Fiecare părinte așteaptă weekend-ul pentru a se putea bucura de timp liber alături de familie, dar știm bine că un weekend fără o plimbare sau o activitate alături de cei dragi poate să fie destul de anost. Pe de altă parte, chiar dacă îți dorești să evadezi din monotonia zilelor petrecute în oraș, găsirea unei locații unde peisajul să îți fure privirea, iar cei mici să își consume energia, nu este chiar așa ușoară.
Îți prezentăm o lista cu 10 idei de excursii și plimbări în județul Cluj, de care să vă bucurați, de la mic la mare.
1. Salina Turda
La aproximativ 30 km de Cluj se află una din cele mai mari comori ale județului Cluj, Salina Turda. Salina de la Turda este una dintre cele mai vechi și spectaculoase saline din întreaga lume.
Aici, atât tu cât și cei mici vă puteți bucura de unicitatea locului și nu numai. Cât timp tu te bucuri de peisajul oferit de acest loc, cei mici se pot îndeletnici cu diverse activități precum: mini golf, biliard, tenis de masă, ansambluri de joacă și multe altele.
Este locul ideal unde poți să îi aduci pe cei mici (3 ani+) pentru a-și consuma energia și pentru a descoperi cât de frumoasă și specială poate să fie țara noastră. Salina este deschisă zilnic, între orele 9 si 17 cu ultima intrare la ora 16. Să vă echipați corespunzător, nu cred că vreți să ratați distracția din cauza temperaturii de circa 10-12℃ din salină.
2. Cheile Turzii
Momentan rămânem tot în zona orașului Turda unde ne putem bucura de o plimbare specială prin chei, care sunt la o aruncătură de băț, concret 6 kilometri. Sunt diferite trasee prin chei, dar cel principal este ideal și simplu de parcurs chiar cu copii de 4-5 ani. Peisajul, atât vara cât și in celelalte anotimpuri este unul special.
Ba mai mult, la fiecare capăt al cheilor copiii se pot bucura de un altfel de peisaj: o pădure frumoasă, stânci spectaculoase, peșteri misterioase numai bune de explorat sau poduri mișcătoare. La sfârșitul traseului copiii se pot bucura de un kurtos, sau alte preparate gustoase, ba chiar și de o tiroliană cu o lungime de 100 m.
Ce mai așteptați? Muntele este gata să primească noi oaspeți!
3. Cheile Turenilor
Un loc de vis la 28 de km de Cluj, care îți oferă o plimbare ce îți poate schimba complet ziua. Ăsta este cel mai corect mod de a descrie ceea ce înseamnă aceste chei. Deși nu sunt foarte cunoscute sau des exploatate din punct de vedere turistic, sunt perfecte pentru o drumeție cu copiii.
Cheile se află lângă satul Tureni. Ca să le parcurgeți, puteți parca mașina lângă Centrul de Informare Turistică, și de acolo să urmați traseul marcat cu bulina albastră. Acest traseu începe de la ultima casă din sat și face un circuit pe deasupra cheilor.
Daca reușiți să ajungeți la capătul traseului, să urcați sus pe chei și mai aveți energie, acolo este un platou perfect pentru alergat . Dar, dacă nu aveți energie, locul este perfect și pentru a te așeza pe o pătura și a savura niște mere sau tartine cu unt. Copiii vor fi încântați de priveliște și de gustări.
4. Cascada Vălul Miresei
La doar 90 de km de Cluj-Napoca puteți să mergeți cu cei mici la o plimbare ușoară de weekend până la o superbă cascadă. Pentru a ajunge aici e foarte ușor: trebuie să ajungeți în localitatea Răchițele , din centrul localității luați-o la dreapta peste un pod prin Valea Stanciului urmărind indicatorul spre cascadă. Puteți lăsa mașina la aprox. 1 km de cascadă.
Cascada are o înălțime de peste 30 de metri și are un prag la mijloc, având o formă foarte elegantă, asemănatoare unui voal. Peisajul, aerul de munte și traseul îi va face pe cei mici să adore ziua petrecută în natură. Nu rata ocazia să îi faci fericiți pe cei mici și să le oferi o plimbare pe care o vor ține minte.
5. Vârful Lespezi
Dacă aveți energie și dispoziție, vă propun să vă continuați traseul și să îndrăzniți să lăsați cascada în spate și să vă îndreptați spre un peisaj magnific oferit de unul din vârfurile Apusenilor.
Vârful Lespezi este un traseu superb situat în zona Răchițele (78 km distanță față de Cluj) printr-o deasă pădure de conifere, puțin în urcare, numai bun de a fi explorat de copii. Sus vei descoperi o panoramă care iți taie respirația.
Daca ești iubitor de munte, acesta este traseul perfect atât pentru tine ca adult, cât și pentru cei mici.
6. Arborele Sequoia
Arborele se află la poalele masivului Vlădeasa, între satele Săcuieu și Rogojel, aproape de orașul Huedin (60 km), undeva pe un deal uitat de lume. Nu e extrem de dificil de ajuns la el, puteți opta pentru traseul Cluj-Napoca – Huedin – Bologa – Săcuieu – Rogojel. Treceți de satul Săcuieu și, imediat după intrarea în Rogojel, există pe partea dreaptă un drum forestier, foarte abrupt și îngust, care duce înspre Arborele de Sequoia. Preferabil, lăsați mașina la șosea și porniți într-o plimbare. În aproximativ 30 de minute ar trebui să ajungeți în vârful dealului.
Arborele sequoia, un uriaș al pădurilor, este o ciudățenie a naturii la noi în România. Este un imens arbore, iar plimbarea pe colinele ce îl păzesc este o plăcere. Garantez că cei mici vor adora să vadă o așa imensitate de copac, plus ca este unul din puținele astfel de specimene de arbori din Romania.
7. Piscul Corbilor (Piatra lui Dan)
Lacul de acumulare Tarnița mereu a oferit priveliști ce îți taie răsuflarea. Ce ați zice dacă v-am spune că am descoperit un traseu pe care îl pot face și cei mici? Plimbarea până deasupra lacului Tarnița este superbă, dar nu se compară cu ceea ce veți descoperi ajunși la capătul traseului.
Traseul pornește de la barajul Tarnița de-a lungul malului stâng al bazinului hidrografic Someșul Cald și durează aproximativ 3h jumătate. Se urmează bulina galbenă până la o bifurcație marcată de unde începe urcarea spre “Piatra Corbilor”.
8. Plimbare cu caiacul pe Lacul Tarnița
Lacul Tarnița nu oferă doar peisaje superbe, ci și activități pe care copiii tăi nu le vor uita. O plimbare scurtă cu caiacul cred că ar fi o adevărată încântare pentru cei mici. Își vor pune în mișcare mușchii și vor descoperi o nouă activitate.
Haide să fim serioși, cărui copil nu îi place apa și cărui copil nu îi place să încerce lucruri noi? Așadar, notează-ți pentru la vară această activitate.
9. Arkhai Park
Vino la Arkhai Park în Vlaha să descoperi un loc cu totul și cu totul special. Locul prezintă o colecție întreagă de sculpturi uriașe din fân ce probabil îl vor încânta pe cel mic.
După ce veți termina de admirat ineditele opere de artă, vă puteți bucura și de puțină artă culinară, servind o masă gustoasă în incinta parcului la Arkhai Bistro.
Nu rata ocazia de a-i crea o zi deosebită celui mic.
10. Parcul de aventura Gecko Parc (Sălicea)
Nu puteam să încheiem lista și să nu avem printre aceste locuri și un minunat parc de aventură. Parcul de aventură Gecko Parc se află în incinta complexului de agrement Moara de Vânt.
Dacă copiilor le place aventura, iubesc să se cațere sau să încerce trasee suspendate, acesta este locul ideal. Aici veți găsi trasee notate pe dificultăți, pe vârste și pe înălțime.
Ți-am prezentat 10 din locurile noastre preferate din județul Cluj. Locuri pline de peisaje, de activități, locuri ce îți taie răsuflarea! Ne-am bucura dacă ne-ai lăsa in comentarii dacă ai vizitat deja vreuna din aceste locații sau dacă ai alte recomandări.