Cu siguranță cândva va veni și acel moment în care copilul îți va pune întrebarea: Și… cum se fac copiii? Probabil fiecare părinte este prins ”cu garda jos”, cum s-ar spune, chiar dacă se aștepta la o astfel de întrebare. Din acest motiv, dorim să vă oferim câteva idei despre cum puteți începe această conversație într-un mod cât mai adecvat vârstei copilului.
Copilul dumneavoastră ar putea fi deosebit de curios în legătură cu misterele nașterii unui bebeluș dacă dumneavoastră sau cineva apropiat din familia dumneavoastră este însărcinată. Sau curiozitatea sa ar putea fi stârnită atunci când se uită la poze cu dvs. când erați însărcinată cu el. Cel mai probabil se va întreba cum ajunge bebelușul în interiorul mamei, ce face copilul acolo și cum iese.
Este chiar obișnuit ca un copil de această vârstă să își pună o păpușă sau o umplutură sub cămașă și să anunțe cu mândrie: „Uite, mami! Am un copil!”. Este posibil ca apoi să „nască” trăgând jucăria afară. (O astfel de joacă nu este doar pentru fete. Și băieții mici se pot juca de-a sarcina).
Cum se fac copiii? Răspunsuri & explicații sincere
Copiii au acces foarte devreme la internet, de-a lungul dezvoltării lor fizice și cognitive. De altfel, pot fi foarte ușor expuși la imagini și filmulețe relevante din punctul de vedere al actului sexual și sexualității, chiar înainte de a li se explica și de a cunoaște noțiunile de bază privitoare la acest subiect tabu și, cu toate acestea, deosebit de important.
Specialiștii susțin, faptul că părinții ar trebui să transmită mereu semnale copiilor privitoare la faptul că orice curiozitate – privitoare la sarcină, naștere, relațiile dintre un bărbat și o femeie – ar trebui să nu fie întotdeauna exprimată.
Totuși, această situație devine funcțională doar atunci când noi, părinții, suntem deschiși în a aborda fără vreo jenă acest subiect – raporturile sexuale și sexualitatea. Acest lucru include și numirea organelor genitale masculine și feminine, în fața copiilor, într-o manieră relaxată și lipsită de pudoare.
Da, trebuie să recunoaștem faptul că întrebarea ”Cum se fac copiii?” ne poate lua oricând prin surprindere. De aceea, poate ar fi eficient să ne pregătim din timp pentru această discuție, astfel încât să știm mult mai bine cum să reacționăm în conjunctura acestei întrebări.
Cum se fac copiii? Iată cum ai putea răspunde
Copiii mici nu au nevoie să știe toate detaliile despre sex. Pentru copiii mai mici, oferiți informații de bază. Pe măsură ce copilul crește și este mai capabil să înțeleagă, puteți intra în mai multe detalii.
Nu există o singură explicație corectă despre sex și copii. Este alegerea dvs. cât de mult să spuneți, în funcție de cunoștințele existente ale copilului dvs. și de cât de mult credeți că va fi capabil să înțeleagă.
Iată câteva sfaturi în funcție de vârsta copilului dumneavoastră:
- Până la 2 ani: Numiți părțile corpului în timp ce copilul dumneavoastră se spală sau se îmbracă, folosind termeni anatomici corecți.
- Pentru un copil de 2 până la 3 ani: În plus față de discutarea părților corpului, puteți explica ce fac acestea („uretra este locul pe unde iese pipi”).
- În cazul copiilor mai mici, dar curioși din fine, răspunsul se poate prezenta sub forma unui eufemism, care nici să nu ofere chiar toate informațiile specifice, dar nici să nu fie departe de adevărul în sine: ”Mama și tata se iubesc foarte mult și seara, în pat, se îmbrățișează foarte strâns, atât de strâns încât se ating unul de celălalt în anumite zone ale corpului”. ”Când doi oameni se iubesc foarte mult, ei pot avea un bebeluș. Bebelușul începe să crească în burta mamei și după un timp se naște.”
- La copiii mai mari, răspunsul poate fi abordat într-o manieră mult mai științifică, care este fidelă realității: ”Când o mamă și un tată se iubesc și decid să aibă un copil, o sămânță de la tată se unește cu un ou de la mamă. Aceasta se întâmplă în burta mamei, unde bebelușul începe să crească până este gata să se nască.” ”Pentru a concepe un copil, sunt necesare două lucruri – un spermatozoid, care se găsește în lichidul seminal al tatălui, și un ovul, care se găsește în mămică. Lichidul seminal (sperma) este produs de bărbat, iar ovulul crește în interiorul femeii. Atunci când un bărbat și o femeie fac sex, sperma bărbatului, transportată de penis, intră în vaginul femeii, unde se contopește cu ovulul și îl fertilizează. Ovulul fertilizat ajunge în uter, care se găsește în cavitatea pelvină (și îi puteți indica zona), iar de acolo va to crește și va crește până se transformă într-un copil”.
- Pentru un copil de 6-7 ani: Până acum, copilul dvs. poate fi mai curios în legătură cu sexul și sexualitatea, deși, din nou, acest lucru variază foarte mult. Puteți explica faptul că, uneori, atunci când doi adulți fac sex, spermatozoizii înoată din penis și ajung în uter, unde caută ovulul.
- Dacă spermatozoizii și ovulul se întâlnesc, se poate face un copil. Copilul crește în uter timp de nouă luni și apoi iese prin vagin sau printr-o tăietură în burtă.
- Pentru o fetiță de 8-9 ani: Copiii mai mari încep, de obicei, să înțeleagă concepte precum romantismul și relațiile și pot fi conștienți de faptul că oamenii fac sex. Dacă nu, puteți începe să-i lămuriți. ”Când un bărbat și o femeie vor să aibă un copil, celulele speciale de la tată, numite spermatozoizi, se întâlnesc cu celulele speciale de la mamă, numite ovule. Acest lucru se întâmplă în interiorul corpului mamei. Când un spermatozoid fertilizează un ovul, începe să se formeze un embrion. Embrionul crește în burta mamei timp de aproximativ nouă luni până când se naște bebelușul.”
- În anii următori, vor trece prin pubertate și vor începe să își exploreze propria sexualitate. Este posibil ca la această vârstă să nu înțeleagă sau să nu știe încă pe deplin cum se fac copiii, chiar dacă au început să pună cap la cap, așa că este un moment bun pentru a-i lămuri puțin mai mult, dacă nu au învățat deja.
- Anii de dinainte de adolescență: Veți putea explora subiecte mai complexe cu copiii dvs. la aceste vârste și în aceste etape, inclusiv învățându-i despre diferite tipuri de sexualitate și de ce este atât de important consimțământul. ”Copiii se fac printr-un proces numit reproducere sexuală. Acesta implică unirea unei celule sexuale masculine, numită spermatozoid, cu o celulă sexuală feminină, numită ovul. Acest lucru se întâmplă în corpul femeii. Când spermatozoidul fertilizează ovulul, se formează o celulă nouă numită zigot, care începe să se dividă și să se dezvolte într-un embrion și, în cele din urmă, într-un făt. După aproximativ nouă luni de dezvoltare în uter, bebelușul este gata să se nască.”
Copiii deseori vor întreba: ”Am fost și eu în burtica ta?” Indiferent de vârstă, aceasta este o modalitate excelentă de a-i explica faptul că un copil crește încetișor și progresiv în burtica mamei, acolo este în siguranță și îngrijit, și va rămâne acolo timp de nouă luni, până în momentul nașterii.
O altă întrebare poate fi ”Cum iese copilul din burtică?” După nouă luni, fătul este gata să se nască. Lucrând ca o echipă, mama și bebelușul realizează ceva deosebit de special și de-a dreptul minunat: copilul iese din burtică prin vaginul mamei. Îi puteți explica faptul că vaginul este o parte a sistemului reproducător feminin.
Important este să vă păstrați calmul și să abordați discuția cu sinceritate. Gândiți-vă încet, oferiți-vă timpul necesar, astfel încât să răspundeți cât mai exact la întrebările copilului. Mai mult decât atât, așteptați-vă ca un răspuns să atragă după sine și mai multe întrebări.
De ce este educația sexuală importantă?
În primii ani de viață ai unui copil, deseori părinții cred că este mult prea devreme pentru a aborda un subiect relativ sensibil cum este acesta. De multe ori nu știu cum să înceapă această discuție, cum să ridice ”problema”, cum să o menajeze și să o ducă în direcția potrivită. Drept urmare, de cele mai multe ori este vorba despre propriile sentimente și considerente.
În momentul în care copiii au 9 sau 10 ani, este posibil ca ei să fi învățat deja tot ce trebuie să știe despre ”cum se fac copiii” – de la prieteni sau de pe internet. Ei vor începe apoi să caute pe Google ”cum se fac copiii”, iar răspunsurile – foarte multe, de altfel – pe care le vor găsi acolo, cu siguranță nu vor fi înțelese imediat sau în totalitate. Implicit, vor ridica și mai multe întrebări.
Așadar, dacă dorim să influențăm și să dictăm momentul în care copiii noștri află toate aceste lucruri, poate într-un mod cât mai blând și adecvat vârstei, nu ar trebui să îi lăsăm să descopere astfel de răspunsuri de pe internet sau de la alte persoane. De altfel, a nu face din educația sexuală și din sexualitate, în sine, un subiect de discuție, sau a evita întrebarea ”Cum se fac copiii?” nu este o idee prea bună. Copiii își vor da seama că întrebarea este evitată și, de altfel, vor ajunge să creadă că este ceva ”jenant”, ”rușinos”, ”greșit” – ceea ce este foarte departe, de fapt, de cum stau lucrurile cu adevărat.
Este important să îi învățăm pe cei mici lucruri despre corpul lor, despre cum funcționează și cum trebuie îngrijit, iubit. Trebuie să îi învățăm că acest corp le aparține și îi va însoți întreaga viață. Copiii ar trebui să fie conștienți de sentimentul propriului corp și să îi cunoască funcțiile, să cunoască modul în care toate sistemele lucrează în sinergie pentru a susține viața și, de asemenea, pentru a da viață!
Înțelegere, blândețe și sinceritate în timpul conversației
Ideea de sexualitate și raporturi sexuale între doi oameni declanșează sentimente puternice, noi, atât în părinți, cât și în copii. ”Ai făcut AȘA cu tati?”, întreabă adesea copiii cu uimire atunci când, ei bine, află cum au ajuns să stea în burtica mămicii.
Părinții ar trebui să fie pregătiți ca micuțul să aibă un sentiment de respingere sau chiar un ușor dezgust, și să reacționeze cât mai OK, explicându-i copilului că este un act firesc, absolut normal și biologic. De asemenea, specialiștii recomandă ca părinții să-i transmită copilului că, într-adevăr, reacția de respingere sau dezgust este ușor de înțeles.
Dar, de asemenea, ar trebui să îi comunice și faptul că ”relațiile sexuale sunt firești între adulți, sunt normale în viața de cuplu și adulților chiar le place să facă acest lucru”. Deși la început nu va putea înțelege prea bine motivele, cu siguranță își va da seama când va deveni un adult în toată firea. De asemenea, nu trebuie trecută cu vederea explicația conform căreia actul sexual este ABSOLUT necesar pentru a putea da viață unui copil.
Este vital ca discuția să fie abordată și la un nivel emoțional. Fraze precum ”Când te-ai născut, a fost cel mai frumos sentiment pe care eu și tatăl tău l-am trăit” ajută la asocierea actului sexual (procesul de concepție) cu sentimente cât mai pozitive și benefice.
De asemenea, specialiștii mai susțin și faptul că este la fel de important să îi învățăm pe copii că relațiile sexuale, în sine, vin la pachet cu sentimente pozitive, iubire, apreciere și respect, și nu trebuie să îi obosim pe copii cu informații concrete și specifice din punct de vedere anatomic și fiziologic.
Atunci când un copil vede că părinții săi se tratează cu bunătate și respect unul pe celălalt în viața de zi cu zi, este mult mai probabil să perceapă faptul că sexul este ceva corect, firesc, văzându-l ca ceva frumos, care în cele din urmă a dus la apariția copilului.
Profitați de oportunitățile de zi cu zi
A vă învăța copilul despre sex nu înseamnă să stați jos pentru o conversație forțată și ciudată despre „păsări și albine”. De fapt, cel mai bine este să abordați educația sexuală ca pe o conversație continuă, mai degrabă decât ca pe o singură discuție.
Există o mulțime de oportunități zilnice pentru a vă învăța copilul elementele de bază. Începeți prin a le numi părțile corpului în timpul băii. Nu trebuie să așteptați nici ca copilul dvs. să pună întrebări. Folosiți o sarcină în familie pentru a aduce în discuție modul în care sunt făcuți bebelușii sau discutați despre dragoste și sexualitate dacă tema apare la televizor sau în filmele pe care le urmăriți împreună.
Încercați să înțelegeți sursa
Atunci când apare o ocazie de a discuta despre sex, mai întâi înțelegeți ce gândește și ce știe deja copilul dumneavoastră. Întrebați-l: „Ce ai auzit despre locul de unde vin copiii?” sau „De unde crezi că vin copiii?”.
Dacă copilul dvs. vine la dvs. cu o întrebare, evitați o neînțelegere răspunzând mai întâi: „Tu ce crezi?” Felul în care răspunde ar putea să vă spună ce vrea să știe cu adevărat.
Folosiți un limbaj corect
Folosirea unui limbaj adecvat va ajuta la evitarea confuziei și va diminua sentimentul că subiectele sexuale sunt tabu sau jenante.
De exemplu, a-i spune unui copil că bebelușul crește în burta mamei poate fi derutant, deoarece acolo se duce mâncarea. În schimb, spuneți-i copilului dumneavoastră că bebelușul crește într-un loc din interiorul mamei numit uter.
Folosiți termeni corecți din punct de vedere anatomic și pentru toate celelalte părți reproductive, inclusiv pentru penis, scrot, vulvă și vagin.
Fiți realist
Vreți să fiți o persoană la care copilul dumneavoastră se simte în siguranță când vine cu subiecte incomode, cineva care îi va spune adevărul și îi va ușura orice îngrijorare. Așa că încercați să nu păreți prea jenat sau serios și nici să râdeți la întrebările copilului dumneavoastră, indiferent cât de absurde sau incomode ar putea părea.
Faceți tot posibilul să răspundeți calm și succint, ceea ce va transmite respect pentru curiozitatea naturală a copilului dumneavoastră, fără a judeca.
Câștigați-vă timp
Este în regulă dacă aceste conversații vi se par dificile. Dacă nu știți ce să răspundeți sau dacă nu vă puteți păstra calmul, spuneți: „Nu sunt sigur. Pot să aflu mai multe și să revin la tine?”.
Apoi, asigurați-vă că reluați conversația de îndată ce vă simțiți pregătit, ceea ce ajută la consolidarea încrederii cu copilul dumneavoastră.
Câteva sugesti de cărți care ne-ar putea ajuta explica copiilor despre educația sexuală:
- Doris Rübel- De unde vin bebelusii
- Jayneen Sanders , Anna Hancock–E corpul meu! Eu decid!
- Ioana Chicet-Macoveiciuc-Adevărul gol-goluț vol. II. Despre fete, băieți, relații și cum se fac copiii
- Michelle Hope – Educatie sexuala. Ghidul fetelor
- Michelle ICard – 14 conversatii pana la 14 ani
- Cristina Stefan – Cartea parintilor de adolescenti