestea, eu cred că este important pentru copii să-și asume partea lor de responsabilitate în casă și să ajute la treburile casnice.
„Frumosul e subiectiv”, îmi spun în timp ce privesc hainele întinse pe uscător. Ele atârnă mototolite, unele prinse cu cârlige în locuri imposibile (de exemplu, în mijlocul unui tricou). Trebuie să menționez că am un anumit grad de perfecționism, dacă nu chiar pedanterie, când vine vorba de agățatul rufelor. Fiecare articol trebuie să fie atârnat într-un anumit fel, cu anumite cleme, scuturat și netezit înainte, pentru a evita călcatul și a facilita împăturirea.
De aceea îmi este dificil să las această treabă în grija altcuiva, mai ales în grija fiului meu, ale cărui priorități sunt mai degrabă axate pe cum să bată mingea decât pe cum să învețe să împăture hainele mai târziu când va fi student. Dar de ce fac totuși acest efort? Pentru că cei mici ar trebui să ajute în casă, chiar de la o vârstă fragedă!
Implicarea copiilor în activitățile care trebuie făcute în casă are multe avantaje: treburile casnice îi fac pe copii mai independenți și îi învață să-și asume responsabilități, un pas important către o viață autodeterminată, ceva cu care mulți tineri par să aibă probleme în zilele noastre. Copiii noștri ar putea fi prima generație crescută de „părinți elicopter”, care intervin constant și se implică excesiv în viața copiilor. Astfel, când pleacă de acasă, între 20 și 30 de ani, nu știu nici măcar să folosească o mașină de spălat.
Viața nu este întotdeauna un câmp de flori. De aceea, ar trebui să începem să îi lăsăm pe copii să ajute în gospodărie cât mai devreme posibil, oferindu-le responsabilități. Există și alte motive: sentimentul de a fi necesar, de a contribui la bunul mers al familiei. Acest lucru presupune și să le oferi copiilor libertatea de a-și gestiona propriile sarcini. De aceea accept hainele agățate neglijent pe sârmă sau pastele semifierte și îl laud pe fiul meu pentru ajutorul său.
Acest lucru le oferă copiilor un sentiment de mândrie și le crește stima de sine, deoarece au dus la îndeplinire o sarcină importantă. De aceea, sarcinile trebuie să fie cât mai reprezentative, chiar dacă un pahar preferat se sparge sau apar urme de apă pe pervazurile de la geam din cauza udării entuziaste a florilor.
Când ar trebui să înceapă copiii să ajute cu treburile casnice?
Ideal ar fi de la vârsta de trei-patru ani, așa recomandă specialiștii în psihologia copilului. Prea devreme? Cercetările arată că implicarea timpurie în treburile casnice are efecte pozitive pe termen lung. Copiii care nu au fost implicați până la adolescență au avut mai puține șanse de succes ca adulți. Cu cât încep mai devreme, cu atât își asumă sarcinile mai natural pe măsură ce cresc.
Cum trec părinții prin această etapă de a implica copiii în treburi casnice? La trei-patru ani, nu este vorba de udat flori sau spălat vase, ci de a se juca de-a părinții. Cei mici îi imită pe cei mari, atunci când pun masa sau șterg praful. Desigur, pe măsură ce cresc, sarcinile devin „lungi” și „plictisitoare”, după cum mi se spune adesea.
Mai jos, vei găsi o listă de treburi casnice potrivite pentru fiecare vârstă, bazată pe experiențele părinților din comunitatea clubulcopiilor.ro. Acestea sunt doar niște sugestii de activități pe care copiii le pot face la îndemnul și sub supravegherea părinților (copiii nu ar trebui să poată face, în mod obligatoriu, activitățile enumerate mai jos, la vârsta lor). În funcție de copil, poți adăuga sau, dimpotrivă, reduce din îndatoriri.
Cât timp ar trebui să petreacă copiii cu treburile casnice?
În general, copiii de până la 7 ani pot petrece aproximativ 10 minute în fiecare zi făcând treburi casnice. Pe măsură ce copilul crește, dezvoltați lista de sarcini și abilitățile acestuia. Copiii cu vârsta de 8 ani și peste pot începe să crească timpul alocat treburilor casnice la 15 minute pe zi și să adauge sarcini mai lungi de câteva ori pe săptămână. Până când copilul va fi adolescent, va fi pregătit pentru responsabilitatea de a avea mai multe treburi și sarcini mai lungi.
Nu vom primi tricouri inscripționate cu „Mama e cea mai bună” pentru că ne-am învățat copilul să fie mai independent, așa cum a primit recent o prietenă de la fiul ei. Însă rufele mototolite de pe sârmă sunt pentru mine o recompensă suficientă.