Ai trăit deja primele momente cu un nou-născut, i-ai admirat primele zâmbete și privirile delicate, v-ați format o rutină potrivită, dar cum cel mic se dezvoltă în continuu, următoarea etapă importantă care nu este prea comodă pentru el este erupția dentară.
Aceasta începe în jurul vârstei de 6 luni, dar de multe ori primul dinte poate să apară mai repede sau chiar mai târziu de cele 6 luni. Chiar de la naştere, bebelușii au 20 de dinți ascunși în gingie. Erupția dentară aduce perioade de disconfort, etape de plâns, nopți nedormite și perioade de agitație până acești dințișori vor ieși la suprafață. Dar, nu vă faceți griji, toate trec când iese dințișorul, iar entuziasmul tău de a-i zări micii dințișori șterge cu buretele toate momentele mai dificile.
Când începe erupția dentară la bebeluși?
Chiar dacă majoritatea bebelușilor experimentează creșterea primului dinte la 6 luni, există și un număr ridicat de copii cărora le apar primii dințișori încă de la 4 luni sau mai tâziu de 6 luni, în jurul vârstei de 8 luni. Dinții inferiori din față sunt primii care își fac apariția în această perioadă, iar erupția dentară continuă până la 30-36 de luni, până la apariția ultimilor molari.
Cu toate acestea, înțelegerea a ceea ce trebuie să ne așteptăm în această perioadă dificilă îi poate ajuta pe părinți să ușureze disconfortul bebelușului, precum și să navigheze cu succes până la vârsta copilăriei.
Care sunt simptomele erupției dentare la bebeluși?
După cum spuneam și mai sus, bebelușul tău poate experimenta în perioada creșterii dinților următoarele:
- Iritabilitate
- Somn agitat
- Gingii inflamate
- Salivare excesivă
- Diaree
- Temperatură ușor ridicată
- Lipsa poftei de mâncare
- Trasul de ureche
- Nevoia de a ronțăi, de a băga mânuța sau orice prinde în guriță
Totuși, nu toți copiii au aceste simptome, pentru unii erupția poate fi o perioadă cât se poate de calmă, cu simptome ușoare.
Remedii pentru calmarea durerii erupției dentare
Cum bine știm, există o serie de metode prin care putem calma gingiile inflamate și disconfortul cauzat de creșterea dințișorilor. Iată câteva remedii pentru a ameliora durerea:
- Folosiți o compresă sterilă îmbibată în apă rece pentru a-i masa ușor gingiile, presiunea și senzația de rece poate ameliora durerea
- Folosiți un inel de dentiție care se poate păstra la rece. Găsiți la farmacie articole speciale care pot fi păstrate la frigider și folosite la nevoie. Prin joacă, în timp ce ronțăie jucăria de dentiție bebelușul va îndepărta ușor disconfortul
- Dacă ați trecut la diversificare, oferiți-i copilului alimente reci, cum ar fi felii de măr sau bucăți de castravete, dar stați mereu alături de el în timp ce mânâncă.
Dacă durerea persistă, iar bebelușul este vizibil afectat cereți sfatul medicului pentru a-i administra sirop special pentru dureri.
În ce ordine apar dinții bebelușilor?
Chiar dacă majoritatea dințișorilor apar în jurul vârstei de 4 și 8 luni, pentru unii bebeluși erupția dentară începe mai devreme sau mai târziu, ceea ce nu este un motiv de îngrijorare. Unii bebeluși ne surprind cu apariția nu a unuia, ci chiar a doi dințișori.
Iată în ce ordine apar dințișorii bebelușilor:
Dinții inferiori:
Incisiv central: 6-10 luni
Incisiv lateral: 10-16 luni
Canin: 17-23 luni
Primul Molar: 14-18 luni
Al Doilea Molar: 23-31 luni
Dinții superiori:
Incisiv central: 8-12 luni
Incisiv lateral: 9-13 luni
Canin: 16-22 luni
Primul Molar: 13-19 luni
Al Doilea Molar: 25-33 luni
Câți dinți vor avea copiii în funcție de vârstă?
În medie, copii vor avea:
- 4 dinți până la 11 luni
- 8 dinți până la 15 luni
- 12 dinți până la 19 luni
- 16 dinți până la 23 de luni
Eruptia caninilor de lapte
Cele 5 etape ale dentiției includ:
Etapa 1: (0-6 luni) La naștere, bebelușii au un set complet de 20 de dinți primari în maxilare, sub gingii. Aceștia sunt frecvent denumiți „dinți de lapte”, deoarece în această etapă alimentația bebelușului constă de obicei numai din lapte.
Etapa 2: (6-8 luni) În timpul acestei etape, apar primii dinți. Dinții din față inferiori și superiori, incisivii, încep să erupă în jurul a 6 luni, dar semnele și simptomele de durere sau disconfort pot deveni evidente înainte de 6 luni. Înainte de erupție, marginile inegale ale dinților pot împinge gingiile, iar bebelușul va începe de obicei să mestece jucării, mâini sau alte obiecte solide.
Presiunea asupra gingiilor ameliorează durerea și distrage atenția bebelușilor, așa că asigurați-vă că le oferiți obiecte de mestecat adecvate pentru a le ușura disconfortul. În această perioadă, este probabil să apară o creștere evidentă a salivei, așa că țineți o mică bavetă pe bebeluș pentru a-i menține bărbia uscată. Acest lucru va ajuta la evitarea formării unei erupții cutanate în jurul gurii și bărbiei bebelușului, care se poate adăuga disconfortului.
Etapa 3: (10-14 luni) În timpul acestei etape, molarii primari încep să erupă. Acești dinți vin în partea din spate a gurii în maxilarele inferioare și superioare. Această etapă este asemănătoare cu etapa 2, dar veți observa o creștere și mai evidentă a salivei, a irascibilității și a nevoii de a mesteca obiecte solide.
În această perioadă, este, de asemenea, obișnuit ca bebelușii să aibă o ușoară pierdere a apetitului, febră și diaree. În timpul etapei 3, programul de somn al bebelușului poate deveni mai sporadic sau se poate „întrerupe”. Din păcate, este tipic pentru bebeluși să aibă treziri frecvente pe timp de noapte în timpul acestei perioade de dentiție.
Dacă durerea bebelușului pare să devină prea severă sau dacă bebelușul pare să se confrunte cu un disconfort exagerat, consultați medicul pediatru pentru remedii împotriva durerii, care se pot administra fără rețetă.
Etapa 4: (16-22 luni) În timpul acestei etape, dinții canini (între molarii și incisivii de sus și de jos) vor ieși la suprafață. Aceleași recomandări pentru etapele 2 și 3 pot fi puse în aplicare în această perioadă pentru a liniști și ameliora durerea copilului.
Etapa 5: (25-33 luni) Pentru unii copii, aceasta este cea mai dureroasă etapă a dentiției. În această perioadă, apar molarii mari. Aceștia sunt cei mai mari dinți, iar tehnicile de calmare folosite până acum se poate să nu mai sunt eficiente.
Încercați diferite metode de calmare a copilului până când ceva ajută. Mulți părinți consideră că este benefic să îi dea copilului mic o legumă tare pe care să o mestece, iar acest lucru este, de asemenea, sănătos. Dacă aplicați această metodă, asigurați-vă că supravegheați copilul în permanență pentru a vă asigura că nu se sufocă
Cum îngrijești primii dințișori?
Încă de la primii dințișori igiena este extrem de importantă. Achiziționați o periuță de silicon care se mulează pe deget și periați de două ori pe zi (dimineața și seara) cu o pastă fără fluor dedicată bebelușilor de 6 luni. Periajul zilnic ajută enorm pentru a nu permite cariilor să se formeze.
În același timp, încercați ca după fiecare alăptare sau masă să-i curățați gingia și dințișorii cu o compresă sterilă umedă.
Care este rolul dinților de lapte?
Dinții de lapte joacă un rol esențial în dezvoltarea copilului, fiind la fel de importanți ca și dinții permanenți. Aceștia sunt indispensabili pentru o masticație corectă și pentru dezvoltarea vorbirii. În același timp, ei păstrează spațiu pentru viitorii dinți permanenți ai copilului.
Dintele de lapte rămâne pe poziție până când dintele permanent este pregătit să erupă din gingie. Rădăcinile dintelui de lapte se dizolvă, iar dintele devine mobil și se desprinde. După căderea dintelui temporar, cel permanent va ieși la suprafață de obicei după câteva sătpămâni.
Când ar trebui să programați prima vizită a copilului la dentist?
Este recomandat să mergeți la o consultație în jurul vârstei de 12 luni sau după 6 luni de la apariția primului dinte. Vizita este de obicei scurtă și are scopul de a verifica creșterea și dezvoltarea danturii copilului tău. În același timp, cu astfel de vizite copilul se familiariziază cu vizitele la dentist și nu va exista frica de a merge la controale stomatologice pe măsură ce va crește.
Când încep să cadă dințișorii?
După ce au crescut mari și sănătoși, dinții de lapte vor fi înlocuiți, unul câte unul de dinții permanenți. Iată în ce ordine cad primii dințișori:
Dinții inferiori:
Incisiv central: 6-7 ani
Incisiv lateral: 7-8 ani
Canin: 9-12 ani
Primul Molar: 9-11 ani
Al Doilea Molar: 10-12 ani
Dinții superiori:
Incisiv central: 6-7 ani
Incisiv lateral: 7-8 ani
Canin: 10-12 ani
Primul Molar: 9-11 ani
Al Doilea Molar: 10-12 ani
Cum faci igiena dentară atractivă pentru cel mic?
Există o serie de cărți speciale pentru copii care încurajează periajul, dar și o alimentație sănătoasă. Încercați să-i citiți și să faceți jocuri distractive prin care spălați dinții unei jucării, îi oferiți alimente sănătoase, o duceți la un control la dentist.
Rutina periajului nu trebuie să fie robotică și plictisitoare, spuneți cântecele în timpul periajului sau faceți un joc din spălatul dinților. Toate aceste detalii îl vor face pe cel mic să aștepte ora de curățare a danturii.