Sezonul este numai bun pentru distracție la săniuș. Așa că, luați-vă săniuța lustruită și nu uitați de hăinuțele groase, și pregătiți-vă de o aventură în familie de zile mari. Copiilor s-ar putea să le placă mult mai mult cu săniuța decât cu schiurile – într-adevăr, pentru a schia este nevoie de puțin antrenament și, în prealabil, familiarizarea cu acest sport. Dar săniușul este pentru oricine, de la mic la mare, și nu sunt necesare antrenamente speciale. Tot ce este necesar este săniuța și o pârtie sigură, bine pusă la punct, care să vă ofere – atât vouă, cât și copiilor – un derdeluș pe care să alunecați în siguranță!
Drept urmare, ne-am gândit să documentăm mai multe locații oferă pârtii de săniuș pentru copii, astfel încât să alegeți mult mai rapid următoarea destinație de vacanță. Zăpada este încă în toi, mai ales în zonele montane, ceea ce încă vă permite să vă bucurați de acest anotimp – și, de altfel, când să vă dați cu sania, dacă nu iarna?! Bineînțeles, nu uitați că este necesar, înainte de toate, să vă asigurați că pârtiile de săniuș sunt încă în funcțiune, și puteți face asta verificând webcam-urile disponibile online (cele mai multe pârtii de săniuș pentru copii pot fi vizualizate, de la sute de kilometri distanță și în timp real, folosind aceste webcam-uri instalate).
Așadar, haideți să descoperim împreună câteva dintre cele mai potrivite pârtii de săniuș pentru copii!
1. Pârtia de săniuș pentru copii Season Hill
Season Hill, Poiana Brașov, este un imens parc de agrement situat într-o stațiune turistică, care are un potențial imens de a atrage iubitorii sporturilor de iarnă. Dincolo celelalte pârtii, aici veți găsi și pârtii de săniuș pentru copii, perfecte pentru a petrece timp în familie. Aici, vă puteți da nu doar că săniuța, ci și tu inelele gonflabile (snowtubing), pentru două persoane (nu trebuie să vă faceți griji că cel mic ar cădea, deoarece îl puteți ține). Se coboară cu viteză destul de mare, dar senzația resimțită este una de zile mari.
Pârtia de săniuș pentru copii este amenajată lângă pârtia de schi Bradul, deci este izolată, astfel încât să nu apară accidente între schiori și cei care aleg să se dea cu săniuța. Siguranța, așadar, este foarte importantă, dar asta nu înseamnă că distracția trebuie compromisă. La Season Hill, dincolo de toate acestea, veți găsi o gamă variată de facilități și alternative de distracție, pentru oricine – chiar și pentru cei mai mici dintre cei mici!
📍Adresă: strada Poiana Soarelui, Poiana Brașov, județul Brașov
2. Pârtia de săniuș pentru copii Fundata
Situată în Complexul Turistic Cheile Grădiștei, comuna Fundata (poate cea mai înaltă comună din România, situată la cota 1380 metri), se găsește pârtia de săniuș pentru copii Fundata. Pârtia de săniuș pentru copii este întreținută cu tunuri de zăpadă artificială. De asemenea, puteți închiria și sănii pentru copii, în caz că nu le aduceți pe cele de acasă sau nu aveți una (în astfel de perioade, există tendința de a fi penurie de sănii, așa că cel mai bine ar fi să vă achiziționați, în timp util, una).
De asemenea, aici puteți folosi și cauciucurile pentru a vă da la vale, ceea ce este o experiență cu potențial maxim de adrenalină. Fiind înconjurată de Munții Bucegi și Piatra Craiului, comuna Fundata este una de vis, parcă desprinsă dintr-o poveste. Aer curat, râsete, voie bună și extrem, extrem de multă adrenalină și liniște. Ah, ce vacanță de suflet alături de cei mici! Aici vă puteți da și cu ATV-ul, puteți să luați masa și să vă bucurați de un weekend liniștit, binemeritat. Dacă doriți să aveți parte de câteva zile pline de suflet, trebuie neapărat să ajungeți în Fundata.
📍Adresă: comuna Fundata numărul 124, județul Brașov
3. Pârtia de săniuș pentru copii Bran-Zănoaga
Amplasate la aproximativ 4 kilometri de centrul localității Bran, pe Valea Porții, găsiți pârtiile de săniuș Bran-Zănoaga. Dotate cu teleskiuri și tunuri mobile de zăpadă artificială, cu nocturne, astfel încât să puteți să vă distrați și la lăsarea nopții, aceste pârtii sunt alegerea perfectă pentru cei care caută siguranță, înainte de toate. Există și pârtie de tubing, nu doar pârtie de săniuș, și cu siguranță vă veți distra de minune alături de cei mici!
Foarte important este faptul că există bandă de urcate automatizată, astfel încât să nu fie necesar să urcați, de fiecare dată, la pas. Ce înseamnă acest lucru? Mai mult timp pentru a aluneca după bunul plac pe săniuța lustruită și însetată de aventură. Vă recomandăm să încercați și versiunea de snowtubing, deoarece cu siguranță vă va plăcea. Cei mici ar trebui să se dea în ele doar dacă sunt suficient de mari pentru a putea cât de cât ține direcția, sau dacă pot fi ținuți de părinți, în timp ce colacul alunecă la vale! De asemenea, aici veți găsi, la baza pârtiei, și un punct de prim ajutor, o școală de inițiere și locuri de unde puteți închiria, printre altele, și săniuță!
📍Adresă: strada Haiducilor numărul 2, Bran-Poartă, județul Brașov
4. Pârtia de săniuș pentru copii Fun Park Trei Brazi
La Fun Park Trei Brazi, un parc de distracții care este deschis și vara, iarna se organizează așa-zisul ”Snow Park”. Dap, un parc de aventuri pentru iarnă, unde copiii se pot bucura de o pârtie săniuș, cât și de două piste de snowtubing. Pistele de snowtubing au câte 100 de metri fiecare, și există una atât pentru adulți (plecare de pe o rampă de 3.5 metri; PISTA 1) și o pistă cu rampă de 4.5 metri (PISTA 2, pentru copii).
Pârtia de săniuș are o lungime de 60-70 de metri. Puteți închiria și săniuță, dacă nu aveți. Aici, puteți face și altele, cum ar fi să vizitați locația din jur (foarte frumoasă, mai ales iarna), dar și să vă dați cu ATV-urile, cu placa, colacul. Programul de iarnă durează până pe 28 martie, între orele 09:00-17:30. Luni este bine de știut că nu este deschisă zona. Traseele sunt funcționale și pentru a fi siguri că puteți merge, vă recomandăm să verificați site-ul lor. Distracție plăcută!
📍Adresă: strada Trei Brazi, Predeal (lângă Cabana Trei Brazi, spre Poiana Secuilor)
5. Pârtia de săniuș pentru copii Clăbucet (Clăbucet Ski Slope)
La Clăbucet, Predeal, veți găsi o pârtie de săniuș, la mică distanță de centrul Predealului. Are 792 de metri lungime (pârtia pentru sporturi de iarnă), este iluminată nocturn, iar alături există și o zonă în care micuții se pot da cu sania. Se pot da foarte ușor și pe pârtie, deoarece nu este chiar întinsă. În zonă există și multe locuri de cazare, unde puteți găsi chiar și piscine încălzite. Ce ar merge mai bine după o zi pe derdeluș, dacă nu o seară relaxantă și amuzantă la piscină? Și, bineînțeles, aveți unde să luați masa, așa că nu trebuie să vă îngrijoreze (și) acest aspect. Recomandarea pe care o avem ar fi să vă luați un weekend liber pentru a-l petrece aici, alături de cei mici!
Cadrul natural din jur este splendid și face ca pârtia de săniuș să fie cu mult mai atractivă. După ce vă dați cu săniuța, puteți colinda zona, aventurându-vă în cele mai frumoase locuri. Credem că veți iubi modul în care se vede peisajul și, cu siguranță, vă veți face timp și de niște poze în care bucuria se va face resimțită chiar și peste câțiva ani! Vă puteți da nu doar cu săniuța, ci și cu snowboardul, cu placa sau puteți face snowtubing. Seara, zona este iluminată, astfel încât să puteți petrece aici cât mai mult timp (oricum, iarna se întunecă destul de devreme).
📍Adresă: Strada Teleferic, Predeal
6. Pârtia de săniuș pentru copii Kalinderu
O altă pârtie de săniuș pentru copii destul de ofertantă este cea din domeniul Kalinderu, unde există, printre altele, și un Fun Park, bob, tobogane și multe altele. Deși mulți merg aici, în esență, pentru sporturi de iarnă mai efervescente, există și zonă de săniuș, snowtubing, unde vă puteți distra pentru câteva ore bune. Pârtia se găsește în partea se sus a locului în care se oprește telescaunul, și la început se prea poate să nu vă dați seama unde se află. Puteți închiria și săniuță, dacă vreți, sau vă puteți da cu placa, după bunul plac.
Aveți și parcare în zonă, cum accesați domeniul, așa că nu trebuie să vă faceți griji. De asemenea, puteți urca cu săniuța și folosind banda rulantă, ținându-vă de ea. Totuși, dacă vreți să faceți și asta, va trebui să plătiți suplimentar. Pârtia nu este întocmai lungă și este foarte ușor să o urcați agale la pas, fără a vă grăbi. Suntem siguri că veți petrece ceva ore bune aici, în timp ce micuții se bucură de zăpadă, de distracție și adrenalină. Bineînțeles, pentru câteva ore, de ce nu, vă puteți transforma și voi în mici copii, alunecând pe săniuța bine lustruită.
📍Adresă: strada Matei Basarab, Bușteni, Prahova
7. Pârtia de săniuș pentru copii Azuga
Domeniul Azuga, pe lângă cele 7 pârtii pentru sporturi de iarnă, oferă și posibilitatea ca micuții să se dea cu săniuța. Pârtiile de snowtubing sunt deschise în cursul săptămânii, de asemenea, după numărul de turiști, iar pentru sanie, pârtia este deschisă oricând în intervalul funcționabil (cele mai multe pârtii au program de la 09:00 la 16:30). Copiii se pot da cu săniuța doar pe pârtia de după parcarea de la Baza Cazacu.
Aici, există și pârtii de sporturi de iarnă pentru începători, unde cei mici ar putea să descopere tainele și, de asemenea, efervescența acestui sport de iarnă. Cu toate acestea, vă recomandăm, dacă există și posibilitatea, să îi înscrieți la un curs, sub îndrumarea unei persoane avizate care le va arăta ce înseamnă acest sport, cum se practică și care sunt normele de siguranță. Odată ce vor prinde și descoperi gustul acestui sport, cu siguranță nu se vor mai da plecați de pe pârtie. Pârtiile de aici se întrețin cu tunuri cu zăpadă artificială și sunt deservite de 7 instalații pe cablu (telegondolă, babyski, teleski).
📍Adresă: strada Sorica, Azuga, Prahova
8. Pârtia de săniuș pentru copii Arena Platoș
În Păltiniș, județul Sibiu, la aproximativ 310 kilometri de București, veți găsi Arena Platoș, cu numeroase pârtii de schi (potrivite și pentru copii), dar și o pârtie specială pentru săniuș. Are o lungime de aproximativ 850 de metri. Pe ea, săniuța va fugi cu dor de aventură, și cu siguranță cei mici nu vor da doar o tură! Așadar, nu uitați să-i echipați corespunzător (fularul este absolut necesar, întrucât puteți prinde viteză și vântul este mult mai puternic). De asemenea, ar fi foarte bine să aveți săniuța voastră, adusă de acasă, deoarece s-ar putea să nu mai găsiți echipamente disponibile spre închiriat. În general, pârtia de săniuș pentru copii nu este aglomerată, însă celelalte sunt la mare, mare căutare!
📍Adresă: zona Platoș, Poiana Poplacii, Păltiniș, Sibiu
9. Pârtia de săniuș pentru copii Staţiunea Rânca
Stațiunea Rânca este situată în Munții Parâng, județul Gorj, și aici se desfășoară poate cel mai lung sezon de sporturi de iarnă din țară (ca urmare a altitudinii ridicate și a temperaturilor negative care, în cele din urmă, mențin consistența zăpezii și condițiile optime pentru săniuș). Uneori, sezonul poate ține și până în luna mai, dar depinde de vreme. De obicei, începe undeva de pe la sfârșitul lunii septembrie, când se pune primul strat consistent de zăpadă. Încă de atunci, pârtiile de săniuș și diferitele sporturi de iarnă sunt la mare, mare căutare atât de către adulți, cât și de către copii. Menționăm și faptul că, pe lângă sporturi de iarnă și săniuș, aici vă puteți da și cu ATV-ul și, dacă doriți, puteți face trasee printre munți, bucurându-vă de peisaje splendide (nu neapărat recomandate copiilor).
Aici, se găsesc 6 pârtii pentru sporturi de iarnă, ale căror dificultate variază de la ușoară, spre medie (pârtia cea mai lungă are o lungime de aproximativ 800 de metri). Dar, pentru că ne interesează îndeosebi pârtiile de săniuș pentru copii, trebuie să menționăm că și aici se poate găsi una. Amenajată la nevoile celor mici, o pârtie sigură, dar aventuroasă, în vârful căreia se poate urca cu cele două stații de teleschi (mai mult timp pentru săniuș!!!), pârtia de săniuș este numai bună pentru a le oferi celor mici posibilitatea de a se bucura de această încântătoare și veselă activitate de iarnă.
📍Adresă: Munții Parâng, cota 1600-1800, pe DN 67 C (Transalpina), județul Gorj
10. Pârtia de săniuș pentru copii de la domeniul Transalpina-Voineasa
Pe lângă faptul că este un domeniu deosebit de extins și renumit, care atrage un număr foarte mare de turiști, aici găsiți o pârtie separată de săniuș pentru copii. Se urcă cu telegondola și nu este necesar să așteptați mult pentru a urca (aproximativ 2 minute, dar în tot acest timp vă puteți bucura de peisajul superb din jur). De asemenea, aici puteți și parca, găsiți locații de unde ați putea închiria echipament sportiv, școală pentru începători și, bineînțeles, în zonă se găsesc și locuri de unde puteți mânca.
Pârtia de săniuș pentru copii este foarte bine întreținută, proiectată pentru a asigura condiții de maximă siguranță (și, evident, de maximă distracție). Pârtiile pentru sporturile de iarnă sunt ceva mai pentru cei care deja știu ”cu ce se mănâncă” acest sport de iarnă. Pentru copiii care vor să încerce sportul acesta, recomandăm alte pârtii, poate mult mai potrivite pentru ei. În general, micuții care sunt începători ar trebui să încerce să schieze în zone mai sigure pentru ei, nu în tandem cu cei care știu cum să schieze și nu sunt pentru prima dată pe schiuri!
📍Adresă: Obârșia Lotrului, Voineasa
11. Pârtia de săniuș pentru copii de la stațiunea Straja
O altă stațiune unde există pârtie de săniuș pentru copii este Straja, care se întinde pe mai bine de 26 de kilometri de domeniu pentru sporturi de iarnă. Zăpada artificială asigură condițiile favorabile, numai bune pentru vă da cu sania. Instalațiile de transport pe cablu, 11 la număr, fac ca accesul să fie mult mai ușor pe toate pârtiile, chiar și pe cea de săniuș.
Pârtia de săniuș este întreținută perfect pentru a asigura distracția la cote maxime. Aici, pentru cei care doresc, veți găsi și locuri unde vă puteți da cu placa, de unde puteți închiria săniuțe și alte echipamente pentru sporturile de iarnă. Există și pârtie de începători, unde copiii ar putea merge dacă doresc să descopere cum este să schiezi!
📍Adresă: Stațiunea Straja, Lupeni, județul Hunedoara
12. Pârtia de săniuș pentru copii Buscat Resort
Situată la aproximativ o oră distanță de Cluj-Napoca, Buscat Ski Resort vă oferă alternative de iarnă de nerefuzat: pârtie pentru începători (150 de metri, dificultate minimă și sistem de dotare cu Babylift), pârtie de săniuș de 200 de metri, pârtie de tubbing – cu alte cuvinte, tot ce trebuie pentru o după-amiază plină de adrenalină și distracție în familie. Există și pârtii pentru alte sporturi de iarnă, pe mai multe niveluri de dificultate și de lungimi diferite, dar vă recomandăm să îi lăsați pe aventurieri să schieze (dacă vor) doar pe Pârtia 4, cea pentru începători.
De asemenea, aici există și parcare cu 850 de locuri (lângă Apres Ski), iar pe pârtii puteți urca folosindu-vă de telescaun (se ia chiar de la baza pârtiei). Urcarea durează aproximativ 5 minute, dar în tot acest timp vă puteți bucura de priveliștea din jur și de frumusețea de povestea zonei. Credem că, neapărat, ar trebui să ajungeți aici, mai ales dacă sunteți din zona Clujului și căutați o pârtie perfectă pentru copii și, de ce nu, chiar pentru voi înșivă – nu-i așa că zăpada reușește să scoată la iveală copilul care se află în oricare dintre noi? Cu siguranță da!
📍Adresă: strada Principală, numărul 328C, Stațiunea Buscat, Muntele Băişorii
13. Pârtia de săniuș pentru copii Cavnic
Cândva cunoscută drept una dintre cele mai importante locații de exploatare minieră, situată la poalele munților Gutâi, stațiunea Cavnic, județul Maramureș, este perfectă pentru săniuș și, de asemenea, pentru alte sporturi de iarnă. Există 5 pârtii pentru sporturi de iarnă ale căror dificultate variază de la ușor spre mediu, o pârtie de săniuș pentru copii și chiar școli de inițiere, pentru cei care doresc să descopere cât de efervescente sunt sporturile de iarnă. Pârtia cea mai lungă se întinde pe aproximativ 2 kilometri și jumătate. Toate domeniile pot fi ușor străbătute folosind benzile automatizate. De asemenea, poate nu ar fi rău să menționăm că în Cavin puteți schia chiar și vara: aici puteți să găsiți singura pârtie artificială din țara noastră, care este realizată în întregime din cauciuc și care are 21 de metri lățime și 100 de metri lungime.
📍Adresă: Cavnic, strada Maramureșului numărul 22, județul Maramureș
14. Pârtia de săniuș pentru copii Toplița
O altă pârtie de săniuș pentru copii este cea din stațiunea Toplița, unde se practică și alte sporturi de iarnă, de asemenea. Pârtiile sunt supravegheate în permanență, prezintă 3 grade de dificultate. Urcarea, în general, se face cu banda automatizată sau teleskiul. De aici puteți închiria și săniuță (30 de RON/zi), sau alte echipamente, după bunul plac.
Dacă vreți să luați și masa – și cu siguranță o să vreți acest lucru, după o aventură atât de efervescentă – există și restaurant unde puteți face acest lucru (puteți găsi locația chiar în stațiune, sau puteți opta pentru alternative atunci când o să coborâți de pe munte). De asemenea, să nu uităm de priveliștea de vis pe care o aveți aici. Cazare există tot în zonă (în general, este mai scumpă exact în apropierea stațiunii), sau puteți opta pentru alternative puțin mai la distanță, dar mai accesibile la preț. Credem că o să vă placă – atât vouă, cât și celor mici – această pârtie de săniuș. Să aveți parte de o vacanță plăcută și plină de râsete!
📍Adresă: strada Vilelor FN, Harghita
15. Pârtia de săniuș pentru copii Muntele Mic (weSKI)
O altă pârtie de săniuș pentru copii este cea de pe Muntele Mic este perfectă pentru copiii care vor să se dea cu săniuța și să alunece spre noi povești și culmi. De asemenea, aici există și zone special amenajate pentru schiatul ”free” (așa-zisul ”freeride”), iar pasionații se vor bucura, fără niciun dubiu, de acest prilej.
Locația este deosebit de frumoasă, încadrată de munți, cu un peisaj care vă va tăia răsuflarea și vă va vrăji. Există și școală pentru inițiere în sporturile de iarnă, precum și un centru de unde puteți, dacă o să aveți nevoie, închiria săniuțe pentru cei mici. Pentru cei care vor să aibă parte de o experiență cu adevărat memorabilă, există și posibilitatea de a survola peisajul într-un elicopter. Fără doar și poate, cu siguranță ar fi o experiență unică și memorabilă!
📍Adresă: Muntele Mic, România
16. Pârtia de săniuș pentru copii Durău Park
O artă pârtie de săniuș pentru copii este cea situată la poalele muntelui Ceahlău. La o altitudine de 800 de metri (ceea ce asigură temperaturile perfecte pentru ca zăpada să reziste chiar și până în luna martie), se găsește o pârtie de săniuș cu o lungime de 406 metri, lățime de 62 metri. De asemenea, pârtiile sunt întreținute prin tunuri cu zăpadă artificială, astfel încât să se asigure că sunt mereu pregătite să facă față cerințelor de aventură ale celor care se suie pe săniuțe. Există și nocturne, pentru ca aventura să dureze cu mult după ce se va fi lăsat noaptea.
Aici găsiți și un loc de unde puteți închiria echipamente sportive, sănii și tot ce vă trebuie. Dar, surpriza maximă, există și cabane amenajate în stil vienez, de unde puteți să comandați băuturi și mâncăruri calde, numai bune după orele bune petrecute la săniuș. Neapărat trebuie să veniți la Durău Park pentru a vă bucura de facilitățile puse la dispoziție. În zonă puteți face și multe alte lucruri, întrucât are un potențial turistic extraordinar. Există și oportunități de cazare, dacă vreți să petreceți mai mult de o zi la Durău!
📍Adresă: Durău, comuna Ceahlău, judeţul Neamţ
Acestea sunt recomandările noastre de pârtii de săniuș pentru copii. Am decis să ne limităm, în primul rând, la acele alternative care le oferă celor mici ocazia de a se da în siguranță cu sania. De asemenea, știm că multe pârtii mari, renumite, s-ar putea să aibă și această opțiune, dar știm și că cele mai multe dintre ele se axează în primul rând pe schiat, și nu pe săniuș.
Dacă alegeți să mergeți la una dintre aceste pârtii de săniuș pentru copii, ne-ar face mare plăcere să ne lăsați părerea voastră în secțiunea de comentarii. Până atunci, vă dorim vacanță plăcută și cât se poate de distractivă alături de întreaga familie!
For an expat, this is gold! Thank you for the information – it was exactly what I was looking for. Multumesc frumos!
We are glad we could help! Enjoy your trip! Cu plăcere! 🙂